• No results found

Beskrivning av förslaget

In document Små avloppsanläggningar (Page 32-35)

Undantaget träffar alla som installerar eller väsentligt ändrar enskilda avloppsanläggningar inom tomt

Med vårt förslag till undantag från anmälningsplikten för enskilda avloppsanläggningar inom tomt undantar vi avloppsanläggningar som uppförs av alla typer av byggherrar inklusive en- och tvåbostadshusägare som troligtvis är de som kommer att ha störst nytta av undantaget.

41

Om en avloppsanläggning, exempelvis minireningsverk, skulle placeras i en byggnad prövas själva minireningsverket enligt såväl miljö- som plan- och bygglagstiftningen me- dan övriga delar av avloppsinstallationen i byggnaden enbart prövas enligt plan- och bygglagstiftningen.

Det traditionella sättet enligt PBL hade varit att undanta anläggningar för en- eller tvåbostadshus. Detta var också fallet för egna avloppsanlägg- ningar före 1995.

Enligt ÄPBL (fram till ändring 1995) gällde att det inte krävdes bygglov att installera eller väsentligt ändra anordningar för avlopp för en- och två- bostadshus som skulle vara anslutet till en egen anläggning. För en- och tvåbostadshus utanför samlad bebyggelse så gällde ingen lovplikt över- huvudtaget för va-anordningar42.

Vi har valt att föreslå en ändring som omfattar alla som installerar eller väsentligt ändrar en enskild avloppsanläggning inom tomt. Undantaget gäller inte anläggningar som enbart ska föra avloppsvattnet till en allmän va-anläggning.

Förslaget träffar stora som små anläggningar

Eftersom vi undantar enskilda avloppsanläggningar inom tomt för alla typer av byggherrar och för alla typer av tomter omfattas avloppsanlägg- ningar av varierande storlek och omfattning. Det kan vara avloppsanlägg- ningar till industrier, större handelsbyggnader, kontorsbyggnader med mera som kan ha stora tomter med potential för större enskilda anlägg- ningar, där en anslutning till allmän va-anläggning eventuellt inte sker.

Bedömningen enligt plan- och bygglagstiftningen har ett syfte att säker- ställa att installationer får en rätt utformning så att en säker transport av avloppsvattnet från byggnaderna kan ske inom tomt till den del av av- loppsanläggningen där avloppsvattnet ska renas. Med vårt förslag till un- dantag kommer denna bedömning enligt plan- och bygglagstiftningen att försvinna inom tomt.

Vi menar dock att kraven enligt BBR i första hand syftar till att reglera VA-installationer och enskilda avloppsanläggningar, inte större gemen- samhetsanläggningar eller reningsverk. Kraven fokuserar också i första hand på de små delarna av en anläggning, som exempelvis dess ledningar i en byggnad och inom en tomt, men däremot inte på de större delarna av en anläggning, exempelvis de delar som ska rena det avloppsvatten som transporteras från byggnaden och som sedan tas emot av en recipient (vilket kan ske i form av en större gemensamhetsanläggning eller allmänt reningsverk). Vi menar därmed att det inte blir någon större skillnad uti- från kraven enligt BBR om anläggningen är liten eller stor, eftersom kra- ven i första hand fokuserar på dess ingående delar, inte dess helhet.

42

Bostadsutskottet (1987). Bostadsutskottets betänkande 1987/88:14 om plan- och

Vad som däremot kan skilja en större anläggning mot en mindre är den omgivningspåverkan som en större gemensam anläggning sammantaget kan medföra. Denna påverkan hanteras dock inte i första hand genom plan- och bygglagstiftningen utan genom den tillståndsprövning som sker enligt FMH eller MPF. Här sker en olägenhetsbedömning kopplad till miljö och hälsoskydd. Vi menar därför att dessa större gemensamhetsan- läggningar som kan vara placerade inom tomter kommer att hanteras väl inom miljölagstiftningen. Bedömningen är därför att ett undantag från anmälningsplikt inom tomt enligt PBF inte kommer att få avsevärt stora negativa konsekvenser för omgivningen, oavsett om anläggningen är mindre eller relativt stor.

