• No results found

9 Studerade båtlinjer

9.2 Beskrivning av linjerna och resultat från analyserna

Vid val av nya linjer att analysera har trafikförvaltningen i första hand utgått ifrån de åtta nämnda stråken. Eftersom många av stråken är korta har flera stråk sammanfogats till längre linjer.

Utöver de framtagna stråken har slutsatser av tidigare utredningar och önskemål från kommuner m.fl. varit viktiga utgångspunkter.

Året-runt trafik medför att det krävs s.k. isgående fartyg. Dessa är inte

snabbgående utan håller en maxhastighet på 12- 13 knop. Detta medför relativt

långa restider vilket betyder att båttrafik på längre avstånd än Vaxholm, Ekerö och Täby har bedömts som mindre intressant att studera.

Följande linjer har valts ut för att analyseras:

1. Ulvsunda- Solna strand- Huvudsta- Minneberg- Hornsbergs strand- L:a Essingen- Hornstull- Årstadal- ”Södersjukhuset”

2. Ulvsunda- Solna strand- Huvudsta- Minneberg- Hornsbergs strand- Alvik- Hägerstenshamnen

3. Hägerstenshamnen- Ekensberg- Lilla Essingen- Kungsholms torg- Klara Mälarstrand

4. Kungsholms torg- Södermälarstrand- Klara Mälarstrand

5. Hammarby sjöstad- N Hammarbyhamnen- Henriksdal- Nybroviken 6. Ekerö- Kungsholms torg- Klara Mälarstrand

7. Hammarby sjöstad- N Hammarbyhamnen- Henriksdal- Saltsjöqvarn- Finnboda hamn- Kvarnholmen- Nacka strand 8. Hägernäs- Ropsten- Värtan

9. Vaxholm- Nacka strand- Nybroviken

Vissa justeringar av linjernas angöringsplatser kan göras vid ett eventuellt genomförande för att korta restiden, minska kostnaden eller korta ned genomförandetiden.

Trafikförvaltningen har även genomfört analyser med resande och SL-trafik år 2030 som förutsättning. Följande fyra linjer av ovannämnda nio har studerats:

Ulvsunda- ”Södersjukhuset”

Ulvsunda- Hägerstenshamnen Hägernäs- Värtan

Hägerstenshamnen- Klara Mälarstrand

De två förstnämnda linjerna är medtagna på grund av att resandet på dessa linjer bedöms påverkas av planerade utbyggnader på nordvästra Kungsholmen och utbyggnaden av Tvärbanan till Solna. Linjen Hägernäs- Värtan är medtagen på grund av att resandet på linjen bedöms påverkas av planerad utbyggnad i Norra Djurgårdsstaden. Linjen Hägerstenshamnen- Klara Mälarstrand har valts att studeras eftersom den har förordats utifrån resultaten av analyserna med dagens resande.

1. Ulvsunda- Solna strand- Huvudsta- Minneberg- Hornsbergs strand- Lilla Essingen- Hornstull- Årstadal- "Södersjukhuset"

Restid: 52 min Turtäthet: 20-60 min

Linjen har som funktion att koppla ihop ett flertal tätbebyggda områden nära Bällstaviken, Ulvsundasjön, Årstaviken och vattnen däremellan. Linjen tar därför ganska lång tid att resa i sin helhet, ca 50 min. Tanken är därför att resenärerna i första hand ska resa delsträckor på linjen. Linjen medför även en ny koppling över det hårt belastade Saltsjö- Mälarsnittet.

Linjen trafikerar sträckorna Bällstaviken - Västra Kungsholmen, Bällstaviken- Alvik och Alvik – Västra Kungsholmen som är tre av de stråk som pekats ut i kartläggningen av pendelstråk.

I den tidigare utredningen ”Pendelbåtslinjer i Stockholms inre vatten”

studerades också en linje från Bällstaviken. I den här studien dras linjen till Södermalm och Årstadal istället för till city eftersom SL-trafiken inte är lika konkurrenskraftig dit då många resenärer måste åka en omväg via T-centralen.

