• No results found

4 Analys

4.5 Läs upp, barnen och läsmotivation

4.5.1 Barn 1

Barn 1 (B1) är en flicka på nio år som går i årskurs fyra (F1, 2016:a). Innan applikationen installerades läser hon (utöver skoluppgifter), enligt F1 (2016:a), mer sällan, sällan på eget initiativ. Enligt F1 (2016:b) har B1 inget direkt läsintresse och läser inte gärna; ”[B1] har inga problem med själva den tekniska biten med läsningen. Hon är ganska duktig på att läsa men hon har inte varit någon bokslukare precis”. F1 (2016:b) menar också att ”det är sällan [B1] har lust att avsluta en bok. Även om hon börjar och tycker att det är en bra bok så glömmer hon bort boken lätt och så får vi påminna henne”. F1 (2016:a) tror emellertid att B1 (före studien) upplever läsning som roligt, avslappnande och mysigt ”när hon väl gör det”. B1 själv (2016:a) menar att hon tycker ”sådär” om att läsa böcker. Därför var hennes initiala reaktion på

applikationen; ”… sådär för jag älskar liksom inte att läsa men jag gillar ändå att läsa lite. Så jag tänkte ändå att det skulle bli bra för mig så att jag kunde läsa mer och lära mig nya ord.” (B1, 2016:a).

Efter att ha använt Läs upp i tre veckor menar B1 (2016:b) att det överlag varit ”helt okej” att ha applikationen installerad; ”Jag tycker att den är bra, man lär sig mer och den är bra att ha. Det är bra att läsa varje dag liksom.” Hon kan tänka sig att fortsätta med applikationen även efter studien, enligt B1 (2016:b) vill hon läsa ut samtliga boktitlar i applikationen ”för att känna mig stolt att jag klarat det”. Enligt F1 (2016:b) var B1 till en början ”skeptisk” och tyckte att applikationen var ”kanske inte tråkig men ett störande moment, att telefonen skulle låsa sig då en gång per dygn”. Det har ändå fungerat över F1s förväntan även om ”det fanns en liten period där jag var lite frustrerad därför att hon listade ut att man kunde slippa läsa kapitlet. Man kunde ge vilket svar som helst” (F1, 2016:c). F1 (2016:c) förklarar att hen försökte att på ett så neutralt sätt som möjligt fråga B1 om hon slutat läsa i applikationen; ”då sa hon; nej, men ibland när det är lite extra viktigt för mig att komma åt telefonen så skippar jag”.

B1 fortsatte ändå läsa i applikationen och har läst ut två böcker; ”Och inte nog med det utan hon ville låna andra delen i Tsatsiki på biblioteket och läser den för tillfället” (F1, 2016:c).

F1(2016:c) tror att det var bokens handling som intresserade B1 så pass mycket att hon ändå valde att läsa i applikationen; ”Jag tror faktiskt att hon har läst ett kapitel om dagen men skillnaden har varit att hon har valt tidpunkten själv”. Enligt F1 (2016:c) har hen sett stor skillnad i B1s läsmängd under deltagandet i studien;

… hon har ju läst faktiskt dagligen (…) hon har till och med läst två böcker parallellt; dels den andra boken i appen och dels den andra

––––––––– Applikation = Motivation? ––––––––

31

delen i tsatsiki som hon också lånat. Så mycket har hon faktiskt aldrig läst, och så regelbundet.

F1 (2016:c)

B1 läser också numera oftare på eget initiativ menar F1 (2016:c); ”i appen läser hon ju för att hon måste. Fast egentligen, hon måste ju inte men ändå gör hon det.” F1 tror att anledningen till att B1 läst så pass mycket är ”för att hon är stolt över att ha läst ut boken och fått medaljen. Men också för att hon vill följa handlingen.”

