• No results found

Miljö- och hälsoskyddsnämnden

2 Mål och målsatta mått

Målområde/Process:

2.1 1 Möjliggöra Botkyrkabornas medskapande av samhället

Miljö- och hälsoskyddsnämnden har bidragit till målområdet genom de resultat som uppnåtts för nämndens mål:

 Nämndens verksamheter präglas av god service, bra bemötande och hög tillgänglighet i alla kontakter

Måluppfyllelse och eventuella åtgärder för resultatförbättring är knutna till målsatta mått och aktiviteter. Det förekommer också andra aktiviteter och satsningar som bidrar till måluppfyllelsen.

Utöver detta bidrar nämnden till målområdet genom verksamheternas arbete inom ramen för grunduppdraget.

Positiva iakttagelser: I början av året diariefördes miljö- och hälsoskyddsnämndens synpunkter tillsammans med

samhällsbyggnadsnämndens synpunkter. Det separerades under tertial 1 och efter det blev det lättare att mäta och se vilken nämnd de olika synpunkterna tillhörde.

Förbättringsområden: Andel av medborgarsynpunkter som hanteras av dialogkomissionen som rör miljö- och hälsoskyddsnämnden besvaras inom tre månader. Målet kommer att bytas ut under 2020 då målet är svårt att mäta.

Nämndens mål:

Nämndens verksamheter präglas av god service, bra bemötande och hög tillgänglighet i alla kontakter

Målsatta mått Utfall

2016 Andel av medborgarsynpunkter som

hanteras av dialogkomissionen som rör miljö- och hälsoskyddsnämnden besvaras inom tre månader.

38 % 80 % 50 % 100 % 93 %

Analys

Statistiken är svår att få fram. Miljöenheten kan inte hitta något i LEX om att synpunkterna kommit direkt från dialogkommissionen.

Miljöenheten har fått in cirka 14 synpunkter. Av dessa 14 är 1 obesvarad, 9 stycken besvarade inom 10 arbetsdagar (vilket är målsättningen för synpunktshanteringen) och 4 stycken besvarade inom 30 arbetsdagar.

Verksamhetsberättelse, Miljö- och hälsoskyddsnämnden, Tertial 3 2019 6(29)

Nämndens mål:

Medborgare, föreningar och organisationer har goda möjligheter att ta del av och delta i kommunensmiljöarbete

Målsatta mått Utfall

2016 Antal föreningar, frivilliga

organisationer och andra organisationer inom kommunen som plats som nämnden haft samarbete med i miljöfrågor

16 12 17 10

Analys

Nämnden har haft samarbete med Naturskyddsföreningen Botkyrka - Salem, Sportfiskarna, Uttrans vattenvårdsgrupp, Botkyrka kvinnoresurscenter, Boodla, Tumba biodlarförening och Cykelfrämjandet. Inom Fairtrade City har vi samarbetat med Botkyrkas ungdomsfullmäktige, kommunalarbetare förbundet och Svenska kyrkan. Minskningen av antalet samarbeten beror till största delen på att tidigare har andra kommuner, företag och organisationer som inte finns inom kommunen räknats med.

Målområde/Process:

2.2 2 Möjliggöra Botkyrkabornas livslånga lärande

Naturskolan i Botkyrka kommun består av Fältbussen och Naturpedagogiskt centrum (NPC). Fältbussen startades 1988 och är en rullande naturskola, en buss. Fältbussen drivs av miljöenhet på Samhällsbyggnadsförvaltningen och styrs av miljö- och hälsoskyddsnämnden. Naturpedagogiskt centrum drivs av Utbildningsförvaltningen sedan 2007 och styrs av utbildningsnämnden.

Naturskolan har kompetens att ta emot allt i från barn i förskoleåldern till universitetsstudenter samt att fortbilda lärare. Naturskolan ska fungera som ett komplement till skolans natur- och miljöundervisning med tyngdpunkt på praktisk arbetsmetodik. Naturskolan är inte en plats, utan ett arbetssätt som bygger på utomhuspedagogik. De arbetar efter naturskoleföreningens motto:

”Vi lär in ute”.

Naturskolan har årliga exkursioner riktade till allmänheten. De har även ett samarbete med Svenska för invandrare (SFI) som erbjuds exkursioner på lätt svenska. Naturskolan erbjuder årligen dagar för sommarskolans elever med temat utomhussvenska.

