• No results found

YRKES- OCH UPPGIFTSBETECKNINGAR

Även motsvarande, äldre examina på institutsnivå jämställs med de yrkeshögskole-examina (YH) som omnämns i den här bilagan och standarden. Med alla yrkeshögskole-examina jämställs motsvarande utbildning som godkänts inom EU.

Yrkesvalspsykolog

Detta är en uppgiftsbeteckning. En psykolog till vars uppgifter hör bl.a. yrkesvägled-ning, att stödja klienterna så att de har möjligheter att få en utbildning och placeras i arbetslivet samt att planera och förverkliga rehabiliteringen av personer med nedsatt arbetsförmåga eller av rehabiliteringskunder.

Hjälpmedelstekniker (YH)

En person med yrkeshögskoleexamen inom social- och hälsovården som Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (Valvira) har beviljat rätt att använda den skyddade yrkesbeteckningen hjälpmedelstekniker.

Sysselsättningsledare

En person med artenomexamen (YH) i handledningsverksamhet eller en examen som sysselsättningsledare eller en yrkeshögskoleexamen inom hantverk och konst-industri.

Astmaskötare

Detta är en uppgiftsbeteckning. Astmaskötaren är en sjukskötare eller hälsovårdare med specialkunskaper i behandlingen av andningsorganens sjukdomar.

Stomiskötare

Detta är en uppgiftsbeteckning. Stomiskötaren är en sjukskötare eller hälsovårdare som genom tilläggsstudier fått specialkunskaper i vården av stomiopererade perso-ner.

Diabetesskötare

Detta är en uppgiftsbeteckning. Diabetesskötaren är en sjukskötare, hälsovårdare eller barnmorska med specialkunskaper i behandlingen av diabetes.

Dialysskötare

Detta är en uppgiftsbeteckning. Dialysskötaren är en sjukskötare eller hälsovårdare som fått yrkesinriktad tilläggsutbildning på en dialysavdelning.

Specialistläkare/Specialist

Specialistläkarexamen kan avläggas av personer som i Finland har beviljats rätt att utöva läkaryrket. Specialiseringsstudierna genomförs enligt utbildningskraven för de olika specialiseringarna i fem- eller sexåriga utbildningsprogram. Tillstånds- och till-synsverket för social- och hälsovården (Valvira) beviljar rätt att utöva specialistläka-ryrket som legitimerad yrkesutbildad person.

Läkare med pågående specialistutbildning

En läkare med pågående specialistutbildning är registrerad i universitetets program för specialistutbildning.

Specialbarnträdgårdslärare

En barnträdgårdslärare har en kandidatexamen i pedagogik till vilken hör barnträd-gårdslärarutbildning, eller en yrkeshögskoleexamen inom social- och hälsovården till vilken hör studier med inriktning på förskolepedagogik och socialpedagogik i den omfattning som statsrådets förordning föreskriver. Därtill har han eller hon avlagt speciallärarstudier (60 sp).

Specialidrottsinstruktör

En gymnastiklärare, idrottsinstruktör eller fritidsledare, som har en kompetens på minst approbaturnivå eller en motsvarande kompetens (15 studieveckor eller 25 stu-diepoäng) eller en inriktning på specialmotion.

Speciallärare

En person som har avlagt examen som klasslärare får efter avklarade separata spe-ciallärarstudier kompetens att ge specialundervisning både i klass och på deltid. En person som har avlagt examen som ämneslärare eller en annan högre högskoleex-amen och separata pedagogiska lärarstudier erhåller kompetens att ge specialun-dervisning på deltid, dvs. omfattande specialunspecialun-dervisning, efter att ha genomfört se-parata speciallärarstudier.

En person som har avlagt examen som barnträdgårdslärare erhåller kompetens som speciallärare inom tidig barnfostran (specialbarnträdgårdslärare) efter att ha genom-fört separata speciallärarstudier.

Fysioterapeut

Fysioterapi ges av en fysioterapeut (YH), en person som avlagt examen för fysiote-rapeut, sjukgymnast eller specialfysioterapeut och som Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (Valvira) har beviljat rätt att utöva sitt yrke som legitime-rad yrkesutbildad person. Se också fysioterapeut med specialisering inom psykofy-sisk fysioterapi.