Linjerna skiljer sig även åt genom att Alvik och västra Kungsholmen är medtagna på aktuell linje eftersom de ingår bland ovan nämnda stråk.

Huvudsta är även en angöringsplats på linjen då det bor många inom gång- och cykelavstånd från ett tänkt bryggläge.

Områdena Hornsbergs strand, Hornstull och Årstadal/Marievik har både många bostäder och arbetsplatser. I Solna strand och vid Södersjukhuset är det många som arbetar medan Huvudsta, Minneberg och Lilla Essingen har många boende.

Vid Solna strand, Alvik och Lilla Essingen finns kaj eller brygga som bedöms kunna nyttjas. I Ulvsunda finns kaj men det är osäkert om det finns utrymme.

Angöringen i Huvudsta är osäker eftersom det bara finns privat brygga där idag.

Kajen vid Hornsbergs strand behöver utrustas med någon form av utbyggnad för att lösa tillgängligheten för funktionsnedsatta. I Minneberg finns betong- och stenblocksutbyggnader som skulle kunna fungera som kaj med någon form av flytbrygga. Vid Årstadal kan Liljeholmsstranden vara ett bra alternativ.

Vid Tantohamnen vid Södersjukhuset pågår arbete med att bygga en brygga som skulle kunna användas av en pendelbåtlinje.

Det finns idag en kommersiell linje mellan Solna strand och Klara Mälarstrand som även angör Alvik, Gröndal och Lilla Essingen. Sträckan Solna strand- Alvik- Lilla Essingen sammanfaller med den linje som redovisas här. Linjen trafikerar dock endast med enstaka turer under vår, sommar och höst och eventuell SL-trafik har därför inte setts som konkurrerande.

Resultat från analyserna Nuläge

Påstigande kl. 6-9: 940 Varav cyklister: 690

Varav nya ”kollektivtrafikresenärer”: 270 Kostnad: 40 mnkr/år

Antal fartyg: 6

Nyttokostnadskvot: 0,22 År 2030

Påstigande kl. 6-9: 830 Kostnad: 40 mnkr/år Antal fartyg: 6

Nyttokostnadskvot: 0,41

Linjen beräknas få flest resenärer av alla linjer. Resandet beräknas dock bli något lägre år 2030 jämfört med idag. Huvudskälet bedöms vara Tvärbanans utbyggnad till Solna eftersom den i flera fall är ett bättre alternativ än båtlinjen.

Det samhällsekonomiska utfallet beräknas vara relativt lågt med dagens förutsättningar men ökar till år 2030. Nyttokostnadskvoten bedöms ligga omkring 0,2 idag och 0,4 år 2030. Detta innebär att nyttan (restidsvinster m.m.) motsvarar 20 % respektive 40% av kostnaden. Att nyttan ökar trots att resandet minskar något beror på att resenärernas start och målpunkter bedöms vara andra 2030 jämfört med idag. Bland annat tillkommer nya bostads- och arbetsplatsområden på nya platser i enlighet med den regionala

utvecklingsplanen (RUFS).

Många resenärer väljer att åka en kortare delsträcka på linjen. I riktning från Ulvsunda, på morgonen, har Minneberg, Lilla Essingen och Årstadal många påstigande och Hornsbergs strand, Hornstull och Södersjukhuset

(Tantohamnen) många avstigande. I riktning från Södersjukhuset

(Tantohamnen) är det många påstigande i Årstadal och Hornstull och många avstigande vid Lilla Essingen, Hornsbergs strand och Solna strand.

Att många åker mellan Minneberg och Hornsberg, Lilla Essingen och Hornstull samt mellan Årstadal och Södersjukhuset beror sannolikt på att vattenvägen är en betydande genväg jämfört med landvägen. Att många åker mellan Minneberg och Hornstull beror på att det krävs två byten i den landbaserade SL-trafiken.

En alternativ angöringsplats på Lilla Essingen nära stomlinje 1 har undersökts, den medförde dock färre resenärer och en lägre nytta.

