• No results found

Banken har under detta Program möjlighet att löpande uppta lån i svenska kronor (”SEK”) eller euro (”EUR”), inom ett vid varje tid högsta utestående belopp om högst sammanlagt nominellt SEK SEXTIOMILJARDER (60 000 000 000) eller motvärdet därav i EUR. Banken förbehåller sig rätten att höja detta belopp. Beslut om att uppta lån under Programmet fattas med stöd av bemyndigande från Bankens styrelse.

Syftet med de lån som utges under Programmet är att erbjuda Bankens kunder efterfrågade placeringsprodukter samt att erhålla medel för Bankens allmänna verksamhet.

Under Programmet kan Banken emittera Medium Term Notes som löper med fast ränta, rörlig ränta eller utan ränta (s k nollkupongskonstruktion). Banken har dessutom möjlighet att emittera MTN där ränta och/eller annan avkastning fastställs på basis av utvecklingen av viss aktie, obligation, valuta, råvara, index eller någon annan faktor (underliggande tillgång) eller kombinationer av dessa. Nyssnämnda MTN emitteras i form av t ex aktieindexobligationer, valutaobligationer, råvaruobligationer, strategiobligationer eller kreditderivatobligationer. För ytterligare information, se nedan under rubriken ”Lånestrukturer”.

Villkor som inte anges i Prospektet skall anges i de slutliga villkoren (”Slutliga Villkor”) som upprättas för varje lån som tas upp under Programmet. Slutliga Villkor kan innefatta en eller i vissa fall flera serier för ett lån. I Slutliga Villkor regleras bl a lånets eller en series nominella belopp, MTN:s valörer och tillämplig metod för avkastnings- eller ränteberäkning. Slutliga Villkor för lån som erbjuds allmänheten eller tas upp till handel inges till Finansinspektionen. Slutliga Villkor (med undantag för MTN utgivna under Mall B för Slutliga Villkor på sid 66) kommer att offentliggöras samt finnas tillgängliga på Bankens webbplats (www.swedbank.se/struktprod).

Slutliga Villkor kan även kostnadsfritt erhållas genom något av Bankens kontor.

Lån upptas mot utgivande av obligationer. Varje lån representeras av Medium Term Notes i valörer om nominellt SEK 1 000, 10 000, 100 000 eller 1 000 000, eller EUR 100, 1 000, 10 000 eller 100 000 eller hela multiplar därav.

MTN erbjuds, om inte annat anges i Slutliga Villkor, alla kategorier investerare inklusive privatpersoner och företag.

Innehavare av MTN representerar sig själva i sin egenskap av fordringshavare gentemot Banken och företräds sålunda inte av någon särskild på förhand bestämd organisation eller ombud.

Banken kan komma att inge ansökan om upptagande till handel av MTN vid NASDAQ OMX Stockholm AB. Lån ansluts till Euroclear Sweden AB:s kontobaserade system, varför inga fysiska värdepapper utfärdas. Euroclear Sweden verkställer om inte annat anges i Slutliga Villkor avdrag för preliminär skatt, f n 30 procent på utbetald ränta eller belopp likställt med ränta, för fysisk person bosatt i Sverige och för svenskt dödsbo.

Anställda i Banken och andra fysiska eller juridiska personer som på något sätt är inblandade i ett erbjudande kan komma att inneha MTN. I övrigt har, såvitt Banken vet, sådana personer inte några ekonomiska eller andra relevanta intressen i MTN emitterade under detta Program.

Tilldelning av MTN kommer vid överteckning att ske i den ordning inkomna anmälningssedlar registreras.

Banken samtycker till att Prospektet används i samband med ett erbjudande avseende MTN i enlighet med följande villkor:

(i) samtycket gäller endast för erbjudanden som kräver att prospekt upprättas;

(ii) samtycket gäller endast under giltighetstiden för detta Prospekt;

(iii) de enda finansiella mellanhänder som får använda Prospektet för erbjudanden är de med vilka Banken har upprättat avtal om detta; och

(iv) samtycket berör endast användning av Prospektet för erbjudanden i Sverige;

Prospektet innehåller ingen information om villkoren för finansiella mellanhänders eventuella erbjudanden avseende MTN. Sådan information kommer att lämnas av de finansiella mellanhänderna när erbjudandet lämnas. Banken ansvarar inte för sådan information.

