• No results found

Beslut om insatser för att mildra effekterna av ökande arbetslöshet i Hudiksvalls kommun

In document Uppföljning av kommunens ekonomi mm (Page 147-166)

Lärandenämnden beslutar

att föreslå kommunstyrelsen att anta förslag till insatser som beskrivs för att personer utan arbete eller annan sysselsättning skall öka sina möjligheter att närma sig arbetsmarknaden

att föreslå kommunstyrelsen att bevilja lärandenämnden resurser som föreslås för spår 1

att föreslå kommunstyrelsen att bevilja lärandenämnden resurser som föreslås för spår 2

att föreslå kommunstyrelsen att bevilja lärandenämnden resurser som föreslås för spår 3Sammanfattning

Verksamhetschef urban Wickman föredrar ärendet.

Vuxenutbildningen har i samarbete med Arbetsliv och försörjning inom SoM som övergripande mål och uppdrag att verka för ökad sysselsättning i form av arbete eller utbildning, minska kostnaderna för ekonomiskt bistånd samt en stärka individer möjlighet att etablera sig på den reguljära arbetsmarknaden.

Man ska verka för invånares inkludering och integrering i samhället och att de som står utanför arbetsmarknaden ses som en resurs för rekryteringsåtgärder.

Att hela arbetskraften i Hudiksvalls kommun tas till vara är av stor vikt för ökad välfärd och en socialt hållbar kommun samt för att möta de behov av

kompetensförsörjning kommunen på sikt har. Kommunens

arbetsmarknadsinsatser ska även främja samhällstjänster av högsta kvalitet, bidra till ett blomstrande näringsliv samt en attraktiv och hållbar livsmiljö.

Arbetsliv och försörjning samt vuxenutbildningen föreslår en riktad insats i form av tre steg. För att genomföra föreslagna insatser behövs förstärkning i ekonomiska resurser, vilket äskas och beskrivs nedan.

Beslutsunderlag

Tjänsteutlåtande - insatser för att mildra effekterna av ökande arbetslöshet i Hudiksvalls kommun.

Bilaga till tjänsteutlåtande

Lärandenämnden

Sammanträdesdatum

2020-12-03

Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Beslutet skickas till Kommunstyrelsen

Social- och omsorgsnämndens arbetsutskott

Sammanträdesdatum

2020-12-10

§ 124 Dnr 2020-000487 - 744

Insatser för att mildra effekterna av ökande arbetslöshet i Hudiksvalls kommun

Social- och omsorgsnämndens arbetsutskott förslår nämnden föreslå kommunstyrelsen besluta

att anta förslag till insatser som beskrivs för att personer som saknar arbete eller annan sysselsättning ska öka sina möjligheter att närma sig arbetsmarknaden, att bevilja social- och omsorgsnämnden resurser som föreslås för spår 1, att bevilja social- och omsorgsnämnden resurser som föreslås för spår 2, samt att bevilja social- och omsorgsnämnden resurser som föreslås för spår 3.

Sammanfattning

De övergripande målen och uppdragen för Arbetsliv och försörjning är ökad sysselsättning i form av arbete eller utbildning, minska kostnaderna för ekonomiskt bistånd samt stärka personer möjlighet att etablera sig på den reguljära arbetsmarknaden. Arbetsliv och försörjning arbetar även för invånares inkludering och integrering i samhället och att de som står utanför

arbetsmarknaden ses som en resurs för rekryteringsåtgärder.

Att hela arbetskraften i Hudiksvalls kommun tas till vara är av stor vikt för ökad välfärd och en socialt hållbar kommun samt för att möta de behov av

kompetensförsörjningen kommunen på sikt är i behov av. Kommunens arbetsmarknadsinsatser ska även främja samhällstjänster av högsta kvalitet, bidra till ett blomstrande näringsliv samt en attraktiv och hållbar livsmiljö.

Arbetsliv och försörjning föreslår en riktad insats i forma av tre spår; social samvaro, insatser för personer som inte är inskriven på Arbetsförmedlingen samt yrkesintroduktion med riktade utbildningsinslag. För att genomföra föreslagna insatser behövs förstärkning i ekonomiska resurser, vilket äskas och beskrivs nedan.

