• No results found

En underleverantör är en självständig yrkesutövare eller ett företag som står i avtals-förhållande till en serviceproducent som anlitas av FPA och som utifrån detta avtal på serviceproducentens vägnar ger FPA-klienter rehabiliteringsservice.

Underleverantören och den serviceproducent som anlitas av FPA är alltid separata företag. Underleverantören står inte i avtalsförhållande till FPA.

Regionförvaltningsverket (RFV)

Regionförvaltningsverket sköter följande uppgifter som tidigare sköttes av länsstyrel-sen: utvärdering av basservicen, uppgifter som anknyter till socialvård, hälso- och sjukvård samt miljö- och hälsoskydd, uppgifter som hänför sig till undervisningsvä-sendet, konsument- och konkurrensärenden, räddningsväsendet samt beredskap in-för exceptionella in-förhållanden.

Plan för yrkesinriktad rehabilitering

En plan för yrkesinriktad rehabilitering är en plan som i samband med en rehabilite-ringsundersökning ska upprättas för genomförandet av yrkesinriktad rehabilitering.

Nyckelperson

En person med yrkesutbildning i rehabilitering, som ingår i teamet och vars roll i kli-entens process är central.

Öppenvårdsperiod

I en öppenvårdsperiod ingår rehabiliteringsdagar vilkas innehåll och längd definieras närmare för varje servicelinje.

Rehabilitering i öppen vård (öppenvårdsperiod, besök)

Rehabiliteringen genomförs individuellt eller i grupp utan inkvartering. Inkvarteringen vid öppen vård kan ha preciserats för de olika servicelinjerna.

Assisterande personal

För klienternas dagliga aktiviteter kan det behövas fastanställd eller genom köp an-skaffad vårdpersonal eller assistenter som åtminstone har lämplig utbildning på andra stadiet inom social- och hälsovården eller pedagogiken, såsom närvårdarut-bildning.

Inledande tjänster

Med inledande tjänster avses här sådan verksamhet som sker före rehabiliteringen och som beskrivs närmare i standarderna för de olika servicelinjerna.

Specialiserad personal

Den specialiserade personalen bör vara insatt i rehabilitering och ha avlagt yrkesex-amen inom hälsovården eller det sociala området eller annan motsvarande exyrkesex-amen.

Den specialiserade personalen har fastställts för varje enskild servicelinje.

GAS-metoden

GAS (Goal Attainment Scaling, en GAS-handbok) är en metod för formulering av mål för rehabiliteringen. Med hjälp av metoden är det möjligt att formulera individu-ella konkreta mål för enskilda klienter och måluppfyllelsen kan kontrolleras på indi-vid- och gruppnivå.

GAS-blanketten för målformulering och GAS-handboken kan skrivas ut på FPA:s webbplats på adressen www.kela.fi/kuntoutuspalvelut > GAS-menetelmä.

Principer för god rehabilitering

Rehabilitering i rätt tid och med rätt inriktning som i förväg på ett övergripande sätt beaktar klientens behov och nuvarande miljö. Rehabiliteringen genomförs utifrån de målsättningar som ställts upp i samråd med klienten och med tillämpning av fram-gångsrika och allmänt etablerade rehabiliteringsmetoder. Den kunskap och det be-hov av fortsatt handledning som uppstår under processens gång förmedlas med kli-entens samtycke till den enhet som svarar för behandlingen eller uppföljningen. Un-der rehabiliteringen utövas nätverkssamarbete enligt kundens behov. Enligt princi-perna för god rehabilitering ska klienten ges tillräckligt med information och hand-ledning och själv aktivt delta i rehabiliteringen.

ICD-klassifikationen

ICD-klassifikationen (International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems) är WHO:s etablerade sjukdomsklassifikation inom hälso- och sjuk-vården, även kallad den internationella sjukdomsklassifikationen.

ICF-klassifikationen

ICF-klassifikationen (International Classification of Functioning, Disability and He-alth) är en internationell klassifikation av funktionstillstånd, funktionsbegränsningar och hälsa som hör till WHO:s klassifikationsserie.

