• No results found

Bearbetning med hänseende till DF-verktygen

In document Power Press Spring (Page 64-78)

6. TEORETISK BAKGRUND OCH LÖSNINGSMETODER

7.5 K ONCEPTFÖRÄDLING

7.5.2 Bearbetning med hänseende till DF-verktygen

Eftersom en så låg produktionskostnad eftersträvas tillämpades DF-verktygen i produktutvecklingsprocessen. Många DF-verktyg var i åtanke vid konceptgenereringsfasen och därför kan tillämpningen av verktygen ha liten effekt nu. Nedan visas en jämförelse mellan konceptet från konceptgenereringen och slutgiltigt förslag för att illustrera omkonstruktionen samt DF-verktygens påverkan.

7.5.2.1 DFM-analys

Syftet med en DFM-analys är att reducera tillverkningskostnader men ändå behålla produktens grundfunktion och utformning.

Reducering av komponentkostnad

För att få ner komponentkostnaderna fick komponenter som inte var nödvändiga för att upprätthålla grundfunktionen väljas bort. Konstruktionslösningar omarbetades även för att få ner kostnaderna.

- Istället för egentillverkade fjädrarvaldes 6 standardfjädrar.

- Fjädrarna fästs direkt på fästet och pressdelen och skruvade delar valdes bort. - Clipsen på pressdelen ersattes med en integrerad clipsfunktion.

- Hål gjordes för fjädrarna istället för komponenter för fästning. - Den ergonomiskt utformade pressytan togs bort.

Reducering monteringstid

I projektet har viss hänsyn tagits till monteringstider. Främst har lösningar till att korta ner monteringstiden arbetats fram. Bland annat integrerades fjädrarnas fästen på ytterdelarna, det vill säga fästet och pressdelen, genom att skapa hål i dessa delar.

Reducering produktionsstödskostnader

Lager-, lokal- och personalkostnader är faktorer som kommer påverka produktionsstödskostnaden. Dock anses det inte relevant att arbeta med att effektivisera produktionsstödskostnader i detta projekt eftersom arbetet ger underlag för en prototyp och konstruktionen kan komma att ändras.

7.5.2.2 DFA

Konceptet har utvecklats enligt tumreglerna för DFA, se kapitel 6.8 DFA.

- Genom att välja en konstruktion där komponenterna är lika har antalet komponenter minimerat.

- Färre antal fästanordningar genom att integrera clipset i pressdelen.

- Konstruktionen har utvecklats så att tydliga baskomponenter för varje delmonteringsprocess finns. Baskomponenterna är de halvcylindriska delarna som skapar fästen och pressdelen.

- Samtliga komponenter går att komma åt och i de fall demontering krävs är fästelementen välplacerade för åtkomst med standarverktyg.

- Komponenterna är symmetriska för att underlätta vid montering.

7.5.2.3 DFMain

I produktutvecklingen har en viss hänsyn tagits till framtida underhåll av produkten. - Montering och demontering kräver inga specialverktyg.

- Alla delar har märkts med identifieringsnummer för att enkelt kunna identifieras. Även benämningar på komponenter har setts över för att vara lättförståeliga.

- De säkerhetsåtgärder som vidtagits är att en skyddsdel har monterats över fjädersystemet samt att en nylontråd placerats genom fjädrarna.

7.5.2.4 DFE analys

DFE handlar om att minska produktens miljöpåverkan. I detta projekt har följande åtgärder vidtagits:

- Konstruktionen består av återvinningsbara material

- Olika material blandas inte och kan därför återvinnas enkelt - Olika typer av material har reducerats.

- Produkten är mekanisk

- Komponenterna består av material med liten miljöpåverkan vid framställning.

- Dimensioner av komponenter har hållits nere och därmed även den totala volymen material.

66(116)

8.Resultat

Här presenteras det färdiga koncept av träningshjälpmedlet som tilldelats namnet Power Press String.

Detta koncept är en mekanisk lösning för att främja kontakten med bröstmusklerna under bänkpressövningen. Träningshjälpmedlet placeras på stången och pressas in av utövaren innan bänkpress-övningen. Detta ger en statisk spänning som spänner bröstet innan den koncentriska rörelsen vilket aktiverar fler muskelfibrer och kräver mer energi vilket i sin tur leder till att övningen blir tyngre.

