• No results found

Besvarande av syfte

Vårt inledande syfte med uppsatsen var ”att utreda hur campingar kan utnyttja marknadsstrategier för att kunna tilltala nordtyska turister och vad som styr tyska turisters beslut när det gäller val av camping på Öland”. För att besvara detta syfte var vi tvungna att besvara tre delsyften:

6.1.1 Delsyfte 1

Vilka krav ställer tyska turister på den svenska campingprodukten?

Intressant att diskutera är vilka krav som tyska turister ställer på svenska campingplatser innan själva resan och sedan kolla på vilka kriterier som är viktiga att uppfylla under den tid de tyska gästerna befinner sig på campingplatsen.

Samtliga respondenter är överens om att Sveriges natur är det som främst tilltalar tyska turister. Tyskarnas efterfråga av en naturupplevelse beror, enligt experterna, på både Astrid Lindgrens litteratur men även avsaknaden av en orörd natur i hemlandet. Tyskarna ser Sverige som en förebild i miljöfrågor, detta anser vi kan vara ännu en reseanledning för den tyska turisten att besöka Sverige. Detta bekräftas även av våra respondenter från campingsektorn som samtliga framhåller att skötseln av campingplatsen är av yttersta vikt. Tyskarna är inte ensamma om att uppskatta miljöansvar, miljötänket har under de senaste decennierna vuxit sig allt starkare världen över. Eriksöre föregår med gott exempel genom deras medlemskap i Blå Flagg, en organisation som vi spår en lysande framtid och är övertygade om att fler campingplatser kommer att ansluta sig till.

Tyskarna börjar tidigt med att söka information om tänkbara resmål, därför måste campingplatser kunna besvara deras frågor i förväg, helst på tyska understryker samtliga respondenter. Därför bör campingplatser vara tydliga i sin marknadsföring där det ska framgå exakt vad som ingår i tjänsteerbjudandet. Tyska turister kräver nämligen ordning och reda, betonar både experterna och campingägarna. Tyska turister vill ha mycket information, de ska inte behöva fråga om; campingens storlek, aktiviteter, avstånd till centrum, närhet till trafikerad väg och barnsäkerhet. Den tyska turisten vill veta vad olika saker kostar eftersom det är priset som styr kundens förväntningar på kvalité och service, förklarar Bunkus. Han får stöd av övriga experter och campingägarna som anser att endast hög kvalitet på tjänsteerbjudandet kan berättiga ett högt pris. Vidare är det viktigt att campingplatserna lever upp till de förväntningarna som de skapat hos sina tyska kunder understryker experterna, med andra ord campingarna ska endast lova vad de kan hålla.

De tyska turister som besöker Sverige befinner sig ofta i medelåldern och ankommer i husbil eller husvagn, enligt campingägarna. Vidare efterfrågar tyska turister en god kvalitet på tjänsterbjudandet vilket leder till att en campingplats med ett minimum på tre stjärnor föredras, förklarar experterna. Tyskarna efterfrågar det som de inte har tillgång till hemma, plats är ett exempel vilket de inte har hemma i Tyskland där det är trångbebott. Förutom plats tycker de tyska campinggästerna om att sköta sig själva, klagar inte och är anonyma enligt campingägarna. Detta tror vi beror på att de vill uppleva den svenska naturen genom aktiviteter som cykling och vandring medan de aktiviteter som lockar de svenska barnfamiljerna inte tilltalar tyskarna. Det faktum att de tyska turisterna inte klagar på det skrala utbud av aktiviteter som många campingplatser erbjuder under off-season, tror vi beror

~ 51 ~

på att tyskarna är medvetna om att de inte kommer under högsäsongen. En annan förklaring kan vara att aktiviteterna som campingplatserna erbjuder helt enkelt inte är av intresse för denna kundgrupp.

Sammanfattningsvis söker de tyska turisterna lugn och ro ute i naturen. Müller (2001) framhåller att lyx i framtiden kan komma att innebära vacker orörd natur, avskildhet och att ha gott om utrymme där man kan göra vad man önskar. Detta är precis vad den tyska turisten efterfrågar av den svenska campingprodukten.

6.1.2 Delsyfte 2

Vilken typ marknadsföringsaktivitet ger bäst respons på tyska turister?

I kapitel fyra kom vi fram till att Tyskland är ett stort land med en stor befolkningsmängd. Landet är tätbefolkat och ligger geografiskt sett nära Sverige, med transportmöjligheter som flyg, båt och broförbindelser. I det här skedet av uppsatsen vet vi en hel del om nordtyskar och deras preferenser, frågan är hur vi bäst når dem? Under ”marknadskommunikation” i kapitel fyra lyfter vi fram effektiva marknadskanaler för öländska campingägare mot Nordtyskland som segment. Vissa marknadsföringsaktiviteter är alltid mer effektiva än andra, så är det även i vårt fall. Marknadskanaler som, idag, visat sig mest användbara inom campingsektorn, sett utifrån både primär- och sekundärdata, är: hemsidan, sponsrade länkar/sökträffar, word-of-mouth och campingkataloger.