Geronom

Geronom (YH) är en beteckning för en yrkeshögskoleexamen inom det sociala om-rådet. Utbildningen omfattar 210 studiepoäng. Examen avläggs inom ett utbildnings-program för äldreomsorg.

Lärare i uttryckskonst

En lärare i uttryckskonst har lärarutbildning och har dessutom som biämne drama-pedagogik som omfattar minst 25 studiepoäng.

IT-instruktör

Som grundläggande yrkesutbildning kan IT-instruktören ha t.ex. datanom- eller tra-denomexamen. Utbildningen har kompletterats med behövliga specialkunskaper för IT-handledning av synskadade, t.ex. genom utbildning arrangerad av Arla-institutet eller Synskadades Centralförbund.

Fotterapeut

Fotterapeut (YH) är en yrkeshögskoleexamen inom social- och hälsovården. Utbild-ningen omfattar 210 studiepoäng.

Fotvårdare

En fotvårdare är en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården som har avlagt en examen på andra stadiet. Utbildning till fotvårdare arrangeras inte längre i Fin-land. En person som tidigare erhållit sin skyddade yrkesbeteckning betraktas fortfa-rande som en sådan yrkesperson inom hälsovården som avses i lagen (559/1994) och förordningen (564/1994) om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvår-den.

Smärtskötare

Detta är en uppgiftsbeteckning. En sjukskötare eller hälsovårdare med specialkun-skaper i smärtbehandling (specialiseringsstudier inom social- och hälsovården/30 studiepoäng).

Kommunikationsinstruktör

Detta är en uppgiftsbeteckning. En person med speciella färdigheter, som i synner-het arbetar med rehabilitering av dövblinda och som handleder klienten att kommu-nicera t.ex. genom teckenspråk och med hjälp av rörelse- och känselsinnet. Kom-munikationsinstruktörerna är i allmänhet utbildade tolkar eller lärare i teckenspråk.

En synrehabiliteringshandledare med inriktning på handledning av synskadade, syn- och hörselskadade och dövblinda i användningen av haptik, taktila bilder och syn-tolkning kan fungera som kommunikationsinstruktör.

Konditionsskötare

En person med en utbildning som avses i förordningen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården (564/1994) och som Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (Valvira) godkänt. Utbildning till konditionsskötare arrange-ras inte längre i Finland. Motsvarande behörighet erhålls genom närvårdarutbildning som omfattar differentierade yrkesstudier i rehabilitering.

Specialistläkare som erhållit specialkompetens i rehabilitering

Specialkompetens i rehabilitering förutsätter en examen som specialistläkare i första hand inom en av följande medicinska specialiteter: 5 års utbildningsprogram inom foniatri, fysiatri, geriatri, näs-, öron- och strupsjukdomar, barnneurologi, idrottsmedi-cin eller oftalmologi, 6 års utbildningsprogram inom hudsjukdomar och allergologi, lungsjukdomar och allergologi, barnpsykiatri, pediatrik, neurologi, ungdomspsykiatri, ortopedi och traumatologi, psykiatri, reumatologi, inre medicin, sjuk- och hälsovård, företagshälsovård, allmän kirurgi eller allmän medicin. Specialkompetensen beviljas av Finlands Läkarförbund.

Rehabiliteringsläkare

En uppgiftsbeteckning som används om en legitimerad läkare som verkar vid en re-habiliteringsklinik och som har en lång tids praktisk erfarenhet av rehabiliteringsar-bete samt tilläggsutbildning eller kompletterande utbildning förknippad med rehabili-tering.

Rehabiliteringshandledare (YH)

Rehabiliteringshandledare (YH) är en yrkeshögskoleexamen inom social- och hälso-vården. Utbildningen omfattar 210 studiepoäng.

Hörselvårdsassistent/Audionom

En person som avlagt sjukskötar- eller hälsovårdarexamen vid en yrkeshögskola el-ler motsvarande examen på institutsnivå, som har minst två års arbetserfarenhet inom branschen och som därefter har genomfört specialiseringsstudier för hörsel-vårdsassistenter omfattande 60 studiepoäng.

Rehabiliterare av dövblinda

Detta är en uppgiftsbeteckning. En person med yrkesutbildning inom hälso- och sjukvården eller det sociala området och utbildning på arbetsplatsen i dövblindhet och rehabilitering av dövblinda.