Naturpedagogiskt centrum erbjöd under hösten 2019 dagar till alla årskurs tvåor och under hela året besök hos alla förskolors femårsgrupper i Botkyrka.

Utöver det erbjuder de varierade teman till grundskolan och förskolan. De håller i Botkyrkas hela NTA (Naturvetenskap och teknik för alla) och gör material till pedagoger kring de teman som erbjuds så att pedagogerna kan arbeta vidare med det i skolan. All NPC:s verksamhet riktat till kommunens skolklasser är skattefinansierade. Fältbussen vänder sig även till friskolor för

Verksamhetsberättelse, Miljö- och hälsoskyddsnämnden, Tertial 3 2019 7(29)

skattefinansierade exkursioner för årskurs 5.

Mål

Årskurs 5 – en prioriterad årskurs för Fältbussen

Ett av miljö - och hälsoskyddsnämndens mål är att alla elever i Botkyrka kommun ska ha varit ute med Fältbussen och lärt sig mer om kommunens geografi, växt och djurliv. Det är även ett av de centrala innehållen i läroplanen LGR 11. För att uppnå det målet erbjuds alla kommunens femteklasser två dagar med Fältbussen under ett läsår. Då bedrivs det ett undersökande arbetssätt kring olika teman. Teman bestäms utefter årstiden.

Så här arbetar Fältbussen för att uppnå följande kursplanemål i biologi:

”Ekosystem i närmiljön, samband mellan olika organismer och namn på vanligt förekommande arter. Samband mellan organismer och den icke levande miljön.” Eleven får öva upp sina kunskaper i biologi och utforska småkryp och växter i vår närhet.

”Naturen som resurs för rekreation och upplevelser och vilket ansvar vi har när vi nyttjar den.” Genom att sätta ord på växter och djur i vår närmiljö är det lättare att visa omsorg och respekt för miljön i ett vidare perspektiv.

”Enkla fältstudier och experiment. Planering, utförande och utvärdering.”

Eleverna arbetar i grupp med att ta reda på och leta efter sådant som

kungsfågeln kan äta på vintern. Eleverna undersöker hur en vattenmiljö mår genom att undersöka djurlivet med hjälp av håvar, akvarier och luppar.

”Hur djur, växter och andra organismer kan identifieras, sorteras och grupperas.” Eleven får lära sig mer om olika djurgrupper genom att praktiskt samla in och studera djuren i mikroskop. De sorterar dem efter vilken

djurgrupp de tillhör.

 Alla elever som gått grundskolan i Botkyrka ska ha fått information om kommunens natur och miljö via naturskolan. Vi jobbar med att aktivt stimulera till en hållbar utveckling genom kontakt med pedagoger, barn och allmänhet.

 Bidra till att kunskapsresultaten i naturvetenskap förbättras (kommunfullmäktige mål: Botkyrka har de bästa skolorna).

 Bidra till att Botkyrkaborna är friskare och mår bättre (kommunfullmäktige mål).

Detta gör naturskolan:

 Träffar elever och pedagoger och stimulerar och fortbildar dem i

naturvetenskap och utomhuspedagogik. Vi möter barngrupper och visar på alternativa lärmiljöer för att öka intresset för naturvetenskap och en hållbar utveckling.

 Gör pedagogiskt material för att få undervisningen mer laborativ och undersökande.

Verksamhetsberättelse, Miljö- och hälsoskyddsnämnden, Tertial 3 2019 8(29)

 Är en resurs för en språkutveckling inom naturvetenskap.

 Deltar i nätverk som stimulerar naturvetenskapliga och utepedagogiska lärmiljöer.

 Träffar allmänheten och visar på Botkyrkas rika kultur- och naturliv.

Nämndens mål:

Fältbussen bidrar till ökat naturintresse och ökade naturkunskaper

Målsatta mått Utfall

2016 Andel (%) lärare som anser att

dagen med Fältbussen kompletterar och berikar undervisningen i NO

100 % 100 % 100 % 100 % 100 %

Antal 5-klasser med

Fältbussen/totalt erbjudna antal klasser (%)

98 % 98 % 97 % 100 % 97 %

Analys

Alla 5-e klassare har erbjudits, vissa har tackat nej.

Övriga dagar (ej 5-klassare) med Fältbussen sprida kunskap om allemansrätt, skyddad natur och nedskräpning.

29 25 24 30 29

Andel (%) elever som är nöjda med dagen med Fältbussen.