De föreslagna insatserna har utarbetats tillsammans bland andra med

vuxenutbildningen. Vuxenutbildning utformar ett liknande tjänsteutlåtande till lärandenämnden för vidare beslut till kommunstyrelsen.

Beslutsunderlag

Tjänsteutlåtande 2020-11-19 Bilagor 1a och 1b

Social- och omsorgsnämndens arbetsutskott

Sammanträdesdatum

2020-12-10

Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Beslutet skickas till

Social- och omsorgsnämnden

Verksamhetschef Maria Ström Åslund

Koordinator arbetsliv Emelie Herkules Kindahl

Bakgrund och ärendebeskrivning

Den 6 oktober bjöd Arbetsliv och försörjning in till en arbetsmarknadsdialog med syfte skapa ett gemensamt synsätt på hur vill vi, i Hudiksvalls kommun, gemensamt ska arbeta med

kompetensförsörjning, med personer som idag står utanför arbetsmarknaden och riktade insatser.

Dialogen resulterade i fem uppdrag, varav ett, att sammanställa möjligheten att ge förslag till nya arbetssätt och metoder, vardagligt kallat paketet. Detta i djup och nära samverkan mellan Arbetsliv och försörjning och vuxenutbildningen.

Arbetsgruppen har identifierat behov av stärkta insatser för personer som i dag är långtidsarbetslösa eller riskerar långtidsarbetslöshet.

Arbetsmarknaden har ökat kraven på vilka som söker arbete. Grupper som har särskilda svårigheter att nå en hållbar etablering på arbetsmarknaden, når inte fram, tröskeln in på den reguljära arbetsmarknaden är för hög.

De personer som har en särskilt utsatt situation på arbetsmarknaden har arbetsgruppen i ett första steg identifierat:

 Personer med kort utbildningsbakgrund eller ingen utbildningsbakgrund.

 Unga som varken arbetar eller studerar,

 Utrikesfödda

 Personer med funktionsnedsättning

Försörjningsstöd från kommunen kan för dessa personer vara det enda möjliga försörjningsalternativet.

Förslag till prioriterade områden

De åtgärder som arbetsgruppen identifierat innebär stärkta insatser så personer möjliggörs en stegförflyttning närmare arbetsmarknaden. Arbetsgruppen identifierar tre spår i ett första steg. Detta arbete är långsiktigt och omfattande. Dessa spår är förslag till prioriterande områden.

Spår 1 – social samvaro och arbetsträning

Personer som en längre tid befunnit sig utanför arbetsmarknaden, är sjukskrivna eller långtidsbidragstagande.

För personer som står särskilt långt ifrån arbetsmarknaden är målet att öka deras inkludering på

arbetsmarknaden. Det finns behov av grundläggande insatser som riktar sig till personer med en nedsatt förmåga av olika anledningar som påverkar deras möjligheter att etablera sig på arbetsmarknaden.

Spår 1 – social samvaro och arbetsträning

Arbetsliv och försörjning samt Vuxenutbildningen, möter idag personer som har betydande språkhinder, studier via SFI ger inte den bas som personen behöver då personen inte kan tillgodogöra sig insatserna via studieformen. Personen skrivs ut från utbildningen och Jobbcentrum bör då arbeta vidare men i dagsläget saknas resurser till dessa insatser.

Medarbetare inom Arbetsliv och försörjning ser även en utmaning i att motivera personer som står längst från arbetsmarknaden till att studera, främst unga och personer med funktionsnedsättning. I nuläget har flertalet av dessa individer ingen insats eller insatser genom VIA. Behovet av motivationshöjande insatser är stort för att ta nästa steg till utbildning. Främst för att sänka tröskeln mellan ett utanförskap och studier, att avväpna utbildningssteget.

Beskrivning

Flera av dessa personer behöver stärkas med mer baskunskaper, lära sig svenska samt andra kunskaper på annat sätt.

Detta kan uppnås via:

 Utökat coachande uppdrag, en djupare kartläggning av personers behov,

underbyggande och motiverande insatser som förflyttar personer närmare sysselsättning i form av exempelvis studier eller arbete.

