• No results found

6.1. Värdegrund och bemötande

Verksamheten ska präglas av respekt för varje enskild individs behov, resurser och önskemål och bygga på grundtanken att den enskilde har förmåga att själv välja hur han/hon vill leva sitt liv. Detta innebär att personal i mötet med den enskilde brukaren ska ha respekt för

självbestämmandet, värna integritet, trygghet och värdighet, oavsett exempelvis kön, etnicitet, sexualitet, religiös övertygelse etc.

Utförarens verksamhet för äldre ska inriktas på att äldre får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande.

Inom vuxenförvaltningens verksamhetsområde ska socialt stöd, service och omsorg ges utifrån ett socialt synsätt där den enskilde brukaren sätts i fokus och dennes förmågor och resurser tas tillvara. I verksamheterna ska dagen utformas så att den stärker brukarens fysiska och psykiska välbefinnande genom att tillvarata brukarens egna initiativ och uppmuntra till samspel med omvärlden.

Ett professionellt bemötande ska vara utgångspunkt i mötet med brukaren. Utföraren ska i det dagliga arbetet utgå från vuxenförvaltningens verksamhetsidé; ”Med tanke och känsla skapar vi förutsättningar för en meningsfull och trygg tillvaro för individens bästa.”

Brukaren ska ha delaktighet och inflytande över sin person och vardag. Brukarens självständighet och hälsa ska främjas genom ett förebyggande, habiliterande och rehabiliterande synsätt.

Utföraren ska se till att varje brukare har en kontaktpersonal (gäller inte personlig assistans, trygghetslarm och tillfälliga insatser). Kontaktpersonalen har ett särskilt ansvar att bidra till trygghet och kontinuitet för brukaren.

En skriftlig rutin för kontaktpersonal, som beskriver vad som ingår i uppdraget, ska finnas upprättad. Rutinen ska vara känd av personalen. Utföraren ska säkerställa att den enskilde,

9

och i förekommande fall legal företrädare och/eller anhörig, vet vem som är kontaktpersonal.

Den enskilde ska informeras om möjligheten att byta kontaktpersonal.

6.2. Ledningen

Utföraren ansvarar för att kompetent arbetsledning finns tillgänglig i tillräcklig omfattning för att leda och styra verksamheten.

6.3. Verksamhetschef och medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS), hälso- och sjukvård

Vårdgivaren svarar för att det finns verksamhetschef och medicinskt ansvarig sjuksköterska enligt hälso- och sjukvårdslagen. Verksamhetschef har det samlade ledningsansvaret för hälso- och sjukvården och ansvarar för att hälso- och sjukvården utförs på ett säkert sätt med god kvalitet och kostnadseffektivitet. Undantaget är ledningsansvaret för uppgifter som MAS ansvarar för enligt HSL 24§ och Patientsäkerhetsförordningen 7kap 3§. som ska säkerställa att den enskildes behov av trygghet, kontinuitet, samordning och säkerhet i vården tillgodoses.

6.4. Hälso- och sjukvård

Utföraren ska erbjuda hälso- och sjukvård av god kvalitet och omfatta såväl förebyggande hälsovård som sjukvårdsinsatser till de personer som bor i särskilda boendeformer och till de som vistas i utförarens dagverksamheter och daglig verksamhet och sysselsättning, samt hemsjukvård och hembesök till befolkningen över 18 år i eget ordinärt boende. Ansvaret för hälso- och sjukvården regleras i uppdragsbeskrivningen Kommunal hälso- och sjukvård.

6.5. Kost

Måltiderna ska ses som en del av individens livssituation. Måltiderna ska ge en positiv upplevelse och främja hälsa och välbefinnande. De verksamheter som hanterar och serverar mat och andra livsmedel ska se till att måltidsmiljön präglas av lugn och ro och att den är individuellt anpassad. Ett gott bemötande vid måltidssituationen ska bekräfta den enskildes behov och bidra till matglädje. Ansvaret för kosten regleras i uppdragsbeskrivningen Kostverksamhet.

6.6. Hälsofrämjande verksamhet

Hälsofrämjande verksamhet ska bedrivas i boenden, på mötesplatser och i fritidsverksamhet för att underlägga hälsosamma val i syfte att uppnå en mer jämställd och jämlik folkhälsa.

10

6.7. Dokumentation och förvaring av handlingar

Utföraren ansvarar för att dokumentation sker i enlighet med socialtjänstlagen, LSS och patientdatalagen. Här erinras särskilt om utförarens skyldighet att dokumentera faktiska omständigheter och händelser av betydelse. Syftet med dokumentation är att säkerställa den enskildes rätt till en god och säker service, stöd, vård och omsorg, samt personalens

rättssäkerhet vid händelse av internkoll, oenighet mm.

Dokumentationen ska, utifrån den enskildes behov, beskriva insatsernas planering,

genomförande och resultat. Dokumentationen ska utformas så att den bidrar till att trygga den enskildes säkerhet och ge ett underlag för fortlöpande utvärdering, revidering och planering av insatserna.

