• No results found

K4: Denna kategori gäller börsnoterade företag samt koncerner som tillämpar IFRS

4.1 Granskning och konsultation

4.1.2 BDO Nordic AB

Intervju med Peter Eliasson, Godkänd revisor

BDO Nordic AB i Sverige finns på 40 olika orter runt om i landet och har cirka 500 anställda med ett huvudkontor i Stockholm. Företaget har funnits i Sverige sedan 1948 och finns internationellt i över hundra länder. BDO Nordic AB ser sig själva som ett nytänkande företag som vill utmana andra revisionsbyråer. 78

4.1.2.1 Nyttan med revision

Peter Eliasson beskriver och likställer revisionen till viss del som det pris företagen får betala för att slippa ta det personliga ansvaret som aktiebolagsformen medför. Revisionen ger företaget en möjlighet att få en extern part att ge ett uttalande kring redovisningen vilket i sin tur ger företaget en kvalitetsstämpel. I och med att företag släpper in en extern granskare ges en garanti för företagets övriga intressenter att allt står rätt till.

78

Att arbeta som revisor innebär inte endast ett granskande arbete med själva revisionen utan en betydande del i arbetet är rådgivning. Rådgivningen utgör en viktig del för de mindre företagen och bidrar till att bredda basen för olika former av beslut. Oberoende av aktiebolagets storlek finns dock som Peter Eliasson ser det en bas med revision, vilket är något som inte kan kringgås eftersom lagen i dagsläget är densamma för alla aktiebolag. Det ligger alltså en viss formalia i botten som medför en kostnad oavsett om revisorns arbete endast består av revision eller revision och rådgivning.

Peter Eliasson menar att värdet av revision för företaget är mycket beroende på vilken typ av revisor som genomför revisionen, för vissa innebär yrket till stor del rådgivning medan för andra handlar det om ren siffergranskning. Uppfattningen kring revisorns uppdrag skiljer sig beroende på vilken revisor som blir tillfrågad. Vidare diskuterar han framåtriktad revision det vill säga att revisionen kan fungera som ett bra underlag för en del av bolagsstyrningen. Som revisor kan man se till att det finns bra grunder för beslut i företaget, att företaget inte styrs på känsla utan att det finns en solid grund.

4.1.2.2 Avskaffandet av revisionsplikten i mindre aktiebolag

Peter Eliasson ser det nya regeringsförslaget både positivt och negativt. Han tycker att revisionen kan vara onödig i vissa företag, men han är skeptisk till hur olika kreditgivare, skatteverket och andra externa intressenter kommer att reagera. Han tror det finns risk för en uppdelning i ett såkallat A och B läger av företag.

Han tror att ett borrtagande av revisionsplikten i mindre företag kommer bidra till att vissa väljer att hoppa av, men kanske inte med en gång. Han hänvisar till England där det pågått en process på tio år innan man kunna se effekterna fullt ut av detta. Han tror att revisionen uppfyller ett behov av trygghet hos många företag och att kostanden för revisionen inte spelar någon roll. Argumentet att revision medför en stor kostnad och det kommer vara därför företag slopar revisionen kontrar han med att kostnaden för detta inte är något att diskutera då han anser att företaget får så mycket mer än endast en revision. Företagen får en trygghet och en professionell hjälp och kontakt som är

mycket värdefull. Han tror absolut inte att företagen kommer bli mer lönsamma för att man väljer att ta bort revisionen. Han menar vidare att det kan vara intressant att skala av revisionen och tydligare visa vad som verkligen är själva revisionen vilken han menar för dessa företag är en kostnad som inte överstiger 10 000 kronor.

På BDO Nordic AB förbereder man sig för ett avskaffande av revisionsplikten genom att prata med sina kunder och dem har sedan långt tillbaka agerat utifrån att revisionsplikten skulle ha varit borta 2005. Han tror att de revisionsbyråer som kommer på detta nu är alldeles för sent ute. Peter tror att revisionsbyråer i framtiden måste satsa betydligt mer och inrikta sig på spetskompetens vilket BDO Nordic AB kommer att fortsätta med.

Han tror inte en eventuell lagändring kommer påverka hans verksamhet särskilt mycket däremot tror han att revisorns roll kommer ändras och att det krävs att man är betydligt mer nytänkande.

Peter Eliasson tror att det inte kommer ske någon dramatisk förändring inom hans företag, men att det kommer ändras på längre sikt. Vissa kunder kommer att stanna och vissa kommer att välja att hoppa av. Det gäller då att hänga med i utvecklingen.