I och med att B1 kunde identifiera ett sätt att komma förbi skärmlåset utan att läsa (detta diskuteras mer längre fram) försvann tvånget som hon, enligt F1 (2016:b), inledningsvis var skeptisk till. På detta sätt minskade troligtvis upplevelsen av kontrollerad yttre motivation i hennes fall. F1 (2016:c) identifierar att bokens handling gjorde att B1 ändå fortsatte läsa i applikationen varje dag, trots att hon inte behövde. Läsningen har rimligtvis varit för nöjes skull (Clark & Rumbold, 2006, s. 6). Samtidigt brukade B1 sällan avsluta påbörjade böcker tidigare, även om hon tyckt om dem (F1, 2016:b). Därför är det sannolikt att applikationen fungerat som en påminnelse att läsa som varit viktig för att B1 skulle fortsätta läsa. I begreppet läsning för

nöjes skull inkluderar Clark och Rumbold (2006, s. 6) läsning som påbörjats på någon annans

begäran – i detta fall applikationens – men som fortsatt på grund av läsarens eget intresse. För B1 har det också varit betydelsefullt att hon klarat av att läsa ut böcker i applikationen vilket lett till målsättningen att läsa ut samtliga boktitlar. Det är troligt att kombinationen av upplevd läsglädje och applikationens påminnelser som lett till utlästa böcker, följaktligen gett henne en större tro på sin egen kapacitet (Bandura, 1997; 1997; 2006; 2012, återgivna i Skaalvik & Skaalvik, 2016, s. 13) vilket haft positiv effekt på hennes läsmotivation (illustreras nedan i figur 2). Enligt Skaalvik och Skaalvik (2016, s. 15) är barns tro på sin egen kapacitet är av stor betydelse för deras motivation och styr deras engagemang i aktiviteter.

Figur 2. Visar positiv förändring i B1s läsmotivation.

-

Låg inre motivation

+ Hög inre motivation

B1

––––––––– Applikation = Motivation? ––––––––

32

4.5.2

Barn 2

Barn 2 (B2) är en flicka på tio år som går i årskurs fyra (F2, 2016:a). Innan applikationen installerades läser hon (utöver skoluppgifter), enligt F2 (2016:a), ca 4-5 gånger i veckan, ibland på eget initiativ. F2 (2016:a) tror att B2 (före studien) upplever läsning som avslappnande, mysigt och spännande men också tråkigt. Enligt F2 (2016:b) säger B2 att hon inte tycker om att läsa; ”det är bara ”sådär”, entusiasmen är inte så hög” men samtidigt menar F2 att ”hon tycker om berättelser”. Enligt B2 (2016:a) tycker hon att det är ”sådär” att läsa och gör det helst inte; ”det är inte mitt favoritintresse. Jag tycker att det finns bättre saker att göra”. Enligt B2 (2016:a) kan det emellertid vara kul att läsa ”ibland, när det är en extra spännande bok”.

B2 menar sig vara positiv till att börja använda applikationen; ”det kändes bra för nu läser jag ju ganska mycket mer”. Något som bidrog var, enligt B2, att boken ”var ganska rolig och

spännande”. Enligt B2 är det roligare att läsa i applikationen än i vanliga böcker i och med läsförståelsefrågorna efter varje kapitel. Enligt B2 brukar hennes föräldrar ibland ställa läsförståelsefrågor när de läser vanlig bok. B2 föredrar läsförståelsefrågorna i applikationen; ”det är lite roligare än att få av mamma och pappa”. B2s föräldrar har inte heller påmint henne om läsning i applikationen, vilket enligt B2 (2016:b) ”har känts bra”.

F2 (2016:b) menar att; ”jag tjatar antagligen för mycket på henne” och antagligen blir B2 mindre motiverad att läsa som en motreaktion. Enligt F2 (2016:c) har det varit positivt att börja använda applikationen; ”Jag tycker att det har varit jättebra, jag har inte behövt tjata alls. Hon bara läser.” F2 (2016:c) upplever att B2 oftare tar eget initiativ till att läsa numera. F2 (2016:c) betonar emellertid att, samtidigt som de testat applikationen, har även vikten av läsning aktualiserat mer än tidigare – både i skolan och hemma. Dessutom kan det ha hjälpt att en vän till B2 också deltar i studien (F2, 2016:c).

