• No results found

Beslut gällande anmälan om krossningsverksam- krossningsverksam-het i Kassmyra

Diarienummer: 2019:1822

Förslag till beslut

Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Botkyrka kommun beslutar att förbjuda Lil-jestrand Entreprenad AB med organisationsnummer 556501-8438 att påbörja den anmälningspliktiga verksamheten på fastigheten Tumba 8:344.

Bestämmelser som beslutet grundar sig på:

 2 kap 6 § miljöbalken (1998:808)

 3 kap. 1 § miljöbalken (1998:808)

 9 kap. 1och 6 §§ miljöbalken (1998:808)

 Botkyrkas översiktsplan, antagen 2014 och aktualitetsförklarad 2018.

Beslutet kan överklagas, se bilaga 2.

Sammanfattning

En anmälan gällande krossning av 15 000 m3 sprängsten per år på fastigheten Tumba 8:344 har inkommit. Krossning och uppläggning av krossmassor sker inom Segersjö vattenskyddsområde. Miljöenheten gör bedömningen att verksamheten inte stämmer överens med kommunens långsiktiga intention för Kassmyra-området. En detaljplan finns för bostadsbebyggelse nordväst om den aktuella fastigheten. Krossning av sten kan medföra påverkan på omgivningen i form av buller och damm, och därför är platsen inte optimal för denna typ av verksamhet.

Miljöenheten anser vidare att uppläggning av sprängsten inom ett vattenskyddsområde med stor genomsläpplighet inte är lämplig. Uttrans vattenförekomst är prioriterad både lokalt och regionalt. Verksamhet får inte medför risk för påverkan på grundvattnets kvalitet.

TJÄNSTESKRIVELSE 2[5]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Miljöenheten 2020-02-21 Dnr 2019:1822

Botkyrka Kommun · Samhällsbyggnadsförvaltningen Miljöenheten

Adress: Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Org.nr: 212000-2882 · Bankgiro: 624-1061 Hemsida: www.botkyrka.se · Kontaktcenter: 08-530 610 00 · E-post: medborgarcenter@botkyrka.se

Ärendet

Miljöenheten mottog den 23 december 2019 en anmälan gällande miljöfarlig verksamhet i form av krossning av sten på fastigheten Tumba 8:344. Lil-jestrand betraktar stenen som en biprodukt från sprängning av berg.

I samband med byggande av bostäder i Uttran-området planerar Liljestrand Entreprenad AB att krossa sprängsten på den egna fastigheten Tumba 8:344 i Kassmyra. Stenen kommer från sprängningar i Uttran-området, där Liljestrand bygger bostäder. Företaget räknar med att krossa omkring 15 000 m3 årligen och uppskattar att krossverksamheten kommer att pågå under en 4-5 årsperiod.

Totalt rör det sig därmed om ungefär 60 000 m3 som krossas och hanteras i Kassmyra. Massorna kommer att läggas upp på företagets mark i Kassmyra och användas vid byggnation inom de närmaste åren. Enligt Liljestrand finns avsättning för materialet inom de närmaste åren.

Liljestrand har redovisat information om den krossanläggning man planerar använda. Enligt den tekniska beskrivningen avger den en ljudtrycksnivå på ca 90 dB på en meters avstånd. Avståndet till närmaste bostäder uppgår till om-kring 450 m (Grustagsvägen). Krossen kommer att vara placerad på en lägre nivå än omkringliggande bebyggelse och tanken är att en vall ska byggas upp för att begränsa buller norrut och västerut från krossen. Liljestrand bedömer att bullernivån inte kommer att överskrida Naturvårdsverkets riktvärden gällande buller från industrier (avser bullernivån vid bostad).

Liljestrand är medvetna om att viss damm-bildning kan förekomma vid kross-ningen. Om sådana problem uppstår kommer sprängstenen att vattenbegjutas innan krossning för att dämpa damm-bildningen. Liljestrand bedömer att detta bör vara tillräckligt för att minimera problemen.

