• No results found

15. Krav på utförandet

15.2 Kvalitets- och verksamhetskrav

15.2.1 Överlämnande av beställning och verkställighet

• Mottagande av ärende: Utföraren ska vid minst två tillfällen per vardag, kl. 8.00 och kl. 14.30, bevaka meddelandefunktionen i verksamhetssystemet, för att ta emot nya eller ändrade beställningar.

• Hemtjänsten ska vid nya uppdrag, som inte är brådskande, inom 3 vardagar ta telefonkontakt med den enskilde för att bestämma tid för ett första möte.

• Brådskande ärenden, t.ex. akut händelse/sjukdom hos brukare, akut händelse/sjukdom hos anhörig eller att brukaren skriver ut sig själv från sjukhuset, ska verkställas inom 24 timmar. Beställningen ska innehålla personuppgifter, kort beskrivning om vad som hänt samt beskrivning av vilka insatser som ska prioriteras. En fullständig beställning ska överlämnas inom två vardagar.

21

• Omvårdnadsinsatser upp till tre gånger dagligen ska verkställas inom två vardagar.

Mera omfattande omvårdnadsinsatser eller dubbelbemanning ska verkställas inom fem vardagar.

• Serviceinsatser ska verkställas inom 14 dagar om det inte framgår av beställningen att det är brådskande.

• Utföraren ska verkställa plötsliga och tillfälliga behov för personer som redan har en pågående beställning (insats), upp till 7 dagar utan kompletterande beställning, med undantag av personer som enbart har larm. Biståndshandläggaren ska snarast kontaktas för uppföljning och ev. omprövning av beslutet.

• Utföraren ska verkställa beställning om motivationsarbete under maximalt fyra veckor hos brukare där det finns behov av insatser, men där brukaren behöver motiveras till insats. Vid behov av ytterligare motivationsarbete kan perioden förlängas, efter bedömning av biståndshandläggare. Beställningen överlämnas via blankett Förfrågan/ansökan som beskriver vad som ska utföras.

15.2.2 Delaktighet och dokumentation

Utföraren ansvarar för att snarast upprätta en individuell genomförandeplan tillsammans med den enskilde enligt rutin för social dokumentation, vid ny eller förändrad

beställning med undantag av personer med enbart trygghetslarm och personer med enstaka insatser

Den enskilde ska, så långt det är möjligt, kunna välja när och hur stöd och hjälp i hemmet ska ges inom ramen för de beviljade insatserna och timmarna. Det ska framgå av genomförandeplanen hur den enskilde har varit delaktig i upprättandet av

genomförandeplanen.

Det som är särskilt betydelsefullt i bemötandet av den enskilde ska noteras i genomförandeplan eller i en bemötandeplan.

15.2.3 Bemötande och arbetssätt

• Insatserna ska utföras på ett för brukaren likartat sätt, oavsett vem som utför uppdraget.

• Ett salutogent förhållningssätt ska tillämpas. Det salutogena perspektivet innebär att man betonar hälsobringande faktorer, det som gör att människor mår bra.

Förhållningssättet fokuseras på det friska i syfte att ta vara på den enskildes egna resurser. I praktiken innebär det att stimulera till hälsosamma val beträffande t.ex.

22

kost, rörelse och stimulera till självständighet genom att uppmuntra den enskilde att göra det han/hon klarar själv för att utveckla eller behålla funktioner samt uppmuntra till deltagande i sociala aktiviteter för att skapa meningsfullhet.

• Personalen ska ha ett sådant bemötande av den enskilde att andelen personer i hemtjänst som är nöjda med personalens bemötande ligger över riksgenomsnittet i nationella brukarundersökningar.

15.2.4 Kontakten med anhörig

All personal ska bemöta anhöriga med respekt och engagemang och kunna informera om kommunens anhörigstöd. Utförarens målsättning ska vara att anhöriga ska känna sig trygga med insatserna som närstående får och ska ges möjlighet till delaktighet i vården och omsorgen, om den enskilde så önskar. Kommunens program för anhörigstöd ska följas.

