• No results found

Bazické indexy čistého využití lůžek v letech 2013-2016 (v %)

2013 2014 2015 2016

Leden -25,58 -65,43 17,98 -11,78

Únor -29,30 -56,59 -7,75 -32,09

Březen -36,74 -27,60 17,05 -15,50

Duben -30,85 -11,32 15,97 0,16

Květen -31,94 -15,04 16,12 1

Červen -32,56 12,25 30,39 13,18

Červenec -25,43 28,68 29,92 25,89

Srpen -38,60 22,79 36,12 18,14

Září -18,29 32,40 27,75 24,50

Říjen -31,01 33,02 13,18 29,61

Listopad -34,26 24,34 4,81 29,30

Prosinec -68,37 12,56 -17,83 2,17

MIN -68,37 -65,43 -17,83 -32,09

MAX -18,29 33,02 36,12 29,61

Zdroj: vlastní zpracování

Na závěr by bylo vhodné připomenout, že data, použitá k porovnávání hodnot indexů obsazenosti pozorovaného hotelu a hromadných ubytovacích zařízení lokalizovaných v Pardubickém kraji, nejsou sezónně očištěna. Pokud by byla stejná analýza použita u sezónně očištěných dat, dá se předpokládat, že by se výstupy analýzy mohly lišit.

56

8 SWOT analýza

Pro jednodušší shrnutí informací a snadnější interpretaci byla zahrnuta do práce i SWOT analýza, která se skládá ze zjištění silných a slabých stránek hotelu a jeho příležitostí a hrozeb.

8.1 Silné stránky

Mezi silné stránky patří na prvním místě nepřetržitý provoz hotelu a jejich rodinné zázemí.

Nabízí velkou kapacitu lůžek, které jsou rozděleny podle kvality na jednotlivá podlaží, takže dokáží uspokojit širokou cílovou skupinu zákazníků. Zároveň se dokáží přizpůsobit individuálním požadavkům zákazníka.

Disponují stálými a loajálními zákazníky, kterými jsou především jazykové školy, personální agentury a další podniky a poskytují jim výhodné služby za účelem pořádání konferencí, seminářů či výuky. Výhodou je dobrá dopravní dostupnost, která je zapříčiněna bezprostředním napojením obce na kvalitní dopravní koridory a kamerou střežené parkoviště o 60 parkovacích místech, které zvláště ocení tito zákazníci.

Hotel také disponuje kolárnou a je certifikovaným zařízením programu Cyklisté vítáni. To mu zaručuje zvýšenou poptávku po ubytování především v teplých měsících během cyklistické sezóny. Výhodou je těsná blízkost hotelu s cyklostezkami.

V neposlední řadě je důležité zmínit dobrou dostupnost zdravotní péče a sociálních služeb, jelikož tyto služby můžeme najít přímo v prostorách hotelu.

8.2 Slabé stránky

Mezi největší slabinu hotelu bych zařadila jeho vnější vizuální vzhled. Pro zákazníka, který k hotelu přijede, je první dojem nejdůležitější. Občas se stává, že hosté přijedou do dané destinace a hotel si zvenku s pochybami prohlížejí. Vedení hotelu mi vysvětlilo, že je pro ně důležitější pohodlí, čistota a komfort hostů uvnitř hotelu, než aby měli jen hezkou schránku.

A k tomu se pojí i hluk, který prochází zvenku skrz stará okna a ruší některé návštěvníky hotelu. Jelikož se jedná o hotel velkých rozměrů, rekonstrukce zevnějšku by vyšla na nemalé náklady. Jednalo by se zejména o rekonstrukci a zateplení fasády a výměnu oken. Jedním

57

z důvodů, proč není taková rekonstrukce momentálně možná, je dosud nesplacený úvěr, ze kterého byla financována rekonstrukce vnitřních prostorů.

Mezi další slabé stránky se dají zařadit sezónní výkyvy turistického ruchu.

8.3 Příležitosti

Největší příležitosti představují kulturní a sportovní události pořádané v Pardubickém kraji.

