• No results found

Detta avsnitt beskriver möjligheterna att genomföra försök med ytterligare pendelbåtlinjer under avsnittet ”kort sikt” och mer permanenta linjer inom avsnittet ”lång sikt. De genomförandeaspekter som behandlas under respektive avsnitt är fartyg, infrastruktur, finansiering och upphandling samt en

avslutande slutsats om genomförandetid. För att kunna garantera

genomförandet kvarstår ett antal punkter som i dagsläget inte är klargjorda.

Detta beskrivs närmre under avsnittet ”kvarstående frågor”.

11.1 Kort sikt Fartyg

Med en kort genomförandetid blir följden att trafiken måste bedrivas med befintligt tonnage som finns att tillgå på marknaden. Dessa fartyg klarar inte våra krav inom miljö och tillgänglighetsområdet. Ett beslut om ett snabbt genomförande stämmer därför inte med beslutade målformuleringar i kompletteringen av Stockholms regionala trafikförsörjningsprogram där det tydliggörs att ny pendelbåtstrafik bör ske med hjälp av nya fartyg. Därför är det viktigt att detta bara blir ett försök och att trafikförvaltningen parallellt arbetar med ett mer permanent tonnage om försöket visar sig gynnsamt.

De fartyg som ska trafikera linjen behöver även kunna lägga till någonstans nattetid. Tillgång till den här typen av natthamnar kan vara svårlöst eftersom det generellt sett är brist på utrymme för båtar i Stockholms hamnar.

Det är viktigt både ur ekonomisk- och miljösynpunkt att förtöjningsplatserna inte ligger för långt ifrån den linje som trafikeras. Vid ”natthamnen” måste även fartygen kunna el-försörjas från land.

Infrastruktur

För några av de analyserade linjerna krävs investeringar i form av förbättrade eller nya kajer. Detta gäller främst Hägerstenshamnen och Huvudsta. Linjerna Ulvsunda- Hägerstenshamnen och Hägerstenshamnen- Klara Mälarstrand kan eventuellt inte inrättas i sin helhet på kort sikt eftersom det inte finns någon kajkant eller pålar att fästa en flytbrygga i vid Hägerstenshamnen. En ny kaj i detta läge behöver föregås av en ändring av detaljplan och detta bör endast göras under förutsättning att linjen blir permanent.

För linje Ulvsunda- Hägerstenshamnen är det även oklart ifall Huvudsta kan angöras på kort sikt, eftersom bryggorna där är privata. Det gäller även linje Ulvsunda- ”Södersjukhuset” eftersom den också föreslås trafikera Huvudsta.

Övriga fem linjer (inkl. Hägernäs- Värtan) bedöms ha fungerande kajanläggningar.

Investeringar i infrastruktur i form av kajer och tillgänglighet till och från angöringsplatsen bör ligga på väghållaren. Detta kräver således en

finansieringsdiskussion med ex. Stockholm och ev. Solna kommun. En sådan diskussion inklusive eventuellt beslut samt själva anläggandet av kaj riskerar att ta tid. För att få bygga en ny kaj krävs även en godtagen vattendom från Mark- och miljödomstolen, bygglov och eventuellt en ändring av detaljplanen. I beslutet om en eventuell båtlinje bör det vara en förutsättning att investeringen i kaj tas av annan part. Om det inte är möjligt eller görbart inom uppsatt tid bör dessa angöringsplatser undantas från de föreslagna linjerna.

För att kunna garantera godtagbar tillgänglighet krävs dessutom tillhörande pontoner med landfästen, landgångsramper med mera. Denna kostnad bör ligga på landstinget. Även detta kan ta tid att få till.

Möjligheten att nå föreslagna hållplatser från land bedöms som godtagbar med befintlig standard även om tillgänglighetsaspekterna för personer med

funktionsnedsättning behöver studeras närmre. På kort sikt bedöms det inte görligt att ha fullständig kompletterande infrastruktur vid angöringsplatsen.

Prioriterade åtgärder bör vara relaterade till tillgänglighet samt trafikinformation och semafor.

Finansiering och upphandling

Trafiken med pendelbåtar har konstaterats bidra till flera värden för

Stockholmsregionen, såsom bland annat ökad attraktionskraft för besökande och ett trevligt inslag i stadsbilden. Pendelbåttrafik kan även ha möjlighet att öka andelen cyklister med hjälp av kombinationsresor. Samtidigt som

pendelbåttrafik bidrar till ovanstående mervärden har analyserna visat att den inte är i närheten av samhällsekonomisk lönsamhet. Därför bör en förutsättning för att genomföra den här typen av trafik vara medfinansiering från andra parter.