 Utökat handledaruppdrag som länk mellan person och arbetsplats, utvecklande sysselsättning för personer utanför arbetsmarknaden genom företagsgrupper

 Social samhörighet (syftar till att stärka personer till ett självständigt vardagsliv) Denna insats pågår inom ramen för erhållet ESF-finansierat projekt Nya extrastöd.

 Insats – vägen till studier, en samverkan mellan vuxenutbildningen och Jobbcentrum.

Förväntat resultat:

- uppnå en språknivå för att ta del av insatser inom Arbetsförmedlingen ex. nystartsjobb, extratjänst eller introduktionsjobb, fokus på digital kunskap

- uppnå stärkta kunskaper för att öka möjligheten att påbörja studier eller arbetsträning - ökad motivation till förflyttning närmare arbetsmarknaden för personen

Spår 2 – för personer som inte är inskrivna på Arbetsförmedlingen.

En andel av de aktuella personerna inom Arbetsliv och försörjning är i dagsläget inte inskrivna på Arbetsförmedlingen. Personen bedöms inte stå till arbetsmarknadens förfogande, eller inte har kunskap om vikten av att vara inskriven vid Arbetsförmedlingen.

Det kan finnas behov av att stärka personen så denne kan ta del av de insatser som erbjuds inom Arbetsförmedlingen.

Exempel på dessa insatser kan vara, arbetsträning, skapad anställning som inte är subventionerad av staten eller insatser för att närma sig studier.

I Hudiksvall har vi en ungdomsarbetslöshet i december 2020 på 17,3 % (motsvarar 330 ungdomar). En ökning på 4,4 % jämfört med december 2019. Ungas etablering på arbetsmarknaden riskerar att försvåras när tillgången på sommarjobb minskar och många inträdesjobb har försvunnit med anledning av den rådande pandemin och en lågkonjunktur. Med ingen eller kort arbetslivserfarenhet och ofta osäkra anställningar blir unga särskilt utsatta på arbetsmarknaden.

Under hösten möjliggjordes en satsning med stöd av statsbidrag, Jobb för unga. 24 ungdomar har anställts inom ramen för statlig finansiering som ett pilotprojekt.

En anställning inom våra kommunala verksamheter i kombination med en insats - vägen till studier. Detta för att motivera fler ungdomar till studier och stärka möjligheterna för inträde på den reguljära

arbetsmarknaden.

Arbetsgruppen ser att detta arbete bör fortsätta med eller utan finansiering av statliga medel. I dagsläget finns inga signaler om staten kommer finansiera ungdomsanställningar under 2021.

Beskrivning

En insats i form av ungdomsanställning/jobb för unga under en tremånadsperiod kombinerat med utbildningsinslag.

Innan avslutad anställning ska en tydlig planering mellan ungdom och coach finnas vad nästa steg blir, studier, lärlingsupplägg eller reguljärt arbete.

Vidare identifierar arbetsgruppen personer som är i behov av exempelvis arbetsträning för att närma sig arbetsmarknaden. Insatser i form av köp av arbetsträningsplatser inom ideella organisationer och socialt företag behöver utvecklas vilket kommer innebära en kostnad för kommunen om detta genomförs.

Förväntat resultat:

- fler ungdomar når reguljär anställning

- fler ungdomar som påbörjar utbildning efter avslutad insats

- att öka personers möjlighet att ta nästa steg i sin process närmare egen försörjning - på sikt minskat behov av ekonomiskt bistånd

Dessa personer är i behov av stärkande insatser för att tillgodogöra sig arbetsmarknadsåtgärden i större utsträckning. De stärkande insatserna ökar möjligheten för personen att närma sig arbetsmarknaden och når bättre resultat.

Arbetsgruppen har identifierat att majoritet av de personer som i nuläget har en extratjänst studerar vid SFI som utbildningsinslag. På grund av språkhinder samt brist på branschnära utbildning kan steget till reguljär anställning efter avslutad extratjänst vara svårt, inte minst inom vår egna arbetsgivare Hudiksvalls kommun.

Syftet med spår 3 är att förflytta personer närmare identifierat behov hos arbetsgivare.

Arbetsgruppen har i ett första steg undersökt arbetsgivares efterfrågan på kompetens. Det som återkommande efterfrågas av flera enhetschefer inom Hudiksvalls kommun är utökade kunskaper i yrkessvenska, baskunskaper som service och bemötande samt baskunskaper i yrket. Dialog med presumtiva arbetsgivare lokalt och regionalt är ett prioriterat område.

