• No results found

4.1 Det som skapar förmåga

11

10Nöjd kundindex

11 MSB:s Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap. Dnr 2014-1942

För att värna det som ska skyddas krävs förmåga att i möjligaste mån se till att olyckor, kriser eller krig inte inträffar eller uppstår, men även förmåga att hantera de negativa konsekvenserna av sådana händelser när de ändå inträffar eller uppstår.

Att skapa förmåga att förebygga och hantera händelser har olika dimensioner.

Dimensionerna ger en mer konkret bild av vad som krävs för att förmåga ska kunna utvecklas och vidmakthållas. De överlappar till viss del varandra, men var och en har ett särskilt fokus:

Ledning – Att åstadkomma inriktning och samordning för att förebygga och hantera händelser genom att en aktör bestämmer. Ledning kan ske genom en verksamhets befintliga strukturer eller i mer tillfälliga strukturer.

Samverkan – Att åstadkomma inriktning och samordning för att förebygga och hantera händelser genom att aktörer kommer överens eller genom att de tillsammans säkerställer att frågor blir allsidigt belysta. Samverkan kan ske genom en verksamhets befintliga strukturer eller i mer tillfälliga strukturer.

Kommunikation – Kommunikation mellan de aktörer som har ansvar för en viss verksamhet och de aktörer (individer och grupper) som blir eller riskerar att bli direkt eller indirekt påverkade av händelser.

Kompetens – Kompetens att lösa sin uppgift och att tillgodogöra sig, skapa och upprätthålla kunskap i arbetet med att förebygga och hantera händelser.

Ledarskap – Att utveckla och stärka individers och gruppers agerande för att förebygga och hantera händelser, genom att motivera, skapa tillit och ge mening och sammanhang. Till skillnad från de andra dimensionerna är ledarskap något som utövas av personer, inte av organisationer.

Organisatoriska strukturer kan dock stärka och stödja ledarskapet.

Dessa beskrivningar av olika faktorer som skapar förmåga ska ses i ett generiskt perspektiv. Inom delprojektet förmågebeskrivning har en mer preciserad beskrivning gjorts för förmågan att göra räddningsinsats.

4.2 Förmåga till räddningsinsats

I LSO 3 kap § 8 anges att det i kommunens handlingsprogram för

räddningstjänst ska anges vilken förmåga kommunen har eller avser att skaffa sig för att göra räddningsinsats. Förmågan ska stå i förhållande till de risker kommunen har identifierat.

Det finns idag ingen standard för att på något sätt kunna verifiera/mäta/uppskatta förmågan hos en räddningstjänst.

För att man på något sätt skall kunna mäta insatsförmågan hos

räddningstjänsten så har vi delat upp förmågan i olika delar, individuell förmåga, metodförmåga och insatskapacitet och försökt verifiera vilken

individuell förmåga, metodförmåga och insatskapacitet, en räddningstjänst har.

I samband med att en räddningsinsats genomförs så har de olika individernas kunnande och erfarenhet stor betydelse för att uppnå ett lyckat resultat. Därför är det viktigt att på något sätt börja mäta den individuella förmågan för de arbetsmoment som ingår i en räddningsinsats. När ett antal individer sedan sammanförs och ska genomföra en bestämd räddningsmetod, exempelvis rökdykning, är det viktigt att metodförmågan hos gruppen kan uppnås. Om man sedan lägger ihop alla metodförmågor som en räddningstjänst har så får man en insatskapacitet. Insatskapaciteten skall jämföras mot de beskrivna konsekvenserna som en olycka kan medföra. Insatskapacitet är en

organisations samlade metodförmågor, se 4.5.

4.3 Individuell förmåga

Den individuella förmågan består av olika byggstenar nämligen kunskap och erfarenhet. Kunskap fås genom grundutbildning och fortbildning. Erfarenhet fås genom övning och genom genomförda räddningsinsatser som individen är delaktig i över tid.

För att individen skall kunna utföra ett arbete krävs också viss typ av utrustning vilken tillhandahålls av arbetsgivaren. Beroende på vilken utrustning och hur effektiv denna är så kommer individen att uppnå olika förmågor och hur effektiv en räddningsinsats därmed blir.

Exempel på ämnesområden som individen skall ha kunskap om är bl.a.

brandteori, brandventilation, byggnadskonstruktion, fordonskonstruktioner, tågkonstruktioner m.fl. Det är också viktigt att man har genomfört tillräckligt med övningar med utrustningen för att individen skall känna sig säker och trygg på hur utrustningen skall hanteras.

Vid en räddningstjänstinsats så är det oftast inte tillräckligt att bara besitta en individuell förmåga. Det krävs att olika befattningshavare har olika individuella förmågor. Detta resonemang ska också hjälpa de kommunala

räddningstjänsterna att bedöma vilka olika förmågor som skall finnas i den egna organisationen.

4.4 Metodförmåga

Metodförmåga innebär att det finns en nödvändig sammansättning av personer (individuella förmågor) som behövs för att kunna utföra en vald arbetsmetod.

Vid exempelvis en insats med en skärsläckare räcker det inte att det finns en individ som kan hantera själva lansen utan det behövs också en person som kan hantera pumpen för att få fram vatten till utrustningen. Först när man har detta så har vi fått metodförmågan att göra en insats med skärsläckare.

Som exempel på metodförmågor kan nämnas rökdykning, livräddning med höjdfordon, övertrycksventilation, släckning med skum, kemdykning i samband med olycka med farliga ämnen samt sjukvård i samband med trafikolycka m.fl.

4.5 Insatskapacitet

Med insatskapacitet menas summan av de samlade metodförmågorna.

Insatskapaciteten är den dimensionerande kapaciteten för en enskild

räddningstjänst. Om inte kommunen har tillräcklig med egen insatskapacitet så är det i många fall möjligt, genom avtal eller annan överenskommelse, att på något sätt få förstärkning från annan kommun och man får då en utökad insatskapacitet.

Det är, utifrån vårt resonemang, förutom att beskriva insatskapaciteten för olika typolyckor även möjligt att beskriva insatskapaciteten för vissa enheter inom räddningstjänsten. Som exempel på insatskapacitet för en s.k. Offensiv enhet12 är att den har metodförmågor att göra insats vid trafikolycka,

ytlivräddning, brand och s.k. IVPA-larm under förutsättning att personalen har den individuella förmågan för detta.

5. Förmåga – Koppling

Related documents