Genom förslaget behandlas enskilda avloppsanläggningar inom och utom tomt lika

Utanför tomt finns det idag inget krav på anmälan enligt PBF. Där ham- nar vanligtvis de större varianterna av små avloppsanläggningar som tjä- nar fler än en fastighets behov. Det finns givetvis undantag men det är väldigt ovanligt att till exempel hyreshus har större avloppsanläggningar inom den egna tomten. Med förslaget behandlas därför alla enskilda av- loppsanläggningar - inom som utom tomt - lika.

Tekniska egenskapskrav ska uppfyllas även om åtgärden inte är anmälningspliktig

Vårt förslag är att undanta anmälningsplikten enligt 6 kapitlet 5 § PBF för enskilda anläggningar inom tomt, men inte de krav som gäller enligt plan- och bygglagstiftningen. Kraven kommer däremot inte att hanteras av byggnadsnämnden i förväg när anmälningsplikten tas bort, utan i efterhand vid en tillsyn av byggnadsverket.

Vid en tillsyn är det däremot möjligt att sätta ned kraven när avloppsan- läggningen inte längre kräver bygglov eller anmälan, utifrån det som stadgas enligt 8 kapitlet 8 § PBL:

I fråga om en byggåtgärd som inte kräver bygglov eller anmälan enligt denna lag eller föreskrifter som har meddelats med stöd av lagen, får kraven i 1 och 4 §§ anpassas och avsteg från kraven göras i den utsträckning som är skälig med hänsyn till åtgärdens art och omfattning. Avsteg från kraven i 1 § 3 och 4 § första stycket 8 får dock göras endast om det med hänsyn till åtgärdens omfattning och byggnadens standard är uppenbart oskäligt att uppfylla kraven.

Första stycket gäller inte i fråga om krav som alltid ska uppfyllas enligt föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 2 § 4. Lag (2011:335).

Detta innebär att kraven kan bli lägre för en enskild avloppsanläggning när byggnadsnämnden utövar tillsyn mot anläggningen utifrån det som stadgas enligt plan- och bygglagstiftningen. Kraven är dock inte så omfat- tande och är relativt grundläggande för att anläggningen ska fungera på

ett tillfredställande sätt och inte innebära någon fara för användarnas eller grannaras hygien eller hälsa. Kraven kommer därför inte kunna sättas ner i någon avsevärd grad.

Detta bekräftas också till viss del av de ändringsregler som gäller för byggnader enligt BBR avsnitt 6:962 ”Avloppsvatten” där det anges att ”om ett helt eller delvis nytt system installeras ska detta dimensioneras och utföras så att motsvarande kravnivå som i avsnitt 6:64 uppfylls. Rör som inte längre används ska demonteras eller proppas (BFS 2011:26)”.

Kraven kommer därför i stor utsträckning att bli uppfyllda fullt ut vid ändring likväl som när åtgärden inte längre kräver bygglov eller anmälan.

Genom förslaget tas en anmälningsplikt bort som sällan används

Utifrån de indikationer som vi har fått anmäls sällan en installation eller väsentlig ändring av en avloppsanläggning inom en tomt till byggnads- nämnden. Det kan finnas flera anledningar till att detta inte sker. En an- ledning kan vara att byggherrarna inte känner till att en anmälan krävs. En annan anledning kan vara att det är mer naturligt för byggherrarna att först vända sig till miljönämnden för att söka ett tillstånd enligt FMH.

Det kan finnas flera olika sätt att lösa denna problematik. Ett sätt kan vara att utöka utbildningsinsatserna till kommunens olika nämnder som hant- erar dessa frågor och till de byggherrar som berörs, för att upplysa om den anmälningsplikt som råder för avloppsanläggningar. Ett annat sätt kan vara att föreslå att anmälningsplikt inte längre ska krävas.

Vi menar att eftersom de flesta söker sig direkt till miljönämnden för att söka tillstånd för en avloppsanläggning inom tomt, är det miljönämnden som i första hand ska hantera dessa anläggningar. Eftersom vi också har ett uppdrag som går ut på att identifiera och ta bort onödig ”dubbelpröv- ning” föreslår vi att enskilda avloppsanläggningar inom tomt undantas från anmälningsplikten enligt PBF. Därmed blir det miljönämnden som i första hand hanterar dessa frågor.

In document Små avloppsanläggningar (Page 32-35)

Related documents