• No results found

5. Analys och resultat

5.2 Betydelsefulla personer

I detta avsnitt redogör vi för de personer kvinnorna framhåller som betydelsefulla för dem i deras karriärer.

5.2.1 Nätverk i arbetslivet

Kvinnorna beskriver betydelsen av särskilda personer i deras arbetsliv. De talar bland annat om hur deras chefer inverkar positivt på deras karriärer. Cheferna framhålls vara stöttande och uppmuntrade i syfte att få kvinnorna att nå framgång. Kvinnorna uttrycker chefernas

betydelse på olika sätt.

… jag har haft en modig chef som har vågat ge mig de här jobben hela tiden. Det är faktiskt samma chef som gav mig ett chefsjobb och som sedan lyfte upp mig igen och gav mig det här jobbet. Det är en speciell person… (Ellen).

Kvinnorna beskriver att de utan chefernas hjälp inte skulle ha nått sina nuvarande positioner. Vi ser en tendens till att kvinnorna förlitar sig på sina chefers åsikter om vilka steg de bör ta i sina karriärer. Detta tydliggörs genom nedanstående citat.

Sen hade jag chefer som tyckte att jag hade stor kompetens i det här med

förändringsledning och att jobba med människor. De frågade mig: ’Ska du inte in på ett annat spår nu när du kan den andra biten?’ (Anna-Lisa).

Kvinnorna planerar själva inte sina karriärer utan litar istället på sina chefers omdömen. Vi ser alltså att cheferna är betydelsefulla för kvinnorna i deras resa att nå höga positioner. Med chefernas hjälp möjliggörs kvinnornas utveckling i arbetslivet.

Det framkommer att även kollegor är betydelsefulla för kvinnorna. Kvinnorna beskriver hur de själva lägger ned tid på att hjälpa andra framåt i sina karriärer. De stöttar främst kollegor på lägre nivåer än de själva, vilket exemplifieras nedan.

Jag tror att många från organisationen vill ha min tid, som bollplank eller som råd i saker och ting. Kvinnor söker sig lite grann till mig och vill ha råd när de står inför ett val, ’Ska jag söka mig dit eller dit?’ Helt enkelt att ha någon att resonera med (Ellen).

Kvinnorna gör sig tillgängliga för andra i deras organisationer och vill delge andra sina kunskaper. De vill möjliggöra att andra ska utvecklas. Kvinnorna fungerar i många fall som officiella eller inofficiella mentorer åt kollegorna. Vår tolkning är att kvinnorna ibland hjälper andra i syfte att i framtiden själva gynnas av det. Nedan följer ett citat som visar på hur kvinnorna drar nytta av dessa arbetsrelationer.

… en av mina underställda som vikarierade för mig var jättebra och det gick superbra för henne. Då kände jag att varför skulle jag komma tillbaka? (…) det är så häftigt att se någon som jag har haft ansvar för utvecklas vidare, att ge support och allt det här. Att det är någon som kliver fram och verkligen går in i det. Samtidigt kände jag inte att det skulle vara jätteroligt att gå tillbaka till det jobbet (Catrin).

Kvinnorna upplever att de i utbyte mot att hjälpa någon annan får någonting positivt tillbaka, till exempel möjligheten att vidareutvecklas i en annan position. Vår tolkning är att kvinnorna vill möjliggöra för andra kollegor både i syfte att hjälpa andra personer att utvecklas och att främja deras egna karriärer.

I detta avsnitt har det framkommit att olika personer är betydelsefulla för kvinnorna i deras arbetsliv. Vi har visat att kvinnorna upplever att deras chefer är viktiga för dem i deras karriärer. Cheferna tror på dem och hjälper dem genom att ge råd om framtiden. Detta framhåller även Kanter (1977) vara viktigt för att uppnå makt. Kanter talar om makt genom

personer vilka på olika sätt kan stötta en under ens karriär. Detta kan till exempel innebära att en sponsor hjälper en att snabbare klättra i karriären. I vår studie framhåller kvinnorna att deras chefer är viktiga i deras arbetsliv. Dessa chefer kan utifrån Kanters definition betraktas vara sponsorer.