Inom hemtjänst ska anhörigstödjare finnas. Anhörigstödjarna har ett särskilt ansvar för att stödja och hålla regelbunden kontakt med anhörig som vårdar närstående, exempelvis make/maka som vårdar sin närstående och som är känd inom hemtjänsten. Detta undantar inte övrig personals ansvar. Anhörigstödjarna utbildas och handleds av Anhörigcentrum.

Anhörigstödjarna uppgift är att:

• se och efterfråga hur anhöriga upplever sin situation

• sprida information om kommunens anhörigstöd

• sprida information om Anhörigcentrums utbud

• förmedla kontakt med andra yrkesgrupper som kan ge stöd och hjälp tex biståndshandläggare, distriktssköterska

• vara ett stöd för kollegor i anhörigfrågor

15.2.5 Tillgänglighet och information

• Den enskilde och anhöriga ska kunna nå hemtjänstpersonal på telefon/telefonsvarare mellan kl 07.00 och 21.00. Telefonsvararen ska lyssnas av regelbundet.

• Servicedeklaration för hemtjänst som beskriver vilka tjänster och service som tillhandahålls ska delar ut till alla nya brukare.

• All personal ska bära presentationskort med foto och namn som styrker att de är anställda av Eskilstuna kommun.

23

15.2.6 Personlig omvårdnad

Med personlig omvårdnad menas sådana personliga insatser som behövs för att tillgodose fysiska, psykiska och sociala behov:

• Personlig hygien

• Stöd och hjälp vid dusch och hårvård, insatsen ges i normalfallet upp till två gånger per vecka. Vid daglig hjälp med hygien kan dusch ges dagligen inom ramen för beviljad tid.

• Hjälp vid toalettbesök

• Bäddning dagligen samt byte av sänglinne var 14: dag eller vid behov

• Hjälp att ta av och på kläder och personliga hjälpmedel.

• Enklare skötsel av hjälpmedel

• Förflyttningar t ex från rullstol till säng

• Måltidsstöd

• Underlätta kommunikation och förståelse

• Hjälp till egenvård

15.2.7 Social verksamhet

Personer med hemtjänst ska uppmuntras att utöva sina intressen, bibehålla sina förmågor, delta i aktiviteter och ha sociala kontakter. Målet med det hälsofrämjande arbetet är att främja hälsa och livskvalitet.

Utföraren ska verkställa beställning i form av ”Utevistelse” och ”Social samvaro” i, eller i anslutning till, hemmet.

Frivilligcentralen är ett socialt och hälsofrämjande komplement till utförarens egna verksamhet. Utföraren ska uppmuntra den enskilde att ha kontakt med Frivilligcentralen genom att informera om dess verksamhet och hur den enskilde kan komma i kontakt med denna.

15.2.8 Ledsagning och följeslagare

Utföraren ska verkställa beställning om ledsagning och följeslagare alla dagar mellan kl. 7.00 -23.00. Genom ledsagning ska den enskilde ges möjlighet att delta i samhällslivet och

fritidsaktiviteter. Ledsagning ges inom Eskilstuna kommuns geografiska gräns, i normalfallet en gång per vecka. Ledsagning innebär hjälp från en punkt till en annan.

Personer med stora omvårdnadsbehov kan beviljas följeslagare för att till exempel ta sig till ta sig till läkare, frisör, fotvård. Följeslagaren kan vid behov vara med under hela

momentet/passet. Följeslagare genomförs inom Eskilstuna kommuns geografiska gräns.

Ledsagning/följeslagare på kontorstid ska verkställas med två dagars varsel.

Ledsagning/följeslagare på annan tid ska verkställas med fem dagars varsel.

24

15.2.9 Måltider Utföraren ska:

• leverera matlåda till brukarens bostad och ha rutiner som säkerställer att matens

temperatur ligger inom godkända nivåer, enligt rutin. Hemtjänstpersonalen ska erbjuda brukaren två alternativa rätter minst måndag till fredag.

• erbjuda enskild, som på egen hand kan ta sig till hemtjänstlokal, att få hämta matlåda där som sedan intas i hemmet.

