• No results found

Beskrivning av projektet

2.1 Planläggningsprocessen

Planeringen för byggandet av en väg eller en järnväg följer en process där Trafikverket, olika organisationer och myndigheter samt allmänhet medverkar. Denna process regleras i väglagen och syftar till att den aktuella vägplanen i så stor utsträckning som möjligt skall involveras i övrig samhällsplanering. Till exempel skall den planerade byggnationen prövas mot gällande miljökrav, kommunernas planering och den

enskildes intressen. Det är viktigt att synpunkter på den tänkta vägen eller järnvägen ges möjlighet att komma fram, detta gäller såväl myndigheters som organisationers och privatpersoners åsikter. Under de olika skedena i planläggningsprocessen analyseras och beskrivs väg- eller järnvägsanläggningens lokalisering och effekter på omgivningen.

Planeringen av en väg- eller järnvägsanläggning är indelade i fyra steg, vilka beskrivs i figur 1 nedan. För varje steg i processen blir planen mer och mer detaljerad. Aktuellt projekt är nu i det första skedet, samrådsunderlag. Samrådsunderlaget ska utgöra underlag för länsstyrelsens beslut om betydande miljöpåverkan, BMP. Även kommun, direkt berörda och allmänheten ges möjlighet att ta del av samrådsunderlaget och lämna synpunkter.

Figur 1. Vägplanens statusbegrepp

2.2 Bakgrund

Väg 601 förbinder E6 med Halmstads nordvästra delar och går genom skog- och åkerlandskap. I den sydvästra delen ansluter vägen till Kustvägen (väg 610). Denna del av sträckan är krokig och passerar genom en gammal allé i närheten av Tiarp slott.

Passagen genom allén är snäv med begränsande möjligheter för mötande trafik vilket i sin tur skapar köbildning före och efter allén. Passagen innebär även en osäker

trafikmiljö för oskyddade trafikanter. Hela sträckan är ca 2 km varav sträckan genom allén är ca 500 m. Utredningsområdet illustreras i figur 2.

Den befintliga allén utgörs av ett 60-tal almar som alla är döda eller döende. En

inventering av allén utfördes på initiativ av Trafikverket under sommaren 2013. Träden har höga naturvärden och vid inventeringen konstaterades åtta rödlistade arter på ett dussintal träd. Även ett par signalarter noterades. Allén omfattas därmed av artskydd samt biotopskydd.

Då det på senare år har byggts ett handelsområde, Flygstaden, i nordvästra Halmstad finns en ökande efterfrågan för att kunna ta sig ut till E6 utan att behöva köra genom centrala Halmstad. Detta gäller såväl personbilar som tung trafik (inkl. farligt gods).

Enligt Halmstad kommuns transportplan behöver väg 601 byggas om på grund av trafiksäkerhets- och framkomlighetsskäl, då sträckningen sammanbinder E6:an med nordvästra Halmstad. En ombyggnad av väg 601 och dess anslutning till Kustvägen skulle innebära förbättrad framkomlighet för trafik till och från Flygstaden och Halmstads flygplats.

Figur 2. Orienteringskarta (Eniro)

2.3 Åtgärdsvalsstudie

En tidig utredning togs fram av Trafikverket under sommaren 2013 där syftet var att jämföra fyra stycken olika alternativ till ombyggnad av väg 601 på sträckan Tiarp-kustvägen (väg 610). I utredningen studerades följande alternativ:

A. Breddning av sträckan genom allén från dagens 4 m till 7 m. På övrig sträcka rustas vägen upp, men befintlig vägbredd behålls.

B. Ny väg utanför allén och befintlig väg rustas och breddas till 8 m.

C. Ny väg 8 m på hela sträckan. Dagens anslutning till Kustvägen behålls.

D. Ny väg 8 m på hela sträckan. Ny anslutning till Kustvägen med cirkulationsplats.

Den tidiga utredningen konstaterades att en ombyggnad av väg 601 föreslås ske enligt alternativ C då detta alternativ bäst uppfyller målbilden av en väl fungerande tvåfältsväg med förbättrad framkomlighet och trafiksäkerhet samt vad som kostnadsmässigt bedöms som möjligt för projektet i dagsläget.

Trafikverket har beslutat att en vägplan skall tas fram för detta alternativ.

2.4 Ändamål och projektmål

Målet för ombyggnaden av väg 601 är att skapa en väl fungerande tvåfältsväg ur förbättrat framkomlighets- och trafiksäkerhetsperspektiv.

Vägen skall bli ett tydligare alternativ som infart till Halmstads västra delar ur flera olika aspekter; arbetspendling, näringslivets transporter, turism etc.

2.5 Beskrivning av projektet

Vägförslaget innebär en ny vägsträckning för väg 601 med början nordost om Tiarpsallén fram till den befintliga korsningen med Kustvägen väg 610.

Ny väg projekteras i helt ny sträckning söder om allén och fastigheterna 30:1 och 30:2 med samma anslutning till Kustvägen som idag. Detta leder till att en ”mjuk” linjeföring i plan och profil kan konstrueras, se figur 3. Vägens läge placeras även så att

bullerstörning av Onsjö 30:2 undviks.

Ny väg föreslås få en vägbredd på 8 m och en hastighet på 80 km/h.

Hela sträckan är ca 2 km.

Nya anslutningar från fastigheter till den nya vägen kommer att anläggas. Resterande befintlig väg återställs till åkermark förutom de delar som kan komma att användas för anslutningar.

Enligt Trafikverkets vägutformningskrav ”Vägar och gators utformning”, VGU, krävs skyddsavstånd/säkerhetszon från befintlig allérad (oeftergivligt föremål) till ny vägkant.

För vägförslaget är kravet att avståndet skall vara minst 7 m ifrån allérad till vägkant, se figur 4.

Hastigheten på vägen styr också vilken minsta radie (kurva) som får konstrueras för ny vägdragning. För vägförslaget är minsta godtagbara radie 400 m.

Vägförslaget skapar högre framkomlighet längs hela sträckan mellan Tiarpsallén och Kustvägen. Vägen leds förbi allén samt de tätt liggande fastigheterna Onsjö 30:1 och 30:2.

Omdragningen av vägsträckan innebär att den befintliga allén med rödlistade arter och biotopskydd förblir orörd. Omdragningen innebär också andra fördelar gentemot framtida planer. Om en ny led för farligt gods tas i bruk i framtiden kommer längre avstånd till befintlig bebyggelse att möjliggöras.

Trafiken på väg 601 kan under byggtiden gå på befintlig väg under byggtiden eftersom den nya vägen kommer att gå i helt ny sträckning.

Figur 3.Ny väg projekteras i helt ny sträckning söder om allén och fastigheterna 30:1 och 30:2.

Figur 4. Principskiss vid Tiarpsallén. Säkerhetszon på 7 m krävs från södra sidan av allén till ny vägkant.

Related documents