• No results found

Befolkningsstatistik och service per strategisk nod

In document Serviceplan för Karlskrona kommun (Page 10-25)

5 Nuläge – strategiska noder samt övriga områden

5.1 Befolkningsstatistik och service per strategisk nod

Under de följande rubrikerna redovisas statistik kring servicenivån för de noder i Karlskrona kommun som Region Blekinge har pekar ut som strategiskt viktiga

Den befintliga servicenivån i kommunen ska så långt som möjligt bibehållas men även utvecklas så att en tillfredsställande serviceförsörjning tryggas. Kommunen ska verka för att det ska finnas serviceutbud från myndigheter, företag och föreningar som är en förutsättning för att upprätthålla och utveckla livskvaliteten i kommunen. Det ska finnas service för alla som bor och arbetar, startar och driver företag och vistas som besökare i kommunen. Servicenivån i kommunen ska hålla en sådan nivå att den bidrar till att attrahera fler människor som vill bo, verka och besöka Karlskrona kommun. Den kommunala serviceplanen ska ge företag möjlighet att växa samt möjlighet att söka regionala stöd för att utveckla sin verksamhet. Serviceplanen bidrar därför till att stärka näringslivet i kommunen.

En förbättring av servicenivån kan förväntas få positiva effekter främst för företagens tidsåtgång, lokalisering och direkta kostnader. Dessutom skulle indirekta effekter generellt bidra till en attraktivare bygd och därmed underlätta för företagen att rekrytera personal.

Inom turistbranschen som är den snabbast växande näringen så är det väsentligt att servicebehov tillgodoses för besökande till landsbygden.

5.1.1 Aspö

Aspö har ingen fast landförbindelse utan trafikeras av en vägfärja som drivs av Trafikverket. Antalet helårsboende på Aspö har ökat stadigt de senaste 5 åren och uppgick år 2019 till 554 personer. Sommartid ökar befolkningen markant eftersom bebyggelsen till stora delar består av fritidshus. Det finns två hamnar på Aspö, Djupvik och Lökanabben. Sommartid trafikeras Aspö av en skärgårdsbåt som angör vid Drottningskärs kastell och en båtpendel från Hasslö som angör Djupvik.

På Aspö finns en F-6-skola, vandrarhem, en livsmedelsaffär och en kommunal badplats. På ön finns även ett aktivt föreningsliv med bland annat skytteklubb, båtklubb, tennisklubb och kulturforum. Stora delar av västra Aspö omfattas av riksintresse för naturvården. Aspö har fortifikatoriska anläggningar från hela Karlskrona stads försvarsepok. Allt från Drottningskärs kastell från år 1680 till batteri Ellenabben som uppfördes under 1970-talet. Vid Aspöberg finns idag ett Museum för rörligt kustartilleri och i Drottningskärs kastell finns en permanent utställning och restaurang som är säsongsöppna.

Bebyggelsen på Aspö är framför allt lokaliserad till öns östra sida och längs med kusten i områdena Maden, Drottningskär, Bäck och Ryd. Ny bebyggelse på Aspö föreslås i huvudsak utvecklas som kompletteringar och utvidgningar av redan bebyggda områden på öns östra sida och kring Ryd och Djupvik. Kommunen är positiv till förtätning i dessa områden men det är samtidigt viktigt att säkerställa tillgängligheten för allmänheten att röra sig inom områdena och längs med kustlinjen.

Bild 4. Befolkning, arbetsställen och servicetyper på Aspö.

5.1.2 Fridlevstad med omland

Fridlevstad är belägen ca 5 km väster om Rödeby längs med väg 122. I Fridlevstad finns livsmedelsbutik, drivmedelstation, kyrka, skola och bibliotek. Från höstterminen 2021 kommer förskoleklass till och med årskurs tre finnas på Tvings skola och årskurserna fyra till och med sex på Fridlevstad skola. I orten finns även ett föreningarnas hus som drivs av Fridlevstads Hembygdsförening. Byn har också aktiv idrottsförening, Fridlevstad Goif.