Information efter ett erbjudande lämnas i förekommande fall på Bankens webbplats (www.swedbank.se/struktprod och www.swedbank.se).

3.1 OLIKA STRUKTURER FÖR MTN

En placering i MTN är en kapitalskyddad placering vilket innebär att Banken i sin egenskap av emittent åtar sig att på återbetalningsdagen betala minst det nominella beloppet. Utöver det nominella beloppet kan en MTN ha en serie som har ett pris som inkluderar en överkurs. Denna överkurs bestäms i samband med offentliggörandet av Slutliga Villkor och bestäms baserat på den extra deltagandegrad som överkursen räcker till att köpa investeraren, med villkoren i övrigt bibehållna. En överkurs innebär vanligen en förhöjd Deltagandegrad.

Nedan angivna lånestrukturer är en beskrivning av de strukturerna som Banken emitterar under Programmet. I Slutliga Villkor för respektive lån ges en närmare beskrivning av relevant struktur och i Slutliga Villkor ges även detaljerad information om hur avkastningen skall beräknas.

En lånestruktur kan även vara en hybrid av nedanstående eller andra liknande strukturer, t ex att avkastningen är kopplad till flera olika tillgångsslag såsom aktier, ränta eller annan underliggande tillgång. Avkastningsberäkningen sker på samma sätt som i nedan nämnda strukturer, t ex en aktieindexobligation och ränteobligation. Exempelvis kan en hybrids avkastning beräknas som ett aktieindex procentuella uppgång multiplicerad med det antal dagar som en viss ränta ej överstigit en viss barriär dividerat med antal dagar i relevant avkastningsperiod.

En närmare beskrivning av struktur och detaljerad information om hur avkastning beräknas återfinns i Slutliga Villkor för respektive lån.

3.1.1. Ränteobligationer

I denna grupp ingår olika typer av obligationer där avkastning erhålls i form av periodvis utbetald ränta eller där obligationerna säljs till en kurs understigande nominellt belopp och avkastning erhålls på återbetalningsdagen i och med återbetalningen av det nominella beloppet, s k nollkupongskonstruktion. Räntan kan vara fast eller rörlig (FRN) . Andra lånestrukturer vars

avkastning baseras på ränta och/eller ränteutveckling kan förekomma, t ex s k ränteintervallobligationer, räntebarriärobligationer och räntedifferensobligationer. I dessa fall erläggs avkastning i form av kupong eller tilläggsbelopp på kupongutbetalningsdag eller på återbetalningsdagen. I vissa fall kan även kupong/tilläggsbelopp helt utebli.

I en ränteintervallobligation är avkastningen till exempel villkorad av att en angiven ränta eller ett ränteindex håller sig inom vissa förutbestämda intervall. En räntebarriärobligations avkastning villkoras av att en angiven ränta eller där obligationerna håller sig under eller över en viss förutbestämd räntenivå. Avkastningen på en räntedifferensobligation baseras på skillnaden mellan olika räntor med olika bindningstid och/eller räntor i olika valutor.

Lån kan även struktureras så att avkastningsberäkningen förändras under löptiden. Exempelvis kan avkastning utgå som en förutbestämd ränta under löptidens första år för att därefter övergå till att vara villkorad av differensen mellan två olika räntor.

3.1.2. Aktieindexobligationer m m

En aktieindexobligation är en obligation som kan ge ett tilläggsbelopp beroende på utvecklingen för en eller flera aktiemarknader i form av en aktie eller ett aktieindex eller en korg av aktier eller aktieindex. I vissa fall förekommer s k förutbestämd lägsta avkastning, vilket innebär att Banken alltid erlägger en viss avkastning förutom eventuellt aktierelaterat tilläggsbelopp. En aktieindexobligation kan struktureras så att tilläggsbeloppet ökar om relevant aktiemarknad utvecklats positivt eller negativt. I vissa strukturer kan avkastningen vara relaterad till underliggande marknads värdeförändring i absoluta tal och om värdeförändringen är positiv eller negativ har i dessa strukturer ingen betydelse.