En synrehabiliteringshandledare med inriktning på handledning av synskadade, syn- och hörselskadade och dövblinda i användningen av haptik, taktila bilder och syn-tolkning kan fungera som rehabiliterare av dövblinda.

Hantverksledare

Detta är en uppgiftsbeteckning. En hantverksledare har artenomutbildning i handled-ningsverksamhet eller flera års erfarenhet av arbetet i fråga inom rehabilitering. Kra-vet på erfarenhetsår fastställs närmare i de servicelinjespecifika standarderna.

Legitimerad läkare

Medicine licentiatexamen (ML) är en grundexamen för läkare som avläggs vid ett universitet och efter vilken läkaren erhåller sin legitimering. Läkare som slutfört sina studier måste ansöka om legitimering hos Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (Valvira).

Barnskötare

En person med en utbildning som avses i förordningen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården (564/94) och som Tillstånds- och tillsynsverket för soci-al- och hälsovården (Valvira) godkänt. Utbildning till barnskötare arrangeras inte längre i Finland. Motsvarande behörighet erhålls genom närvårdarutbildning som omfattar differentierade yrkesstudier i vård och fostran av barn och unga.

Barnledare

Detta är en uppgiftsbeteckning. Inom familjerehabiliteringen fungerar barnledarna som handledare för klienternas barn och syskon. Studerande inom social- och häl-sovården samt pedagogik- och specialpedagogikstuderande eller assisterande per-sonal kan arbeta som barnledare.

Barnträdgårdslärare

En barnträdgårdslärare har en kandidatexamen i pedagogik till vilken hör barnträd-gårdslärarutbildning, eller en yrkeshögskoleexamen inom social- och hälsovården till vilken hör studier med inriktning på förskolepedagogik och socialpedagogik i den omfattning som statsrådets förordning föreskriver.

Instruktör i förflyttningsteknik

En person som avlagt en yrkesinriktad grundexamen på det sociala området, inom hälso- och sjukvård eller i pedagogik och som dessutom har en utbildning som re-habiliteringshandledare för synskadade, där handledning i förflyttningsteknik ingår.

En synrehabiliteringshandledare med inriktning på förflyttningsteknik kan fungera som instruktör i förflyttningsteknik.

Idrottsinstruktör

En grundexamen inom idrott, som är en yrkesexamen på andra stadiet. Också en grundexamen inom ungdoms- och fritidsinstruktion kan ha inriktningen idrottsin-struktion. En yrkesexamen inom idrott kan också avläggas som yrkesinriktad vuxen-utbildning, varvid den avläggs som en fristående examen.

Idrottsinstruktör (YH)

Vid yrkeshögskolor kan inom utbildningsprogrammet för idrott och hälsopromotion (liikunnan ja vapaa-ajan koulutusohjelma) avläggas yrkeshögskoleexamen i idrott, idrottsinstruktör (YH).

Idrottsfysiolog

En person som avlagt en högre högskoleexamen vid idrotts- och hälsovetenskapliga fakulteten vid Jyväskylä universitet och som huvudämne i sin examen har idrottsfy-siologi.

Handledare i kreativ verksamhet

Detta är en uppgiftsbeteckning. En ledare för grupper som sysslar med olika slag av kreativ verksamhet (målning, teckning, handarbete, musik). Personen kan till sin ut-bildning vara t.ex. bildkonstnär, fritidsledare eller ergoterapeut.

Lymfterapeut

En utbildad fysioterapeut, sjukskötare eller konditionsskötare som Tillstånds- och till-synsverket för social- och hälsovården (Valvira) har beviljat rätt att utöva sitt yrke och som dessutom har fullgjort godkänd lymfterapiutbildning i Finland eller utom-lands.

Närvårdare

En person som avlagt examen på andra stadiet inom social- och hälsovården och som Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (Valvira) har beviljat rätt att använda den skyddade yrkesbeteckningen närvårdare. Personer som tidi-gare avlagt examen som primärskötare, hjälpskötare, vårdare av utvecklingsstörda eller sinnessjukvårdare har motsvarande kompetens.

Musikterapeut

Musikterapi ges av en person med musikterapeututbildning.