70 % 96 %

Målområde/Process:

2.3 3 Möjliggöra arbete och företagande för Botkyrkaborna

Nämndens mål:

Miljö- och hälsoskyddsnämnden deltar i samarbetsprojekt för att öka attraktiviteten i kommunens företagsområden

Målsatta mått Utfall

2016 Företagsområden som har ingått i

det förvaltningsövergripande projektet Attraktiva

verksamhetsområden ökar (ack summa ha).

3 4 4 7 4

Analys

Förvaltningen inledde under 2016 arbetet med att förbättra verksamhetsområdena Bovallen och Skyttbrink. Under 2017 utvecklades arbetet med områdena Eriksberg och Slagsta.

Under 2018 gjordes kompletterande åtgärder i dessa fyra områden. Några ytterligare områden har inte påbörjats sedan 2018. Målet kommer att utgå 2020.

Verksamhetsberättelse, Miljö- och hälsoskyddsnämnden, Tertial 3 2019 9(29)

Målområde/Process:

2.4 5 Möta Botkyrkabornas behov av gemenskap, rörelse och ett rikt kulturliv

Den nya lagen om tobak och liknande produkter trädde i kraft 1 juli 2019.

Flera nya rökfria miljöer införs i och med den nya lagen:

 Områden i anslutning till färdmedel som finns utomhus, till exempel perronger, busshållplatser och taxizoner. Även andra utomhusområden som är avsedda för resenärer, exempelvis biljettområden och

gångbanor i anslutning till spårområdet omfattas av förbudet.

 På uteserveringar utanför till exempel restauranger och caféer.

 Inom inhägnade platser utomhus som huvudsakligen är avsedda för idrottsutövning (idrottsanläggningar). Rökförbudet gäller inte bara platser för själva idrottsutövandet utan även platser som används för andra ändamål, exempelvis försäljning, under förutsättning att dessa platser ligger inom det inhägnade området. Om idrottsanläggningen används för andra aktiviteter och arrangemang, till exempel konserter och mässor, omfattas anläggningen fortfarande av rökförbudet.

 På lekplatser som allmänheten har tillträde till.

 Vid entréer till lokaler och andra utrymmen som omfattas av rökförbud enligt lagen om tobak och liknande produkter, till exempel entréer till restauranger, järnvägsstationer och lokaler för hälso- och sjukvård.

Ansvaret för att rökförbudet följs ligger på den som äger eller på annan grund (till exempel som hyresgäst) disponerar över en lokal, ett annat utrymme eller ett område utomhus – kort sagt den som har praktiska möjligheter att se till att bestämmelserna om rökförbud följs.

Vid entréer har ägaren eller den som på annan grund disponerar över lokalen eller utrymmet innanför entrén ansvar för rökförbudet. Det gäller oavsett om denna person äger eller disponerar området utanför entrén. Om en entré går till ett köpcentrum eller ett kontorskomplex, bär normalt fastighetsägaren ansvaret för att rökförbudet följs.

Nämndens mål:

Tobakslagen skall efterlevas och miljö- och hälsoskyddsnämnden strävar efter att bidra till kommunens mål att halvera andelen dagligrökare till år 2030.

Målsatta mått Utfall

2016 Antal kampanjer som huvudsakligen

syftar till en rökfri miljö (ackumulerat antal).

3 3

Verksamhetsberättelse, Miljö- och hälsoskyddsnämnden, Tertial 3 2019 10(29)

Målområde/Process:

2.5 6 Skapa en god och trygg livsmiljö för Botkyrkaborna

För att bidra till att uppnå målet har miljöenheten arbetat med följande:

Botkyrkas Gröna Värden = BGV; Botkyrkas Blå Värden = BBV

BGV: Färdigställande av Hågelby hage. Projektet har genomförts med hjälp av det statliga stödet LONA (Lokalt naturvårds bidrag) och utförts i samarbete med stadsmiljöenheten på samhällsbyggnadsförvaltningen och kultur- och fritidsförvaltningen. Syftet med projektet är att tillgängliggöra områdets

gravfält från järnålderns och gynna den biologiska mångfalden genom att glesa ut skogen och låta nötkreatur beta. Kor från DeLaval Hamra gård betar hagen.

BGV: Påbörjat arbetet med att uppföra ett tillgänglighetsanpassat fågeltorn vid före detta Kyrksjön.

BGV: Genom slåtter och bete har ängs- och hagmarker hävdats i kommunen.

