• No results found

Boendestöd är ett rehabiliteringsinriktat, pedagogiskt och psykosocialt vardagsstöd som utförs i den enskildes bostad eller ute i samhället. Genom insatsen ska den enskilde försäkras en skälig levnadsnivå. Insatsen ska utformas så att den stärker den enskildes möjligheter att leva ett självständigt liv.

Målgrupp för vuxennämndens insats boendestöd är enskilda personer över 18 år med psykiska funktionsnedsättningar, boende i ordinärt boende inom Eskilstuna kommuns geografiska gräns, exklusive Torshälla stads kommundel. Målgruppen definieras enligt Nationell psykiatrisamordnings definition av psykiska funktionshinder.4

4 2006:5

28

18. Krav på utförandet

18.1. Övergripande mål

Boendestödet ska genom ett rehabiliterande och pedagogiskt förhållningssätt verka för att öka den enskildes självständighet, bryta isolering och bidra till att den enskilde återfår,

vidmakthåller och/eller skapar funktioner och förmågor, med en förhöjd autonomi och ett minskat stödbehov som målsättning.

Stödet ska bygga på delaktighet och utformas tillsammans med den enskilde.

Den enskildes önskemål om språk-, traditions- och religionsutövande skall respekteras och tillmötesgås i så stor utsträckning som möjligt inom ramarna för resurserna i boendestödets verksamhetsområde.

En aktiv medvetenhet om vikten av genus- och mångfaldsperspektiv (etnisk bakgrund, sexuell läggning, religiös övertygelse, traditionsutövande, ålder etc) på såväl individ- som

verksamhetsnivå ska uppvisas.

18.2. Kvalitets- och verksamhetskrav

Boendestöd med god kvalitet ska garanteras den enskilde.

Boendestödsinsatserna ska utföras med bästa möjliga evidensbaserade kunskap som grund.

Boendestödet ska bygga på den enskildes självbestämmande.

Möjlighet att erbjuda boendestöd ska finnas dygnets alla timmar, årets alla dagar.

Boendestödsinsatsen ska sträva efter att uppnå de mål som anges i beställningen från biståndshandläggaren, och som formulerats i en för den enskilde individuell

genomförandeplan.

18.3. Verkställande

Utföraren tar emot ett ärende för verkställande genom att biståndshandläggare vid myndighetskontoret överlämnar individuppdrag/beställning om insatsen boendestöd via meddelandefunktionen i förvaltningens dokumentationsprogram.

Utföraren ska verkställa beställning om boendestödsinsats inom fjorton dagar.

Utföraren ska registrera verkställighetsdatum enligt rutin.

Om svårigheter att verkställa beslutet uppstår ska återkoppling ske till biståndshandläggare senast fjorton dagar efter överlämnande av individuppdraget alternativt när utföraren vid upprepade tillfällen försökt verkställa beslutet, utan framgång. Alla försök att verkställa ett

29

uppdrag ska dokumenteras. Utföraren ska utan dröjsmål meddela behov av uppföljning till berörd biståndshandläggare, tex då brukaren avbryter en kontakt

Insatserna ska utgå från biståndshandläggarens individuppdrag/beställning, anpassas utifrån den enskildes önskemål och utformas i samförstånd mellan den enskilde och utföraren.

Utföraren ska förvissa sig om att man uppfattat uppdraget/beställningen och vid eventuella oklarheter ska kontakt tas med biståndshandläggaren innan det första mötet med brukaren.

18.4. Genomförandeplan

Utföraren ansvarar för att snarast skapa en individuell genomförandeplan för

boendestödsinsatsen enligt rutin för social dokumentation, med individbeställningen som grund.

Genomförandeplanen ska upprättas tillsammans med den enskilde.

Den enskildes medverkan vid upprättandet av genomförandeplanen ska dokumenteras.

Genomförandeplanen ska innehålla såväl kortsiktiga som långsiktiga mål.

Alla mål skall vara uppföljningsbara och formuleras tillsammans med den enskilde.

Genomförandeplanen ska revideras minst var sjätte månad, tillsammans med den enskilde.

Motiverande insatser enligt individbeställning kan genomföras utan att genomförandeplan upprättas i samverkan med den enskilde. Genomförandeplan ska dock upprättas snarast möjligt.

18.5. Kontaktpersonal

Varje individ med beviljad insats ska från första kontakten med utföraren ha en namngiven kontaktpersonal. Kontaktpersonalens specifika ansvar ska finnas uttalat i en rutin för kontaktpersonal.

