• No results found

Ledarskap som begrepp har flera definitioner och beskrivningar. Det är ett komplext begrepp som ständigt utvecklas och förändras. Begreppets innebörd förvirras ytterligare genom att andra svår definierade begrepp så som makt och kontroll används för att be-skriva likartade fenomen. (Yukl 2012 s. 4-5). Ledare och ledarskap används ofta för att beskriva personer i förmans positioner inom företag, organisationer, samhällen m.m.

Ledarskapet innefattar dock mycket mer än att du befinner dig i en position att leda. En

9

ledare kan definieras som en person som bestämmer, vägleder, lär eller inspirerar andra.

(Clegg m.fl. 2011 s. 126-138). Ledarskap kan även beskrivas som en process, där leda-ren medvetet påverkar medarbetarna i syftet att styra, underlätta processer, utveckla el-ler hjälpa medarbetarna nå gemensamma mål (Yukl 2012 s. 5). Det finns fel-lera olika me-toder och stilar av ledarskap men utöver dessa handlar det om att vägleda och hjälpa andra att utvecklas och växa. Ledarskap påverkas även av olika situationer, sociala re-lationer och miljön, vilket innebär att ledarskap även är ett situationsberoende fenomen.

Det förekommer skillnader i hur man leder olika slags personer och även hur man fun-gerar och leder i olika slags situationer. En ledare som alltid har kontroll och vision kan plötsligt i en oväntad situation vara oförmögen att leda och i stället anta rollen som föl-jare. (Clegg m.fl. 2011 s. 126-138)

Det finns flera teorier kring ledarskap och det är ett väldigt brett forskat ämnesområde.

Forskning inom ledarskap har gjorts utgående från flera olika teorier och synvinklar.

Några av de vanligaste teorierna utgår från ledarens egenskaper, ledarens beteende eller situationsberoende och möjlighetsbaserat ledarskap. Teorier kring egenskaper hos leda-ren grundar sig i att vissa personer har medfödda egenskaper som gör dem till ledare.

Forskning inom området har fokuserat på både fysiska egenskaper och personlighets-drag hos ledare för att identifiera hurdana egenskaper som skiljer ledare från icke-ledare. Även om vissa personlighetsdrag och egenskaper hos personer ofta kan bidra till bra ledarskap finns det inte forskning som stöder att endast personer med dessa med-födda egenskaper kunde utgöra bra ledare. Teorier kring ledarskap som beteende, foku-serar endast på ledarens beteende och observation av ledarskap. Fokus inom forskning är att observera sociala aspekter så som ledarens interaktioner med andra samt observat-ion av utförandet av arbetsuppgifter. Teorierna kring situatobservat-ionsberoende och hetsbaserat ledarskap hävdar däremot att ledarskap är beroende av situation och möjlig-het. De menar att ledarskap är situationsberoende eftersom situationen och omständig-heterna är avgörande för ledarskapet. Möjlighetsbaserade teorier menar att ledarskap handlar om att vara flexibel och ha förmågan att anpassa sig i en ständigt föränderlig miljö. (Clegg m.fl. 2011 s. 128-133)

Alla ovannämnda teorier behandlar väsentliga delar av ledarskap och centrala egen-skaper och faktorer som påverkar ledarskap. En ledares personlighet, förmågor och

10

egenskaper i samband med hens förhållningssätt och förmåga att anpassa sig till olika situationer är alla centrala delar av ledarskap.

2.1.1 Ledarskapsstilar

Ledarskap som fenomen har flera definitioner och teorier. Ledarskap är ett intressant forskningsområde som länge intresserat människor och forskare. Begreppet är idag väl-digt mångtyväl-digt tack vare flera tolkningar och perspektiv på ledarskap. Olika tolkningar och teorier kring ledarskap har även lett till en bred variation av olika slags ledarskaps-stilar. Dessa inkluderar bl.a. karismatiskt, transformativt, transaktionellt och autentiskt ledarskap. (Yukl 2012 s. 4-7, 280, 296 & 332)

Karismatiskt ledarskap går ut på att kunna bilda tydliga visioner och motivera sina medarbetare. Arbetskulturen är ofta prestationsinriktad och drivs av organisationens värderingar. Karismatiska ledare kan betraktas som dominanta, de har vanligen högt självförtroende och behov av att vara inflytelserika. Ledarskapsstilen kan upplevas som framfusig men en karismatisk ledare beskrivs även som någon som är en begåvad och övertygande talare som har förmågan att inspirera andra. Det centrala inom denna ledar-skapsstil är ledarens förmåga att kommunicera visioner och komma fram med strategier och lösningar. Därmed menas att det är sannolikare att karismatiskt ledarskap uppstår i organisationer som befinner sig i någon typ av kris eller är inför stora förändringar eller utmaningar. (Sveningsson & Alvesson 2010 s. 34-35 & Yukl 2012 s. 287, 295)

Transformativt ledarskap handlar om att motivera och transformera sina medarbetare genom att inspirera. Ledaren vägleder och hjälper medarbetarna att se betydelsen av de-ras arbetsuppgifter och ansträngningar, motiverar dem till att värdera företagets intres-sen över egna intresintres-sen och väcker inre motivation genom känslor av delaktighet.

Transformativt ledarskap leder till medarbetare som känner tillit och respekt för ledaren, de är engagerade, lojala, utvecklingsinriktade och motiverade att förbättra sina arbets-prestationer. Transaktionellt ledarskap, används ofta tillsammans med transformativt ledarskap. Den transaktionella ledarskapsstilen går ut på en utbytesprocess, där ledaren erbjuder olika materiella belöningar i utbyte mot utfört arbete. Ledarskapet resulterar i utfört arbete men det är osannolikt att det bidrar till ökat engagemang hos medarbetarna.

11

Transformativt ledarskap ökar engagemang och resultat hos medarbetarna i högre grad än den transaktionella ledarskapsstilen men effektiva ledare kombinerar ofta dessa le-darskapsstilar. (Sveningsson & Alvesson 2010 s. 30-31 & Yukl 2012 s. 296-297)

Autentiskt ledarskap är en ledarskapsstil som grundar sig på idéer kring effektivt och etiskt ledarskap. Ledarskapsstilen har flera definitioner men kärnan i stilen grundar sig på att ledarens ord, agerande och värderingar överensstämmer. Autentiska ledare är säkra i sig själva och sina värderingar och handlar i enlighet med dem. De har en hög grad av självkännedom och acceptans och motiveras av självförbättring. Relationen mellan ledare och medarbetare präglas av rättvisa, ärlighet, vänlighet och ömsesidigt förtroende. Ledaren motiverar och vägleder medarbetarna mot organisationens gemen-samma mål med fokus på deras professionella utveckling och välmående. (Yukl 2012 s.

332-334)

Ett flertal studier visar att de effektivaste ledarna behärskar flera olika ledarskapsstilar och växlar sömlöst mellan dessa beroende på situation. En avgörande kompetens hos bra och effektiva ledare är kompetenser inom emotionell intelligens (EI). Olika typer av emotionell intelligens utgör grunden för ledarskapsstilarna. Kompetenser inom emot-ionell intelligens inkluderar bl.a. motivation, empati, social kompetens, pålitlighet, an-passningsförmåga, självkännedom och visionärt ledarskap. Ledare med kompetenser inom EI och flera ledarskapsstilar är känsliga och medvetna om sin inverkan på medar-betare och växlar lätt mellan olika stilar för att nå bästa möjliga resultat. (Goleman 2017)

Related documents