• No results found

5. Enkäter med 68 bankanställda 28

5.4 Bankens värderingar 38

Nedan redogörs bankens värderingar; respekt, omtänksamhet, tillgänglighet, enkelhet samt långsiktighet. Varje generation inom kundsupport och bankkontor har besvarat frågan om hur stor betydelse varje värdering innebär för banken. Genom att studera vad varje enskild medarbetare anser om organisationskultur går det att dra en slutsats om huruvida kulturen inpräglas inom varje individ.

Diagram 8.1

Diagram 8.1 visar att generation X har olika svar men majoriteten anser att respekt är en viktig värdering för banken. Generation Y är ganska samstämmiga och anser att respekt är viktigt. Baby boomers menar att respekt är av väsentlig vikt.

Diagram 8.2

Diagram 8.2 beskriver att alla från generation X anser respekt vara en stor del av bankens värdegrund. 64 % av baby boomers instämde helt medan 67 % av generation Y tyckte likadant. Skillnaderna mellan avdelningarna är störst med generation X då svaren var mer utspridda. Genom diagrammen går det att se att medarbetarna värdesätter respekt i båda avdelningarna. Detta kan vi tycka är väsentligt eftersom respekt är grunden i ett bra samarbete. Genom intervjuerna menar R1 att det finns ett bra samarbete bland alla medarbetarna, och R2 tycker att cheferna bryr sig om sina anställda och tar ansvar för varje enskilds välmående.

Diagram 9.1

Diagram 9.1 redogör för omtänksamhet där svaren var varierande mellan alla generationer. Baby boomers lutade åt att omtänksamhet är en värdering som stämmer in på banken. 42 %

av generation Y instämde helt medan 29 % var osäkra. 43 % av generation X var osäkra på om värderingen var viktig.

Diagram 9.2

Diagram 9.2 visar att 50 % av baby boomers ansåg att omtänksamhet var av stor vikt. Detta kan jämföras med generation X med 58 % som tyckte likadant. Generation Y inom kontor var mer osäkra jämfört med kundsupporten. Större delen av generation Y inom kontor var obestämda huruvida omtänksamhet var en värdegrund för banken.

Diagram 10.1

Diagram 10.1 åskådliggör att större delen av generation Y med 75 % ansåg att tillgänglighet var en viktig värdering för banken. Baby boomers menade att tillgänglighet inte är av särskilt stor vikt, emellertid är det endast två personer som tillhör denna generation. 43 % av

Diagram 10.2

Diagram 10.2 visar att generation X är mycket eniga om värderingen, tillgänglighet, med 92 %. Motsvarande 71 % av baby boomers tyckte likadant. Generation Y var inte lika utspridda som inom kundsupport. Större delen av denna generation instämde helt med värderingen. Diagrammen visar att medarbetarna inom kontor var mer överens än inom kundsupporten. Inte lika många är osäkra om värderingens betydelse jämfört med kundsupporten.

Diagram 11.1

Diagram 11.1 redogör för huruvida värderingen, enkelhet, är viktig för banken. Nästan hälften av varje generation var obestämda om denna värdegrund var betydelsefull. 42 % av generation Y tyckte däremot att enkelhet var en viktig del av bankens värdegrund. Baby boomers svarade antingen att de instämde delvis eller att de var obestämda. Generation X hade utspridda svar, 43 % menade att de var osäkra.

Diagram 11.2

Diagram 11.2 visar att större delen av baby boomers var eniga om att enkelhet är betydelsefullt. Generation Y var inte lika oeniga som kundsupporten. Däremot tyckte majoriteten att enkelhet varken var en viktig eller obetydlig värdering. Generation X lutar mestadels åt att enkelhet är en värdegrund banken eftersträvar. Inom kontor var generationerna mer samstämmiga bland generationerna eftersom flertalet medarbetare ansåg enkelhet vara av stor betydelse.

Diagram 12.1 0% 20% 40% 60% 80% 100%

Baby  boomers Generation  X Generation  Y 1 1 3 4 1 1 12 3 7 Långsiktighet

(Svar  från  kundsupport  -­‐ totalt  33  svar)

Instämmer  helt Instämmer  delvis Obestämd

Instämmer  inte  alls Instämmer  inte  alls

Diagram 12.1 visar att långsiktighet är en värdering som många inom kundsupporten är osäkra på. Baby boomers samt generation X var varken eniga eller oense om denna värdering stämmer in för banken. 50 % av generation Y tyckte däremot att långsiktighet var en stor del av värdegrunden. Endast en medarbetare ansåg att detta inte stämmer in.

Diagram 12.2 0% 20% 40% 60% 80% 100%

Baby  boomers Generation  X Generation  Y

2 2 3 3 2 9 9 5 Långsiktighet

(Svar  från  kontor  -­‐ totalt  35  svar)

Instämmer  helt Instämmer  delvis Obestämd

Instämmer  inte  alls Instämmer  inte  alls

Diagram 12.2 beskriver att flertalet av generationerna menade att långsiktighet är mycket viktigt för banken. 64 % av baby boomers tyckte att långsiktighet stämmer in helt medan 75 % av generation X tyckte likadant. 56 % av generation Y höll även med de föregående generationerna. Skillnaderna mellan dessa avdelningar visar att kontoren var mer eniga om värdegrunden, än kundsupporten.

Enligt diagrammen från vardera avdelningen visade det sig att det finns varierande resultat. Utåt sett ser det ut som att banken har ett strikt medarbetarskap vilket innebär att banken har en tydlig organisationskultur. Vid sammanställningen av enkäterna och intervjuerna lade vi märke till att det föreligger skillnader mellan avdelningarna vad gäller organisationskulturen. Överlag har bankkontoren en tydligare kultur än kundsupporten. Detta kan förklaras genom att det är mindre medarbetare på varje bankkontor och kan möjligen ha en tydligare målsättning. Banken arbetar med service åt sina kunder vilket ställer krav på stor tillgänglighet. Enligt diagrammen behandlar detta hur viktig denna värdering är för medarbetarna. Resultatet visar att de flesta ur varje generation anser att de ska vara lätta att nå för sina kunder. Diagrammen rörande respekt, omtänksamhet samt tillgänglighet visar att det råder en stark kultur av den anledningen att många medarbetare svarar likadant. Dessa värderingar kan föras vidare till andra inom organisationen genom en socialisationsprocess. Detta är något som medarbetarna efterliknar och de är inte medvetna om det själva. Genom diagrammen såg vi flera samband bland alla påståenden att kontoren var mer eniga än kundsupporten. Detta kan bero på kontorens storlek samt den kollektiva målsättningen. Det största kontoret hade 14 medarbetare medan kundsupporten hade 46 medarbetare. Att ha tydliga regler och riktlinjer var betydelsefullt för båda avdelningarna.

Related documents