FPA:s kontaktcenter

Enheterna vid FPA:s kontaktcenter har i uppgift att ta emot och besvara alla kund-samtal. Kontaktcentret sköter kundens ärende per telefon så långt som möjligt.

Erfarenhetskunnig

En erfarenhetskunnig är en person som i och med sin egen eller en närståendes sjukdom har erfarenhet av sjukdomen och rehabiliteringen samt av nyttjande av social- och hälsovårdstjänster. Den som verkar som erfarenhetskunnig ska ha ut-bildning för uppgiften samt en egen rehabiliteringsprocess som har framskridit till-räckligt långt. Vid FPA-rehabilitering kan en erfarenhetskunnig verka tillsammans med medlemmarna i teamet eller den specialiserade personalen i enlighet med den servicelinjespecifika standarden.

Rehabiliterande vårdarbete

Kundfokuserat arbete inom primärvården som stöder klienten att självständigt upp-rätthålla eller förbättra funktionsförmågan samt att nå målen för rehabiliteringen.

Rehabiliteringsklient (klient)

Med rehabiliteringsklient (klient) avses i FPA:s standard en person som beviljats re-habilitering anordnad av FPA och som är den slutliga användaren av den rehabilite-ringsservice som FPA anskaffat. Klienten deltar aktivt i sin egen rehabilitering och har vilja att med hjälp av rehabiliteringsprocessen förbättra sin arbets- och/eller funktionsförmåga.

Yrkesutbildad person inom rehabiliteringen

Med yrkesutbildad person inom rehabiliteringen avses i FPA:s standard en person som genomför ett handlett rehabiliteringsprogram. Yrkesutbildad person inom reha-biliteringen definieras i samband med respektive servicelinjer som medlem av ett team, ett arbetspar eller specialiserad personal.

Metoder för utvärdering av rehabiliteringen

Bedömnings- och mätmetoder som mäter rehabiliteringens effektivitet och hur väl klientens mål uppfylls, och som beskrivs separat för varje servicelinje.

Rehabiliteringsprogram

Av rehabiliteringsprogrammet framgår tidsschema för perioderna, medlemmarna av teamet, den specialiserade personalen och personer som fungerar som ledare un-der rehabiliteringsperioun-derna samt vid behov individuella tiun-der.

Rehabiliteringsrapport

Rehabiliteringsrapporten är ett dokument som avfattas av serviceproducenten i slu-tet av rehabiliteringsperioden och som beskriver rehabiliteringens viktigaste mål och resultat ur klientens synvinkel och rehabiliteringens centrala innehåll.

Rehabiliteringsprocess

En process som klienten aktivt går igenom och som består av följande faser: plane-ring, inledning, genomförande och slutförande av rehabiliteringen.

Rehabiliteringsplan

Rehabiliteringsplanen är ett dokument som ska upprättas för genomförandet av re-habiliteringen.

Den medicinska rehabiliteringen av personer med svår funktionsnedsättning baserar sig på en rehabiliteringsplan som uppgjorts av den offentliga hälso- och sjukvårds-enhet som svarar för vården av klienten. Planen uppgörs på FPA:s blankett Rehabi-literingsplan (KU 207r), eller läkarutlåtande B om motsvarande uppgifter framgår där.

Kursplan

För klienter som deltar i kurser upprättas en rehabiliteringsplan som utöver ett grupprogram dessutom innehåller ett individuellt program för genomförande av re-habiliteringen under kurserna.

Kursansvarig

Detta är en uppgiftsbeteckning. En ansvarsperson för kursen, som utsetts av ser-viceproducenten och vars uppgifter definieras närmare i standarderna för servicelin-jerna. En av teammedlemmarna är kursansvarig.

Besök

Ett besök kan avse ett besök av en klient, en anhörig eller en representant för ser-viceproducenten. Klienten besöker rehabiliteringsstället eller någon annan överens-kommen plats ett antal gånger. Besöken genomförs antingen individuellt eller i grupp. Ett besök av serviceproducentens representant eller en sakkunnig kan göras t.ex. i klientens hem, på arbetsplatsen eller hos klientens närmaste nätverk.