Neuropsykolog

Neuropsykologisk rehabilitering ges av en person som fått psykologutbildning och som Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (Valvira) har beviljat rätt att utöva sitt yrke som legitimerad yrkesutbildad person. Dessutom krävs utbild-ningen specialpsykolog i neuropsykologi (PsL, psykologie licentiatexamen med spe-cialiseringsstudier på specialområdet neuropsykologi) eller utbildning i klinisk neu-ropsykologi (treårig riksomfattande specialiseringsutbildning).

Ungdomsarbetare

Detta är en uppgiftsbeteckning. Ungdomsarbetaren är utbildad socionom (YH) med ungdomsarbete som inriktningsalternativ eller magister i ungdomsfostran eller sam-hällspedagog (YH).

Synrehabiliteringshandledare

En synrehabiliteringshandledare har genom fristående yrkesprov visat sitt kunnande vid arbete som expert i synrehabiliteringshandledning och vid arbete som synrehabi-literingshandledare och därtill i två av följande delområden: handledning av synska-dade klienter i förflyttningsförmåga, handledning av synskasynska-dade klienter i synan-vändning, handledning i punktskrift, handledning i användning av tekniska hjälpme-del, handledning av synskadade, syn- och hörselskadade och dövblinda klienter i användning av haptik, taktila bilder och syntolkning eller handledning i arbete som företagare. (Se också punkterna Rehabiliteringshandledare för synskadade och Syn-instruktör.)

Rehabiliteringshandledare för synskadade

En person som avlagt en yrkesinriktad grundexamen inom det sociala området, inom hälso- och sjukvård eller pedagogik och som dessutom som kompletterande yrkesexamen vid Arlainstitutet eller Centralparkens yrkesinstituts verksamhetsställe Arla har utbildats till rehabiliteringshandledare för synskadade. Sedan år 2012 har utbildningen för rehabiliteringshandledare för synskadade ersatts av specialyrkes-examen för synrehabiliteringshandledare.

Syninstruktör

En person som avlagt en yrkesinriktad grundexamen inom det sociala området, inom hälso- och sjukvård eller pedagogik och som dessutom som kompletterande yrkesexamen vid Arlainstitutet eller Centralparkens yrkesinstituts verksamhetsställe Arla har genomgått utbildning till syninstruktör eller utbildning till rehabiliterings-handledare för synskadade där syninstruktörsstudier ingår. En synrehabiliterings-handledare med inriktning på handledning av synskadade klienter i synanvändning kan fungera som syninstruktör.

Artenom i handledningsverksamhet YH

En artenom i handledningsverksamhet har en yrkeshögskoleutbildning som innefat-tar teoretiska studier i beteendevetenskaper och introduktion i att möta individer ge-nom arbetslivsprojekt och arbetspraktik samt introduktion i terapeutisk eller pedago-gisk handledning av individer och grupper. Artesanutbildningen i handledningsverk-samhet innehåller studier i hantverk, uttrycksförmåga och mediekonst. Det är också möjligt att ha handledning i konst och färdighetsämnen eller främjande av välbefin-nande och rehabilitering som biämne.

Lärare

En person med undervisnings- eller handledningsuppgifter som avlagt magisterex-amen i pedagogik.

Om behörighet för lärare i yrkesinriktade studier föreskrivs i förordningen om behö-righetsvillkoren för personal inom undervisningsväsendet (13 §, 986/1998).

Av en yrkeslärare förutsätts utom examen inom området, även tre års praktisk ar-betserfarenhet och pedagogikstudier som omfattar 60 studiepoäng eller 35 studie-veckor.

Familjeterapeut

En person som genomgått den av Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälso-vården (Valvira) godkända familjeterapiutbildningen och som Valvira beviljat rätt att använda den skyddade yrkesbeteckningen psykoterapeut. Vid utbildning till familje-terapeut fullgörs utbildning på specialnivå eller krävande specialnivå.

Punktskriftsinstruktör

En person som har avlagt en yrkesinriktad grundexamen inom det sociala området, inom hälso- och sjukvård eller pedagogik och som dessutom som kompletterande yrkesexamen vid Arlainstitutet eller Centralparkens yrkesinstituts verksamhetsställe Arla har genomgått utbildning till punktskriftsinstruktör eller utbildning till rehabilite-ringshandledare för synskadade där punktskriftsinstruktörsstudier ingår, eller en person med yrkesbeteckningen punktskriftsinstruktör och lämplig grundläggande yrkesexamen som har fått punktskriftsinstruktörsutbildning på ett verksamhetsställe och har lång erfarenhet av att arbeta med ifrågavarande uppgifter. En synrehabili-teringshandledare med inriktning på handledning av synskadade klienter i använd-ning av punktskrift kan fungera som punktskriftsinstruktör.