”Ej lönsammare företag för att revisionsplikten försvinner”

(Peter Eliasson 071204)

4.1.3 Deloitte AB

Intervju med Helena Bäckström Godkänd Revisor

Deloitte AB är ett världsomspännande revision och konsultföretag med mer än 700 kontor världen över. I Sverige finns ett trettiotal kontor där det arbetar ungefär 1000 anställda. På kontoret i Kalmar träffade vi Helena Beckström som är godkänd revisor på företaget.79

79

4.1.3.1 Nyttan med revision

Revisionens främsta syfte enligt Helena Bäckström är att revisionen tillför en kvalitetsstämpel på bokföringen och dess förvaltning. Hon säger även att revisorns jobb handlar mycket om rådgivning och konsultation, men att detta egentligen är skilt ifrån själva revisionen som sådan. Revisionen innebär att inte bara granska siffror utan också att se till att lagar och regler följs. Hon talar om väsentlighet och risk när man granska siffror och säger att siffrorna inte alltid till hundra procent stämmer. En annan del av revisorns arbetsuppgifter handlar om att se till att skatter och avgifter betalas in rätt och sköts. Helena pratar om ren och oren revisionsberättelse och oren revisionsberättelse kan det bli om detta inte följs ordentligt. Eftersom årsredovisningen är offentlig och skickas till bolagsverket ser det inte så bra ut för ett företag att ha en oren revisionsberättelse. Ett annat syfte med revisionen är att förebygga och motverka brott. Om misstanke finns har revisorn en skyldighet att anmäla detta till åklagare.

Helena Bäckström säger att i hennes jobb är hälften revision och hälften rådgivning. Hon anser att de berörda företagen behöver en oberoende person till hjälp, men även som en trygghet gentemot skatteverket för att minimera riskerna. Revisorns granskning ska vara en hjälp till företaget, när revisorn upptäcker ett fel ger man ledningen en chans att rätta till detta och man kan undvika onödiga skattesmällar. I mycket små företag kanske detta inte nödvändigtvis behöver vara en revision utan i stället en konsultation. Hon beskriver att revisionen främst behövs i företag där det finns en extern omvärld och tycker därför det är fel att dela in i små och stora företag.

Revisionen blir viktig när det finns en extern omvärld som exempelvis kan vara banken, leverantörer eller en extern styrelseledamot. Företaget i sig har mer nytta av konsultation och vill ha en kompetent rådgivning.

4.1.3.2 Avskaffandet av revisionsplikten i mindre aktiebolag

Om lagförslaget i sig ser Helena Bäckström på med öppna ögon och ser det inte som någon stor nackdel. Hon tror att behovsprövad revision ändå kommer att finnas kvar därför att bankerna och andra intressenter alltid kommer att ställa krav. Hon tar upp ett

exempel från Danmark där företag när de lämnar sin deklaration till skatteverket får fylla i en ruta om företaget är reviderat eller ej. Hon pekar på att deras arbete inte handlar om att vara någon polis utan snarare se till att förebygga fel och detta genom att ha en god relation till sin kund och prata med styrelsen när det är något som behöver rättas till. Helena tror att behovet kommer att finnas kvar, men att det naturligtvis kommer att bli en hårdare konkurrens men tycker detta är positivt och ser mer på det som att man får jobba lite hårdare. Hon säger vidare att redovisningskonsulterna kanske kommer få en högre status men att revisorns titel och skrået i sig har ett eget rykte.

På frågan om hur Helena Bäcksröm tror att de berörda företagen kommer påverkas tror hon att de allra minsta kommer att välja bort revisionen och hon kan förstå detta också. Hon berättar också att dem på Deloitte AB jobbar utifrån kundens bästa och därför kommer dem heller inte råda företag att ha kvar detta om de inte är motiverat. Har man en offentlig årsredovisning krävs en revision och det är inte alltid hon och hennes kollegor råder företag till att aktiebolag är den bästa associationsformen just för dem. Helena pratar mycket om att hennes jobb handlar om förtroende och se till kundens bästa och att detta är grunden i hennes arbete och hon säger att i vissa fall behövs inte en revisor. För oseriösa företag blir naturligtvis revisionen ett problem och dessa tror Helena kommer att välja bort revisionen. Problemet kan då bli att varningssignalerna för dessa företag kommer för sent och kanske inte fångas upp förrän det sker en konkurs och det är för sent. Helena Bäckström tror dock att det nya regeringsförslaget kommer leda till en självreglering och att vissa tar bort revisionen medan andra behåller den.

Nackdelarna för revisorerna innebär att dem tappar en bas av kunder som dem lite fått till skänks. Fördelarna handla om att jävet lite försvinner och detta öppnar upp för andra arbetsmöjligheter och dem kan göra mer i mindre företag. Nu är revisorerna ganska styrda av vad dem får och inte får göra på konsultsidan.

Deloitte AB förbereder sina kunder på det nya lagförslaget genom att vara duktiga på sitt jobb så att kunden inser behovet av revision. Arbetet handlar mycket om förtroende och att vara nära sin kund och genom att vara bra ekonomiska konsulter kan dem belysa

fördelarna och vilket mervärde dem ger för företaget. Helena Bäckström pratar med sina kunder om detta eftersom debatten nu återigen blommat upp genom det nya regeringsskiftet.

Den behovsstyrda revisionen gör att dem ändå kommer att behålla mer än vad lagen säger. Banken kommer att kräva revision

Related documents