Dessa marknadskanaler används dock mot den svenska marknaden i dagsläget, för att nå den tyska marknaden måste man se över marknadskommunikationen. Samtliga tre respondenter från campingsektorn är överens om att Nordtyskland är en god potentiell ny marknad, men ingen vågar penetrera marknaden ensam. De hävdar i samförstånd att det är alldeles för osäkert, då de inte känner till marknaden tillräckligt i dagsläget, vidare anser de att marknadsaktiviteter kan bli en alltför kostsam historia på denna marknad.

Därför har vi tagit hjälp av s.k. experter, respondenter som innehar gedigen kunskap om såväl tyskar som den tyska marknaden och hur man når detta segment. Experterna är överens om ovanstående fyra marknadskanaler är effektiva även på den tyska marknaden, men de behöver kompletteras. För det första råder dem campingägarna att besöka mässor i Nordtyskland, inte i första hand för att marknadsföra sig utan snarare för att öka kunskapen om marknaden. Vi vet att tyskarna kommer starkt på internetfronten, därför är sociala medier såsom communities och bloggar något som ligger i tiden enligt våra experter. Bunkus menar att tyskarna inte använder samma communities som svenskarna idag, men tipsar om vilka som används:

StudiVZ, SchülerVZ, Xing och Wer-kennt-wen.de. Experterna framhäver även att provisioner agenter och alotment är tre framgångsrika sätt att arbeta mot tyskarna. Zillinger menar att vikten av guideböcker fortfarande är stor hos tyskarna, därför ser vi även denna marknadskanal som framgångsrik. Nyhetsbrev är en annan marknadsaktivitet som experterna lyfter fram, de menar att tyskarna älskar att få någonting skickat till sig. Får dem det så ökar den upplevda kvaliteten och de tipsar vänner och bekanta – word-of-mouth föds. Nyhetsbrev är någonting som Böda Sand har tänkt på, de har sedan hösten 2008 skickat ut nyhetsbrev till sina återkommande kunder. Avslutningsvis framhåller experterna att annonskampanjer måste planeras väl och vara väl riktade mot ett noga utvalt geografiskt område, eller kundgrupp. För att sammanfatta de effektiva marknadsföringsaktiviteterna mot det tyska segmentet kan vi konstatera att förutom de idag använda marknadskanalerna måste följande marknadskanaler kompletteras för att nå in på den tyska marknaden.

• Arbeta med provision och med agenter • Sociala medier

~ 52 ~ • Nyhetsbrev • Mässor • Guideböcker • Välplanerad annonsering

6.1.3 Delsyfte 3

Vilken påverkan har satsningen på en ny kundgrupp, den tyska turisten, för en öländsk campingplats?

För att besvara detta delsyfte har vi utgått från Normanns modell, Service Management Systemet, som undersökningsinstrument. Det första logiska steget i analysen var att lägga till den nya kundgruppen under huvudkomponenten marknadssegment, i Normanns modell. Med detta gjort, och efter noggrannare granskning kom vi fram till att modellen inte är fullt tillämpbar för detta ändamål. Resultatet av att lägga till den nya kundgruppen i marknadssegmentet är svårt att utläsa i modellen, om inte omöjligt. Dock förklarar Normann (2000) att hela servicesystemet utformas utifrån de utvalda kundgrupperna. Men detta syns inte i modellen, Marknadssegmentet får inte större plats än övriga huvudkomponenter i modellen. Därför har vi valt att modifiera Normanns modell, för att öka förståelsen och lättare utläsa resultatet av att lägga till en ny kundgrupp. Exakt hur mycket en ny kundgrupp påverkar är svårt att säga, däremot kan vi konstatera att en påverkan finns och vi kan även se vilka delar komponenter som kommer att påverkas.

En satsning på den tyska kundgruppen kommer inte att byta en campingplats nuvarande kundgrupp, snarare komplettera denna. Lägger vi därefter till att tyskarna föredrar att besöka Sverige off-season och inte har någon negativ påverkan på varken campingen generellt eller dess kunder förstår vi att satsningen på den tyska kundgruppen inte kommer att påverka de öländska campingarna särskilt mycket. Precis som campingägarnas beskrivning av den tyska turisten – lugn, harmonisk, gör inte mycket väsen av sig och klarar sig gärna på egen hand – tror vi inte att satsningen på detta segment kommer att innebära några större förändringar på campingen på ett generellt plan. Det som måste till är personalutveckling i det tyska språket samt att viss kommunikation måste kommuniceras på engelska och tyska. Våra sekundära källor stämmer bra överens med våra respondenters åsikter på denna punkt: den tyska turisten anpassar sig till den svenska campingprodukten, endast språkbarriären måste övervinnas.

Campingplatser som vill locka till sig ännu mer tyska turister måste dock utföra förändringar i servicekonceptet och leveranssystemet, förslag på sådana förändringar behandlas i avsnittet 6.3 Rekommendationer.

Related documents