Psykodramaledare

Psykodramaledarutbildningen kan genomgås

– i två steg, varvid en examen som instruktör i funktionellt grupparbete (TRO) är en förutsättning för att bli antagen till utbildningen, eller

– som en enhetlig lång utbildning utan föregående TRO-examen.

Psykodramaledarutbildningen ger beredskap för att självständigt använda psy-kodramametoden.

Fysioterapeut med specialisering inom psykofysisk fysioterapi

En fysioterapeut med specialisering inom psykofysisk fysioterapi har genomfört spe-cialiseringsstudier inom psykofysisk fysioterapi av olika omfattning (15, 30 eller 60 studiepoäng).

Psykolog

En psykolog är en yrkesperson som avses i lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården (559/94) och som Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (Valvira) har beviljat rätt att utöva sitt yrke som legitimerad psykolog. En psykolog är till sin utbildning psykologie magister (PsM) eller har avlagt en annan högre högskoleexamen i vilken högsta vitsordet i psykologi ingår eller utöver vilken det avlagts separat.

Psykoterapeut

En yrkesperson som avses i lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården (559/94), vars psykoterapiutbildning Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (Valvira) har godkänt och som Valvira har beviljat rätt att använda den skyddade yrkesbeteckningen psykoterapeut. Med utbildning som leder till yrket psykoterapeut avses psykoterapiutbildning på specialnivå (ET), på krävande specialnivå (VET) eller en annan motsvarande psykoterapiutbildning som godkänts av Valvira.

En psykoterapeut kan ha utbildning i individuell psykoterapi, gruppsykoterapi och/eller familjeterapi.

Talterapeut

Talterapi ges av en person med talterapeututbildning som Tillstånds- och tillsynsver-ket för social- och hälsovården (Valvira) har beviljat rätt att utöva sitt yrke som legi-timerad person med yrkesutbildning.

Tolk för talhandikappade personer

En specialyrkesexamen som är avsedd för personer som avlagt minst en grundex-amen inom socialvården och/eller hälso- och sjukvården. Denna exgrundex-amen avläggs som en fristående examen och studierna kan genomföras som multidisciplinära stu-dier vid sidan av arbetet. Stustu-dierna varar i totalt cirka två år och den noggrannare längden bestäms på basis av den studerandes tidigare utbildning och arbetserfaren-het. Personer som genomfört studier förknippade med ämnesområdet innan utbild-ning till tolk för talhandikappade personer var möjlig kan använda t.ex. yrkesbenäm-ningen AKK-anställd, AKK-tolk eller AKK-instruktör

Ridterapeut

En ridterapeut är en person med fysioterapeut-, ergoterapeut-, psykolog-, psykote-rapeut-, sjukskötar-, lärar- eller speciallärarexamen som därtill har avlagt ridtera-peututbildning ordnad av Suomen Ratsastusterapeutit ry.

Näringsterapeut

En yrkesperson som studerat näringslära som huvudämne vid ett universitet och som Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (Valvira) beviljat rätt att utöva sitt yrke som legitimerad näringsterapeut (lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården 28.6.1994/559).

Dietist/Kostrådgivare

Detta är en uppgiftsbeteckning. Under handledning av en näringsterapeut kan vid en inrättning också verka dietister och kostrådgivare vars grundutbildning är t.ex. sjuk-skötare, hälsovårdare eller lärare i huslig ekonomi.

Reumaskötare

Detta är en uppgiftsbeteckning. En sjukskötare eller hälsovårdare med specialkun-skaper i behandling av reumatiska sjukdomar. Till arbetsbeskrivningen hör handled-ning och rådgivhandled-ning och ombesörjande av behövliga undersökhandled-ningar före läkarbe-sök.

Sjukskötare

En person som avlagt sjukskötarexamen (YH) inom utbildningsprogrammet för vård-arbete vid en yrkeshögskola inom social- och hälsovården eller en motsvarande, ti-digare examen på institutsnivå och som Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (Valvira) har beviljat rätt att utöva sjukskötaryrket som legitimerad yr-kesperson. Bestämmelser om rätten att utöva ett yrke som yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården finns i lagen (559/1994, 1030/2000) och förordningen (564/1994, 824/1999) om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården.