BGV: Del av motionsspåret i Vinterskogen har tillgängliggjorts för rullstolsburna.

BBV: Provtagningar av Kagghamraån visar att åtgärder som vidtagits börjar få effekt. Fosfortransporten minskar, med mer än vad som kan förklaras av ett minskat flöde.

BBV: Kagghamra tomtområde har anslutits till kommunalt vatten och avlopp.

Det innebär bland annat minskad belastning av näringsämnen på Kagghamraån och Kaggfjärden.

BBV: Slutfört projektet med strukturkalkning av åkermark inom Tullingesjöns avrinningsområde, i samarbete med DeLaval Hamra gård. 136 hektar åkermark som ägs av kommunen och DeLaval Hamra gård har strukturkalkats mellan åren 2016 och 2019. Åtgärden innebär minskad närsalttransport till

Tullingesjön. Projektet genomfördes med hjälp av det statliga stödet LOVA (Lokala vattenvårdsprojekt).

BBV: Sanering av Sjöbergs varv slutfördes. Åtgärden kommer att minska risken för läckage av framför allt arsenik till Kaggfjärden.

Förbättringsområden

BGV: Den planerade skogsskötselplanen, som stadsmiljöenheten skulle ta fram, blev inte utförd trots att pengar tidigare var avsatta till projektet. På grund av sparkrav har den planen skjutits på framtiden. Skogsskötselplanen skulle ge underlag för hur kommunens skogar skulle skötas och utvecklas för att gynna friluftslivet och den biologiska mångfalden.

BBV: Närsalterna i Getaren som tillhör Norrgaån är mycket höga, och ingen minskning har konstaterats trots att sjön avlastades från Lidas

avloppreningsverk 2003. Ett resultat av de höga närsalthalterna är att

Verksamhetsberättelse, Miljö- och hälsoskyddsnämnden, Tertial 3 2019 11(29)

massförekomst av cyanobakterier konstaterades i september 2019. Getaren är en viktig badsjö och avvattnas till riksintresset Kagghamraån.

Nämndens mål:

MHN samarbetar med andra för att uppfylla målen i kommunens naturprogram ” Botkyrkas gröna värden”, vattenprogram ”Botkyrkas blå värden” och Klimatstrategin. Det finns fyra övergripande mål för respektive program som har beslutats av kommunfullmäktige.

Målsatta mått Utfall

2016 Andel av de skyddsvärda ängs- och

hagmarker som kommunen har rådighet över och som hävdats under året;

100 % 100 % 100 % 100 % 100 %

Andelen (%) Botkyrkabor som är nöjda med tillgången till

naturområden ökar (rapporteras vartannat år).

85 % 84 % 0 % 0 %

Analys

Under 2019 har miljöenhetens naturvårdare tillsammas med stadsmiljöenhetens

naturvårdare och skogsförvaltare röjt området mellan Malmsjön och Södertäljevägen, söder och väster om Vårsta. I samband med röjningen tillverkades risvasar i sjön för fiskarna och skyltar sattes upp för att informera om åtgärden.

Området mellan Rödstu IP och Tumbaskog har röjts och gallrats för att förbättra tryggheten.

Vid Habro stuga har det röjts och gallrats för att möjliggöra kultur- och fritidsförvaltningens anläggande av ett utegym och för att gymmets närområde ska kännas tryggt.

Den planerade anslutningsleden från parkeringsplatsen i Viad till Sörmlandsleden i Stora Träskets naturreservat snitslades. Ambitionen är att märka upp anslutningsleden under 2020 under förutsättning markägaren godkänner det. Granar i Stora Träskets naturreservat har fällts för att gynna stora och fina aspar.

Träd som fallit på grund av hård vind har röjts undan vid Skräfsta Gravfält i syfte att synliggöra gravarna.

En hel del röjning av sly och trädbeskärningar har gjorts i bostadsområden i Tullinge, Tumba och i Grödinge.

Andel nya detaljplaner som redovisar värdet av

ekosystemtjänster

0 % 100 % 29 %

Analys

Målet innebär att ekosystemtjänster ska identifieras och redovisas i alla detaljplaner som påbörjas från och med 2018. Av de detaljplaner som påbörjats från 2018 innehåller två av totalt sju planer ekosystemtjänster. Flera av dessa detaljplaner har av olika anledningar pausats eller inte riktigt kommit igång, till exempel Banslättskolan 1, Tuna torg och Tvärförbindelse Södertörn.