2. Ulvsunda- Solna strand- Huvudsta- Minneberg- Hornsbergs strand- Alvik- Hägerstenshamnen

Restid: 37 min

Turtäthet: 20-60 min

Linjen är ett alternativ till linjen Ulvsunda- Södersjukhuset eftersom sträckningen till stora delar överensstämmer. Även denna linje ger en ny koppling över det hårt belastade Saltsjö-Mälarsnittet. Linjen kopplar ihop nordvästra delen av söderort med ett flertal områden intill Ulvsundasjön och Bällstaviken. I dessa res relationer har den landbaserade SL-trafiken vissa brister idag. Linjen trafikerar även några av de pendelstråk som pekats ut.

I närheten av Hägerstenshamnen ligger både Aspudden, Örnsberg och Axelsberg med tät bostadsbebyggelse. Tät bostadsbebyggelse finns även i Minneberg och Huvudsta. I områdena Alvik, Hornsberg och Ulvsunda finns både många bostäder och arbetsplatser.

För att kunna angöra Hägerstenshamnen krävs att en ny kaj eller dylikt anläggs.

Den skulle kunna ligga mellan småbåtshamnarna. Vad gäller övriga angöringsplatser, se linje 1 ovan.

Linjen bedöms även ha en potential för ökat resande i likhet med linje 1 pga. nya bostäder och arbetsplatser.

Som nämnts under linje 1 finns idag en kommersiell linje mellan Solna strand och Klara Mälarstrand. Sträckan Solna strand- Alvik sammanfaller med den linje som redovisas här.

Resultat från analyserna Nuläge

Påstigande kl. 6-9: 470 Varav cyklister: 370

Varav nya ”kollektivtrafikresenärer”: 160 Kostnad: 32 mnkr/år

Antal fartyg: 5

Nyttokostnadskvot: 0,16 År 2030

Påstigande kl. 6-9: 490 Kostnad: 32 mnkr/år Antal fartyg: 5

Nyttokostnadskvot: 0,41

Linjen beräknas få relativt många resenärer. Skälet till att resandet inte ökar speciellt mycket till år 2030 är förmodligen dels Tvärbanans utbyggnad och dels den kraftigt utökade turtätheten på röda tunnelbanelinjen som utgör ett

alternativ för resor till och från Hägersten. Det samhällsekonomiska resultatet beräknas vara lågt med dagens förutsättningar men ökande till år 2030. Linjen har ett ganska enkelriktat resande med fler pendlare i riktning mot Ulvsunda än från Ulvsunda på morgonen och vice versa på eftermiddagen. I riktning mot Ulvsunda, på morgonen, åker många från Hägerstenshamnen till Hornsbergs strand. Solna strand har även många avstigande. I riktning från Ulvsunda reser de framförallt mellan Minneberg och Hornsbergs strand.

Att många åker mellan Hägerstenshamnen och Hornsberg beror troligtvis på att vattenvägen är en betydande genväg jämfört med landvägen och att det krävs två byten i den landbaserade SL-trafiken.

3. Hägerstenshamnen- Ekensberg- Lilla Essingen- Kungsholms torg- Klara Mälarstrand

Restid: 30 min Turtäthet: 20-60 min

Linjen har som funktion att koppla ihop några tätbebyggda områden i den nordvästra delen av söderort med city och östra delen av Kungsholmen. I flera av dessa res relationer är vattenvägen genare än dagens landbaserade SL-trafik.

Linjen påminner till viss del om båtlinjen ”Älvsnabben” i centrala Göteborg genom att den knyter ihop flera centralt liggande områden med varandra.

Områdena Aspudden, Örnsberg och Axelsberg som ligger nära

Hägerstenshamnen har många boende, liksom Ekensberg, Gröndal och Lilla Essingen. Boende i dessa områden får genom linjen en direktförbindelse till arbetsplatser på östra delen av Kungsholmen och i city.

Vid Ekensberg, Gröndal, Kungsholmstorg och Klara Mälarstrand finns kaj eller brygga som bedöms kunna nyttjas. Vad gäller övriga angöringsplatser, se linje Ulvsunda- ”Södersjukhuset” och Ulvsunda- Hägerstenshamnen ovan.

