• No results found

5. RESULTATREDOVISNING

5.2. Faktorer som orsakar sjukskrivningar inom företaget

5.2.4 Balans i livet

Balans i livet handlar om att medarbetaren har en möjlighet att kombinera sitt arbete med ett familjeliv, utan att riskera att hamna i en psykosocial ohälsa. Under huvudkategorin så finns två kategorier som är vad som underlättar respektive vad som försvårar medarbetarens möjlighet att upprätthålla en balans.

Vad underlättar balans i livet

De flesta respondenter berättar om företagets satsning på ”balans i livet”. Detta beskrivs som en satsning som gjorts för att uppmärksamma medarbetare på vikten av att skaffa sig balans mellan arbete och privatliv för att må bra. En insats från företaget är att de hjälper till att förmedla kontakt med hushållsnära tjänster för de som vill nyttja det. Från företagets sida uppmuntras till friskvård och det beskrivs överlag som ett positivt och öppet klimat för att gå ner i arbetstid för att vara helt eller delvis föräldraledig, detta gäller för båda könen. Både chefer och medarbetare, såväl kvinnor som män, beskriver att de har relativt stor frihet i hur de förlägger sitt arbete och sin semester. Ett antal respondenter upplever att de kan kombinera sitt arbete med sitt privatliv. Främst sker detta genom att de kan styra sitt arbete och prioritera sina arbetsuppgifter. En flexibilitet i arbetstider ser många chefer och medarbetare som en viktig faktor för att kunna kombinera sitt arbetsliv med sitt privatliv. En medarbetare beskriver dock baksidan med att förtroendet med flexibel arbetstid kan utnyttjas på fel sätt och att det så kan bli fel också.

Så att, jag tycker att den här flexibiliteten, sen kan ju den gå in absurdum också då, att man utnyttjar den, överutnyttjar den och då blir det fel åt andra hållet, då. (Medarbetare 3)

De medarbetare som är eller har varit sjukskrivna funderar över saker de själva åtgärdat för att må bättre. Mycket handlar om en självinsikt, att begränsa sig, lära

49

känna sig själv och sina gränser och att vara uppmärksam på de signaler som kroppen ger. En kvinnlig medarbetare beskriver också att de gjort förändringar på hemmaplan som innebär att mannen tar ansvar för vissa bitar som legat på henne tidigare.

Det är ju det jag, det jag har och som jag måste lära mig, fortfarande att inte, liksom, bli engagerad, för engagerad och dra iväg för mycket, och gå all in, liksom. (Medarbetare 3)

Så byta jobb var ju en sak då. Men även hemmamiljön har vi ju faktiskt ändrat på ganska mycket, också. Sett till att jag får sova betydligt mer, vi har gjort, min man tar nätterna, när lillen går upp, och så. Så att vi har gjort jättemycket förändringar hemma, också. (Medarbetare 2)

Några menar att en åtgärd skulle kunna vara att företaget bidrar genom att träna medarbetare på att uppmärksamma tidiga signaler på att kroppen inte orkar med, till exempel genom kurser och samtal. En respondent påtalar vikten av att medarbetare själva talar om sina behov och förväntningar för att det ska vara tydligare för både chef och kollegor hur behoven och förväntningarna ser ut. Det gäller att skaffa sig ett eget supportsystem för att ha balans i livet uttrycker någon och syftar på att ha en lösning för hur du får stöd i privatlivet. Gemensamt för både chefer och medarbetare såväl kvinnor som män, är att de uttrycker att det är individens ansvar att skapa förändringar på hemmaplan för att livet i kombination med arbete ska fungera. Företaget ska inte styra i privatlivet utan det är ett eget ansvar menar flera respondenter. Flera talar också om att lära sig säga nej, prioritera och få acceptans för det.

Vad försvårar balans i livet

Det är få medarbetare anger att det enbart är orsaker i privatlivet som har varit en bidragande orsak till deras sjukskrivning. Däremot finns det bland chefer och resurspersoner en upplevelse att det oftast är orsaker i privatlivet som är utlösande till att medarbetare blir sjukskrivna inom företaget. En manlig resursperson uttrycker att det sällan är så att sjukskrivning kommer av endast en enda orsak, utan att det kommer av helheten i en människas liv. Att den privata delen och jobbdelen samverkar. Han menar att sjukskrivning som kommer av psykisk ohälsa relaterat till stress är något som byggs upp under en längre tid både på jobbet och hemma. Sen kan det vara droppen om det blir lite tuffare på jobbet.

En manlig resursperson beskriver att det är väldigt liten jobbrelaterad sjukfrånvaro utan att det mesta beror på komplexiteten med familjeliv och nämner skilsmässor och dödsfall som exempel på saker som händer runt omkring och som påverkar hälsan och långtidsfrånvaron på jobbet. Han menar att kvinnor är mer dominerande när det kommer till depressionsrelaterade sjukdomar där det handlar

50

om att de inte klarar av hela livet, med familj och jobb. Män anses mer vara sjukskrivna på grund av stroke och hjärtinfarkt. När saker som skilsmässa eller något sådant inträffar i livet och en medarbetare inte klarar att prestera på jobbet så uttrycker en manlig resursperson att det finns medarbetare som begär att företaget ska fixa problemet. Då menar han att det ibland kan vara bra att meddela medarbetaren att denne inte klarar av jobbet längre och råda denne till att byta miljö.

Det är- många gånger är det livssituationen som har ändrats, och det kan vara skilsmässa eller det kan vara nåt, nåt jobbigt som har hänt, som helt plötsligt raserar och tillslut så presterar man ingenting på jobbet. Och så .. begär man att jobbet ska fixa mitt problem när jag har egentligen problem med, med skilsmässan eller jag har problemet med nåt annat. Och då kan det vara bra ibland och säga att "nej men du fixar inte det här jobbet längre och .. det kanske är värt att göra nånting annat så det startar om". Alltså byta miljö eller starta om processen. (Resursperson 1)

En brist på nätverk och socialt stöd på orten kan vara försvårande för att skapa sig balans i livet, beskriver några medarbetare. Många medarbetare är inflyttade till orten och har inte det sociala nätverket på plats. Men även det faktum att medarbetarna arbetar inom en global värld påverkar hur balansen i livet kan upprätthållas då arbete utomlands kan försvåra hemsituationen. En manlig chef beskriver hur de arbetet i ett annat land några dagar varje vecka och att det helt klart påverkat hemsituationen för många av medarbetarna på så att de upplevde det som tufft och svårt att få ihop familjelivet.

Ja, där jag är nu med två barn som inte är självgående, så blir det ju svårt att få ihop det totala att man ska vara här 40 timmar i veckan, med att man har barn hemma som ska lämnas och hämtas, och hela den svängen, då, så att, det är ju ett pyssel. Och vi är ju dessutom inte här ifrån, så vi har aldrig någon annan som kan hämta eller lämna, eller sova över där, för att man behöver jobba sen någon kväll, och sånt, utan vi får ju sköta det helt själva… (Medarbetare 3)

Related documents