• No results found

5. Empiri

5.4. Behov och betydelse av Handelsfrämjarens verksamhet

Verksamheten är enligt VD Sirpa Saari mycket viktig eftersom Sverige är Finlands tredje största exportland och för att många företag börjar sin internationalisering i Sverige. Enligt Miia Malmberg är Handelsfrämjarens styrka att de har varit länge i Sverige och därför har lång erfarenhet och gedigen kunskap om den svenska marknaden. Detta gör att organisationen kan erbjuda ett bra stöd för finska företag som vill etablera sig i Sverige.

Malmberg berättar att många företag inte är medvetna om hur mycket resurser en internationaliseringsprocess kräver, och att Handelsfrämjaren då kan fungera som en extra resurs, ett ”bollplank” att utbyta idéer med. Dessutom medför de skilda språken ofta en barriär för företag, varför en viktig fördel är att Handelsfrämjarens personal behärskar både finska och svenska. Handelsfrämjarens geografiska närhet till marknaden, det vill säga att Handelsfrämjaren finns på plats i Sverige, är enligt Saari och Malmberg också en viktig styrka.

Saari och Malmberg har svårt att redogöra för några konkreta fördelar som Handelsfrämjarens verksamhet har bidragit till. De svarar istället att detta borde ha framkommit i mina intervjuer med företagen. Malmberg menar att nyttan av medlemsverksamheten kanske enbart är att företagen vill träffa andra medlemmar i samma situation och att detta är tillräckligt.

5.4.2. Organisationer och ambassader

På grund av att samtliga intervjuade organisationer förutom TE-keskus inte har något direkt samarbete med Handelsfrämjaren och därför saknar ingående kunskap om organisationen, har de svårt att uttala sig om deras betydelse för finska företag. Tiina Andersson på Finnvera anser dock att Handelsfrämjarens verksamhet är relativt okänd i Finland. Företagen kontaktar främst Finnvera i frågor om den ryska marknaden och den motsvarande ryska handelsfrämjarorganisationen är betydligt mer känd. Andersson tror att en orsak kan vara att företag som vill etablera sig i Sverige inte har så stort behov av hjälp i och med att den finska och den svenska marknaden är mycket lika, i jämförelse med den ryska.

Projektchef Markku Kauneela på TE-keskus menar att Handelsfrämjaren ”…antagligen spelar en stor betydelse”. Han har svårt att motivera sin ståndpunkt men förklarar att:

”Handelsfrämjaren är ju ändå huvudorganisationen som finska företag använder som stöd för att internationalisera sig på den svenska marknaden, det är ju den kanal genom vilken företagen får kontakt med Sverige”.

Handelssekreterare Katja Luopajärvi på Finlands Ambassad säger att hon har svårt att bedöma Handelsfrämjarens verksamhet, eftersom hon inte är så insatt. Hon förklarar: ”De (Handelsfrämjaren) verkar ha ett bra nätverk, framförallt eftersom de har en fullmäktige som är ganska unikt sammansatt men rent konkret vad de gör, det vet jag inte. Dom har ju många uppdrag av finska företag och har fått bra vitsord av dem. Företag verkar i regel mycket nöjda men jag har svårt att säga något mer”, avslutar hon.

Raila Kehälinna på Arbets- och Näringslivsministeriet hoppas att Handelsfrämjarens verksamhet fortsätter i framtiden, eftersom hon anser det vara viktigt att företag som för första gången exporterar och börjar sin verksamhet på den svenska markanden, får tillräckligt stöd. Hon anser att stödorganisationer som är statligt finansierade här fyller en viktig funktion.

5.4.3. Företag

Martin Ahlberg, VD för Fin-S, poängterar starkt att han anser att Handelsfrämjaren fyller en mycket viktig funktion för främjande av finsk export. Ahlberg förklarar: ”Att etablera sig i ett

annat land är som att köra på en ny bro du inte har kört på tidigare. Därför måste du köra jävligt försiktigt eftersom du inte vet vad som väntar på andra sidan. Men om du får hjälp utav Handelsfrämjaren kanske du till och med kan gasa på bron”.

Enligt Ahlberg, utgörs Handelsfrämjarens centrala betydelse att främja finsk export av organisationens nätverkstillgång. Han anser att både Handelsfrämjarens och företags viktigaste kapital är just tillgången till nätverk. Detta eftersom nätverk är nära sammanlänkat med både kunskap och distribution på den nya marknaden. Han utvecklar sitt resonemang genom att förklara att Handelsfrämjaren har byggt upp ett mycket stort kontaktnät i och med att organisationen har funnits under flera decennier. Detta medför att Handelsfrämjaren kan ge dess medlemmar mycket värdefull kunskap om marknaden.

Handelsfrämjarens nätverk består enligt Ahlberg av två parter med central betydelse, nämligen medlemmar samt fullmäktige. Han menar att Handelsfrämjaren har en värdefull kunskap om dess medlemmar och de marknader och branscher vari dessa verkar. Dessutom har Handelsfrämjaren enligt Ahlberg en mycket hög trovärdighet hos både svenska och finska myndigheter i och med att organisationen har en fullmäktigförsamling där flera stora ledare inom svensk industri sitter. ”Det är en sådan grund som ingen kan rucka på”, konstaterar Ahlberg.

Ahlberg beklagar också att den ekonomiska nyttan beträffande Handelsfrämjaren och liknande verksamheter ofta ifrågasätts politiskt. Han önskar att man kunde se mer till

”helheten och Finlands sak” istället för enbart det ekonomisk mätbara. Han menar att Handelsfrämjaren alltid varit välvilligt inställda mot det som på något sätt kan gagna Finland, även i verksamheter där de inte har något ansvar. Han exemplifierar med den hjälp som han själv fått i sin egen bransch, nämligen inom turism- och resenäringen. Detta trots att Handelsfrämjaren inte har något ansvar inom denna bransch då Finland har en turistbyrå i Sverige. ”Handelsfrämjaren är otroligt viktigt för den finska saken. Det är en bra och lojal spelare att ha”, avslutar Ahlberg.

Även Harvias svenska försäljningschef Hannu Hulanmäki, har mycket positivt att säga om

alltid hjälpsamma och fungerar verkligen som brobyggare mellan Finland och Sverige nätverksmässigt”. Hulanmäki utvecklar: ”Handelsfrämjaren har mycket kontakter och nätverk inom en många områden, framförallt eftersom de har medlemmar inom många olika branscher. Alltså ligger deras styrka i att de alltid kan erbjuda lätt och snabb service i frågor om vart man kan vända sig till”. Enligt Hulanmäkis erfarenheter är Handelsfrämjaren ett enkelt sätt att lösa problem gällande olika former av nätverkskontakter.

Representanterna för de övriga två företagen, Pora-Agentti och 3T Ratkaisut, är också nöjda med Handelsfrämjarens verksamhet men är betydligt kortare i sina förklaringar. VD Matti Lehtomäki på Pora-Agentti svarar att den juridiska informationen om den svenska marknaden som företaget fått hittills, har varit tillräcklig och relevant. Han anser också att Handelsfrämjaren har varit ett enkelt och snabbt sätt att få tillgång till ny marknadskunskap, framförallt av juridisk karaktär. Utvecklingschef Marko Vuorinen för 3T Ratkaisut förklarar:

”Jag är väl i princip nöjd med dom även om vi inte var någon enkel kund”. Vuorinen beskriver Handelsfrämjaren som ”…en kanal som man kan använda för att få reda på information på ett enkelt sätt”.

5.5. Problemlösning, anpassning och utveckling

Related documents