• No results found

Nedan presenteras resultaten utifrån våra metodval. Den kvalitativa metoden redogörs utifrån tre ämnesområden; arbetsklimat, värderingar och krav samt engagemang och lojalitet. Sedan följer den kvantitativa metoden med lika uppdelade ämnesområden. I resultatet av våra intervjupersoner presenteras några svar från intervjuerna.

Vi intervjuade tre personer som har arbetat inom banken mellan 1 månad upp till 20 år. Vi kommer att benämna respondenterna med R1, R2 och R3 fortsättningsvis i uppsatsen.

4.1 Arbetsklimat

När vi besökte de två kontoren för intervjuerna observerade vi deras arbetsmiljö. Banken har en öppen planlösning vilket kan bidra till en hjälpsam miljö. Det går att ifrågasätta huruvida den öppna planlösningen anses vara positiv eller negativ ur en social aspekt. R1 säger att det är en dynamisk arbetsplats med många olika bakgrunder, trots det är arbetsplatsen trevlig.

”… Det är en dynamisk arbetsplats, man har olika karaktärer där. Vissa har olika bakgrund,

till exempel jag är en av de som har en annorlunda bakgrund till skillnad från de andra där. Men atmosfären där är väldigt trevlig, det är inget spänt klimat…”

R1 som arbetar inom kundsupport nämner även att alla hjälper varandra och att det finns ett bra samarbete bland alla medarbetare. Enligt R2 som arbetar på ett kontor överensstämmer med R1 om att det finns ett bra arbetsklimat även där. R2 tycker att cheferna bryr sig om sina anställda och ser till att alla trivs. Vidare nämner R2 att trots att det är stressigt ibland går det att genomföra sina arbetsuppgifter, eftersom denne trivs med sitt arbete.

Vad gäller ordningssamhet uppfattar medarbetarna organisationen som mer strukturerad när de själva har denna egenskap. R3 tar upp vikten av att ha ett gemensamt mål;

”… Om företaget är positivt inställd och har ett mål och alla jobbar mot samma mål, då är det enkelt att jobba. Man vet vad man ska göra för att nå målet och då är det också klara linjer vad de vill och vart de ska. Om alla är med på det så är det lätt...”

nämna att alla medarbetare har samma mål som ska uppnås och är medvetna om vilka riktlinjer som finns.  

R3 som har arbetat inom både bankkontor och kundsupport har observerat att det finns en märkbar skillnad inom arbetsklimatet. Vidare nämner hon att det är ett tuffare klimat på kontor då kunderna har olika sätt att nå dem, men på kundsupporten sker det endast mellan telefon.

4.2 Värderingar och krav

Generation Y beskrivs som öppna och raka, de ger gärna beröm och respekt när de själva blir bemötta bra. Det kan jämföras med R2 som menade att 80-talisterna är betydligt mer öppna än tidigare generationer.

”...Jag kan tycka att 80-talister är mer öppna och drar inga förhastade slutsatser och har

inga förutfattade meningar...”

R1 svarade att det inte finns några skillnader mellan generationerna medan R3 svarade att alla har samma värderingar på grund av bankens policy, där alla är lika värda. Detta kan styrkas genom Fürth, Holmberg, Larsson och Raaterova som menar att när policyn påvisar att alla är lika värda, är detta även en värdering som organisationen i helhet har. Det går att spekulera kring huruvida denna värdering kommer att förändras eller inte, men det är en långsam process för att förändra kollektiva värderingar.

Respekt för auktoriteter är endast självklart för generation Y om det känns meningsfullt. Detta är en stor skillnad från de tidigare generationerna. R3 uttalar sig om generation Y och menar att pressen på att hitta ett bra arbete är stor. R3 menar däremot att generation Y kan vara lite bekväma eftersom de även kan nöja sig med det dem har då det ger en ekonomisk trygghet. Generation Y har höga förväntningar på arbetslivet och arbetsgivare, detta beror på att det finns så många valmöjligheter i dagens samhälle.

”...De har en stor press på att hitta ett bra jobb, och de vet inte riktigt vad dem vill. De nöjer sig med det jobb dem har, det finns en trygghet i det...”.

R3 nämner även att förut prioriterade inte 80-talisterna arbetet utan brydde sig endast om pengar och status. Numera funderar de noggrant innan de väljer att byta arbete. R3 anser att

detta beror på finanskrisen. Vid frågan om banken har en gemensam värdegrund svarade R3 att alla medarbetare har samma värderingar genom hela anställningstiden.