Om underliggande tillgång utgörs av en korg av aktier eller aktieindex, kan ett visst antal aktier/aktieindex ha en på förhand bestämd utveckling oberoende av dess verkliga utveckling.

Aktie eller aktieindex kan även ha en maxutveckling som begränsar den värdeförändring som får medräknas vid beräkning av korgens utveckling. Vid beräkning av en korgs utveckling kan även villkoret vara att endast ett visst antal av de aktier som har bäst alternativt sämst utveckling skall medräknas vid beräkning av korgens utveckling.

En aktieindexobligation med förutbestämd lägsta avkastning har i regel en mindre exponering mot aktiemarknaden, vilket innebär att avkastningen har en mindre och/eller begränsad koppling till aktiemarknadens utveckling. Detta innebär i sin tur att en gynnsam utveckling av aktiemarknaden påverkar aktieindexobligationens värde i mindre utsträckning men att innehavare av obligationer alltid erhåller avkastning, även om aktiemarknaden utvecklas negativt. Hur mycket av aktiemarknadens utveckling som får tillgodoräknas vid beräkningen av tilläggsbeloppet bestäms av den s k deltagandegraden. Om deltagandegraden överstiger 100 procent innebär detta att tilläggsbeloppet, som alltid beräknas på nominellt belopp, blir större än aktiemarknadens uppgång.

Aktieindexobligationer kan även konstrueras så att t ex underliggande aktiekurser och indexvärden avläses vid flera tidpunkter för beräkning av avkastning. Det kan gälla bestämmande av start- respektive slutvärde men även att löptiden uppdelas i ett antal perioder och att utfallet för dessa perioder sedan adderas vid beräkning av tilläggsbelopp. I vissa av dessa strukturer har endast negativa periodutvecklingar betydelse vid beräkning av tilläggsbeloppets storlek. Det kan även vara så att det positiva utfallet för en period begränsas till en viss högsta procentuell utveckling. En aktieindexobligation kan även ha en struktur som

innebär att indexutveckling låses på en alternativt flera bestämda nivåer om aktie/aktieindex når en förutbestämt värde under löptiden.

En aktieindexobligations tilläggsbelopp kan även kopplas till ett eller flera särskilda villkor, t ex att underliggande index inte får alternativt måste överstiga en viss nivå under löptiden eller vid en viss tidpunkt. Om detta inträffar kan tilläggsbelopp begränsas eller helt utebli; alternativt är en sådan händelse en förutsättning för att tilläggsbelopp utbetalas. Likaså kan tilläggsbeloppet vara kopplat till utvecklingen för en korg eller ett index utveckling i förhållande till en annan aktiekorg eller aktieindex.

En aktieindexobligations tilläggsbelopp är beroende av valutakursförändringar om aktieindex/-korg har en valutakursfaktor som ökar eller minskar aktieindex/-korgens/index utveckling beroende på valutakursförändringen.

3.1.3. Kreditderivatobligationer

För en kreditderivatobligation är tilläggsbeloppet/kupong kopplat till kreditrisken i ett eller flera bolag eller länder, alternativt ett index. I en kreditderivatobligation utnyttjas olika låntagares kreditvärdighet och den ränteskillnad som föreligger med anledning av kreditvärdigheten. Ju sämre kreditvärdighet desto högre ränta och den möjliga avkastningen i en kreditderivatobligation ökar. Samtidigt ökar sannolikheten för att en kredithändelse skall inträffa som reducerar tilläggsbeloppet/kupong, eftersom tilläggsbeloppets/kupongens storlek är beroende av antalet kredithändelser. Som kredithändelse räknas t ex konkurs eller betalningsdröjsmål avseende finansiell skuld eller betalningsrekonstruktion av finansiell skuld.

Varje kredithändelse reducerar tilläggsbeloppets/kupongens storlek och tilläggsbelopp/kupong kan helt utebli om alltför många kredithändelser inträffat. Banken har dock åtagit sig att alltid återbetala nominellt belopp. Exponeringen mot kredithändelser kan vara uppdelad i perioder, t ex årsvis, eller under hela löptiden. Även utbetalning av tilläggsbelopp/kupong kan ske i i perioder eller som ett engångsbelopp tillsammans med nominellt belopp på återbetalningsdagen. En kreditderivatobligation kan även vara strukturerad så att en viss förutbestämd lägsta avkastning alltid erhålls oberoende av antalet kredithändelser och när dessa inträffat.