Beskrivning

Flera insatser med statlig medfinansiering, sker inom ramen för statens arbetsmarknadspolitiska program.

De vanligaste statliga subventionerna är

extratjänster, introduktionsjobb, lönebidrag för utveckling i anställning (LFU), nystartsjobb, lönebidrag vid anställning, lönebidrag för trygghet i anställning.

Under januari månad -21 meddelande Arbetsförmedlingen Gävleborg om förändringar.

Med anledning av det tydliga uppdraget att öka utbildningsinsatserna för arbetssökande har vi behövt se över vårt totala uppdrag.

Delvis ligger bilden av nuvarande balans mellan insatserna till grund för detta, alltså att balansera användandet av vårt förvaltningsanslag (personalresurser). Uppenbart är att vi ligger mycket högt i extratjänster och introjobb. För att klara de andra prioriterade uppdragen behöver vi stoppa ökat inflöde i dessa program. De låser redan, med den volym vi har idag, resurser ända in i 2022–23.

Arbetsgruppen har identifierat utvecklingsområden för arbetet gällande anställning med statlig

subventionering. Yrkesintroduktion (vardagligt kallat praktik) kombinerat med ett utbildningspaket ökar personens förutsättningar att möta arbetsgivarens behov och förväntningar vid rekrytering, kommunen som arbetsgivare men även inom den privata sektorn.

Genom arbete med skapad anställning eller yrkesintroduktion kan även kommunala bolag, privata sektorn, sociala företag samt ideella organisationer vara aktuella i insatser för att förflytta personer närmare egen försörjning.

Ett viktigt steg i dessa arbetsmarknadsinsatser är kedjeprocesser. Det ska finnas en tydlighet i nästa steg för personen samt arbetsplatsen, när det gäller nästa steg till utbildning eller arbete genom reguljär anställning eller andra insatser med statlig finansiering. Denna uppföljning sker via Arbetsliv och försörjning i form av coachuppdrag.

Ovanstående ska ske genom nära samarbete mellan Arbetsliv och försörjning samt Vuxenutbildningen via tät uppföljning av coach via Arbetsliv och försörjnings enhet Jobbcentrum.

Se bilaga 1a samt 1 b.

Spår 1 Åtgärder år 2021 år 2022 år 2023

Förstärkt insats

1. Utökat coachande uppdrag, en djupare kartläggning av personers behov

2. Utöka handledaruppdrag som länk mellan person och arbetsplats. Detta genom utvecklande sysselsättning för personer utanför arbetsmarknaden genom företagsgrupper

3. Social samhörighet syftar till att stärka personer till ett självständigt vardagsliv genom utökat coachande uppdrag, en djupare kartläggning av personers behov

4. Insats – vägen till studier, en samverkan mellan vuxenutbildningen och Jobbcentrum.

Implementerat arbetssätt som möjliggör uppdraget djupare kartläggning för coach inom Jobbcentrum

Utöka handledaruppdrag som länk mellan person och arbetsplats. Detta genom utvecklande sysselsättning för personer utanför

arbetsmarknaden genom företagsgrupper

Fortsatt arbeta till att stärka personer till ett självständigt vardagsliv genom utökat coach inom Jobbcentrum Utöka handledaruppdrag som länk mellan person och arbetsplats. Detta genom utvecklande sysselsättning för personer utanför arbetsmarknaden genom företagsgrupper Fortsatt arbeta till att stärka personer till ett självständigt vardagsliv

Syftar till att stärka personer till ett självständigt vardagsliv

Stärka personers förflyttning till egen försörjning Öka sysselsättning i form av arbete eller utbildning Öka antalet personer som gör sin arbetslivsinriktade praktik och Daglig verksamhet i arbetslivet

/näringslivet Förväntat

resultat och utfall

Att personer uppnår en språknivå för att ta del av insatser inom Jobb- och utvecklingsgarantin, Ungdomsgarantin eller subventionerad anställning via Arbetsförmedlingen.