Ekosystemtjänster är dock integrerade i flera detaljplaner som startats före 2018.

Redovisning av ekosystemtjänster finns i merparten av detaljplanerna för förskolor, Riksten friluftsstad del 6, Kagghamra och Späckhuggaren1. Även i detaljplaneprogrammet för Tullinge har förvaltningen arbetat med ekosystemtjänster.

I september 2019 gjordes en workshop om ekosystemtjänster i samband med detaljplanen för Riksten friluftsstad del6. På workshopen deltog kommunens projektgrupp, exploatören

Verksamhetsberättelse, Miljö- och hälsoskyddsnämnden, Tertial 3 2019 12(29)

Målsatta mått Utfall

2016 och konsulter som arbetar med planförslaget. Workshopen resulterade i en rapport som kommer att användas som underlag till planförslaget.

Under våren 2019 arbetade förvaltningen med redovisning av ekosystemtjänster i detaljplaneprogrammet för Centrala Tullinge genom att ta fram kartor och text.

Redovisningen baseras på en workshop som gjordes i november 2018.

Antalet deltagare i städkampanjer ökar

6 288 6 661 7 400 7 573

Analys

7 573 deltagare anmälde sig till Håll Sverige Rents städkampanj 2019. 12 deltagare anmälde sig i appen ”Skrappen” som ingick i städkampanjen.

Årligen mäta nedskräpningen i stadsdelar/områden (ackumulerat antal)

1 3 1

Analys

Vi gjorde en skräpmätning 2019 som pågick under tre veckor. En skräpmätning kostar 20.000 kr och enheten prioriterade bort kostnaden för ytterligare två mätningar.

Tillgängliggöra ett

naturreservat/naturområde per år.

(Måttet anger ackumulerat antal)

2 2 2

Miljökvalitetsnormer för luft i form av kvävedioxid ska klaras. Mäts i dygnsmedelvärde, timmedelvärde och årsmedelvärde. Tre parametrar

100% 100%

Utföra en aktivitet per år om hållbart resande som riktar sig till

Botkyrkaborna

100 1 1 1

Analys

Under 2019 genomfördes flera aktiviteter kopplat till hållbart resande.

Nämndens mål:

Öka tryggheten för Botkyrkaborna genom en hög kvalitet på tillsynen inom nämndens ansvarsområden. Tillsynen bidrar till att uppfylla de nationella miljömålen

Målsatta mått Utfall

2016

NKI för miljö- och hälsoskyddsteamet blev 71.En ökning från 69 under 2018. 20 företag svarade på undersökningen för miljö- och hälsoskyddsteamet.

För livsmedelsteamet blev NKI 76. En ökning från 69 under 2018. 62 företag svarade på undersökningen för livsmedelsteamet.

Andel (%) av den planerade tillsynen som utförts, tillsynsplanen enligt miljöbalken

90 % 100 % 100 %

Verksamhetsberättelse, Miljö- och hälsoskyddsnämnden, Tertial 3 2019 13(29)

Målsatta mått Utfall

2016

Miljö- och hälsoskyddsteamet hann göra fler inspektioner än planerat. Det berodde mycket på att det inte kom in lika många inkommande ärenden och klagomål som det gjort tidigare år.

Andel (%) av den planerade tillsynen som utförts, kontrollplanen enligt livsmedelslagen

100 % 100 % 100 %

Nämndens mål:

En giftfri miljö för Botkyrkaborna

Målsatta mått Utfall

2016 Antal kampanjer som huvudsakligen

syftar till en giftfri miljö (ackumulerat antal)

2 2 3 3

Samordna åtgärdsförlag för mikro och makroplaster. Antal åtgärder som vidtas ökar årligen utifrån åtgärdsförslagen.

0 %

Analys

Det har ännu inte beslutats om något åtgärdsförslag för mikro- och makroplaster.

Nämndens mål:

6:3a Botkyrka har säkrat tillgången till rent vatten.

Analys

Enskilda avloppsanläggningar som är bristfälliga bidrar till övergödning av sjöar, vattendrag och kustvatten och är en källa till spridning av bakterier och miljöfarliga ämnen. Genom att bedriva tillsyn och ställa krav på bristfälliga avloppsanläggningar säkrar Miljö- och hälsoskyddsnämnden tillgången till både rent ytvatten och grundvatten.