Som nämnts under linje 1 finns idag en kommersiell linje mellan Solna strand och Klara Mälarstrand. Sträckan Gröndal- Lilla Essingen- Klara Mälarstrand sammanfaller med den linje som redovisas här. Linjen trafikerar dock enbart under vår, sommar och höst med enstaka turer.

Resultat från analyserna Nuläge

Påstigande kl. 6-9: 840 Varav cyklister: 620

Varav nya ”kollektivtrafikresenärer”: 230 Kostnad: 26 mnkr/år

Antal fartyg: 4

Nyttokostnadskvot: 0,30 År 2030

Påstigande kl. 6-9: 660 Kostnad: 26 mnkr/år Antal fartyg: 4

Nyttokostnadskvot: 0,52

Linjen beräknas få näst flest resenärer av alla linjer men minskar till år 2030.

Huvudskälet till det minskade resandet bedöms vara den planerade utökningen av turtätheten på röda tunnelbanelinjen. Det samhällsekonomiska utfallet beräknas bli relativt lågt med dagens förutsättningar men ökar till år 2030. Att nyttan ökar trots att resandet minskar beror förmodligen på att resenärernas start och målpunkter bedöms vara andra än idag.

Linjen har ett enkelriktat resande där det är betydligt fler pendlare i riktning från Hägerstenshamnen än mot Hägerstenshamnen på morgonen och vice versa på eftermiddagen. I riktning från Hägerstenshamnen, på morgonen, har

framförallt Hägerstenshamnen och Lilla Essingen många påstigande. Övriga bryggor har färre men ändå relativt sett många påstigande. I riktning mot Hägerstenshamnen har alla bryggor relativt få på- och avstigande på morgonen.

Det är ett stort resande till Klara Mälarstrand. Resenärerna dit bedöms i första hand komma från alla områden utom Hägerstenshamnen. Det beror sannolikt

på att dessa områden inte har någon direktförbindelse med city utan har buss och/eller spårvägsförbindelse till tunnelbanenätet. Resenärer från

Hägerstenshamnen bedöms i första hand åka till Ekensberg, Gröndal och Kungsholmstorg eftersom förbindelserna dit kräver byten med den landbaserade SL-trafiken.

4. Södermälarstrand- Kungsholms torg- Klara Mälarstrand

Restid: 9 min

Turtäthet: 20-60 min

Linjen är den kortaste av alla. Linjen bygger helt och hållet på två av de pendelstråk som har pekats ut. Linjen knyter ihop norra Södermalm med city och del av Kungsholmen. Linjen har även funnits historiskt i Stockholm.

Linjen påminner en del om båtlinjen ”Älvsnabbaren” i centrala Göteborg.

Det finns fungerande kajer vid samtliga angöringsplatser.

Resultat från analyserna Nuläge

Påstigande kl. 6-9: 610 Varav cyklister: 590

Varav nya ”kollektivtrafikresenärer”: 140 Kostnad: 7 mnkr/år

Antal fartyg: 2

Nyttokostnadskvot: 0,66

Linjen har den högsta nyttokostnadskvoten av alla, vilket innebär att den bedöms vara bäst av de studerade linjerna ur samhällsekonomisk synvinkel.

Linjen är dock inte lönsam eftersom nyttan inte är lika stor som kostnaden.

Linjen bedöms få många resenärer trots att linjen är kort. Flertalet åker från Söder Mälarstrand till Klara Mälarstrand på morgonen och vice versa på eftermiddagen. I stort sett samtliga resenärer på linjen är cyklister. Flertalet väljer att ta med sig cykeln på båten. Linjen bedöms mest locka resenärer som cyklar redan idag och inte så många bilister. Skälet är att andelen lokala resor med cykel är ca 67 % och andelen med bil ca 8 % (Fakta om SL och länet 2006).

Sträckan trafikeras under sommaren av ett kommersiellt rederi med 30-minuterstrafik på helgerna.