Uppnå stärkta kunskaper för att öka möjligheten att påbörja studier eller arbetsträning

Ökad motivation till förflyttning närmare arbetsmarknaden för personen

Fler personer når reguljär anställning

Fler personer som påbörjar utbildning efter avslutad insats

På sikt minskat behov av ekonomiskt bistånd

Fler personer förflyttar sig till egen försörjning

Ökad sysselsättning i form av arbete eller utbildning av personer som idag är aktuell inom Jobbcentrum eller VIA Målet är att arbeta ner antalet ärende inom ekonomiskt stor del en påverkansfaktor.

Fler personer förflyttar sig till egen försörjning Ökad sysselsättning i form av arbete eller utbildning av personer som idag är aktuell inom Jobbcentrum eller VIA

Att arbeta ner antalet ärende inom ekonomiskt

Förväntat resultat av satsning 2021

Spår 1

Beräknad kostnad under 2021

4,0 handledare årskostnad 2020 10 månader 1 500 000 kr

Spår 2 Åtgärder år 2021 år 2022 år 2023

Förstärkt insats

1.Ungdomsanställning/jobb för unga under

tremånadsperioder kombinerat med utbildningsinslag.

2. Arbetsträning för att närma sig arbetsmarknaden Insatser i form av köp av arbetsträningsplatser inom ideella organisationer och sociala företag behöver utvecklas.

Fortsatt arbete med ungdomsanställningar samt arbetsträning för personer som behöver stöd att närma sig arbetsmarknaden

Fortsatt arbete med ungdomsanställningar samt arbetsträning för personer som behöver stöd att närma sig

arbetsmarknaden Nära samverkan mellan Arbetsliv och försörjning

samt vuxenutbildning

Nära samverkan mellan Arbetsliv och Försörjning samt Arbetsförmedlingen

Skapa ett arbetssätt där handledare är stöd mellan person och arbetsplats

Implementering av IPS, evidensbaserat arbetssätt

nuläget med nämnda aktivitet med förväntade resultat. IPS främjar personers utveckling och skapar förutsättningar till stegförflytting.

3. Denna insats pågår inom ramen för erhållet ESF-finansierat projekt Nya extrastöd

4. Bekostad inom budgetram Vuxenutbildningen

1. Inrymmer i ordinarie budget, extra medel äskas varken år 2021 eller 2022 2. Förflyttning av befintliga fasta kostnader möjliggör

syfte Ökad samverkan med arbetslivet och andra aktörer Ökad sysselsättning i form av arbete eller utbildning Resultat och

utfall

Fler ungdomar når reguljär anställning

Fler ungdomar som påbörjar utbildning efter avslutad insats

Att öka personers möjlighet att ta nästa steg i sin process närmare egen försörjning

På sikt minskat behov av ekonomiskt bistånd

Fler ungdomar når reguljär anställning

Fler ungdomar som påbörjar utbildning efter avslutad stor del en påverkansfaktor.

Samhällsförändringar är till stor del en

påverkansfaktor.

Aktiviteter En tät uppföljning mellan coach och individ, med en tydlig planering för nästa steg

Nära samverkan mellan Arbetsliv och försörjning samt vuxenutbildning

Genom upphandlingsprocess sluta avtal med aktörer för arbetsträningsplatser

Implementering av IPS, evidensbaserad arbetsmetod

Samtliga aktiviteter är fortsatt viktiga, samt utvecklas efter nuläget Implementering av IPS, evidensbaserad metod inom Arbetsliv och Försörjning.

Arbetssättet förstärker förutsättningarna att arbeta med nämnda aktivitet med förväntade resultat. IPS

Medel för löner till Jobb för unga

20 ungdomar/tremånadersperiod (, april-juni, juli-sept, okt-dec) Totalt 60 ungdomsanställningar under 2021

Ekonomiska resurser som täcker kostnader för köp av platser för arbetsträning

Arbetsliv och rörsörjning bevaka förutsättningar för annan finansiering i det fall det inte inryms i ordinarie budget

Arbetsliv och Försörjning

genom upphandling/avtal, kostnad utreds att finansieras inom egen ram.

finansiering av särskilt prioriterade insatser.

Unga är fortsatt prioriterad målgrupp annan finansiering

Beräknad kostnad under 2021

Medellön för jobb för unga. Efter förhandling med fackliga organisationer gäller Kommunals avtal om lägstlön 19 550 kr/månad, ej feriearbetslön som tidigare angivits.