Kvalitet

Rehabiliteringsprocessens kvalitet består av servicelinjens standardföljsamhet, en med avseende på rehabiliteringen tillräcklig och yrkeskunnig personal, ändamålsen-lig utrustning och lämpändamålsen-liga lokaler samt serviceproducentens erfarenhet av rehabili-teringsverksamhet.

Rehabilitering i sluten vård (slutenvårdsperiod)

Rehabilitering i sluten vård genomförs individuellt eller i grupp. Inkvartering med hel-pension ingår.

Specialiseringsstudier i kreativa metoder

De yrkesinriktade specialiseringsstudierna i kreativa metoder (30 studiepoäng) är postgradual yrkesinriktad fortbildning enligt yrkeshögskolelagstiftningen.

Övrig rehabiliteringspersonal

Också övrig personal kan behövas för genomförande av rehabiliteringen och fritids-programmet, var och en för uppgifter inom sitt yrkesområde. I rehabilitering som föl-jer FPA:s standard ingår övrig rehabiliteringspersonal inte i teamet eller i den specia-liserade personalen.

Personlig handledare

En person med yrkesutbildning inom rehabiliteringen som serviceproducenten har utsett till handledare för klienten och som definieras närmare i samband med re-spektive servicelinjer.

Kurs som ordnas delvis i form av familjekurs

En kurs som ordnas delvis i form av familjekurs är en rehabiliterings- eller anpass-ningskurs, där klientens anhöriga eller en annan närstående eller familj deltar i reha-biliteringen en del av tiden, t.ex. i början eller slutet av kursen. Deras deltagande fastställs i de servicelinjespecifika standarderna för kurserna för de olika sjukdoms-grupperna.

Respons

Klientens muntliga eller skriftliga kommentarer om genomförandet av rehabilitering-en och om serviceproducrehabilitering-entrehabilitering-en.

Servicelinje

Rehabilitering som genomförs av serviceproducenten och vars innehåll och genom-förande definierats i standarden (t.ex. anpassningskurs för personer med minnes-störning).

Serviceproducent

Ett privat företag, en inrättning, stiftelse eller handikapporganisation som producerar rehabiliteringstjänster som avses i lagen om Folkpensionsanstalens rehabiliterings-förmåner och rehabiliteringspenningrehabiliterings-förmåner (lagen om FPA-rehabilitering).

Parkurs

En parkurs är en familjekurs, där en vuxen anhörig eller annan närstående deltar i rehabiliteringen under hela kursen.

Pedagogisk behörighet

Pedagogisk behörighet kan man skaffa sig genom separat utbildning vid yrkeshögs-kola eller universitet. Pedagogisk behörighet kan även ingå i lärarutbildningen.

Familjekurs

En familjekurs är en rehabiliterings- eller anpassningskurs, där klientens anhöriga el-ler en annan närstående elel-ler familj deltar i rehabiliteringen under hela kursen.

Rehabiliteringsstandard

Rehabiliteringsstandarderna gäller det slags yrkesinriktad och medicinsk rehabilite-ring och rehabiliterehabilite-ring enligt prövning som avses i lagen om Folkpensionsanstaltens rehabiliteringsförmåner och rehabiliteringspenningförmåner (lagen om FPA-rehabilitering). Standarderna beskriver rehabiliteringsprocessen, hur den framskrider och vilka kvalitetskraven är. Standarderna är bindande för serviceproducenten såsom en del av avtalet mellan FPA och serviceproducenten, och om de inte efter-följs kan det medföra uppsägning eller hävning av avtalet. FPA:s standarder för re-habilitering i öppen och sluten vård är i kraft under den avtalsperiod som gäller för respektive rehabiliteringsservicelinje.

Funktionsinriktad metod

Syftar till att nå rehabiliteringens mål genom aktiviteter. Som arbetsmetoder används till exempel visuell framställning, dans och drama. Utbildning i funktionsinriktade me-toder ges som yrkesutbildning eller tilläggsutbildning arrangerad av t.ex. olika orga-nisationer och samfund.

