• No results found

I kapitel 6.2 beskrivs alla bearbetningssteg som har utförts för att ta fram relevant indata till simuleringsmodellen.

6.2.1 Grundläggande utförda bearbetningssteg av data

I Tabell 30 och Tabell 31 beskrivs de utförda bearbetningsstegen.

Tabell 30: Grundläggande utförda bearbetningssteg del 1.

Steg Beskrivning av steg

1 De två Excel-filerna som representerade historiska händelser i värmebehandling och kallvalsningsverken adderades ihop till en Excel-fil.

2 Band som inte hade valsning i 2751 som första processhändelse togs bort.

3 Kolumnen som angav programtiden ändrades så att alla värden hade enheten timmar.

4 En ny kolumn skapades, som namngavs till processtid. Värdet beräknades genom differensen mellan sluttid och starttid för processen. Processtiden angavs i antal dygn, antal timmar, antal minuter och antal sekunder.

5 En visuell inspektion av alla rader genomfördes för att ta bort olika felregistreringar för ugnarna. I vissa av felregistreringarna utfördes två processer under samma tidpunkt vilket inte är möjligt. Detta gjorde att dessa felregistreringar togs bort. I den visuella inspektionen användes Excels egna sorteringsfunktion för att sortera och lättare kontrollera eventuella felaktigheter.

6 En kontroll på dubbletter av valsningsprocesser i 2751, 2731 och 2762. Varje rad kontrollerades där raden jämfördes med raden under. Ifall raderna hade samma värde gällande band-ID, tjockleken ut från valsning och maskin-id markerades sedan en av dessa rader, då detta ansågs vara en dubblett. Valsningstiderna för dessa processer lades ihop då de representerade hela valsningstiden.

7 En kontroll på hur många gånger ett band hade valsats i 2751 genomfördes. Om ett band hade valsats två gånger i 2751 fick bandet värdet ett i en ny kolumn. Om endast en valsning genomfördes fick bandet värdet noll i den nya kolumnen.

68

Tabell 31: Grundläggande utförda bearbetningssteg del 2.

Steg Beskrivning av steg

8 Tre nya kolumner som heter Antal valsstick, Antal valsstick efter värmebehandling samt antal värmebehandlingar lades till i Excel-filen. I dessa kolumner beräknades ett värde per band vilket fylldes i på den rad som representerade bandets första processhändelse. I kolumnen Antal valsstick räknades både första och andra sticket i 2751 med.

9 Några ugnsprogram hade loggats fel av systemet och några var gamla ugnsprogram. Dessa ändrades till ugnsprogram som används idag.

10 För steg 10 raderades de värmebehandlingar som hade programnummer 150. Dessa nummer representerade en extra värmning efter en värmebehandling, vilket användes när inte banden hade nått rätt temperatur efter avslutat program.

11 I steg 11 raderades banden som hade två värmebehandlingar vid olika tillfällen genom dess processväg.

12 I steg 12 skapades det en ny kolumn som namngavs Programnummer Ugn som användes för att flytta programnumret för det bandet till den första raden för bandets processväg.

Efter att dessa bearbetningssteg utförts, hade den sammanslagna Excel-filen i steg 1, minskat från 16 162 rader till 13 835 rader. Detta betyder att antalet händelser som skett i antingen valsningen eller värmebehandlingen hade reducerats till 13 835 stycken.

6.2.2 Framställning av ankomstintensitet och beräkning av valstider i 2751

Medeltider beräknades för valssticken i kallvalsverk 2751, en tid för band som hade valsats en gång och en annan tid för de band som hade valsats två gånger i 2751. Beräkningar påbörjades på 2751 efter att de andra processerna hade sorterats bort. Kända felaktigheter hos rådata behandlades än en gång, exempelvis var det dubbletter av processer som behandlades lika som tidigare. Uppdelning på antal valstick i 2751 för varje band utfördes sen, där banden delades upp i ett respektive två valsningar i valsverket.

Medelvalstiden för ett valsstick i 2751 beräknades genom att summera alla processtider i 2751 med ett valsstick för att sedan dividera det med antalet band. Samma process utfördes med de band som hade två valsstick i 2751, vilket gav ett resultat på cirka tio minuter för band med ett valsstick och cirka 25 minuter för band med två valsstick.

En bandbytestid tillkommer till medelvalstiden, vilket var den tid det tog att lasta ut ett band ur valsverket adderat med den tid det tog att lasta det nya bandet. Bandbytestiden beräknades genom att ta tiden mellan en slutförd valsning och tiden för nästa påbörjade valsning. När denna

69 tid hade beräknats var för sig, behandlades den genom att alla bandbytestider större än 20

minuter togs bort med råd från Gränges9. Detta då de ansåg att det hade uppkommit oförutsagda fel som inte representerade en rättvis produktionstakt. Medeltiden för ett byte av band

beräknades till cirka 5 minuter.