Enligt F2 (2016:c) var B2 inledningsvis mer positiv till applikationen; ”Hon var lite mer entusiastisk i början, för att det var något nytt och att en kompis också hade den. Och så tror jag att hon gillade den första boken mer…”. B2 accepterar ändå fortfarande applikationen; ”Nu är det bara något hon gör och hon verkar gilla det.” Enligt F2 (2016:c) har Läs upp troligtvis hjälpt till att göra läsningen roligare. Hen tror exempelvis inte att B2 hade fastnat för boken på samma sätt om hon lånat den på biblioteket; ”jag tror inte att hon skulle läst den så ofta och regelbundet som hon gjorde” (F2, 2016:c). F2 (2016:c) menar också att B2 känner sig stolt över att hon läser varje dag i applikationen vilket hen tror bidragit till den positiva effekten. F2 (2016:c) upplever att B2 oftare tar eget initiativ till att läsa numera.

––––––––– Applikation = Motivation? ––––––––

33

Förutom bokens handling har det varit betydelsefullt för B2 (precis som för B1) att känna att hon klarar av att läsa ut böcker i applikationen, hon har också känt sig stolt för att hon läst varje dag. Därför kan även B2s ökade läsmotivation (som illustreras i figur 3) relateras till ökad självkänsla enligt teorin om tron på sin egen kapacitet. Både B2 och F2 menar att applikationen tagit rollen av att påminna om läsning, B2 (2016:b) uttrycker att det ”har känts bra”. Att förälderns ”tjat” (F2, 2016:b) ersatts av applikationens påminnelser innebär i och för sig endast ett skifte från ett yttre incitament till läsning, till ett annat. När applikationen inte längre upplevs som en nyhet kanske också dessa påminnelser kan uppfattas negativt av B2.

Figur 3. Visar positiv förändring i B2s läsmotivation.

4.5.3

Barn 3

Barn 3 (B3) är en flicka på åtta år som går i årskurs två (F3, 2016:a). Innan applikationen installerades läser hon (utöver skoluppgifter), enligt F3 (2016:a), ca 4-5 gånger i veckan, ibland på eget initiativ. F3 (2016:a) tror att B3 (före studien) upplever läsning som roligt och mysigt men också jobbigt. Enligt F3 (2016:b) har hon ett visst intresse av att läsa; ”[B3] är nog ganska positivt inställd, oftast i alla fall. Tycker det är roligt. Sen beror det lite på, hon vill ju hellre spela på surfplattan”. Enligt B3 (2016:a) tycker hon om att läsa även om det inte är en prioriterad aktivitet; ”om jag inte har någonting att göra för att det är tråkigt på mitt rum. Då bara, jag tänker; jag läser. Och då läser jag.” Samtidigt menar hon att; ”jag har läsningen alltid i huvudet och då tänker jag alltid bara att jag måste läsa” (B3, 2016:a). Anledningen till detta är bland annat att B3 vill öva sig i läsning; ”jag vill såhär, längre i min läsorm. (…) Och min fröken säger att vi måste läsa hela tiden, eller inte hela tiden då, men läsa mycket så vi får flytet.” (B3, 2016:a). Detta visar på att B3 har en grundläggande läsmotivation innan studien. Det går det emellertid inte att urskilja en förändring i läsmotivation genom hennes användning av applikationen (vilket illustreras i figur 4). I B3s fall har skärmlåset inte fungerat felfritt, utan låst enheten flera gånger om dagen; ”Hon får läsa fler gånger och då blir hon sur. Hon har lackat ur någon dag och inte läst, inte på plattan i alla fall.” (F3, 2016:b). Därför valde B3 till slut bort

-

Låg inre motivation

+ Hög inre motivation

B2

––––––––– Applikation = Motivation? ––––––––

34

enheten, även om hon inledningsvis verkat positiv till applikationen; ”Ja, hon tröttnade ju lite. I och med att det strulat så. Då läste hon sin vanliga bok istället.” (F3, 2016:c). I och med att B3 fortsatt läsa traditionella böcker verkar det alltså inte som att hennes läsmotivation i övrigt påverkats, vilket är värdefullt att iaktta.