Det finns inga medel för att driva denna trafik avsatta i trafikförvaltningens driftsbudget för år 2014. Med tanke på de svaga analysresultat som linjerna har fått bör denna satsning inte genomföras på bekostnad av befintlig kollektivtrafik utan extra medel skjutas till.

Utpekade linjer har föreslagits för att de rimmar med föreslagen tolkning av vad Stockholms läns landsting som regional kollektivtrafikmyndighet ska peka ut som allmän trafikplikt och bör därför kunna upphandlas. Före en eventuell upphandling kan påbörjas krävs samråd samt beslut om allmän trafikplikt.

Denna process bedöms kunna vara möjlig att genomföra för en enstaka linje på ett år.

Den minsta genomförandetiden bedöms vara ca 10 månader!

11.2 Lång sikt Fartyg

För att kunna ställa krav på fartygen som rimmar med landstingets

målsättningar om miljö och tillgänglighet krävs anskaffning av nya fartyg. En genomförandetid för detta bedöms till minst två år.

Infrastruktur

Om trafikförvaltningen inte lyckas komma överens om investering för

ytterligare kajer med annan part eller om denna process tar för lång tid är även detta en dimensionerande faktor för genomförandet av pendelbåtlinjerna i sin helhet.

Finansiering och upphandling

Nya fartyg kan tillkomma antingen genom funktionskrav i upphandling av båttrafiken eller genom att landstinget själva investerar och sen tillhandahåller

fartyg till den upphandlade entreprenören. Det sistnämnda ställer dock krav på långa avtalstider för att möjliggöra rimliga kostnader. Om landstinget själva vill investera i fartygen kan stadsbidrag sökas för hälften av kostnaden via

länsplanen. Trafikförvaltningen har tillsammans med Waxholmsbolaget ansökt om en pott för fartyg från länsplanen 2014-2021, men beslut fattas i denna fråga först våren 2014. Nästa chans att söka nya stadsbidrag är inför länsplan 2018-2026. Oavsett om landstinget kan få stadsbidrag för detta bör investeringen i så fall planeras in i den mer långsiktiga investeringsbudgeten där åtgärderna ska vara prioriterade i enlighet med arbetssättet i förvaltningschefens tioåriga genomförandeplan.

Även driftskostnaderna bör läggas in i en mer långsiktig driftsbudget och vara med i övervägandet mellan andra föreslagna åtgärder.

Ett mer långsiktigt genomförande av pendelbåttrafik ska genomgå upphandling inklusive idé- och förstudie, så att rimlig konkurrens kan säkerställas och därmed även bästa pris för landstinget.

Upphandlingen av eventuella nya båtlinjer bör ha en avtalstid på ca 3 år så att en större upphandling kan genomföras därefter. I denna bör även ”Sjövägen”

och Djurgårdslinjen ingå.

En rimlig genomförandetid på lite längre sikt bedöms vara 2-4 år beroende på prioriteringar i budget samt eventuella möjligheter att få stadsbidrag i

länsplanen.

11.3 Kvarstående frågor/åtgärder

Nedan följer en lista med de viktigaste aktiviteterna som behöver genomföras innan eventuell ny linje kan starta.

Undersöka möjligheterna till delfinansiering av linjen från berörda kommuner, Trafikverket och/eller annan intressent.

Upphandling inklusive kravställning och specificering av fartyg.

Söka tillstånd hos ägarna av kajen/bryggan, Stockholms hamnar m.fl.

Anlägga ny kaj i de fall det saknas, ex. Hägerstenshamnen.

Undersöka inseglingsdjupet vid de platser där båttrafik av den här typen inte går idag.

Komplettera infrastrukturen kring bryggorna med cykelställ, väderskydd, semafor, trafikinformation, inkl. eventuella

trygghetsåtgärder på de platser som ligger längre ifrån bebyggelse.

Inventera och där det är möjligt åtgärda brister i tillgänglighet vid kajer/bryggor.

Fortsatt utreda möjligheten att få tillgång till natthamn för tillkommande fartyg.

Se över möjligheterna att göra anpassningar av busstrafiken till båttrafiken. (Vinsterna av en anpassning har dock bedömts som liten eftersom de som bor så långt ifrån en båtbrygga att de måste ta buss dit sannolikt tjänar på att ta buss till en tåg- eller tunnelbanestation

istället.)

Marknadsföra projektet lokalt och regionalt för att öka allmänhetens kännedom om möjligheten att åka båt. I detta sammanhang är information kring cykelmöjligheter av största vikt.

Related documents