Baserat på den mängd som kommer att hanteras uppskattas antalet transporter till 2-3 per dag, till och från Kassmyra-området. De kommer att använda Dal-vägen, men företaget har planer på att anlägga en ny infartsväg från Finkmoss-vägen. Det är dock oklart om detta kan göras bl.a. med tanke på kommande bebyggelse i området.

Motivering till beslutet

Enligt 9 kap. 1§ miljöbalken är den planerade krossningen en miljöfarlig verk-samhet då det finns en risk för påverkan på mark och grundvatten. Verksam-heten omfattas av anmälningsplikt enligt 9 kap 6§ miljöbalken.

I Botkyrka kommuns översiktsplan från 2014 anges en målbild för hur olika kommundelar ska utvecklas fram till år 2040. Kassmyra pekas där ut som ett område för tillverkningsindustri och bostäder, men där masshantering inte är önskvärd. Den föreslagna verksamheten innebär att massor hanteras och kan därmed sägas strida mot översiktsplanens intention. Redan idag bedrivs

verk-TJÄNSTESKRIVELSE 3[5]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Miljöenheten 2020-02-21 Dnr 2019:1822

Botkyrka Kommun · Samhällsbyggnadsförvaltningen Miljöenheten

Adress: Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Org.nr: 212000-2882 · Bankgiro: 624-1061 Hemsida: www.botkyrka.se · Kontaktcenter: 08-530 610 00 · E-post: medborgarcenter@botkyrka.se

samhet där massor hanteras, men kommunen vill undvika nyetablering av så-dan verksamhet i enlighet med översiktsplanen.

En del av Kassmyra-gropen, strax nordöst om platsen för den planerade kross-anläggningen, har detaljplanerats för bostadsbebyggelse. Byggstart är inte fast-slagen men kan antas ske inom de närmaste åren. Av 2 kap 6§ miljöbalken framgår att verksamhet ska lokaliseras där den har så liten påverkan på miljö och hälsa som möjligt. Avståndet till planerad bebyggelse uppgår till ca 380 m.

och därmed finns en risk för påverkan från krossen i form av buller och damm.

Den norra delen av Kassmyra-området ligger inom Segersjö vattenskyddsom-råde, vars syfte är att skydda Uttrans grundvattenförekomst. I Botkyrka kom-muns kommunala vattenförsörjningsplan från år 2016 pekas Uttran/Segersjö ut som en prioriterad grundvattenförekomst. Även på regional nivå är

Uttran/Segersjö en viktig grundvattenförekomst. Länsstyrelsen antog år 2018 en regional vattenförsörjningsplan med syfte att säkra dricksvattenförsörjningen i Stockholms län ur ett flergenerationsperspektiv. Där anges att Uttrans grundvat-tenförekomst har en hög regional prioritet. Enligt 3 kap. 1§ miljöbalken ska mark- och vattenområden i första hand användas på sådant sätt som medför en från allmän synpunkt god hushållning.

All industriell verksamhet medför risk för påverkan på grundvattnets kvalitet.

Krossmaterial kan ha förhöjda halter av bl.a. kväve och försurande ämnen, som kan lakas ut vid regn och infiltrera i marken. Enligt SGI:s jordartskarta är Kassmyra ett område med hög genomsläpplighet. Ett utsläpp skulle därför kunna påverka grundvattnet.

Liljestrand har framfört att ungefär hälften av massorna som hanteras kommer att användas vid byggnation i Kassmyra, på företagets egen fastighet Tumba 8:344. Miljöenheten konstaterar att det inte finns någon detaljplan för området och enligt kommunens översiktsplan ligger eventuellt byggande i Kassmyra mycket långt fram i tiden, och då i första hand på de tre fastigheterna norr om Tumba 8:344.

Antalet transporter till och från området uppgår enligt Liljestrand till 2-3 per dag. Dalvägen är redan idag hårt trafikerad och mer tung trafik är inte önskvärt, pga. buller och avgaser. En ny infartsväg skulle kunna påverka de hus som väntas byggas i nordvästra delen av Kassmyra-gropen. Någon bullerutredning har inte utförts för att bedöma ljudnivån vid befintliga och planerade bostäder.