Det finns en risk att barn väljer bort enheten om applikationen inte fungerar korrekt. I och med detta finns det rimligtvis barn också som väljer bort läsning. Därför riskerar en icke fungerande applikation motverka läsmotivation istället för att främja den. Även B2 (2016:b) uttrycker hur hon också blivit ”lite irriterad” för att applikationen ibland inte fungerat; ”jag blir ofta arg när det blir så. Jag brukar bli arg när det inte funkar och så stänger jag ner datorn. Och så gör jag inte det.” Läs upp har inte uppdaterats sedan den lanserades 24 maj 2016 (Google Play, 2016). Att applikationen är ett ideellt initiativ (Berättarministeriet, 2016:a) som drivs av en icke- kommersiell stiftelse (Berättarministeriet, uå:a) spelar troligtvis roll. Samtidigt är det av vikt att applikationen fungerar tillfredställande och underhålls för att barnen ska acceptera den.

Figur 4. Ingen påverkan går att urskilja på B3s läsmotivation.

4.5.4

Barn 4

Barn 4 (B4) är en pojke på elva år som går i årskurs fem (F4, 2016:a). Innan applikationen installerades läser han (utöver skoluppgifter), enligt F4 (2016:a), ca 4-5 gånger i veckan, ibland på eget initiativ. F4 (2016:a) tror att B4 (före studien) upplever läsning som roligt, avslappnande och mysigt men också tråkigt och jobbigt. F4 uttrycker emellertid att ”jag har nog reflekterat mer över hans läsning de senaste veckorna och jag upplever nog ändå att han generellt sett är motiverad till läsning”. Enligt F4 (2016:b) har han troligtvis ett grundläggande intresse för att läsa men att han föredrar läsning relaterad till ”sitt stora intresse” (trummor); ”jag tror att han vill försöka ha någon slags intressepunkt i det för att bara läsa för läsandets skull är nog inte sådär himla spännande.” (F4, 2016:b). B4 (2016:a) själv menar att han tycker om att läsa böcker men att han inte läser utöver skolans läsuppgifter. Ändå berättar han samtidigt att han ofta läser

-

Låg inre motivation

+ Hög inre motivation B3

––––––––– Applikation = Motivation? ––––––––

35

på kvällen; ”När jag ska gå och lägga mig, då är det det första alternativet jag tänker på. Annars kollar jag hellre datorn…” (B4, 2016:a).

B4 valde i sin tur bort enheten med applikationen då den egentligen inte var hans egen och på så sätt inte fungerade som tillräckligt incitament. Applikationen installerades inte på B4s egen smartphone som angetts innan studien (F4, 2016:a). Istället installerades den på en förälders surfplatta (B4, 2016:a). Därtill fanns det ingen bok som intresserade honom tillräckligt för att ändå använda applikationen. Även om B4 valt bort enheten med applikationen har han ändå läst vanliga böcker (B4, 2016:c). Det går alltså inte att observera vare sig en ökad eller minskad läsmotivation relaterat till Läs upp (illustreras i figur 5).

Figur 5. Ingen förändring går att urskilja i B4s läsmotivation.