3.1.4. Fondobligationer

För en fondobligation är tilläggsbeloppet kopplat till kursutvecklingen för en eller flera fonder alternativt ett eller flera fondindex. Fonder har olika typ av placeringsinriktning och olika grad av risk och ett fondindex kan avse olika typer av fonder. En närmare beskrivning av den eller de fonder och/eller fondindex som ingår i en fondobligation framgår av Slutliga Villkor. De fondobligationer som emitteras av Banken återbetalas enligt villkoren med nominellt belopp och eventuellt tilläggsbelopp samt i förekommande fall förutbestämd lägsta avkastning. En fondobligation kan struktureras på samma sätt som en aktieindexobligation varför det som angivits ovan för aktieindexobligationer även gäller fondobligationer vad gäller beräkning av tilläggsbelopp och risk.

3.1.5. Råvaruobligationer

För en råvaruobligation är tilläggsbeloppet kopplat till kursutvecklingen på en eller flera råvarumarknader. Varje marknad representeras av en råvara eller ett råvaruindex, alternativt en korg av råvaror eller råvaruindex. Obligationerna återbetalas enligt sina villkor med nominellt belopp och eventuellt tilläggsbelopp samt i förekommande fall förutbestämd lägsta avkastning.

En råvaruobligation kan struktureras på samma sätt som en aktieindexobligation varför det som angivits ovan för aktieindexobligationer även gäller råvaruobligationer vad gäller beräkning av tilläggsbelopp och risk.

3.1.6. Valutaobligationer

För en valutaobligation är tilläggsbeloppet kopplat till kursutvecklingen för en eller flera valutor eller index. Obligationerna återbetalas enligt sina villkor med nominellt belopp och eventuellt tilläggsbelopp samt i förekommande fall förutbestämd lägsta avkastning. En valutaobligation kan struktureras på samma sätt som en aktieindexobligation varför det som angivits ovan för aktieindexobligationer även gäller valutaobligationer vad gäller beräkning av tilläggsbelopp och risk.

3.1.7. Blandportföljobligationer

För en blandportföljobligation är tilläggsbeloppet kopplat till värdeutvecklingen för ett antal portföljer, index, korgar eller motsvarande som innehåller olika tillgångslag med varierande vikt, t ex aktier, valutor, räntor och råvaror. De blandportföljobligationer som emitteras av Banken återbetalas enligt villkoren med nominellt belopp och eventuellt tilläggsbelopp samt i förekommande fall förutbestämd lägsta avkastning. En blandportföljobligation kan struktureras på samma sätt som en aktieindexobligation varför det som angivits ovan för aktieindexobligationer även gäller blandportföljobligationer vad gäller beräkning av tilläggsbelopp och risk.

3.1.8. Strategiobligationer

För en strategiobligation är tilläggsbeloppet kopplat till värdeutvecklingen för en eller flera strategier/strategiindex. Ett strategiindex kan fungera som placeringsstrategi där olika tillgångsslag kan ingå med variabel vikt utifrån olika antaganden om marknadernas utveckling.

Ett strategiindex kan även fungera så att negativ utveckling på en tillgång/marknad ger positiv indexutveckling. Obligationerna återbetalas enligt sina villkor med nominellt belopp och eventuellt tilläggsbelopp samt i förekommande fall förutbestämd lägsta avkastning. En strategiobligation kan struktureras på samma sätt som en aktieindexobligation varför det som angivits ovan för aktieindexobligationer även gäller strategiobligationer vad gäller beräkning av tilläggsbelopp och risk.

3.2 OLIKA FORMLER FÖR BERÄKNING AV TILLÄGGSBELOPP, KUPONG OCH ÅTERBETALNINGSBELOPP:

MTN som utges under Programmet kan ha varierande former av avkastningsberäkningar, Nedan anges de former för avkastningsberäkning som Banken kan komma att tillämpa i viss emission, vilken som är tillämplig framgår av Slutliga Villkor.