Zde je uvedeno pár příkladů nejznámějších a nejnavštěvovanějších událostí, které se pravidelně opakují každý rok:

 Majáles, který se pořádá i v ostatních univerzitních městech, se zaměřuje především na studenty a ostatní mladé účastníky. Pravidelně se v Pardubicích pořádá v květnu.

 Lord of the Dance – Dangerous Games zaměřený na nadšence irských tanců a celosvětově známého tanečníka a choreografa Michaela Flatleye.

 The International Festival Jazz Dance Open 2017 pořádaný opět v květnu.

 Mistrovství světa v hokejbale.

 Aviatická pouť – každoročně se o prvním červnovém víkendu koná přehlídka letecké techniky a připomíná se historický přelet J. Kašpara z Pardubic do Prahy.

 Rieter Open Pardubice – mezinárodní tenisový turnaj v kategorii ITF Futures pořádaný v červenci.

 Czech Open – mezinárodní festivalu šachu, bridže a stolních her, který do Pardubic přitáhne spoustu příznivců těchto her i ze zahraničí.

 Zlatá přilba – finále MS jezdců do 21 let - 29. září 2017.

 Zlatá přilba města Pardubic je plochodrážní motocyklový závod a pravidelně se koná v měsících září a říjen.

 127. Velká pardubická konaná na počátku října je jedna z největších událostí roku, nejen v Pardubickém kraji.

V programu rozvoje obce Ohrazenice v letech 2015 až 2020 se vize obce Ohrazenice zaobírá dostupností sportovních a volnočasových aktivit pro všechny věkové kategorie nejen pro obyvatele obce. To by mohlo znamenat potřebu ubytování pro stavební pracovníky v blízkém okolí. Mohl by zde vzniknout návrh obci na nabídku hromadného ubytování dělníků za zlepšené cenové podmínky. [12]

58

8.4 Hrozby

Jednoznačnou hrozbou podniku by bylo postavení velkého kongresového hotelu v centru města. Pro hotel by to znamenalo velkou ztrátu pravidelných návštěv firem, které využívaly prostory hotelu pro své konference a školení. Ačkoli hotel nabízí prostorné bezplatné parkoviště, většinou je pro firmy důležitější blízkost centra města. V blízké době se ale žádná taková stavba neplánuje.

V dnešním moderním světě se lidé stávají vybíravějšími a často si vyhledávají ubytování přes internet a na různých portálech porovnávají ceny hotelů. V dnešní době internetu a portálů zabývající se cestovním ruchem, je těžké zaujmout klienta kvůli vysoké konkurenci. Proto se hotel musí neustále snažit a investovat, aby neklesala jeho úroveň. Recenze hostů se stávají čím dál víc cennějšími. Hotel si je toho vědom a na takovýchto portálech bývalým hostům odpovídá a veřejně reaguje na jejich hodnocení s příslibem zlepšení nebo opravení daného problému. Tím hotel dává najevo své snažení, osobní přístup, a že si cení svých návštěvníků.

Další hrozbou mohou být zvedající se ceny energií, či mimořádné výdaje pro opravení rozsáhlých škod po neslušných hostech.

59

9 Zhodnocení a doporučení

Tato kapitola zahrnuje možné návrhy na celkové zlepšení hospodářské činnosti podniku, které by především měly vést ke zvýšení návštěvnosti hotelu.

V programu pro zlepšení podmínek obce na období 2015–2020, byl uveden plán pro postavení nových vnitřních sportovních prostor, které jsou momentálně nedostačující. Tohoto plánu by mohl hotel využít a nabídnout obci ubytování dělníků a stavebních pracovníků za výhodnějších cenových podmínek. Či poskytnout množstevní slevy na obědy nebo večeře.

Z vlastní analýzy je poznat, že je hotel více navštěvovaný v teplých měsících, resp. od března do října. Méně navštěvované zimní měsíce bych využila ke zdokonalování vnitřních či vnějších stránek hotelu, dle možností. Jelikož by při prováděných přestavbách nedocházelo k tak velkému rušení ubytovaných hostů.