4.5.5

Barn 5

Även barn 5 (B5) är en pojke på elva år som går i årskurs fem (F5, 2016:a). Innan applikationen installerades läser han (utöver skoluppgifter), enligt F5 (2016:a), varje dag och alltid på eget initiativ. F5 tror att B5 upplever läsning som roligt, avslappnande, mysigt, spännande och lärorikt/intressant (F5, 2016:a). Enligt F5 (2016:b) har det aldrig varit svårt att motivera B5 att läsa; ”[B5] älskar ju att läsa och det har aldrig varit några problem att få honom att läsa”. B5 (2016:a) berättar även själv att han inte upplever att det finns något negativt med att läsa. Enligt B5 (2016:a) var han positiv till att installera applikationen utifrån att ”det är för mitt eget bästa”. B5 hade redan en så hög inre motivation för läsning att det är svårt att se hur den skulle kunna öka ytterligare; han läser redan varje dag på eget initiativ (F5, 2016:a; F5, 2016:b). Hans inställning till läsning stämmer överens med Clark och Rumbolds (2006, s. 6) definition av läsning för nöjes skull, det vill säga självvald läsning vilken utförs med en förväntan på att aktiviteten i sig själv ska ge välbefinnande. Han har dessutom, som diskuterats tidigare, förstått värdet av läsning och fortsatt använda applikationen även om han anser urvalet titlar vara för lätta för hans nivå (B5, 2016:b); ”Jag tyckte det var jättebra i början men jag tycker att det

-

Låg inre motivation

+ Hög inre motivation B4

––––––––– Applikation = Motivation? ––––––––

36

börjat bli lite jobbigare nu. Jag tror det är för att (…) för då måste jag läsa lite enklare böcker.” Det är snarare så att B5 använder applikationen för att han redan är motiverad att läsa; ”jag kan nog fortsätta ett litet tag (…) jag gör ju det för min egen skull…” (B5, 2016:b). Därför anses inte Läs upp haft påverkan på B5s läsmotivation, vilket illustreras i figur 6.

Figur 6. Ingen påverkan på B5s läsmotivation går att observera.

4.5.6

Barn 6

Barn 6 (B6) är en pojke på åtta år som går i årskurs två (F5, 2016:a). Innan applikationen installerades läser han (utöver skoluppgifter), enligt F5 (2016:a), ca 4-5 gånger i veckan, ibland på eget initiativ. F5 tror att B6 upplever läsning som roligt, spännande och lärorikt/intressant (F5, 2016:a). Enligt B6 (2016:a) tycker han ”lite” om att läsa böcker. Han föredrar

faktabaserade framför skönlitterära böcker, enligt B6 är något som gör det roligare att läsa ”att jag lär mig nya saker” (B6, 2016:a). Detta tyder på att B6 inledningsvis redan hade en viss inre läsmotivation, särskilt kopplad till faktaböckerna han föredrar.

F5 (2016:b) menar att det ”har känts som att det har varit frivilligt att läsa generellt” men att de ibland behöver uppmuntra honom lite mer än vad de behövt med B5 (B6s storebror). Enligt F5 (2016:b) har B6 framförallt haft svårare att hitta böcker som han är intresserad av; ”Det har varit så här Minecraft-handboken och Pokemon böcker, lite så. Och det var väl samma nu när vi skulle börja med den här appen (…) han var väl rätt motsträvig. De böcker han föredrar saknas kanske mer i appen.” F5 (2016:b) tror också att utmaningen för B6 är; ”Det är just det här att få honom att börja [författarens kursivering] på en bok, det kanske är det svåraste. Men börjar jag först läsa så kan han sen ta över och läsa den själv.”

Även om B6 inledningsvis var tveksam till applikationen blev han mer positiv efter ett tag; ”Jag tror att när han väl kom in i det här med appen så tyckte han det var kul med frågor efter. Jag tror att det har sporrat honom att vilja.” (F5, 2016:b). Enligt B6 (2016:a) själv är han enbart positiv till applikationen; ”Jag tycker den är rolig. Jag lär mig fakta om den boken jag läser. Lär

-

Låg inre motivation

+ Hög inre motivation B5

––––––––– Applikation = Motivation? ––––––––

37

mig hur många rum det finns på det hotellet och så.” Han menar också att det ”är bra är att den inte kommer så på mammas telefon att jag måste [författarens kursivering] läsa men jag kan inte komma på något dåligt (…) jag frågar oftast mamma om jag får gå in och läsa” (B6, 2016:a). Enligt B6 (2016:a) blir läsupplevelsen ofta mer negativ om han ”måste” göra det.