Bebyggelsen i Fridlevstad består till största delen av småhusbebyggelse och lantbruk belägna i ytterkanterna av samhället. Under 1960- och 1970-talen tillkom en stor andel av den småhusbebyggelse som finns idag.

Kollektivtrafik med buss finns längs väg 122. Turtätheten är idag låg vilket leder till att boende och besökare till stor del är beroende av bilen som transportmedel. Det är viktigt med en utveckling av bra kommunikationer mellan Fridlevstad och Tving, inte minst när det gäller att kunna ta sig till och från skolorna i respektive orter.

En utveckling av ny bebyggelse, både av bostäder och service, bör främst ske i eller i anslutning till redan befintlig bebyggelsestruktur samt i närheten av busshållplatserna som finns längs väg 122, för att stärka underlaget för service och kollektivtrafik. En koncentration av bebyggelsen gör att exempelvis områden med höga naturvärden kan bibehållas för växt- och djurlivet samt det rörliga friluftslivet. I Fridlevstad finns det idag flera detaljplaner som inte är helt utbyggda.

Bild 5. Befolkning, arbetsställen och i Fridlevstad med omland.

5.1.3 Fågelmara med omland

Fågelmara ligger längs E22, ca 3 mil öster om Karlskrona. Orten växte fram efter förra sekelskiftet i samband med att järnvägen mellan Karlskrona och Torsås drogs fram.

I Fågelmara finns det en F-6 skola med fritidshem samt dagligvaruhandel. Bebyggelsen i Fågelmara och dess omland består till största del av villor och lantbruk men i centrala delar av orten finns det även hyresbostäder.

Ungefär 6 km öster om Fågelmara ligger Kristianopel som grundades av den i början av 1600-talet och anses vara Nordens första renässansstad och är ett populärt besöksmål.

Kollektivtrafik med buss finns sig längs Gamla landsvägen, Käringerydsvägen och E22. Längs E22 finns det en kombinerad gång- och cykelväg inom orten.

I Fågelmara kan fortsatt fokus ligga på att utveckla arbetsplatser och kommersiell service medan Kristianopel har möjlighet att ytterligare utveckla besöksnäringen. En utveckling förutsätter goda

kommunikationsmöjligheter mellan orterna, både med kollektivtrafik samt gång- och cykelvägar. En

utveckling av ny bebyggelse, både av bostäder och service, bör främst ske i eller i anslutning till redan befintlig bebyggelsestruktur samt i närheten av busshållplatserna som finns längs E22 för att stärka underlaget för service och kollektivtrafik. En koncentration av bebyggelsen gör även att andra delar av landsbygden med höga naturvärden kan bibehållas för växt- och djurlivet samt det rörliga friluftslivet. En viss spridning av bebyggelse kan dock vara lämplig om detta krävs för bevarande av exempelvis jordbruksmark och kulturmiljö. En utveckling av bebyggelse kan även ske i närhet till annan service såsom skolan i norr. I Fågelmara finns det idag detaljplanelagd mark som inte är helt utbyggd.

Bild 6. Befolkning, arbetsställen och servicetyper i Fågelmara med omland.

5.1.4 Hasslö

Hasslö nås genom en landförbindelse som passerar genom Ronneby kommun. Hasslö hade år 2019 till 1 682 invånare och är den ö i Karlskrona skärgård som har störst befolkning. Bebyggelsen på Hasslö är i huvudsak lokaliserad till öns norra och östra kust. Bebyggelsestrukturen domineras av friliggande bebyggelse, ett fåtal flerbostadshus samt äldre bebyggelse med gårdar.

På Hasslö finns ett lokalt centrum med livsmedelsaffär, bensinstation, skola F-6, bibliotek och annan service.

Idrottsplatsen Skärgårdsvallen med fotboll och tennis mm. ligger i anslutning till centrum. Norr om Hasslö ligger Västra Hästholmen som är en fästning från slutet av 1870-talet. Västra Hästholmen är en av landets bäst bevarade 1800-talsanläggningar och ett byggnadsminne.