Při začátku rekonstrukce vnější vizuální stránky by bylo dobré zahrnout i bezbariérový přístup, který by umožnil tělesně postiženým osobám navštěvovat hotel i restauraci, přinejmenším do prvního patra, kde se nachází služby zdravotní péče. K tomu by se dala připojit propagace a sponzorování charitativních akcí pořádaných v Pardubicích.

Dále je potřeba, aby management hotelu zjistil podrobnější informace, z jakých částí se měsíční tržby skládají, a podle toho se více zaměřil na požadované služby, které poptávají zákazníci více, a ještě lépe se na ně připravil.

Pro zlepšení služeb, týkajících se konání svateb, by bylo výhodné zajistit venkovní posezení s venkovní svatební výzdobou terasy spojenou s restaurací. Vznikla by tak možnost pořádat svatební hostiny částečně i ve venkovních prostorech.

Jako poslední doporučení by byla větší a agresivnější propagace na sociálních sítích a při zvýšené poptávce po ubytování vytvořit i placenou propagaci na sociálních sítích, která by poptávku ještě zvýšila. V dnešní době mají sociální sítě obrovskou moc, zároveň jsou levné a propojují širokou škálu potenciálních zákazníků.

60

Závěr

V této bakalářské práci byly uvedeny způsoby využití statistických metod ke zhodnocení hospodářské činnosti zkoumaného ubytovacího zařízení. Neustále se v cestovním ruchu zvyšuje konkurence a boj o zákazníka. Znázorňuje to i skutečnost, že cestovní ruch patří mezi tři největší hospodářské segmenty ve světě.

Cílem této bakalářské práce bylo pomocí určitých statistických metod zanalyzovat vývoj časové řady tržeb hotelu a vysvětlit příčiny výkyvů této časové řady. Podle vyhodnoceného modelu časové řady může podnik tuto práci použít jako přibližný postup například při sestavování předpovědí v blízké budoucnosti. Dále bylo cílem porovnat hodnoty čistého využití lůžek s průměrnými hodnotami ostatních celkem 60 hromadných ubytovacích zařízení, která se nacházejí v Pardubickém kraji. A pomocí výstupů těchto analýz navrhnout možná doporučení ke zvýšení návštěvnosti a zlepšení kvality služeb, které poskytuje.

V první části byla popsána teoretická východiska statistických pojmů a metod a teoretické poznatky problematiky cestovního ruchu a hromadných ubytovacích zařízení, které byly nezbytné ke zhodnocení a vytvoření doporučení v závěru práce.

Praktická část je zaměřena na samotné detailní představení hotelu. Provedená analýza zahrnuje vývoj časové řady tržeb od roku 2013 do 2015. Zahrnuje také porovnání procentuální obsazenosti hotelu ve stejném časovém období s průměrnými indexy obsazenosti (čistého využití lůžek) všech hromadných ubytovacích zařízení, které se nacházejí v Pardubickém kraji. V okrese se nachází dalších přibližně 60 hromadných ubytovacích zařízení, které se liší kvalitou, kapacitou, ale i lokalitou. V rámci hotelu byly sestaveny řetězové a bazické indexy, které vyhodnocovaly, v jakých měsících se různě lišil stupeň návštěvnosti a co tuto skutečnost zvýšilo či snížilo.

Při celkovém pohledu na analýzu vývoje časové řady a indexů využití lůžek, spolu s dodatečně zpracovanou SWOT analýzou, můžeme říci, že vývoj hospodářské činnosti podniku bude mít i nadále rostoucí tendenci. Po dokončení oprav vnější stránky hotelu se dá očekávat vyšší atraktivita hotelu a zvýšení poptávky po ubytování.

Jsem vděčná za tuto velice cennou zkušenost, kdy jsem dostala možnost nahlédnout do problematiky cestovního ruchu, vedení a provozu hotelu, jelikož realita od učebnicové teorie se v mnoha ohledech značně liší.

61

[3] Časové řady - cestovní ruch. Český statistický úřad [online]. 2015 [cit. 2017-02-08].

Dostupné z: https://www.czso.cz/csu/czso/cru_cr

[4]HENDL, Jan. 2015. Přehled statistických metod: analýza a metaanalýza dat. 5. vyd.

Praha: Portál. ISBN 978-80-262-0981-2.