Företaget har planer på att bygga en vall av sand för att begränsa bullret från krossanläggningen. Det är inte säkerställt att en sådan vall verkligen kan komma till stånd. Om det blir aktuellt att bygga en vall ska frågan hanteras av kommunens bygglovsenhet. Tilläggas bör också att om vissa typer av särskilt störningsframkallande ljud förekommer (ex. skutknackning och lossning av berg) rekommenderar Naturvårdsverket att riktvärdena sänks med 5 dBA. Mil-jöenheten anser att det inte är säkerställt att ljudnivåerna kommer att under-skrida Naturvårdsverkets riktvärden.

TJÄNSTESKRIVELSE 4[5]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Miljöenheten 2020-02-21 Dnr 2019:1822

Botkyrka Kommun · Samhällsbyggnadsförvaltningen Miljöenheten

Adress: Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Org.nr: 212000-2882 · Bankgiro: 624-1061 Hemsida: www.botkyrka.se · Kontaktcenter: 08-530 610 00 · E-post: medborgarcenter@botkyrka.se

Sammantaget gör miljöenheten bedömningen att verksamheten medför en risk för påverkan på grundvattenförekomsten. Befintlig och kommande bebyggelse i närområdet riskerar att påverkas i form av buller och damm. Verksamheten överensstämmer inte heller med intentionen i kommunens översiktsplan. Mil-jöenheten anser att det är skäligt att förbjuda verksamheten på denna plats.

Carina Molin Ulrika Svärd

Samhällsbyggnadsdirektör Miljöchef

Bilagor

Bilaga 1 Mottagningsbevis

Bilaga 2 Så överklagar du beslutet

_________

Expedieras till

Liljestrand Entreprenad AB Lärjungevägen 4

136 69 Vendelsö

TJÄNSTESKRIVELSE 5[5]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Miljöenheten 2020-02-21 Dnr 2019:1822

Botkyrka Kommun · Samhällsbyggnadsförvaltningen Miljöenheten

Adress: Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Org.nr: 212000-2882 · Bankgiro: 624-1061 Hemsida: www.botkyrka.se · Kontaktcenter: 08-530 610 00 · E-post: medborgarcenter@botkyrka.se

Bilaga 2

Så överklagar du beslutet

Du kan överklaga det här beslutet till Länsstyrelsen i Stockholms län/Förvaltningsrätten i Stockholm. Överklagandet, som måste vara skriftligt, ska skickas till Botkyrka kommun (se adress nedan) och måste ha kommit in till kommunen inom tre veckor från den dag då du fick del av beslutet.

I överklagandet ska du ange:

 dina kontaktuppgifter,

 vilket beslut som överklagas, inklusive diarienummer,

 på vilket sätt du anser att beslutet ska ändras, och varför.

Överklagandet skickar du till:

Botkyrka kommun

Samhällsbyggnadsförvaltningen Miljöenheten

147 85 Tumba

Miljö- och hälsoskyddsnämnden bedömer om beslutet ska ändras. Där-efter skickar vi överklagandet, och i förekommande fall det ändrade beslutet, vidare till Länsstyrelsen i Stockholms län som gör en egen be-dömning av överklagandet.

Ankom 2019-12-23. Diarienummer: 2019-1822. Miljö- och hälsoskyddsnämnden, Botkyrka kommun.

Ankom 2019-12-23. Diarienummer: 2019-1822. Miljö- och hälsoskyddsnämnden, Botkyrka kommun.

ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1[2]

Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2020-03-09 MHN/2020-03-09

Botkyrka Kommun · Samhällsbyggnadsförvaltningen Miljöenheten

Adress: Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Org.nr: 212000-2882 · Bankgiro: 624-1061 Hemsida: www.botkyrka.se · Kontaktcenter: 08-530 610 00 · E-post: medborgarcenter@botkyrka.se

8

Beslut gällande ansökan om tillstånd för åtgärder inom