5. Hammarby sjöstad- N Hammarbyhamnen- Henriksdal- Nybroviken

Restid: 29 min Turtäthet: 20-60 min

Det finns idag en kommersiell linje som har i princip samma sträckning. Linjen trafikerar under vår, sommar och höst. SL-taxa gäller dock inte på linjen vilket har påverkan på resandet.

Det finns även en ”båtskyttel” mellan Hammarby sjöstad och Norra

Hammarbyhamnen med vissa turer till Henriksdalshamnen. Linjen finansieras av Stockholms stad och det är gratis att åka.

Den redovisade linjen knyter ihop Hammarby sjöstad och sydöstra Södermalm med city. Från stora delar av Hammarby sjöstad är linjen genare än dagens SL-trafik till city.

Linjen trafikerar ett av de utpekade stråken i avsnitt fem. Linjen förordades i utredningen ”Pendelbåtslinjer i Stockholms inre vatten”. Skälet till att trafikförvaltningen har valt att studera linjen ytterligare är att det även för

denna linje är intressant att undersöka effekten av SL-taxa samt möjligheten att cykla till och från båten och ta med cykeln på båten.

Det finns fungerande kajer och bryggor vid samtliga angöringsplatser längs med linjen.

Resultat från analyserna Nuläge

Påstigande kl. 6-9: 230 Varav cyklister: 220

Varav nya ”kollektivtrafikresenärer”: 80 Kostnad: 18 mnkr/år

Antal fartyg: 3

Nyttokostnadskvot: 0,14

Linjens samhällsekonomiska utfall beräknas bli lågt. Linjen Hammarby sjöstad- Nybroviken beräknas få relativt få resenärer och ett enkelriktat resande. Det beräknade resandet är nästan tre gånger så stort som dagens resande på linjen.

Detta bedöms som rimligt med tanke på att dagens linje inte trafikerar på vintern och att det inte ingår i SL:s biljettsystem.

Det är betydligt fler pendlare i riktning från Hammarby sjöstad än mot Hammarby sjöstad på morgonen och vice versa på eftermiddagen. Sjöstaden har flest resenärer. Det är hälften så många från Norra Hammarbyhamnen. Det beror troligen på att boende där tar linje 2 istället. I stort sett alla resenärer åker till och från Nybroviken.

6. Ekerö- Kungsholms torg- Klara Mälarstrand

Restid: 42 min Turtäthet: 20-60 min

Linjen har funktionen av direktlinje för boende på Ekerö som arbetar i framförallt city.

Linjen förordades inte i utredningen ”Pendelbåtslinjer i Stockholms inre vatten”

pga. att den beräknades vara klart olönsam. Linjen är dock medtagen i denna studie dels för att ta reda på hur många som kan tänkas cykla till båten i Ekerö och dels för att den har funnits tidigare. Önskemål att få den studerad finns även från kommunen. Ytterligare ett skäl till att linjen är medtagen är att restiderna till innerstaden är relativt långa med bil och kollektivtrafik bl.a. pga.

bristande framkomlighet på Drottningholmsvägen. Restiden bedöms bli ungefär lika lång som med den landbaserade kollektivtrafiken. En fördel med båtlinjen är dock att de som bor i närheten av Ekerö centrum och arbetar i city får möjligheten att resa direkt utan byten.

Fungerande brygga finns vid alla angöringsplatserna. Vid Ekerö centrum (Tappström) behöver vattendjupet undersökas ytterligare.

Resultat från analyserna Nuläge

Påstigande kl. 6-9: 270 Varav cyklister: 220

Varav nya ”kollektivtrafikresenärer”: 70 Kostnad: 33 mnkr/år

Antal fartyg: 5

Nyttokostnadskvot: 0,03

Linjens samhällsekonomiska utfall beräknas bli mycket lågt. Den beräknas få relativt få resenärer och naturligt nog ett enkelriktat resande. Det är något fler resenärer från Ekerö än från Kungsholms torg. Det stora flertalet av dessa resenärer åker till Klara Mälarstrand.