3.2.1. Definitioner

I det fall en MTN:s avkastning skall beräknas utifrån värdeförändringen av en eller flera Underliggande tillgångar gäller följande definitioner.

Med Värdeförändring avses den procentuella värdeförändringen beräknad enligt följande formel.

a) om en positiv utveckling av Underliggande tillgång ökar Tilläggsbeloppet,

i. (Slutkurs-Startkurs)/Startkurs, om Underliggande tillgång utgörs av en komponent ii. Summan av [vikti] x (Slutkursi-Startkursi)/Startkursi, om Underliggande tillgång

består av två eller fler komponenter och där i anger respektive komponent i korgen från 1 till totalt antal komponenter och vikt anges som bråk eller procenttal,

b) om en negativ utveckling av Underliggande tillgång ökar Tilläggsbeloppet,

i. (Startkurs-Slutkurs)/Startkurs, om Underliggande tillgång utgörs av en komponent ii. Summan av [vikti] x (Startkursi-Slutkursi)/Startkursi, om Underliggande tillgång

består av två eller fler komponenter och där i anger respektive komponent i korgen från 1 till totalt antal komponenter och vikt anges som bråk eller procenttal,

c) a) i-ii – b) i-ii kan även beräknas med slutkurs i nämnaren, t ex (Slutkurs-Startkurs)/Slutkurs. Genom användandet av denna formel erhålls en degressiv värdeförändring.

Med Startkurs avses en av Banken fastställd kurs, pris eller annat värde. Om tilläggsbelopp beräknas som summan av värdeförändringar för flera perioder kan flera Startkurser komma att fastställas. Hur Startkurs fastställs anges i Slutliga Villkor. Om startkurs ej kan fastställas på förhand anges i Slutliga Villkor hur startkurs fastställs och var fastställd startkurs publiceras.

Startkurs beräknas som ett av alternativen a) – c) eller kombinationer av dessa.

a) Underliggande tillgångs - eller om Underliggande tillgång utgörs av en korg respektive komponents - kurs/-pris/-värde avläst på en viss tidpunkt och dag (startdag),

b) Genomsnittet av Underliggande tillgångs - eller om Underliggande tillgång utgörs av en korg respektive komponents - kurs/-pris/-värde avläst på i Slutliga Villkor angivna tidpunkter och dagar(avläsningsdagar),

c) Underliggande tillgångs lägsta kurs/-pris/-värde avläst på en viss tidpunkt under en i Slutliga Villkor angiven avläsningsperiod

Med Slutkurs avses en av Banken fastställd kurs, pris eller annat värde. Hur slutkurs fastställs anges i Slutliga Villkor. Om tilläggsbelopp beräknas som summan av värdeförändringar för flera perioder kan flera Slutkurser komma att fastställas. Slutkurs beräknas som ett av alternativen a) – c) eller kombinationer av dessa.

a) Underliggande tillgångs - eller om Underliggande tillgång utgörs av en korg respektive komponents - kurs/-pris/-värde avläst på en viss tidpunkt och dag (slutdag),

b) Genomsnittet av Underliggande tillgångs - eller om Underliggande tillgång utgörs av en korg respektive komponents - kurs/-pris/-värde avläst på i Slutliga Villkor angivna tidpunkter och dagar(avläsningsdagar),

c) Underliggande tillgång - eller om Underliggande tillgång utgörs av en korg respektive komponents - kurs/-pris/-värde vid tidpunkten för en viss händelse, t ex barriärträff.

Med Valutakursfaktor avses en faktor som ökar Tilläggsbeloppet om Valutakursfaktorn är större än 1 respektive minskar Tilläggsbeloppet om Valutakursfaktorn är mindre än 1.

Valutakursfaktorn avser valutakursutvecklingen för ett valutapar under en fastställd tidsperiod och beräknas enligt följande formel.

Nedan följer beskrivning av de olika avkastningsalternativ som gäller för MTN.

Aktieindex-, Ränte-, Fond-, Råvaru-, Valuta, Blandportfölj- och Strategiobligationer

På återbetalningsdagen erlägger Banken ett återbetalningsbelopp beräknat som Nominellt Belopp + Tilläggsbelopp, där Tilläggsbelopp beräknas i enlighet med något av nedanstående alternativ eller kombinationer av dessa. I det fall Banken erlägger avkastning under en MTN:s löptid benämns detta Kupong, där Kupong beräknas på sätt som anges i Slutliga Villkor.