Lokaler för arbetsprövning

Lokaler för arbetsprövning kan finnas i serviceproducentens egna lokaliteter eller på andra tillgängliga platser, såsom arbetskliniker, verkstäder, arbetscentraler, arbets-avdelningar, arbetsträningsstiftelser eller motsvarande. I arbetsprövningslokalerna testas olika arbetsuppgifter, undersöks arbetsförmågan hos personer med funkt-ionsnedsättning och/eller främjas sysselsättningen av dem och deras förmåga att klara sig i arbetslivet med yrkesinriktade rehabiliteringsmetoder.

Arbetspar

Med arbetspar avses ett tvåpersoners team bestående av specialiserad personal som stöder och handleder klienten under rehabiliteringsprocessen.

Team

Teamet svarar för planeringen av rehabiliteringen och för genomförandet och upp-följningen av hela processen. Av teammedlemmarna förutsätts erfarenhet av rehabi-litering och vård av målgruppen. Medlemmarna av teamet och kraven på erfarenhet

definieras specifikt för varje servicelinje inom öppen- och slutenvårdsrehabilitering-en.

Valvira

Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården, till vars uppgifter hör bl.a.

legitimering, tillsyn av skyddade yrkesbeteckningar samt tillståndshantering i an-knytning till hälso- och sjukvårdsutbildade personers behörighet och verksamhet.

Rehabilitering med hjälp av e-tjänst

Med e-tjänst avses här utnyttjande av IT-tekniken som en metod och ett verktyg vid rehabiliteringen. E-tjänsten stöder rehabiliteringen inklusive handledningen och mo-tivationen. Verktygen kan vara internet, intranätet och datorbaserad teknologi samt webbapplikationer som fungerar med e-tjänstens hjälp.

Denna e-tjänst är en social process, som inbegriper kommunikation och samverkan människor emellan. E-tjänsten möjliggör uppföljning och handledning vid en tidpunkt som är lämplig för klienten, i lämplig takt och på lämplig plats. Material, uppgifter, länkar och respons kan distribueras via nätet.

Nätverksöverläggning

Med nätverksöverläggning avses en diskussion som under rehabiliteringsproces-sens gång förs på klientens hemort och där klienten och dennes anhöriga, en repre-sentant för serviceproducenten och vid behov klientens närmaste nätverk (t.ex. per-sonlig assistent, personal från företagshälsovård, daghem, skola eller servicehus) i samråd försöker finna de bästa metoderna och lösningarna för rehabiliteringen och för att klienten självständigt och tillsammans med de anhöriga ska kunna delta i den.

Nätverksöverläggningen kan hållas hemma hos klienten, på daghemmet, i skolan, i ett servicehus eller på någon annan plats i klientens närmaste omgivning. Kontakten med klienten och klientens närmaste nätverk kan också skötas genom överlägg-ningar via video eller telefon. Flera representanter för serviceproducenten kan delta i en video- eller telefonkonferens.

Stödperson

Med stödperson avses här en person som är i samma situation som klienten, dvs.

en person som har en liknande funktionsnedsättning eller sjukdom och eventuellt bor på samma ort eller är av samma kön som klienten, enligt dennes önskemål. De stödpersoner som deltar i rehabiliteringen har fått utbildning för sitt uppdrag. Ser-viceproducenterna ska ge stödpersonerna tillräcklig handledning för genomförandet av rehabiliteringen.

Stödfamiljen och stödpersonen fungerar som stöd för klienten och de anhöriga i olika skeden av livet. Så är t.ex. stödet för mentalvårdsklienter ett slags relation mel-lan människor med liknande erfarenheter och levnadsöden som grundar sig på öm-sesidigt stöd och på att bli hörd, förstådd och bemött med ömsesidig respekt.

BILAGA 3: LAGSTIFTNING OCH PUBLIKATIONER SOM TILLÄMPAS PÅ REHABILITERINGEN