18.6. Bemötande

Boendestödet ska genomföras med ett professionellt bemötande med individens självbestämmande och integritet som grund.

Särskilt betydelsefulla hänsyn i bemötande av den enskilde ska finnas beskrivet i genomförandeplanen, efter samråd med den enskilde.

18.7. Delaktighet

Alla stödinsatser ska bygga på den enskildes delaktighet och utformas tillsammans med den enskilde.

Alla stödinsatser ska genomföras med en uttalad långsiktig målsättning att aktiviteten, i så stor utsträckning som möjligt, ska utföras självständigt av den enskilde.

30

18.8. Innehåll

Boendestödjaren ska arbeta rehabiliterande, tillsammans med den individ som behöver stöd, med en målsättning att individen ska uppnå ökad självständighet.

Boendestödet ska bidra till den enskildes subjektivt upplevda återhämtning.

Boendestödet ska präglas av ett rehabiliterande och pedagogiskt förhållningssätt med syfte att uppnå ett lärande som kan leda till situationsanpassade förändringar för brukaren.

Boendestödsinsatsen ska vara inriktad på att stödja den enskilde individen i att planera, genomföra och vara delaktig i aktiviteter inom viktiga livsområden. Insatsen kan även innebära stöd till den enskilde vid kontakter med myndigheter och hälso- och sjukvård.

Insatsen skall syfta till att underlätta för den enskilde att hantera sin vardag med målsättning att den enskilde individen återfår och/eller upprätthåller förmågor och strukturer som

möjliggör ett självständigt liv.

Verksamhetens arbetsmetoder och förhållningssätt ska präglas av tydlighet, kontinuitet, och respekt för individens integritet.

Boendestödet ska bidra till trygghet och präglas av kontinuitet och flexibilitet. Utföraren kan vid behov fortsätta insatsen, med ett motiverande syfte även när en brukare vill dra sig undan.

Exempel på vad insatsen boendestöd, utifrån den enskildes beslut, kan innehålla:

Stöd i personlig vård och hemliv:

- Personlig hygien - Städ och tvätt - Mathållning

- Andra vardagliga aktiviteter i hemmet - Hantera egen ekonomi

Stöd i mellanmänskliga relationer:

- Informella kontakter, tex sociala relationer med familj och vänner - Formella kontakter, med tex hälso- och sjukvård, myndigheter Stöd i arbete och fritid:

- Struktur kring aktiviteter gällande arbete, sysselsättning och utbildning - Utövande av rekreations- och fritidssysselsättning

- Använda offentliga transportmedel

Motivationsarbete:

- Motivationsarbete för att få en individ att acceptera boendestödsinsats - Motivationsarbete med specifikt aktivitetsmål för en individ där insats pågår

31 Övrigt stöd:

- Livsstilsförändringar

- Trygghetsskapande aktiviteter

- Färdighetsträning. Vissa former av färdighetsträning kan erbjudas i grupp, om det finns behov och brukaren accepterar en gruppaktivitet.

- Arbeta med tankar och känslor

- Verkställighet av beslut om insatser rekommenderade i Nationella riktlinjer för psykosociala insatser vid schizofreni eller schizofrenilikande tillstånd5

18.9. Kontakt med anhöriga/närstående

All personal ska bemöta anhöriga och närstående med respekt och kunna informera om kommunens anhörigstöd. Anhöriga och närstående ska ges möjlighet till delaktighet om den enskilde så önskar.

18.10. Samverkan

Personal i boendestöd skall samverka med personal i hemtjänst och hemsjukvård i syfte att bidra till sammanhållna insatser för brukaren. Samverkan ska ske med övriga aktörer i den enskildes nätverk, med syfte att uppnå den enskildes individuella mål. Samverkan ska utgå från brukarens behov och önskemål.

18.11. Hälsofrämjande insatser

Personalen skall stötta den enskilde att göra hälsosamma val, med den enskildes självbestämmande som grund.

18.12. Kompetens

Boendestödsinsatserna ska huvudsakligen ges av personal med beteendevetenskaplig högskoleutbildning.

För att uppnå bästa möjliga samordning av insatserna, när en enskild individ har såväl

hemtjänstinsats som boendestödsinsats, kan boendestödsinsatsen ges av omvårdnadspersonal med gymnasiekompetens.

Related documents