Fisket har haft en central betydelse på Hasslö. På ön finns två hamnar, Garpahamnen och Hallahamnen, samt en brygga vid Horn. Hallahamnen är framförallt en fritidsbåthamn, medan Garpahamnen mer har inriktningen mot en fiske- och industrihamn. Det finns en reguljär båtpendel till Karlskrona som lägger till vid Horns brygga och sommartid även Garpahamnen.

Ny bebyggelse på Hasslö föreslås väster om Garpenvägen och som utveckling av redan bebyggda områden på östra sidan av ön. På Hasslö finns brist på lägenheter och mindre hus. Med ny bebyggelse på ön är det viktigt att skapa ett brett utbud av olika boendeformer för att möjliggöra boende för många olika målgrupper.

Vägnätet på Hasslö är relativt väl utbyggt, men med en större bebyggelseutveckling ökar behovet av en förstärkning av befintligt vägnät och av ny infrastruktur. Befintlig kollektivtrafik i form av buss och båtpendel från Horns brygga och Garpahamnen bör utökas efter behov. Det är även viktigt att möjligheten att ta sig från Hasslö till Aspö med båtpendeln finns då detta skapar förutsättningar för att båtluffa mellan öarna i skärgården.

Bild 7. Befolkning, arbetsställen och servicetyper på Hasslö.

5.1.5 Holmsjö med omland

Holmsjö ligger ca 3 mil norr om Karlskrona. I slutet av 2016 bodde ca 1 080 invånare i Holmsjö med omnejd.

På orten finns livsmedelsaffär, bensinstation och skola F-6. Orten domineras av småhus, med endast något enstaka flerfamiljshus i bostadsutbudet. Genom orten går väg 28 med förbindelser mot Emmaboda och Karlskrona. I Holmsjö finns även ett tågstopp på kust-till kustbanan och goda möjligheter till pendling.

Holmsjö föreslås utvecklas för att stärka sin betydelse som tätort i Karlskrona kommuns norra delar. Holmsjös kvaliteter ligger bland annat i närheten till naturen och närheten till flera intilliggande sjöar. Det är viktigt att samla bebyggelsen inom Holmsjö, inte minst för att skapa ett ökat underlag för befintlig och ny service.

Bebyggelsen i Holmsjö bör vara av blandad karaktär. Det finns behov av och efterfrågan på såväl småhus som lägenheter.

Det är viktigt att utveckla gång- och cykelvägar till olika målpunkter inom samhället. Arbete pågår för att förbättra kopplingen mellan Nävragöl och Holmsjö. En ny gång- och cykelväg ska byggas längs en del av väg 28 fram till gamla landsvägen (väg 692). På den gamla landsvägen färdas mycket färre fordon och vägen är således mer lämplig för gång- och cykeltrafik.

Inom Holmsjö föreslås områden för sammanhållen bebyggelse omkring befintlig bebyggelse och omkring Sillhövden. Området Västra Holmsjö ligger i anslutning till befintliga bostäder och service samt i närheten av tågstoppet. Detta gör att det är viktigt med en blandning inom tillkommande bebyggelse. Såväl villor som

flerfamiljshus och eventuellt även rad-/parhus kan vara lämpliga inom området.

I norra Holmsjö har ett område för verksamheter pekats ut. Det finns här närhet till både väg 28 och järnvägen. Samtidigt är det en stor yta utan allt för stora höjdskillnader. Sammantaget blir att området är mycket lämpligt för företag inom industri, småindustri, hantverk eller lagerverksamhet.

Bild 7. Befolkning, arbetsställen och servicetyper i Holmsjö med omland.

5.1.6 Jämjö med omland

Jämjö samhälle är beläget ca 2 mil öster om centrala Karlskrona. I tätorten bor idag ca 2500 invånare, främst i villor men även i ett fåtal flerbostadshus. I Jämjö finns väl utbyggd service i form av förskolor, skola,

äldreboende, bibliotek, vårdcentral, god kollektivtrafik, tandläkarmottagning, butiker, idrott, restauranger och större livsmedelsaffär. Orten ligger i ett öppet jordbrukslandskap med närhet till skärgård och skog men präglas Jämjö har god kollektivtrafikförsörjning med Bussar mellan Jämjö och Karlskrona. Även

landsvägsbussar och regionalbuss trafikerar orten. Med utökat underlag för kollektivtrafik kan Jämjö utvecklas vidare.

