• No results found

Obrázek 2 - Logo ČBF Zdroj: Czech basketball federation 2014

Obrázek 3 - Logo basketbalu 3x3 Zdroj: Czech basketball federation: ČBF 3x3, 2014

Tabulka 4 - Věkové kategorie basketbalu 3x3 pro rok 2014 Kategorie

*ve všech kategoriích se mohou zúčastnit i madší hráči bez omezení věku

Z každého kola v určitém městě získáváte body do světového žebříčku, který je uveden na www.3x3planet.com. Například při výhře jednoho turnaje získáte 100 bodů. Při výhře finálového turnaje dokonce až 200 bodů. Jedná se o velmi zajímavou akci. Když vyhrajete finále v Praze, automaticky postupujete na World Tour, kde se utkáte s těmi nejlepšími týmy z Evropy. Navíc se v tomto turnaji bojuje o dvě postupová místa na celosvětové finále.

V loňském roce se například v Praze uskutečnil turnaj, který se odehrál přímo před zraky fanoušků na Václavském náměstí ve dnech 24. - 25. srpna 2013. Na něj postoupil i tým z ČR zvaný „BO!!!“, který měl ve skupině těžké soupeře z Petrohradu, Noviho Sadu a Kaunasu. V tomto turnaji se ovšem prezentoval jako tým Ostrava. Ze skupiny dokázal postoupit, ale ve čtvrtfinále narazil na Leningrad, se kterým prohrál 14:21. I tak to pro naše hráče byla obrovská a nezapomenutelná zkušenost (PAZ. 3x3: Jen pro otrlé 2014, s. 54-55).

Zdroj: vlastní tvorba

21

3.3 Úspěchy

3.3.1 Basketbal

Basketbalové úspěchy u nás můžeme rozdělit do dvou důležitých etap. První bylo období Československa, kdy jsme zaznamenaly mnoho úspěchů na mistrovství Evropy, světa i na OH. Druhou, neméně významnou, jsou výsledky dosažené v období samostatného českého státu.

a) Československo (1918 – 1992)

Olympijských her se Československo zúčastnilo celkem sedmkrát. V mužské kategorii dosáhl československý basketbal nejlepších výsledků na hrách v Římě v roce 1960, kde skončil na pátém místě (hráli tu např. Konvička, Baumruk, Pištělák, Tomášek). Dalším vynikajícím úspěchem bylo šesté místo na hrách v Montrealu v roce 1976, kde hráli např.

Kos, Pospíšil, Kropilák, Brabenec, Hraška, Douša. Sedmé místo získali muži na hrách v Londýně v roce 1948 (Kozák, Ezr, Mrázek, Křepela, Trpkoš) a osmé místo tým vybojoval v Mnichově v roce 1972 ve složení Brabenec, Bobrovský, Kos, Pospíšil, Růžička, Zedníček, Zídek, Douša). Ženy dokázaly navázat na úspěchy mužů. Dokonce se umístily i lépe na hrách v Montrealu v roce 1976, kde podlehly v bitvě o třetí místo Bulharkám a to pouze o jediný konaných v Pekingu se umístila na 7. místě a nakonec v roce 2012 na OH v Londýně také na stejném 7. místě. Mistrovských soutěží se ženská reprezentace účastní neustále a dokázala již přivést tři medaile. Muži se ve své kategorii účastnili pouze mistrovství Evropy a to v roce 1999, kde skončili na 12. místě. Poté v roce 2007 a 2013 skončili shodně na 7. místě. Dá se tedy říci, že ženská základna má v České republice, i mimo ní, velmi kvalitní hráčky, které při reprezentaci naší republiky dokážou získávat cenná umístění a dokonce i medaile. Naproti

22

tomu mužská kategorie procházela těžkým obdobím, když musela neustále bojovat o záchranu ve své skupině a poté o mistrovství Evropy. Došlo také k přestavbě týmu, kterou teď tvoří převážně mladí hráči, doplnění o starší hráče, které mají více zkušeností. Tito hráči hrají u nás v nejvyšší soutěži v mistrovském Nymburce, nebo si dělají jméno v jiných týmech Evropy i v zámoří. Do budoucna si myslím, že naše reprezentace půjde vzhůru a možná dokáže navázat na úspěchy mužského basketbalu z dob Československa (Wikipedie:

Mistrovství Evropy v basketbale mužů 2014, ČBF: Reprezentace – ženy 2014).

c) Nejvýznamnější ženské úspěchy

Ženy dosáhly největšího úspěchu na mistrovství Evropy v Turecku v roce 2005, kde získaly zlatou medaili. Finálové utkání hrály proti Rusku, které takřka celé utkání vedlo a mělo zápas pod kontrolou. V poločase naše reprezentantky prohrávaly dokonce o 12 bodů.

Dokázaly ale zabojovat, a bod po bodu umazávaly ztrátu. Před poslední čtvrtinou Rusko vedlo už rozdílem pouhých 5 bodů. Poslední čtvrtina nabízela vyrovnaný souboj o zlato. Naše reprezentantky ve složení Němcová, Machová, Vítečková či Večeřová bojovaly až do konce, a díky trojce Evy Němcové jsme se dostaly do vedení 71:70. Rusko poté mělo čas na útok, který jim nevyšel podle představ. K úpravě skóre ještě došlo po trestných hodech na celkový výsledek 72:70. Bylo to poprvé, kdy naše děvčata dokázala porazit Rusko (iDnes/Basketbal:

Basketbalistky jsou mistryněmi Evropy! 2014) skupině D s Argentinou, Japonskem a Ruskem. V základní skupině skončily na druhém místě, když nestačily pouze na tým Ruska, se kterým prohrály pouze o 3 body 52:55. Dále postoupily do osmifinále, kde je čekaly další tři těžké zápasy. První vyhrály s Koreou 96:65.

Ve druhém podlehly Španělkám 57:77 a ve třetím získaly cenný skalp proti Brazílii, když zvítězily 84:70. Prošly tak do čtvrtfinále, kde je čekala Austrálie. Zápas dopadl na výbornou

23

s výsledkem 79:68 a postup do bojů o medaile nás neminul. V semifinále nastoupily proti týmu Běloruska, který vzdoroval až do konce hrací doby. Došlo tak na prodloužení, které naše hráčky zvládly, a vyhrály 81:77. Ve finále je čekal soupeř nejtěžší, tým USA, který v tomto turnaji zatím nepoznal hořkost porážky. Proto do tohoto utkání naše hráčky nastupovaly s respektem, ale přesto dokázaly bojovat. Síly na vyrovnaný výsledek jim stačily pouze do poločasu, utkání nakonec prohrály výsledkem 69:89. Pro nás fanoušky, ale byly vítězkami.

Na domácím mistrovství světa získaly cenné stříbrné medaile a dosáhly tak historického úspěchu (Bažant, Budka, Hamták, Smetana 2010, s. 121-125).

Related documents