Vi har även visat att kvinnorna framhåller att kollegor är betydelsefulla. I vår studie

framkommer det att kvinnorna hjälper medarbetare framåt i deras karriärer. Kvinnorna stöttar och ger råd till dessa personer. Även Kanter (1977) talar om vikten av ett socialt nätverk bestående av kollegor. Hon talar dock om två olika kategorier av kollegor, kollegor på samma nivå och på lägre nivå. Med kollegor på samma nivå utbytes kunskaper och syftet är att hjälpa varandra att nå framgång. Med kollegor på längre nivåer skapas istället relationer i syfte att i framtiden gynnas av dem. I vår studie talar kvinnorna inte om att de utbyter kunskaper med kollegor på samma nivå. Kvinnorna talar istället om betydelsen av att hjälpa andra på lägre nivåer.

5.2.2 Nätverk i privatlivet

Det framkommer även att kvinnorna upplever att olika personer i deras privatliv är betydelsefulla. De talar främst om att deras partners är viktiga för att klara av arbetet. Kvinnorna känner att deras partner stöttar dem både mentalt och praktiskt i hemmet. Citatet nedan illustrerar hur kvinnornas partners är betydelsefulla när de känner press i arbetslivet.

… jag skulle säga att min man hemma alltid har stöttat och liksom hjälpt till och varit det där bollplanket när man har brutit ihop och liksom känt sig ensammast i världen. Så han har ju varit ett jättestöd (Ellen).

Kvinnornas partners tar även ett större ansvar för familjen.

… det har faktiskt varit mycket så att min man har skött den delen och jag har inte gjort det, förutom på helgerna. (…) Men just under småbarnstiden, då var det han som tog det. Det var han som tog vabbet och det var han som skjutsade och hämtade vårt barn till skolan och ja så är det (Pia).

Vår tolkning är att kvinnornas partners är betydelsefulla för att de ska nå och klara av en hög position. Kvinnorna framhåller hur deras partners fungerar som mentala bollplank till vilka de kan ventilera sina tankar. Kvinnorna framhåller även hur deras partners hjälper dem att

kombinera arbets- och privatliv genom att de tar det största ansvaret hemma. Detta möjliggör i sin tur kvinnornas arbetsliv.

Vi ser dock en tendens att kvinnorna har svårt att helt släppa ansvaret för familjen. Kvinnorna prioriterar sina familjer trots att deras partners är till stor hjälp i kombinationen mellan arbets- och familjeliv. Det framkommer att kvinnorna ställer krav på sina arbetsgivare.

Jag prioriterar bort jobbet ibland när det går, jag gör sådana val. (…) Ibland måste man prioritera bort jobbgrejer och prioritera upp familjen och aktiviteter, till exempel om det är utvecklingssamtal i skolan (Catrin).

Vår tolkning är att kvinnornas familjer är av stor betydelse för dem. Detta uttrycks genom att de till exempel ställer krav på arbetsgivare att kunna spendera mer tid med sina familjer. Trots att kvinnorna värdesätter sina jobb framhåller de samtidigt betydelsen av att prioritera sina familjer. De anpassar därför sina karriärer i viss mån.

Vi har presenterat hur kvinnorna beskriver vikten av deras partners och familjer. De talar om hur deras partners möjliggör för dem att nå och hantera sina höga positioner i arbetslivet. Hirdman (1988) framhåller att män och kvinnor skiljs åt på grund av föreställningar om respektive kön. Resultatet i vår studie visar dock på en annan aspekt av detta. Kvinnorna försöker istället bryta sig loss från föreställningarna om dem. De väljer att ha ett större fokus på sina arbeten än på sina familjer, vilket utifrån samhällets föreställningar är ett manligt förhållningssätt. Kvinnorna gör detta bland annat genom att låta sina partners ta det största ansvaret i hemmet. Tendensen att agera utifrån det som anses vara ett manligt förhållningssätt kan även ses i Lindgrens (1985) strategibegrepp, kvinnor anammar män sätt att vara.

Det framkommer dock att kvinnorna inte helt och hållet vill släppa ansvaret för sina familjer. Detta överensstämmer med Elvin-Nowaks och Thomssons (2003) resonemang om att kvinnor inte helt kan passera gränsen mellan vad som anses vara manligt och kvinnligt. Kvinnorna i vår studie försöker bryta sig loss från föreställningen att kvinnor inte kan inneha höga positioner samtidigt som de har familj. Trots detta lyckas inte kvinnorna fullt ut eftersom de väljer att fortfarande prioritera sina familjer. I viss mån begränsar fortfarande föreställningar i omvärlden dem.

Related documents