Trafikverket har tagit fram en vägplan för ombyggnad av E22 på sträckan Lösen-Jämjö. Förslaget innebär att vägen läggs norr om samhället. Trafikplatser med av- och påfarter placeras i Ramdala respektive nordost om Jämjö. Nuvarande E22 genom Jämjö görs om till huvudgata. Detta medför möjligheter i form av minskad barriäreffekt och minskad bullerpåverkan vilket öppnar upp för komplettering och förtätning av bebyggelse.

För Jämjö centrum, inklusive ytor för Kyrkskolan och ytor längs med nuvarande E22, föreslås förtätning och funktionsblandning av såväl bostäder (framförallt i flerfamiljsbostäder, stadsradhus och parhus) som för handel och service.

Nära nya E22:ans dragning skapas möjlighet att tillskapa ny verksamhetsmark i ett strategiskt läge, skulle t.ex.

lättare industri, tjänste- samt hantverksföretag kunna etableras i bra skyltläge.

Bild 7. Befolkning, arbetsställen och servicetyper i Jämjö med omland.

5.1.7 Nättraby med omland

Nättraby ligger ca 12 kilometer väster om Karlskrona. I slutet av 2017 bodde knappt 4500 invånare i Nättraby.

Bostadstyperna inom orten domineras av villor och radhus. Endast ett fåtal flerfamiljshus finns i form av hyresrätter. Nättraby är en attraktiv boendeort som präglas av sin närhet till Nättrabyån och havet såväl som de öppna dalgångarna och närheten till naturen. Genom orten går både väg E22 och järnväg. Detta innebär utmaningar när det gäller att koppla ihop samt skapa goda kommunikationer mellan Nättrabys olika delar.

Nättraby föreslås utvecklas som serviceort. Idag finns dagligvaruhandel med fullsortiment, apoteksvaror drivmedel och kontantuttag. Nättraby är idag en attraktiv plats att bosätta sig på i kommunen och kring orten finns bra möjligheter till rekreation i närliggande naturområden. Väster om Nättraby finns även de populära bostadsområdena Skillingenäs och Skavkulla.

Nättraby föreslås utvecklas österut, mot Karlskronas centrala delar då här finns infrastruktur som i viss mån kan användas för nya bostäder och verksamheter. Utvecklingen föreslås ske i två stråk, både norr och söder om

väg E22. I mitten av de föreslagna bebyggelsestråken lämnas ett naturområde för att värna om de värden som finns på platsen, bland annat i form av djur- och naturliv.

I Nättraby finns potential att skapa ett stationsläge för tåg. Kring föreslaget stationsläge ska bebyggelsen vara tätare och främst bestå av flerbostadshus för att nyttja platsens läge på bästa sätt. Förslaget innebär även möjlighet till nya verksamhetsområden för att det ska kunna skapas fler arbetsplatser inom Nättraby.

Bild 8. Befolkning, arbetsställen och servicetyper i Nättraby med omland.

5.1.8 Ramdala med omland

Ramdala med omland omfattar flera områden söder om E22, inklusive Trummenäs, Torstäva, Gängletorp, Möcklö och Senoren. I Ramdala finns drivmedel och på Senoren finns dagligvaruhandel med fullsortimen, apoteksvaror och kontantuttag.

En stor andel bebyggelse i Trummenäs, Bostadsbeståndet består idag uteslutande av villor. Det är därför viktigt att ett varierat utbud av bostäder tillgodoses inom ny bebyggelse (ex. flerbostadshus, radhus och parhus) samt att nya delområden som byggs i området ger förutsättningar för kommunal och kommersiell service. Torstäva och Gängletorp är de områden som föreslås utvecklas med större sammanhängande strukturer och bebyggelse.