Dokumentation som rör enskilda personer ska förvaras på ett säkert sätt, så att endast de som behöver den för att kunna fullgöra sina arbetsuppgifter får tillgång till dokumentationen.

Arkivlagen och vuxennämndens dokumenthanteringsplan ska följas.

Utföraren ska ha rutiner som säkerställer att nödvändig dokumentation finns tillgänglig även vid datorproblem.

6.7.1. Genomförandeplan och vårdplan

Utföraren ansvarar för att en genomförandeplan upprättas för varje brukare utifrån dennes myndighetsbeslut (SoL och LSS). Utföraren ansvarar för att en vårdplan upprättas vid behov för brukare/patienter med hälso – och sjukvårdsinsatser. I planerna ska det framgå hur den enskildes insatser konkret ska utföras. Brukaren, eller dennes, företrädare ska göras delaktiga i planernas upprättande. Genomförandeplanen och vårdplanen är verktyg för att individanpassa vården och omsorgen, planerna ska vara aktuella och prägla det dagliga arbetet med den enskilde. Genomförandeplanen och vårdplanen ska upprättas och följas upp enligt gällande rutiner.

Varje upprättad genomförandeplan och varje ny version av genomförandeplan skall flaggas i verksamhetssystemet så att handläggare kan ta del av den.

6.8. Sekretess

Utföraren ansvarar för att all personal som är verksam hos utföraren har kunskaper om sekretesslagstiftningen samt patientsäkerhetslagen 2010:659. Utföraren ansvarar för att frivilligaktörer avger tystnadslöfte.

6.9. Misstanke om brott

Utföraren ansvarar för att all personal har kännedom om regelverket kring muta.

Utföraren ansvarar för att ha skriftliga rutiner för personalens agerande om brukaren blir utsatt för brott eller då det föreligger misstanke om att brukaren har blivit utsatt för brott. Rutinerna ska innehålla styrning av situationer gällande brott/misstanke om brott begått av

11

utomstående/närstående, brott/misstanke om brott begått av annan brukare samt brott/misstanke om brott begått av personal.

Utföraren ansvarar för att personalen har kännedom om lagstiftningens reglering av sekretess vid misstanke om brott och/eller försök till brott. 1

6.10. Avgifter och privata medel

Uppdragsfunktionen debiterar och tar in avgift från den enskilde för vård, omsorg och mat enligt den taxa som kommunfullmäktige fastställt. Den enskilde betalar själv sin egen hyra/

boavgift. Utföraren får inte ta ut avgift av den enskilde för åtaganden och skyldigheter som omfattas av överenskommelsen.

Utföraren ansvarar för att verkställighetsdatum, frånvaro, förändringar av insatsens

omfattning och andra förhållanden som påverkar den enskildes avgift registreras omgående i verksamhetssystemet, så att faktura med rätt belopp kan skickas till den enskilde.

Personalen ska i så liten omfattning som möjligt hantera den enskildes privata medel, när så sker ska vuxenförvaltningens rutiner för kontanthantering och god redovisningssed följas. Om enskild brukare inte klarar att hantera sin hushållsekonomi ska enhetschef anmäla detta behov till överförmyndaren. Utförarens personal kan vara behjälplig med ansökan om god man.

6.11. Nyckelhantering

Utföraren ska ha rutiner för nyckelhantering samt ansvara för att nycklar förvaras på ett betryggande sätt. Utföraren ska stå för eventuella kostnader om nycklar kommer bort när utföraren har övertagit ansvaret för brukarens nycklar. Rutin för återlämnande av nycklar och passerkort ska finnas.

6.12. Lokaler och inventarier

Utföraren ansvarar för att tillhandahålla lokaler och inventarier och att dessa vårdas väl.

Utföraren ska ha en effektiv lokalanvändning och planering.

6.13. Transporter

Utföraren ansvarar för att personalen har tillgång till de transportmedel som behövs för att utföra uppdraget.

6.14. Tolk

Utföraren ska vid behov anlita och bekosta tolk med undantag för den tolktjänst som landstinget har ansvar för.

6.15. Verksamhetsövergång

Vid politiska beslut om verksamhetsövergång till annan utförare eller annan förändring, ska utföraren medverka till att övergången sker utan olägenheter för kommunen och brukarna.

1 Offentlighets- och sekretesslagen 2009:4 10 kap. 23 §

12

Utföraren är skyldig att utan kostnad, efter anmodan, tillställa uppdragsfunktionen de uppgifter som behövs vid en eventuell övergång till annan utförare eller annan förändring.

6.16. Miljö

Utföraren ska arbeta för en långsiktigt hållbar utveckling av miljön enligt gällande lagstiftning, kommunens riktlinjer och rutiner.

7. Kommunikation, samverkan, insyn och tillsyn

Related documents