8.1 Konceptbild

Här redovisas en helhetsbild över det slutgiltiga konceptet för att få ett storleksperspektiv.

Figur 5. Renderad bild på konceptet utan färg

8.2 Konstruktion

I detta kapitel beskrivs hur varje del av konceptet är konstruerat.

8.2.1 Fästet

Nedan presenteras de komponenter som bildar fästet mot stången.

Fästet

Fästet består av två halvcylindriska delar som sätts runt stången. För att hålla ihop dessa komponenter sitter en cylinder på 6mm genom deras respektive axel.

Figur 8. Renderad bild på fästet

68(116)

I fästdelarnas komponenter ligger ett gummimaterial belagt i den cirkulära delen som sedan omger och pressar runt stången som friktion mot utövarens belastning. Dessa friktionsdelar är två enskilda delar.

Lås

En metall-hake från den ena halvcylindriska fäst-delen kopplas till en bygel på den andra halvcylindriska fäst-delen och låses med en hävarmseffekt. Låset sitter fastnitat i fästdelarna.

Fästet är 30 mm i diameter och gummimattorna är 2 mm tjocka vilket gör att stången på 28 mm kläms mellan fästdelarna och därför blir påfrestningarna på låsanordningen liten.

Figur 9. Renderad bild på hela fästet med låsanordningen

8.2.2 Pressdelen

Pressdelen består av två halvcylindriska komponenter och två delar och en cylinder på 6mm. De två svarta delarna i figur 11 består av skumgummi och bildar pressyta. Genom komponenternas respektive axel går en cylinder.

Utövarens press-del

Pressdelen läggs runt stången och fästs mot stången med clipset. När pressdelarna är sammanförda bildas en cirkel med en diameter på 30mm vilket skapar glapp mot skivstången, som i sin tur är 28 mm i diameter.

Figur 11. Renderad bild på pressdelens komponenter

70(116)

Efter clipset knäppts sitter träningshjälpmedlet mot stången och kan justeras till en lämplig placering innan fästanordningen på fästet kläms åt. Justeringen kan ske innan utövaren lägger sig på bänken eller efter denne lagt sig under stången. Friktionsmaterialet på fästet är inte spänt vilket möjliggör justeringen.

I figur 14 är stången den gråa cirkeln i mitten. Glappet syns som det svarta området runt stången.

Figur 14. Renderad bild på glapp mot stången Figur 13. Renderad bild på integrerat clips.

71(116)

Eftersom kraften endast sker i sidled och inte lodrät riktning samtidigt som plasten PP får en glatt yta vid framställning är detta tillräckligt för att ingen beaktansvärd friktion kommer uppstå vid pressdelen.

8.2.3 Skyddsdelarna

Skyddskåpan består av två plasthalvor med 3 mm tjocklek som monteras mellan pressdelen och fästet. Dessa delar är flexibla och komprimeras som fjädrar vid hoppressning.

I fästet och pressdelen går hål som är 1 mm för att ge plats åt en nylontråd som dras genom fjädrarna.

Figur 15. Renderad bild på clipsets lossningsdel utan pressytor

72(116)

Nylontråden träs genom hålen och knyts på andra sidan. Tillsammans med fjädrarna förhindrar detta en utdragning av fjädersystemet.

8.3 Byte av delar

Eftersom hjälpmedlet består av delar monterade till två baskomponenter som går att öppna kan en specifik fjäder monteras bort och bytas ut.

Figur 19. Renderad bild på skyddskåpan tillämpad på träningshjälpmedlet. Figur 18. Renderad bild på nylontrådarnas fäste i en fästkomponent

8.4 Montering

Montering av produkten presenteras nedan.

8.4.1 Fästet

Byglingarna nitas fast på fästets delar och sedan fästs en cylinder genom halvcylindrarna. Därefter fästs den andra cylindern på den ena byglingen och knäppet som skapar låsets hävarm.

Friktionsdelarna limmas slutligen på plats.

8.4.2. Pressdelen

Figur 20. Renderad bild på fästets komponenter

74(116)

Pressdelens komponenter fästs med cylindern. Innan pressytorna limmas på pressdelarna dras nylontråden mellan hålen på 1mm och knyts.