Utveckling av besöksnäringen kan vara aktuellt för brofästet vid Senoren. En mindre utbyggnad av Möcklö väster om Möcklövägen föreslås i Översiktsplanen samt funktionsblandad bebyggelse kring Senorenvägen fram till Ekenäs hamn och ett tillhörande servicestråk.

Servicepunkter och noder ska därför planeras utifrån området som helhet snarare än för varje delområde för sig. Sammanhanget mellan de olika områdena är viktiga då de kompletterar varandra. Kopplingarna dem emellan blir viktiga.

Bild p. Befolkning, arbetsställen och servicetyper i Ramdala med omland.

5.1.9 Rödeby med omland

Rödeby ligger ca 13 kilometer norr om Karlskrona. I slutet av 2017 bodde drygt 5000 invånare i Rödeby.

I Rödeby finns två livsmedelsaffärer med fullsortiment, drivmedel, apoteksvaror och posttjänst samt ett antal småbutiker. Det finns skola F-9, bibliotek, simhall, vårdcentral och äldreboende.

Bostadstyperna inom orten domineras av småhus. Endast en mindre andel flerfamiljshus i form av hyresrätter och bostadsrätter finns. Rödeby är en attraktiv boendeort bland annat på grund av närheten till naturen och de stora friluftsområdena. Både väg 28 och järnvägen går förbi Rödeby.

Rödeby föreslås utvecklas som serviceort. Rödeby har många kvaliteter med bland annat ett bra serviceutbud samt närhet till rekreationsområden. Orten föreslås utvecklas med bostäder åt norr och sydost. Åt väst föreslås istället en utveckling med verksamheter kring det befintliga verksamhetsområdet längs Tippvägen.

Utvecklingen i Rödebys södra och sydöstra delar förutsätter att nya kopplingar skapas för att kunna

möjliggöra tillgänglighet till befintliga funktioner och service inom Rödeby. Målsättningen bör vara att det ska finnas gena och säkra gång- och cykelvägar mellan målpunkter inom Rödeby medan det är acceptabelt med mindre gena bilvägar.

I Rödeby finns det ett stort behov av flerbostadshus, radhus och parhus. Målsättningen är därför att skapa bostadsområden med blandade typer av bostäder.

I Rödeby finns potential att skapa ett stationsläge för tåg. Kring föreslaget stationsläge ska bebyggelsen vara tätare och bestå av flerbostadshus för att nyttja platsens läge på bästa sätt. Utbyggnad enligt förslaget kommer även medföra ett behov av ökad kollektivtrafik med buss, speciellt i de sydöstra delarna av förslaget.

Bild 8. Befolkning, arbetsställen och servicetyper i Rödeby med omland.

5.1.10 Sturkö/Tjurkö

Sturkö är till ytan Karlskrona skärgårds största ö och har en hög andel bofasta. Den fasta befolkningen uppgick år 2019 till 1 469 personer. Ön nås genom broförbindelse via Senoren och Möcklö. Bebyggelsen på Sturkö är i huvudsak lokaliserad till den norra och den östra delen av ön och består främst av en blandning av permanentbostäder och fritidshus. Sturkö är ett gammalt fiskesamhälle men är även präglat av jordbruk och stenhuggeri.

På Sturkö finns två större hamnar, Sanda och Ekenabben. Sanda är i huvudsak en fritidsbåtshamn och Ekenabben i huvudsak en fiskehamn. På ön finns också en brygga vid Bredavik som trafikeras av en båtpendel till Handelshamnen på Trossö. Sommartid trafikeras Sturkö även av en skärgårdsbåt som går mellan Trossö och Östra skärgården. Båten angör vid Sanda hamn. Busstrafiken mellan Karlskrona och Tjurkö passerar norra Sturkö.

Det finns redan idag en väl utvecklad service på Sturkö, men ett ökat befolkningsunderlag kan skapa förutsättningar för ytterligare service på ön. På Sturkö finns Sturköskolan som är en F-6-skola. På ön finns även

service i form av en livsmedelsaffär, kiosk, bensinmack, bageri, rökeri, gym, folkets hus, församlingshem etc..