• ge enskild med beslut om måltidsstöd tillräcklig hjälp vid måltidssituationen. Måltidsstöd kan innefatta t ex framplockning och servering av måltiden samt diskning och av

uppsnyggning renhållning vid matplatsen men också matning, sällskap under hela eller delar av måltiden för att stimulera lusten att äta.

• tillreda enklare måltid i brukarens hem t.ex. koka gröt, ägg, värma hel/halvfabrikat i mikrovågsugn

• aktivt verka för att stimulera matlusten och förebygga undernäring

• rapportera avvikelser i näringsintag till distriktssköterska för att åtgärder ska kunna vidtas som förebygger undernäring

15.2.10 Trygghetsskapande insatser

Den enskilde ska i möjligaste mån uppleva livskvalitet i form av trygghet i sitt hem. Utföraren ska verkställa beslut om trygghetsskapande insatser i form av:

• Telefonservice/trygghetsringning

• Trygghetsbesök

Om den enskilde beviljats larm utförs larminsatsen inom ramen för hemtjänst, se Överenskommelse med uppdragsbeskrivning Hemtjänst.

15.2.11 Nattinsatser

Utföraren ansvarar för att brukare med beslut om nattinsatser får dessa utförda av

vuxenförvaltningens omvårdnadspatruller natt under förutsättning att brukaren kan överlämna extranyckel. Vid brådskande ärenden där brukaren redan har larm samt nyckel och

biståndshandläggaren bedömt att nattinsats ska prioriteras ska nyckelfrågan lösas mellan natt- och larmpatrullen i avvaktan på att flera nycklar lämnas.

Omvårdnadspatrullerna nattetid arbetar huvudsakligen med planerade hembesök, men besök vid oförutsedda behov kan förekomma.

15.2.12 Avlösning i hemmet

Utföraren ska, utifrån beställningen om avlösning, kunna ge anhörig avlösning alla dagar mellan kl. 7.00 - 23.00. Avlösning 2-3 timmar dagtid vardagar ska verkställas med två dagars

25

varsel. Avlösning på tid därutöver ska verkställas med fem dagars varsel. Beställd avlösning kan sägas ifrån med två dagars varsel och anhörig kan använda timmarna vid annat tillfälle.

Vid akut händelse/sjukdom behövs ingen varseltid.

Avlösning i hemmet ges som stöd till anhörig som vårdar eller stödjer närstående för att anhörig ska kunna lämna hemmet och utföra egna aktiviteter. En genomförandeplan ska upprättas tillsammans med närstående och anhörig innan insatsen påbörjas. Inom ramen för den beviljade insatsen ska närstående och anhörig, så långt det är möjligt, ha inflytande över hur och när insatsen ska ges. Största möjliga personalkontinuitet ska eftersträvas för att närstående och anhörig ska känna sig trygga med insatsen.

15.2.13 Anhöriganställning

Beslut om hemtjänst ska i första hand utföras av hemtjänstpersonal och endast i undantagsfall av anhörig, i form av anhöriganställning. Undantag kan endast ske om den enskildes behov inte kan tillgodoses med kommunens personal och anhörig bedöms vara lämplig för

uppdraget.

I de fall anhöriganställning sker för utförande av hemtjänstinsats till närstående har utföraren arbetsgivaransvar för den anhöriga och har skyldigheter som omfattar bl.a. arbetsmiljö inklusive arbetshjälpmedel. Enhetschef ska ha regelbunden kontakt med anhöriganställd för stöd och handledning samt för information om kommunens anhörigstöd.

Anhöriganställd i hemtjänst ska följa Överenskommelse med uppdragsbeskrivning för hemtjänst.

15.2.14 Inköp

Inköp av icke skrymmande eller tunga dagligvaror varor sker i närmaste dagligvaruaffär med varor i fullsortiment, i normalfallet en gång i veckan. Följe vid veckoinköp anses ej som skäligt. Inköp av t.ex. kläder, i normalfallet en gång per månad.