8.4.3 Fjädrarna

Figur 23. Renderad bild på en fjäder och ett träningshjälpmedlet utan skyddskåpa

Nylontrådens andra ände dras genom fjädrarna och de 1 mm stora hålen i fästet och knyts. Fjädrarna fästs sedan genom limning i hålen på pressdelen och fästet.

8.4.4 Skyddskåpan.

Figur 24. Renderad bild på skårorna på fästdelen.

Slutligen fästs skyddsdelen genom limning i de 3 mm tjocka skårorna på pressdelen och fästdelen. På bilden syns skårorna ytterst runt yttersidorna, det vill säga mellan hålen för fjädrarna och fästdelens ytterkant.

76(116)

9. Analys

I början av projektarbetet formulerades frågeställningar med utgång från de krav som författaren ställt på träningshjälpmedlet. I följande analys diskuteras frågeställningarna samt hur väl det slutgiltiga konceptet uppfyller kravspecifikationen.

1. Hur ska upplevd kontakt med bröstmusklerna främjas?

Efter konceptutvärderingar och konsultation med sakkunniga personer beslutades att träningshjälpmedlet ska öka den statiska belastningen för att främja kontakten med bröstmusklerna.

Träningshjälpmedlet har en liknande rörelse som utförandet av andra bröstövningar och studier av hybridträning visar en större effekt av kombinerade bröstövningar.

Varje bröstmuskel belastas av sex fjädrar genom att utövaren pressar handens utsida mot en halvcylindrisk del tills bröstmuskeln upplevs vara spänd. Fjädringslängden på fjädersystemet är 97 mm vilket ger användaren en större möjlighet att anpassa belastningen än vad en kortare fjäder hade gjort.

2. Hur ska träningshjälpmedlet tillämpas?

Träningshjälpmedlets pressdel fästs med ett clips runt skivstångens greppyta och går sedan att justera till lämplig placering för händerna. När hjälpmedlet är placerat låses fästdelen på stången och sedan kan hjälpmedlet brukas.

Eftersom ett krav på träningshjälpmedlet var att majoriteten av gym skulle kunna använda produkten identifierades gemensamma drag för bänkpress-ställningar under idégenereringsfasen, och träningshjälpmedlet utformades därför lämplig till stänger på 28mm.

3. Hur ska träningshjälpmedlet vara säkert vid användning?

För att vara säker vid användning har en skyddskåpa monterats över fjädersystemet och en nylontråd har placerats genom fjädrarna. Genom att ha ett bredare fäste än nödvändigt upplevs fästanordningen säkert. Träningshjälpmedlet blir även säkrare genom att utövaren själv pressar istället för att ha en kraft som drar. Eftersom fjädrarna har en lång fjädringslängd och låg fjäderkonstant blir kraften för full utsträckning relativt liten vilket minskar klämrisken.

4. Hur ska träningshjälpmedlet konstrueras för att bli användarvänligt?

Träningshjälpmedlet har ett clips på pressdelen för att underlätta applicering på skivstången och går att justera till lämplig placering på stången. Genom att minimera tillämpningsmomenten till fästning med clips och lås med metall-lås anser författaren att träningshjälpmedlet är brukbart av majoriteten träningspersoner.

Fjädringslängden på fjädersystemet är 97 mm vilket ger användaren en större möjlighet att anpassa belastningen.

5. I vilka material ska den tillverkas?

Materialvalen i kapitel 7.5.1.3 Materialval bygger på material som klarar av funktionstest och kan användas i vidareutveckling av produkten. Vidare arbete med materialvalen är nödvändig för optimerad produktions- och materialkostnad eftersom avgränsningar kring materialval gjordes inledningsvis.

6. Till vilken kostnad går prototypen att tillverkas?

Eftersom byggandet av en prototyp oftast blir dyrare än slutprodukten eftersträvades låga material- och produktionskostnader genom arbetet på designens bekostnad. Dock gick inte träningshjälpmedlet att tillverka till det kostnadsönskemål som ställdes i kravspecifikationen. Uppskattningar och informationssökning på internet har gett en bild på materialkostnaden på 768,10 kr. Dessa material har valts efter konsultation med sakkunniga angående montering- och tillverkningsmetoder och bör därför gå att använda till en rimlig kostnad.

78(116)

In document Power Press Spring (Page 64-78)

Related documents