Under 2019 gjordes tillsyn på jordbruksverksamheter som är en stor källa till övergödning och kan också ha en negativ fysisk påverkan på sjöar och vattendrag.

Det finns ett flertal dagvattenanläggningar inom kommunen och miljöenheten bedriver tillsyn på en anläggning per år. Kommunens VA-avdelning (som är verksamhetsutövare) får då krav på att ta fram en dokumenterad egenkontroll.

Det i sin tur ska leda till att dagvattenanläggningarna sköts på rätt sätt så att de kan fortsätta att rena förorenat dagvatten innan det leds till närliggande sjö, vattendrag eller kustvatten.

Verksamhetsberättelse, Miljö- och hälsoskyddsnämnden, Tertial 3 2019 14(29)

I bryggprojektet vid Tullingesjön har planerad strandskyddstillsyn gjorts över bryggor och andra anläggningar på privata strandtomter. Arbetet med att se till att de bryggor som ligger vid kommunens landfastigheter är i linje med

kommunens riktlinjer har handlagts av mark- och exploateringsenheten.

Miljöenhetens strandskyddstillsyn vid Tullingesjön har omfattat 13 bryggor vid Tullingesjöns östra strand. Fastighetsägarna fick först ett informationsbrev om strandskyddet och att det skulle göras strandskyddstillsyn över deras bryggor. Tre av bryggorna visade sig ligga i ett område som inte omfattas strandskydd. För de övriga bryggorna gjordes en bedömning utifrån äldre kartor om de kunde anses vara samma brygga som 1975, och i så fall inte stred mot strandskyddet. En av bryggorna bedömdes vara samma som 1975. Övriga nio bryggägare ombads att ta bort bryggan och andra anläggningar som stred mot strandskyddet. Bryggägarna fick möjlighet att bemöta beslutet med information eller söka dispens. Alla bryggägare utom en inkom med bemötande eller dispensansökan. Arbetet med uppföljning av

strandskyddsdispenser, förelägganden och överklagande fortsätter under 2020.

BBV = Botkyrkas Blå Värden:

Miljö- och hälsoskyddsnämnden avropade och fick 224 000 kronor från kommunstyrelsen som bidrag till att utreda vilka åtgärder som behöver tas för att följa miljökvalitetsnormerna i Norrgaån. En konsult är upphandlad för att utreda vilka åtgärder som behöver göras och en rapport ska levereras i februari 2020.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden avropade och fick 70 000 kronor från kommunstyrelsen för att utveckla information om kommunens sjöar, vattendrag, grundvatten och kustvatten i det webbaserade verktyget Miljöbarometern.

Målsatta mått Utfall

2016 De klassade sjöarna i Botkyrka

(totalt 9 st.) som uppnår god ekologisk status , %.

67 67 67 67 56

Analys

Det är Tullingesjön som gått från god status till måttlig status. Statusen bygger på ett antal kvalitetsfaktorer. Den kvalitetsfaktor som förut bedömts som god, men nu måttlig, är växtplankton. Anledningen är att man ändrat metoden för bedömning av status. Själva kvaliteten i sjön har inte försämrats utan bedömningen har ändrats och blivit hårdare.

De klassade vattendragen i Botkyrka (totalt 3 st.) uppnår god ekologisk status.

0 0 0 0 0

Av Botkyrkas 16

ytvattenförekomster ska 9 stycken ha uppnått god ekologisk status 2021.

7 5

Analys

Resultatet för 2019 är att 5 ytvattenförekomster klarar ekologiskt god status av de 16

Verksamhetsberättelse, Miljö- och hälsoskyddsnämnden, Tertial 3 2019 15(29)

Målsatta mått Utfall

2016 ytvattenförekomsterna i Botkyrka kommun. (Ytvattenförekomsterna är 9 sjöar, 3 vattendrag och 4 kustvatten).

Vi når inte upp till 9 ytvattenförekomster med god status 2019 eftersom ekosystem som sjöar är ”tröga” system. Det tar tid för åtgärder att få effekt i vattnet. Kommunen är långt ifrån ensam om att påverka sjöarnas ekologiska status. Även om vi skulle göra vad vi kunde för att förbättra statusen, är det inte säkert att det skulle få genomslag om övriga påverkare inte genomför de åtgärder som behövs. Arbetet med bättre ekologisk status för

ytvattenförekomsterna fortsätter under 2020.

ytvattenförekomsterna fortsätter under 2020.