Besöksmål finns i form av kulturverksamheter vid Kvarnen och Stenhuggeriet samt befintliga campingar.

Kommunen vill satsa på en större utbyggnad av stora delar av norra Sturkö med en koncentration av bebyggelse kring Bredavik, Kullen, Hålan och Sanda. Genom att koncentrera bebyggelsen kring dessa delar kommer också de stora obebyggda områden som finns på ön undantas från exploatering och därmed säkerställs de värden som finns för friluftsliv och naturvård.

På Tjurkö finns en fastbefolkning på runt 250 personer samt en stor andel fritidsboende. Koncentrationen av bostäder och verksamheter finns vid Herrgården, Herrgårdsviken och Stora Lycke. Här så väl som i övriga skärgården behöver hänsyn tas till att fritidsbostäder kan komma att bli permanentboende, vilket ger ett ökat befolkningsunderlag utan att det byggs något nytt. Det finns då ett behov att anpassa befintlig infrastruktur och service i dessa områden efter de behov som nya permanentboende har.

Utvecklingen på Sturkö och Tjurkö påverkas positivt av sjöburen kollektivtrafik som skapar en levande skärgård. Med snabb och effektiv sjöburen kollektivtrafik blir restiden till centrum densamma som för samhällena på fastlandet.

Bild 9. Befolkning, arbetsställen och servicetyper på Sturkö och Tjurkö.

5.1.11 Torhamn med omland

Torhamn är ett samhälle som ligger vid den sydöstra kusten i Karlskrona kommun. Bebyggelsen i Torhamn är framförallt lokaliserad längs med vägen som sträcker sig mellan de två samhällena Torhamn och Sandhamn.

Bebyggelsen består främst av småhus. Den fasta befolkningen i Torhamn och Sandhamn uppgick år 2019 till 376 personer.

I Torhamn finns skola F-6- och en livsmedelsaffär. I Gisslevik, som ligger nordväst om Torhamn, finns en camping. Torhamns udde utgörs av riksintresse för naturvård och friluftsliv och utgör ett stort besöksmål för fågelskådning. Badplatser finns vid Gisslevik och Pettersvik.

I Torhamn och Sandhamn finns två hamnar. Torhamns hamn utgörs till största del av fritidsbåtshamn och i Sandhamns hamn förkommer både yrkesfiske, verksamheter och gästhamn med uthyrningsstugor mm.

Bild 10. Befolkning, arbetsställen och servicetyper i Torhamn med omland.

5.1.12 Tving med omland

Tving ligger längs med väg 122, ca 2,5 mil norr om Karlskrona mot Eringsboda. I Tving finns det idag en dagligvarubutik, kyrka, idrottsplats, privat läkarmottagning och skola. Från höstterminen 2021 kommer förskoleklass till och med årskurs tre finnas på Tvings skola och årskurserna fyra till och med sex på Fridlevstad skola. Vid Skärsjön finns även en populär badplats, som även är ett besöksmål för de som inte bor i Tving.

Bebyggelsen i Tving är en blandning av byggnader från olika tidsperioder. Det finns småhus byggda omkring 1930-talet men även under 1960- och 1970-talen tillkom stor andel av den småhusbebyggelse som finns idag. I ytterkanterna av samhället finns lantbruksfastigheter i anslutning till jordbruksmark. Den äldre delen av Tving omfattas av regionalt kulturminnesvårdsprogram. Området innefattar kyrkan med omkringliggande bebyggelse, den äldre vägen, åsen samt åker och äng nedanför åsen. I Tving finns det idag flera detaljplaner som inte är helt utbyggda.

En utveckling av ny bebyggelse, både av bostäder och service, bör främst ske i eller i anslutning till redan befintlig bebyggelsestruktur samt i närheten av busshållplatserna som finns längs väg 122, för att stärka underlaget för service och kollektivtrafik.

In document Serviceplan för Karlskrona kommun (Page 10-25)

Related documents