MTN 1

Tilläggsbelopp beräknas som det större av noll (0) och

i. Nominellt Belopp x Deltagandegrad x [Max (X)%;] Värdeförändring [x Valutakursfaktor]

Förklaring: Tilläggsbeloppet motsvarar Nominellt belopp multiplicerat med Värdeförändring multiplicerat med deltagandegraden och i förekommande fall multiplicerat med Valutakursfaktor. Om Värdeförändringen är begränsad upp till en viss nivå anges denna nivå i stället för X.

MTN 2

Tilläggsbelopp beräknas som det högsta av

Nominellt Belopp x Deltagandegrad x [Max (X)%;] Värdeförändring [x Valutakursfaktor] och Nominellt Belopp x [X]% [x Valutakursfaktor]

Förklaring: Tilläggsbeloppet motsvarar ett vid emissionstillfället fastställt lägsta Tilläggsbelopp beräknat som Nominellt belopp multiplicerat med en procentsats och i förekommande fall multiplicerat med Valutakursfaktor. Till detta belopp adderas även ett belopp som motsvarar positiv Värdeförändring multiplicerat med deltagandegrad och i förekommande fall multiplicerat med Valutakursfaktor. Procentsatsen fastställs på startdagen.

MTN 3

Tilläggsbelopp beräknas som summan (i) och (ii) där (i) beräknas som det högsta av noll (0) och

Nominellt Belopp x [Max (X)%; ]Värdeförändring [x Valutakursfaktor] och (ii) Nominellt Belopp x (X)% [x Valutakursfaktor]

Förklaring: Tilläggsbeloppet motsvarar summan av (i) och (ii), där (i) baseras på värdeförändringen för underliggande tillgång beräknad som Nominellt belopp multiplicerat med det större av Värdeförändring och fastställd procentsats i förekommande fall multiplicerat med Valutakursfaktor. Om Värdeförändringen är begränsad upp till en viss nivå anges denna nivå i stället för X alternativt kan denna procentsats fastställas på startdagen.

Dessutom erhålls en förutbestämd lägsta avkastning beräknad som (ii).

MTN 4

Tilläggsbelopp beräknas som något av MTN 1-3 men där Värdeförändring beräknas som summan av värdeförändring avläst under flera perioder (p).

A. om en positiv utveckling av Underliggande tillgång ökar Tilläggsbeloppet

i. om Underliggande tillgång utgörs av en komponent summan av samtliga avläsningsperioders värdeförändring där respektive period (p) beräknas som

(Slutkursp-Startkursp)/Startkursp,

ii. om Underliggande tillgång består av två eller fler komponenter summan av samtliga avläsningsperioders värdeförändring där respektive period (p) beräknas som

[vikti] x (Slutkursi,p-Startkursi,p)/Startkursi,p, och där i anger respektive komponents i korgen från 1 till totalt antal komponenter och vikt anges som bråk eller procenttal, B. om en negativ utveckling av Underliggande tillgång ökar Tilläggsbeloppet

i. om Underliggande tillgång utgörs av en komponent summan av samtliga avläsningsperioders värdeförändring där respektive period (p) beräknas som

(Slutkursp-Startkursp)/Startkursp,

ii. om Underliggande tillgång består av två eller fler komponenter summan av samtliga avläsningsperioders värdeförändring där respektive period (p) beräknas som

[vikti] x (Slutkursi,p-Startkursi,p)/Startkursi,p, och där i anger respektive komponent i korgen från 1 till totalt antal komponenter och vikt anges som bråk eller procenttal, Förklaring: Tilläggsbeloppet är kopplat till värdeförändring avseende två eller flera observationsperioder. Summan av dessa utgör sedan Värdeförändring vid beräkning av tilläggsbelopp.

MTN 5

Tilläggsbelopp beräknas som det större av noll (0) och

Nominellt Belopp x Deltagandegrad x Värdeförändring [x Valutakursfaktor]

Nominellt Belopp x Deltagandegrad x Värdeförändring [x Valutakursfaktor]

Related documents