Enligt B6 (2016:b) har han läst mer än normalt under veckorna han testat applikationen. Han menar att det dessutom är något han börjat uppskatta; ”Jag tycker att det börjar bli mer roligt (…) det är roligare att läsa.” B6 (2016:b) menar också att det är ”roligare” att läsa digitalt än i vanlig bok och att han upplever kapitlen vara kortare i applikationen; ”För att den boken som jag har läst ut, på vår skola så har vi den också och det känns som att den är mycket längre i vanlig bok än vad den är i telefonen.” B6 har ofta läst flera kapitel åt gången; ”Ibland så läser jag mer än ett kapitel men ibland så läser jag bara ett (…) hela denna veckan har jag försökt att hinna läsa mer än två kapitel” (2016:b). Enligt B6 brukar han själv ta initiativet till läsning i applikationen; ”jag brukar oftast fråga”.

F5 (2016:c) ser en förändring i B6s intresse för läsning sedan innan han började använda applikationen, framförallt läser han mer på eget initiativ; ”att komma och vilja läsa, och just att läsa flera kapitel. I början var det ju ett kapitel och; så, nu är jag klar. Men nu är det mer att det faktiskt är spännande och; nu läste jag fyra kapitel.” F5 (2016:c) tror att B6 hade lättare för att välja sin andra bok då den är fortsättningen på den första han läste och tyckte om; ”nu kom han in i att den var bra den första. Att den var spännande och så och sen det var en till i samma serie. Det tror jag gjorde det lättare för honom att välja.” Detta har emellertid inte inneburit ett större intresse för skönlitterära böcker utanför applikationen (F5, 2016:c).

B6 har under studiens tid gått från att vara ”rätt motsträvig” (F5, 2016:b) till läsning i

applikationen till att själv initiera och ägna sig åt mer läsning än vad som krävs av honom för att låsa upp enheten. Enligt B6 (2016:b) börjar det bli ”roligare” att läsa, även skönlitterära böcker, tack vare applikationen. Troligtvis har B6 upplevt ett situationellt intresse (Alexander et al., 1994; Renninger & Hidi, 2002; Schiefele, 1999, återgivna i Guthrie et al., 2006, s. 93) avgränsat till hans läsning i Läs upp. Enligt Hidi och Harackiewicz (2000, återgiven i Guthrie et al., 2006, s. 92-93) samt Guthrie et al. (2006, s. 93) kan situationellt intresse leda till att inre motivation utvecklas, vilket ser ut att vara fallet med B6 (illustreras i figur 7).

Frågan är emellertid om Läs upp fortlöpande kan tillhandahålla B6 med dessa upplevelser, vilket enligt Guthrie et al. (2006, s. 110) krävs för att öka långsiktig motivation. Applikationen har, vilket diskuteras mer utförligt längre fram, ett begränsat antal boktitlar att tillgå och B6 upplever redan begränsad valmöjlighet då inga av dessa är faktaböcker. I och med applikationen

––––––––– Applikation = Motivation? ––––––––

38

verkar han emellertid funnit intresse för böcker som ingår i en serie. Detta möjliggör potentiellt ett intresse att läsa efterföljande titlar även i traditionell bokform. Det leder antagligen inte till ökad läsvolym, som användandet av applikationen gjort, men till ett mer varierat läsmaterial vilket också kan vara fördelaktigt.

Figur 7. Visar positiv förändring i B6s läsmotivation utifrån hans läsning i Läs upp.

-

Låg inre motivation

+ Hög inre motivation B6

––––––––– Applikation = Motivation? ––––––––

39

Related documents