[5] HESKOVÁ, Marie. 2006. Cestovní ruch: pro vyšší odborné školy a vysoké školy.

Praha: Fortuna. ISBN 80-7168-948-3.

[6] HINDLS, Richard, Stanislava HRONOVÁ a Ilja NOVÁK. 1999. Analýza dat v manažerském rozhodování. Praha: GRADA Publishing. ISBN 80-7169-255-7.

[7] HINDLS, Richard, Stanislava HRONOVÁ a Ilja NOVÁK. 2000. Metody statistické analýzy pro ekonomy. 2. vyd. Praha: Management Press. ISBN 80-7261-013-9.

[8] Historie statistiky. Český statistický úřad [online]. 2015 [cit. 2017-02-08]. Dostupné z: https://www.czso.cz/csu/czso/historie_statistiky

[9] JÍLEK, Jaroslav a Jiřina MORAVOVÁ. 2007. Ekonomické a sociální indikátory: od statistik k poznatkům. Praha: Futura. ISBN 978-80-86844-29-9.

[10] KIRÁĽOVÁ, Alžbeta. 2006. Marketing hotelových služeb. 2. vyd. Praha: Ekopress.

ISBN 80-86929-05-1.

[11] Kritéria pro ubytovací zařízení. Cyklisté vítání [online]. 2017 [cit. 2017-02-010].

Dostupné z: http://www.cyklistevitani.cz/Podminky-certifikace/Ubytovaci-zarizeni.aspx [12] Ohrazenice. Program rozvoje obce Ohrazenice 2015-2020. [online]. 2015 [cit. 2017-03-09]. Dostupné z: http://www.ohrazenice.cz/data/program.pdf

[13] PECÁKOVÁ, Iva. 2011. Statistika v terénních průzkumech. 2. vyd. Praha:

Professional Publishing. ISBN 978-80-7431-039-3.

62

[14] SEGER, Jan a Richard HINDLS. 1995. Statistické metody v tržním hospodářství.

Praha: Victoria Publishing. ISBN 80-7187-058-7.

[15] Software pro hotely a restaurace. Agnis, s. r. o. [online]. 2014 [cit. 2017-02-011].

Dostupné z: http://www.agnis.cz

[16] SYNEK, Miloslav a Eva KISLINGEROVÁ. 2010. Podniková ekonomika. 5. vyd.

Praha: C.H. Beck. ISBN 978-80-7400-336-3.

[17] VAŠTÍKOVÁ, Miroslava. 2014. Marketing služeb: efektivně a moderně. 2. vyd.

Praha: GRADA Publishing. ISBN 978-80-247- 5037-8.

[18] VRCHOTOVÁ, Martina. 2010. Využití statistických dat v cestovním ruchu ČR ve vztahu k řešení regionálních disparit: kolokvium: [sborník vědeckých příspěvků]: Vysoká škola hotelová v Praze 8. ISBN 978-80-87411-04-9.

Seznam citací

BERÁNEK, Jaromír. 2004. Provozujeme pohostinství a ubytování. Praha: GRADA Publishing. ISBN 80-86724-02-6.

BRŮŽKOVÁ, Pavla. 2017. VÝVOJ PLATEBNÍ BILANCE ČESKÉ REPUBLIKY V LETECH 2005 - 2015 S DŮRAZEM NA CESTOVNÍ RUCH/BALANCE OF PAYMENTS OF THE CZECH REPUBLIC IN YEARS 2005 - 2015 WITH EMPHASIS ON TOURISM. Mladá Veda, 04, vol. 5, no. 1, pp. 1-9 ProQuest Central; ProQuest Natural Science Collection;

ProQuest Technology Collection; Science Database.

HINDLS, Richard, Stanislava HRONOVÁ a Ilja NOVÁK. 1999. Analýza dat v manažerském rozhodování. Praha: GRADA Publishing. ISBN 80-7169-255-7.

SYNEK, Miloslav a Eva KISLINGEROVÁ. 2010. Podniková ekonomika. 5. vyd. Praha:

C.H. Beck. ISBN 978-80-7400-336-3.

Related documents