• No results found

I samtliga basunderhåll vägområden som ingår i studien har liknande behov. Vilket tyder på att de resultat och rekommendationer studien erlägger kommer fungera i flera verksamheter/företag, i olika delar i Sverige och i olika basunderhåll vägområden.

39

7 Diskussion

I detta kapitel diskuteras studiens resultat och analys. Slutligen redovisar kapitlet rekommendationer och förslag på vidare forskning.

Effektivitet är en viktig parameter i en verksamhet. För att nå konkurrenskraftighet så krävs det att organisationen bakom verksamheten kan sköta processerna effektivt. När nya arbetssätt konstrueras ska effektiviteten utvärderas och jämföras med alternativa arbetssätt för att säkerhetsställa att arbetssättet uppnår bäst effektivitet i dagsläget. Viktigt att tänka på är även att en sådan utveckling är en resa för verksamheten, då det som är effektivast idag kan förändras imorgon, då det ständigt uppkommer nya lösningar och verktyg. Digitalisering är ett av dessa verktyg som kan leda till synergieffekten effektivisering om detta tillämpas. De administrativa arbetssätten i processen har valts ut för att utredas, analyseras och diskuteras utifrån ett perspektiv att effektivisera arbetssättet genom digitalisering. Digitaliseringens utveckling går fort vilket leder till en ständig utveckling av arbetssätt inom detta område. Det krävs att utvärdering och analysering av de nya teknikerna görs innan nya arbetssätt konstrueras. Om digitalisering alltid är effektivt är en fråga som är viktigt vid utvärderingar av nya arbetssätt. Det är många parametrar som vägs in för att effektivitet ska uppnås. För att detta ska ske krävs det att medarbetarna i verksamheten är redo för en förändring och kan arbeta digitalt, annars kommer det nya arbetssättet att ta längre tid. Finns det förbättringspotential för digitalisering hos arbetssättet? Har verksamheten rätt hjälpmedel eller utrustning? Föreslagen strategi för att underlätta utveckling av digitalt arbetssätt.

1. Försök utveckla medarbetarnas digitala förmåga och nyfikenhet för att kunna införa digitala arbetssätt.

2. Utredning angående förbättringspotential för effektivisering genom digitalisering hos arbetssättet.

3. Skapa digitalt arbetssätt och se till att utrustning och hjälpmedel passar arbetssättet. 4. Ha kontinuerliga utbildningar som kan användas för repetition eller för nya medarbetare

inom de nya digitala arbetssätten.

5. Genom att ha ett system där arbetssätten finns dokumenterade kan medarbetare själva följa hur rutinerna är i arbetssättet görs. Genom att tillämpa Lean grundprincip “Visuell

styrning” kan fler medarbetare nås alternativt att medarbetarna förstår fortare.

Genom att följa dessa strategier i sin ordning kan effektivisering genom digitalisering uppnås. Effektivisering genom digitalisering är aktuellt hos många företag i många branscher. Med tanke på byggbranschens tidigare digitalisering så behöver de komma ifatt resterande branscher. Utmaningar som vid implementering av digitalisering är flera. Konkurrens på IT- marknad, både mellan mjukvara och elektronikföretag gör att val mellan system begränsas. Denna utmaning är svår att på något sätt påverka, det är så den privata marknaden inom IT har utvecklats. Denna utmaningen leder dessutom till att system/program inte kan kommunicera med varandra, vilket leder till administrativt dubbelarbete och kompabilitetsproblem. En lösning på det kan vara att skapa automatiska rapporteringar mellan system och använda mindre antalet program för att minska behovet att ha program som kommunicerar. Nästkommande utmaning med implementering av digitalisering är just implementeringsmognad hos verksamheten, frågor som: Har medarbetare tillräcklig kompetens för implementering? vilken utbildning krävs? Har verksamheten rätt utrustning? Vill medarbetarna utvecklas inom området? Har medarbetare möjlighet att utvecklas inom området? Genom att besvara sådana frågor kartläggs implementeringsmognad i verksamheten och man kan se vart verksamheten inte är mogen nog, vart insatserna för förbättring ska göras. Ska även digitaliseringen utgöra

40

synergieffekter som effektivisering av processen så behöver även detta utredas och kartläggas: Vart i processen finns förbättringspotential för effektivisering genom digitalisering? Blir effekten bättre av förslagen implementering av digitalisering? Vilka utmaningar behöver åtgärdas för implementering? Genom att besvara dessa frågor så utreds och kartläggs effektiviseringsmöjligheter vid digitalisering. Om effektiviseringsmöjligheter finns vid vald implementering av digitalisering så leder detta till att Lean filosofin följs till större del. Tredje utmaningen som implementeringen leder till kan vara försämrad arbetsmiljö eller arbetsklimat i verksamheten. För att röja detta hinder föreslås medarbetarna själva får vara med och utveckla arbetssätten vid implementeringar, då detta har visat sig ha positiv inverkan hos medarbetarnas arbetsmiljö och arbetsklimat. En stor utmaning med digitalisering är utredning av rätt mjukvara för att nå bästa möjliga effektivitet. Aspekter som ska uppmärksammas är användarvänlighet, kommunicering till andra program/system som används och vilken utrustning som krävs. Alla svenska medborgare, företag och organisationer är på något sätt beroende av någon organisation i den offentliga sektorn. Genom att den offentliga sektorn i landet på ett föredömligt vis tillämpar digitalisering kan leda till att resterande parter påbörjar resan inom digitalisering. Fler sådana politiska beslut kan leda till att fler företag inom samtliga branscher väljer att digitalisera sina arbetssätt.

Generaliserbarhet i studien anses hög då frågeställningen tagits upp med flera företag och där visat sig att problemen i processen är av samma karaktär, vare sig området skiftar geografiskt eller annat företag. Hos tillämpningsbar programvara har samtal med säljande parter i branschen kompletterats med litteraturstudier för bättre validering och verifiering av riktighet i den information som inkommit.

Related documents