Enskilda som beviljats hushållsärenden som insats, till exempel inhandling av livsmedel, apoteksvaror mm, ska vid respektive inköp ge utsedd personal tillgång till kort eller, i undantagsfall, kontanta medel. Efter inhandling ska varorna levereras snarast tillsammans med kvitto samt, i förekommande fall, växel. Personal ska iaktta försiktighet och omsorg vid handhavandet av privata kort och pengar.En mycket restriktiv hållning ska tillämpas när det gäller hantering av brukarens medel. Vuxenförvaltningens Rutin för handhavande av privata tillgångar skall följas.

26

15.2.15 Tvätt och klädvård

Utföraren ansvarar för maskintvätt av den enskildes personliga kläder, sänglinne, handdukar m.m, strykning av den enskildes personliga kläder (ej underkläder) och mindre

hushållstextilier (mindre dukar, köksgardin mm), samt inläggning av kläder, sänglinne, handdukar och hushållstextilier i skåp. Tvättmaskin ska finnas i bostaden eller närbelägen tvättstuga.

15.2.16 Städning

Utföraren ansvarar för att den enskildes bostad städas så att krav på god trivsel och hygien upprätthålls, i normalfallet var tredje vecka. Den enskilde tillhandahåller funktionell och adekvat utrustning och rengöringsprodukter för ändamålet.

15.2.17 Ytterligare serviceinsats

Utföraren ska verkställa beslut om ytterligare serviceinsatser i form av t.ex. ta in tidning, öppna post, hjälpa till att fylla i blankett, vattna blommor, källsortera och kasta sopor i närmaste sorteringskärl i eller i anslutning till fastigheten.

15.2.18 Enstaka insats

Utföraren ska verkställa beslut om enstaka insats: plantering av blomlådor, rensa ur skåp, gardinbyten etc, i normalfallet tre gånger per år. Utföraren ska verkställa beslut om

fönstertvätt, i normalfallet en gång per år. Antal rum vars fönster tvättas ska stämma överens med antal rum som skall städas, enligt grundbeslutet om städning.

15.2.19 Flytt

Utföraren ska vara brukaren behjälplig vid flytt till särskilt boende så att de viktigaste personliga tillhörigheterna kommer med vid flytten, när detta inte kan tillgodoses på annat sätt. Om inte brukaren själv och/eller närstående kan ombesörja nödvändiga flyttbestyr vid flytt ska brukaren, med utföraren behjälplig vid behov, ta kontakt med handläggaren för utredning om beslut av enstaka insats för flytt.

15.2.20 Hälso- och sjukvård i hemmet

Enhetschef i verksamheten och ansvarig sjuksköterska ska, tillsammans med övriga

yrkesprofessioner, samverka för att samordna hälso- och sjukvårds - och sociala insatser runt brukaren.

Omvårdnadspersonal ska efter delegering och eller instruktion på uppdrag av legitimerad personal utföra hälso- och sjukvårdsinsatser.

Utförarens enhetschefer ansvarar för att ha tillräckligt med omvårdnadspersonal med grundkompetens för att kunna utföra delegerade/instruerade hälso- och sjukvårdsinsatser, dygnet runt, årets alla dagar.

27

Arbetsterapeut, sjukgymnast och sjuksköterska ansvarar för handleda/ge instruktion till omvårdnadspersonal för utförande av hälso- och sjukvård.

All personal ska delta i patientsäkerhetsarbetet vilket kan innebära faktainsamling, registrering, åtgärder och uppföljning gällande de nationella registren.

15.2.21 Kompetens

Insatsen hemtjänst till personer med psykisk funktionsnedsättning ska utföras av

omvårdnadspersonal med gymnasiekompetens eller av personal med högskoleutbildning, beroende på arbetsuppgifter. All personal ska ha tillräcklig kunskap om den specifika målgruppen.

Utföraren ansvarar för att varje medarbetare har adekvat utbildning och lämplig erfarenhet för att kunna utföra sitt uppdrag. Utföraren ansvarar för att ha tillräckligt med personal med grundkompetens för att kunna utföra delegerad/instruerad hälso- och sjukvårdsinsats dygnet runt årets alla dagar.

Related documents