Ingen separat utbildning till specialsjukskötare föreligger längre utan den studerande väljer under slutskedet av sina studier en specialinriktning.

Sexualrådgivare

Examen inom socialvård, hälsovård, pedagogik eller ungdomsarbete är en förutsätt-ning för att bli antagen till utbildförutsätt-ningen. Utbildförutsätt-ningens omfattförutsätt-ning är 30 studiepoäng och den genomförs vid yrkeshögskolor och sommaruniversitet.

Sexualterapeut

Som sexualterapeut kan en sådan person verka som är auktoriserad av det samnordiska samfundet The Nordic Association for Clinical Sexology (NACS). Med-lemsföreningen i Finland är Suomen Seksologinen Seura (Sexologiska föreningen i Finland). I Finland är de beteckningar som beskriver en auktorisering sexualterapeut (specialnivå), sexualpedagog (specialnivå) och klinisk sexolog (krävande special-nivå). Beteckningarna beviljas på basis av utbildningsnivån.

Expert på inomhusmiljö/renoveringsrådgivare

En ingenjör eller tekniker som är insatt i frågor som gäller inomhusmiljö och renove-ring.

Socialpsykolog

En person som avlagt högre högskoleexamen med socialpsykologi som huvud-ämne.

Socialarbetare

Behörighetsvillkor för uppgifterna som socialarbetare är högre högskoleexamen, i vilken ingår eller utöver vilken fullgjorts universitetsstudier i socialt arbete motsva-rande ett huvudämne (lagen om behörighetsvillkoren för yrkesutbildad personal inom socialvården, 272/2005). Enligt lagens övergångsbestämmelse (14 §) är per-soner som varit behöriga för arbetet som socialarbetare då lagen trätt i kraft fortsätt-ningsvis behöriga.

Socionom (YH)

Beteckningen socionom (YH) används om en yrkeshögskoleexamen inom social- och hälsovården och pedagogiken.

Munhygienist

Munhygienist (YH) är en legitimerad yrkesbeteckning inom hälso- och sjukvården.

Tidigare examens- och/eller tjänstebeteckningar var tandskötare med högre utbild-ning, specialtandskötare eller tandhygienist.

Cancersjukskötare

Detta är en uppgiftsbeteckning. En sjukskötare eller hälsovårdare som har avlagt specialiseringsstudier i vården av cancerpatienter omfattande 30–60 studiepoäng.

Konstterapeut

En konstterapeut har en grundutbildning inom det sociala området, hälsovården eller konsten. Förutom grundutbildningen förutsätts en konstterapeut ha konstterapiut-bildning och personlig erfarenhet av att skapa konst.

Konstpsykoterapeut

En konstpsykoterapeut bör ha en utbildning inom psykoterapi som Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (Valvira) har godkänt och av Valvira bevil-jad rätt att använda den skyddade yrkesbeteckningen psykoterapeut.

Dansterapeut

En dansterapeut har minst examen på lägre högskole- eller institutnivå samt minst 2 års arbetserfarenhet inom social-, hälso- och sjukvårds, dans-, konst- eller undervis-ningsbranschen och därtill 90 studiepoäng godkända dansterapistudier.

Hälsovårdare

Hälsovårdarexamen kan avläggas vid en yrkeshögskola. Examens omfattning är 240 studiepoäng. I hälsovårdarexamen ingår sjukvårdarexamen. Hälsovårdaren blir legitimerad yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården som sjukskötare och hälsovårdare.

Handledare i funktionellt grupparbete (TRO)

För att bli antagen till utbildningen förutsätts en lämplig högskoleexamen eller en gammal examen på mellanstadienivå. Dessutom krävs ett arbete på vilket metoden kan tillämpas och minst 2 års erfarenhet av arbete inom den egna branschen samt lämplighet som utreds genom ansökan och intervju. Utbildningen ger inte beredskap

För att bli antagen till utbildningen förutsätts en lämplig högskoleexamen eller en gammal examen på mellanstadienivå. Dessutom krävs ett arbete på vilket metoden kan tillämpas och minst 2 års erfarenhet av arbete inom den egna branschen samt lämplighet som utreds genom ansökan och intervju. Utbildningen ger inte beredskap