4.3 Engagemang och lojalitet

Generation Y har höga förväntningar på sin arbetsgivare, och anser att arbetsgivaren förtjänar lojaliteten genom att ha en bra organisation. Detta kan jämföras med R3 som menade att det inte finns någon garanti för att de stannar hos dem.

”... Vi vet att det inte är en garanti att de stannar hos oss, vi kan inte anställa för att behålla,

utan vi ska anställa för att utveckla. Det är upp till den personen som anställs hur mycket han/hon vill utvecklas. Trivs dem med den utvecklingen så förhoppningsvis stannar dem…”

Detta kan jämföras med Parment som menar att generation Y:s flexibilitet har både positiva och negativa egenskaper. De undviker monotona arbeten eftersom det inte är motiverande nog. Majoriteten av 80-talisterna ställer höga krav på sin arbetsgivare. Eftersom R3 genom sitt citat säger att de förhoppningsvis stannar genom utveckling, går det att anta att denne också är medveten om flexibiliteten hos generation Y. R1 menar att generation Y är lojala och ifrågasätter väldigt lite.

”... De i min ålder, 22 – 28, är väldigt lojala och är inte ifrågasättande. Det är därför det är

en sådan bra atmosfär här. Banken väljer noggrant sina anställda, de ser vem som passar in i deras värdegrund. Det har inte varit några stora skillnader mellan generation y och baby boomers...”.

Eftersom respondent ett menar att generation Y är lojala och inte ifrågasätter, blir också teorin som diskuterar detta, lidande. Enligt teorin är bandet mellan arbetsgivare och arbetstagare underordnat och det är svårt för medarbetare att stanna kvar på sina arbeten. Detta kan bero på att arbetsklimatet har blivit upptrissat (Fürth, Holmberg, Larsson & Raaterova, 2002: 39). Dessutom menar Parment att generation Y har ett strikt förhållningssätt till sin arbetsgivare som karakteriseras av ifrågasättande. R3 uttalar sig om Baby boom generationen som har svårare för att byta arbete, och talar även om deras syn på auktoritet.

viset att de vet vad dem kan. De har den kunskapen och man är 100 % säker på att det man gör och säger är rätt…”

Till skillnad från generation Y är Baby boomers mer medvetna, eftersom de är målmedvetna och har inflytande på samhället med sina kunskaper. Vidare behövs Baby boomers i arbetslivet eftersom deras lärdomar är betydelsefulla. Dem anser sig vara kompetenta nog för att kunna öka produktiviteten. R3 nämner att kundsupporten har blandade åldersgrupper och därför är det ett flertal medarbetare som kommer att lämna arbetslivet inom en snar tid.

”… Det är många som går i pension nu i den åldersgruppen och då försvinner många kunskaper, för det grundläggande är väldigt bra att veta…”

När Baby Boomers lämnar arbetslivet, försvinner en stor del av deras kunskaper. Det kan medföra att företag har svårigheter med rekrytering av ny personal, samt att det kan leda till en arbetsbrist. De kunskaper som Baby boomers har är annorlunda jämfört med vad 80- talisterna har när de ersätter Baby boomers. 80-talisterna har andra värderingar och kunskaper, som de tar med sig in i arbetsmarknaden. Detta kan bidra med något nytt för företagen eftersom generation Y har andra inställningar till arbetet än Baby boomers.

Alla respondenterna var överens om att banken väljer noggrant sina anställda. Banken granskar dennes kompetens för att sedan kunna hjälpa medarbetaren med dess utveckling. Vid frågan om vilka värderingar banken har, nämnde R1 och R3 att det viktigaste var att alla var lika värda, samt att respekt, omtänksamhet, tillgänglighet och enkelhet eftersträvades. R2 var däremot osäker på vilka värderingar banken har, trots att denne har arbetat på banken sedan 2008. R1 som vid intervjuns tidpunkt endast hade arbetat i nästan en månad kunde besvara denna fråga utan att tveka. Detta kan möjligen bero på att kundsupporten har en intensiv internutbildning vid anställningens start där medarbeten förväntas lära sig mer om bankens policy och riktlinjer. Det är osäkert om bankkontoren har en internutbildning vid nyanställning eftersom det inte togs upp vid intervju med R2.

Genom våra enkäter tar vi upp frågan om vilka värderingar banken har. Det blir även intressant att veta hur många medarbetare som är medvetna om bankens värderingar.

Related documents