Utgångspunkt; 20 ungdomar anställs i tre månader, totalt 60 anställningar under ett år, beräknad start 20210401. 210208 – meddelande om förändrat/lägre PO pålägg ungdomar 2021

Kostnad kvartal för 20 ungdomar 1 380 000 kr Beräknad kostnad tre kvartal 4 100 000 kr

Spår 3 Åtgärder år 2021 år 2022 år 2023

Förstärkt insats

1. Coachning mot skapad anställning som leder till hållbar reguljär anställning

2. Tillgång till arbetsplatser som även kommunala bolag, sociala företag samt ideella organisationer genom nystartsjobb och/eller LFU

3. Anställning med statlig subventionering eller yrkesintroduktion (praktik) kombinerat med ett utbildningspaket. För att öka personens

förutsättningar att möta arbetsgivarens behov och förväntningar vid rekrytering, kommunen som arbetsgivare men även inom den privata sektorn

Fortsatt arbete i ordinarie struktur med coachning till subventionerade

anställningar i kombination med utbildningsinslag.

Kopplat till arbetsgivarens behov.

Fortsatt arbete i ordinarie struktur med coachning till subventionerade

anställningar i kombination med utbildningsinslag.

Kopplat till arbetsgivarens behov.

utbildningsutbud.

Övergrip-ande mål och syfte

Stärka personers förflyttning till egen försörjning Ökad samverkan med arbetslivet och andra aktörer Ökad sysselsättning i form av arbete eller utbildning Resultat och

utfall

Fler personer når reguljär anställning

Fler personer som påbörjar reguljär utbildning efter avslutad insats

På sikt minskat behov av ekonomiskt bistånd

Fler personer når reguljär anställning stor del en påverkansfaktor.

Aktiviteter En tät uppföljning mellan coach och individ Stöd till arbetsgivare som bereder plast för person med subventionerad anställning

Nära samverkan mellan Arbetsliv och försörjning samt vuxenutbildning

Nära samverkan mellan Arbetsliv och Försörjning samt Arbetsförmedlingen

Skapa ett arbetssätt där handledare är stöd mellan person och arbetsplats

Implementering av IPS, evidensbaserad arbetsmetod

Samtliga aktiviteter är fortsatt viktiga, samt utvecklas efter nuläget Implementering av IPS, evidensbaserad metod inom Arbetsliv och Försörjning.

Arbetssättet förstärker förutsättningarna att arbeta med nämnda aktivitet med förväntade resultat. IPS utvecklas efter nuläget

Behov av

resurs-1. coachresurs Arbetsliv och Försörjning

bevakar ständigt

Arbetsliv och Försörjning bevakar ständigt

arbete med spår 3

prioriterade insatser.

Målet är att arbeta ner antalet ärende inom ekonomiskt bistånd. – förflytta budgetkostnader från utbetalning av

ekonomiskt bistånd till andra insatser så som arbetsträning och coachande insatser.

prioriterade insatser.

Spår 3

Beräknad kostnad under 2021

1,0 coachresurs årskostnad 2020 10 månader 500 000 kr

Övriga kostnaden under spår 3 belastas främst av vuxenutbildningen Beräknad kostnad för genomförande av de olika spåren

Totalt kostnad under 2021 Spår 1

1 500 000 kr Spår 2 4 100 000 kr Spår 3 500 000 kr

Total summan av kostnader 6 100 000 kr

Ärendets beredning

Utifrån den arbetsmarknadsdialog som genomfördes 6 oktober skapades en arbetsgrupp.

Deltagande i arbetsgruppen var representanter från Arbetsliv och försörjning båda enheter VIA och Jobbcentrum, representanter från Vuxenutbildningen. Dialog har förts med Hudiksvalls Näringslivs AB, enhetschefer inom kommunens egna verksamheter samt Arbetsförmedlingen.

Förvaltningens motivering

För att få önskad effekt föreslår vi att samtliga tre spår antas.

Bakgrund och ärendebeskrivning

Bakgrund och ärendebeskrivning

In document Uppföljning av kommunens ekonomi mm (Page 147-166)