Ankomstintensiteten sattes till en konstant tid som representerade en valsning i 2751 adderat med ett bandbyte, vilket gav en tid på cirka 15 minuter. För de band som hade ett valsstick i 2751 sattes valsningstiden till knappt 10 minuter då bandbytestiden för ett valstick redan var medräknat på ankomstintensiteten. De band som hade två valsstick i 2751 hade teoretiskt sett två bandbytestider, där den första adderades via ankomstintensiteten och den andra adderades på valsningstiden. Detta ledde till en valsningstid på cirka 30 minuter för de band som valsades två gånger i kallvalsverk 2751.

6.2.3 Framställning av procentuell fördelning av produkter

Från bearbetade rådata, via alla 12 bearbetningssteg, kunde en beräkning av den procentuella fördelningen av band genomföras. Data bearbetades så att en rad representerade ett bands processteg, vilket redogörs i Figur 12. Varje rad innehöll information om antalet valsstick som bandet passerar i systemet, antal valsstick i kallvalsverk 2751, antal valsstick efter

värmebehandling, antal värmebehandlingar samt vilket programnummer som hade använts i värmebehandlingen.

Figur 12: Sortering av band för att beräkna en procentuellfördelning, den svartmarkerade kolumnen har täckts på grund av sekretess.

Ett band som hade siffran ett i kolumn ”Två stick i 2751” i Figur 12 innebar att den hade valsats två gånger i kallvalsverk 2751 och en tom cell innebar en valsning i kallvalsverk 2751. Med hjälp av denna sortering kunde antalet band som tog en viss processväg beräknas. Två band som tog samma processväg, det vill säga hade samma antal valsstick, samma antal

värmebehandlingar och så vidare, antogs vara samma produkttyp. I slutändan gav detta 103 olika produkttyper med olika procentuell sannolikhet att de förkommer i systemet. Den procentuella fördelningen användes för att skicka in produkter slumpmässigt i systemet.

70 6.2.4 Bearbetning av löp- och glödgningsprogrammen

Värmebehandlingstiden för de olika programmen beroende av ugn var givna från Gränges. Eftersom programtiden berodde på vilken typ av ugn som värmebehandlingen utfördes i, antogs det att de nya ugnarna skulle använda den lägsta möjliga programtiden. Om programtiden var 12 timmar i ugnarna 0351/0356 och 11,5 timmar i ugnarna 0320/0330 för ett program så valdes 11,5 timmar som programtiden för programmet i de nya ugnarna, se Figur 13.

Figur 13: Bearbetning av löp- och glödgningsprogram till simuleringsmodellen.

6.2.5 Bearbetning av valsningstider i kallvalsverk 2712 och 2731

För att räkna ut en valsningstid för kallvalsverken 2712 och 2731 användes bearbetade data. Valsningstiden beror på vilken reduktion som bandet ska gå igenom i valsverket, alltså antalet tjockleksminskningar som har utförts. Detta innebar att de genomförda processerna som utfördes i valsverken behövde få ett värde på vilken reduktion de speglade. Alla band som hade valsats i kallvalsverk 2751 en gång hade reducerats två gånger och de som hade valsats två gånger i 2751 hade reducerats fyra gånger. De valsningar som genomfördes efter 2751 reducerar banden med en reduktion per valsstick. Data bearbetades därefter så att varje process fick ett värde för ackumulerat antal reduktioner för hela processen. I Figur 14 redogörs en del av data där antalet reduktioner har beräknats. Ett av banden valsades exempelvis en gång i 2751 som innebar två reduktioner. Därefter valsades bandet två gånger i 2731 och en gång i 2712, vilket innebar ytterligare tre reduktioner, det vill säga fem totalt. Det specifika bandet är markerat med orange i Figur 14.

71

Figur 14: Beräkning av antalet reduktioner efter valsning, den svartmarkerade kolumnen har täckts på grund av sekretess.

När reduktionstalet beräknats kunde valsningsprocesserna sorteras på reduktionstalet. En medelvalstid kunde därefter beräknas som berodde på vilken reduktion som bandet skulle gå igenom i valsningen. Figur 15 visar en sortering när antalet reduktioner efter utförd process var två, vilket gjorde att en medelvalstid för dessa kunde beräknas. Medelvalstiden beräknades genom att slå ihop alla processtider, vilket är markerat i Figur 15, för att sedan dividera det med antalet processer.

Figur 15: Beräkning av medelvalstiden med hjälp av processtiden för varje reduktionstal, där processtiden är angett i dygn – timmar:minuter:sekunder. Den svartmarkerade kolumnen har täckts på grund av sekretess.

Related documents