7. Hammarby sjöstad- N Hammarbyhamnen- Henriksdal- Saltsjöqvarn- Finnboda hamn- Kvarnholmen- Nacka strand

Restid: 31 min

Turtäthet: 20-60 min

Linjen knyter ihop områden vid Saltsjön i centrala Nacka med östra Södermalm och Hammarby sjöstad.

Skälet till att linjen är medtagen denna utredning är enbart att den bygger på två av de utpekade pendelstråken. Den södra delen av linjen trafikerar samma sträcka som den privata linjen Hammarby sjöstad- Nybroviken. Nacka kommun har framfört tveksamheter till linjen.

Det finns fungerande kajer och bryggor vid samtliga angöringsplatser.

Resultat från analyserna Nuläge

Påstigande kl. 6-9: 170 Varav cyklister: 110

Varav nya ”kollektivtrafikresenärer”: 50 Kostnad: 21 mnkr/år

Antal fartyg: 4

Nyttokostnadskvot: 0,06

Linjens beräknas bli mycket olönsam ur samhällsekonomisk synvinkel. Linjen beräknas få relativt få resenärer. Det sker ett visst resande från Hammarby sjöstad till Norra Hammarbyhamnen på morgonen och vice versa på eftermiddagen. I övrigt är resandet litet.

8. Hägernäs- Ropsten- Värtan

Restid: 57 min

Turtäthet: 20-60 min

Linjen har funktionen av direktlinje för boende i Hägernäs som arbetar i framförallt city.

Önskemål har framförts av Danderyds kommun på en båtlinje mellan Danderyd och Värtan. Eftersom Danderyd är relativt glesbebyggt längs vattnet valde trafikförvaltningen att undersöka potentialen för en linje från Hägernäs istället.

I Hägernäs finns tätbebyggelse både inom gång- och cykelavstånd.

Att låta denna linje angöra även Djursholm, Storholmen och Tranholmen har bedömts som mindre intressant eftersom resandet där är litet på den

Waxholmslinje som trafikerar där idag.

En osäkerhet med linjen är att det kanske inte går att få tag i isgående fartyg som kan passera under Lidingöbron.

I Ropsten finns fungerande kaj. Vad gäller Värtan så pågår diskussioner mellan Trafikförvaltningen och Stockholms stad om att anordna en tillfällig flytbrygga där. Möjligheterna att angöra bryggan i Hägernäs har inte undersökts.

Resultat från analyserna Nuläge

Påstigande kl. 6-9: 50 Varav cyklister: 40

Varav nya ”kollektivtrafikresenärer”: 15 Kostnad: 45 mnkr/år

Antal fartyg: 7

Nyttokostnadskvot: 0 År 2030

Påstigande kl. 6-9: 80 Kostnad: 45 mnkr/år Antal fartyg: 7

Nyttokostnadskvot: 0,09

Linjens samhällsekonomiska utfall beräknas bli mycket lågt både på kort och på lång sikt. Linjen har mycket få resenärer med ett enkelriktat resande. Resandet beräknas öka något till år 2030 på grund av utbyggnaden av Norra

Djurgårdsstaden.

9. Vaxholm- Nybroviken

Linjen har funktionen av direktlinje för boende på Vaxholm som arbetar i framförallt city. Vattenvägen är här betydligt genare än landvägen.

I Vaxholm finns ganska tät bebyggelse både inom gång- och cykelavstånd från föreslagen angöringsplats.

Restiden beräknas bli ca 10 min längre än med den landbaserade

kollektivtrafiken. Den långa restiden beror på förutsättningen med isgående fartyg med relativt låg hastighet. En fördel med båtlinjen är dock att de som bor i närheten i Vaxholm och arbetar i city får möjligheten att resa direkt utan byten.

Angöringsplatserna har fungerande kajer.

Resultat från analyserna Nuläge

Påstigande kl. 6-9: 30 Varav cyklister: 30

Varav nya ”kollektivtrafikresenärer”: 10

Kostnad: 51 mnkr/år Antal fartyg: 8

Nyttokostnadskvot: 0

Linjens samhällsekonomiska utfall beräknas bli mycket lågt. Linjen har mycket få resenärer och ett enkelriktat resande.

Related documents