• No results found

3. Resultat och analys

3.3 Besökares förväntningar på kyrkomiljön

Även här kunde besökarna ange fler svar samt att totalt 3 av 7 frågor på enkäten redovisas under denna frågeställning och kommer pre-senteras under tillgänglighet, information och övriga förväntningar/önskemål.

De regelbundna besökarna har på dessa frågor angivit störst andel av 2-4 kommenta-rer av förbättringar/förslag/vad de uppskat-tade

De årliga besökarna har störst andel som

inte gav någon kommentar alls och minst andel 2-4 svar. Förstagångsbesökarna angav störst andel av dels 1 svar, och dels högst andel svar totalt (59%).

Tillgänglighet

På frågan om tillgänglighet i kyrkan och på kyrkogården var förstagångsbesökarna och de årliga besökarna nöjdast (85% och 87% ja) och de regelbundna besökarna var minst nöjda på 76% ja och 15% nej.

Figur 31 Andel svar/enkät i gruppen regelbundna besö-kare

Figur 32 Andel svar/enkät i gruppen årliga besökare

41%

41%

18% Inget svar

1 svar 2-4 svar

Figur 33 Andel svar/enkät i gruppen förstagångsbesökare

76%

15%

9% Ja

Nej Inget svar

Figur 34 Tillgänglighet- regelbundna besökare

87%

8% 5%

Ja Nej Inget svar

Figur 35 Tillgänglighet- årliga besökare

85%

48 av (330 personer) lade till en kommentar angående tillgänglighet vilket fördelade sig enligt figur 37. Kommentarerna här har varit både i positiv och negativ bemärkelse. Viktigt för alla grupper var framför allt ljus i kyrkorummet samt den fysiska tillgängligheten. För förstagångsbesökarna var det framför allt fysisk framkomlighet och belysningen i kyrko-rummet som var viktigt. För de regelbundna besökarna är samtliga kategorier represente-rade och belysningen inne och den fysiska framkomligheten var särskilt viktigt. De årliga besökarna är nöjdast och har inte så mycket att kommentera på.

Information

När det gäller huruvida informationen i kyrkan var tillräcklig har framför allt förstagångsbesö-karna högst andel missnöjda samt högst andel kommentarer på vad de saknade. Det som end-ast var representerat hos de regelbundna och årliga besökarna var att några önskade mer in-formation om aktiviteter och gudstjänster i kyr-kan. Generellt var de grupperna nöjdare än

framkomlighet Högtalarsystem Svårt stänga port Regelbunda besökare Årliga besökare Förstagångsbesökare

Figur 37 Kommentarer om tillgänglighet i samtliga grupper

80%

Figur 40 Tillräcklig information- regelbundna besökare 85%

Figur 39 Tillräcklig information- årliga besökare

72%

Figur 38 Tillräcklig information- förstagångsbesökare

Resultaten på vad man saknade kan ses i figur 41. I alla grupper önskade man mer inform-ation om historia kring platsen, kyrkans historia samt om kyrkans målningar. Några av stiftets kyrkor har audio-beskrivningar vilket har kommenterats som mycket uppskattat.

En del av förstagångs-besökarna har även önskat en broschyr med information som man kan köpa och ta med sig hem som minne.

Övriga förväntningar/önskemål

Utöver tillgänglighetsfrågan och tillräcklig information gavs ytterligare kommentarer på önskemål, förbättringsförslag samt kommentarer om vad man tyckte var bra. Detta till-sammans speglar vad besökarna förväntar sig av kyrkomiljön.

De regelbundna besökarna förväntar sig framför allt en välskött kyrkomiljö som är öp-pen när de vill besöka kyrkan. Det har också många önskemål om inköp till kyrkogården såsom vattenkannor och spadar, samt saker de saknar på kyrkogården såsom parkbänkar och mer blommor vid minneslunden. De vill också ha mer aktiviteter i kyrkan, framför allt mer gudstjänster och konserter. Det denna grupp har minst kommenterar om är öns-kan om att bevara miljön som ett kulturarv, åsikter om parkering samt kommentarer kring värmen inomhus. Gällande önskemål om toaletter har denna grupp högst andel kommen-tarer, trots att den endast är 7% av kommentarerna.

0 5 10 15 20 25 30 35 40

Audiobeskrivning Önskar mer

information Köpbar broschyr Information om aktiviteter i kyrkan

Regelbundna besökare årliga besökare Förstagångsbesökare Figur 41 Samtliga gruppers kommentarer om tillräcklig information

De årliga besökarna förväntar sig också en välskött kyrkomiljö men den vanligaste kom-mentaren var tacksamhet över att kyrkan var öppen. Denna grupp visar ett större intresse av att bevara kyrkomiljön som ett kulturarv samt är lika intresserade av vad som händer i kyrkan och vill delta i aktiviteter. Trots att de framför allt besöker gravar har de mycket lite önskemål kring kyrkogården.

Bland förstagångsbesökarna är vikten av en öppen kyrka allra viktigast, i samma grad som de årliga besökarna. Även denna grupp bryr sig om en välskött miljö men inte i lika hög grad som de andra två grupperna. Tredje viktigaste aspekt är bevarandet av kulturarvet.

Vad denna grupp också bryr sig om är tillgång till toalett och parkering.

11%

21%

36%

21%

7% 4%

Mer aktiviteter i kyrkan Önskemål kyrkogård Skötsel/underhåll Tacksam öppet Toalett

Bevarande av kulturarvet Fytta dopfunt

Parkering Värme Figur 42 Övriga kommentarer- regelbundna besökare

10% 3%

31%

38%

14%

2% 2%

Mer aktiviteter i kyrkan Önskemål kyrkogård Skötsel/underhåll Tacksam öppet Toalett

Bevarande av kulturarvet Fytta dopfunt

Parkering Värme

Figur 43 Övriga kommentarer- årliga besökare

Slår man ihop alla grupper i samma graf kan man se att det framför allt är kommentarer kring skötsel/underhåll samt att man är tacksam för att kyrkan är öppen som dominerar vad man kommenterat om. På tredje plats i antal kommenterar totalt kommer ”bevara kulturarvet”. Kommentarer under denna post är exempelvis: ”omvårdnad i alla tid”, ”be-vara det vi kan” och ”en del av vårt kulturarv som vi bör vårda”.

1% 6% 3% Mer aktiviteter i kyrkan

Önskemål kyrkogård

Figur 44 Övriga kommentarer- förstagångsbesökare

5 10 17

Figur 45 Övriga förväntningar/önskemål i samtliga grupper

Related documents