• No results found

Betydelsen av relationer

In document Vägen ut ur kriminalitet (Page 31-34)

5. Resultat

5.5 Betydelsen av relationer

Att ha relationer som bidrar med positivt stöd i utvecklingen har samtliga informanter nämnt som avgörande för att ta sig vidare. I samband med att anslutning skett till

organisationerna Krami och Kris har informanterna kunnat känna att de varit lättare att ta sig vidare. Detta eftersom de nya relationerna ansågs vara av positiv karaktär. I

organisationerna har informanterna kunnat ge varandra stöttning på olika sätt vilket underlättat deras väg vidare. Informanterna beskriver att relationerna har skapat lycka eftersom de fått känna att de tillsammans kunnat arbeta med personliga mål, upprätthålla nya rutiner och kämpa vidare. Utöver att informanterna kände gemenskap i

organisationerna och kunde kämpa tillsammans bidrog anslutningen till att de kände gemenskap vilket förklaras med att” man inte var ensam”. Detta visar på att deltagarna och stödpersonerna tillsammans skapat en social miljö där informanterna känt sig viktiga. Detta lyfte informanterna som en bidragande faktor till att ta sig ur en kriminell livsstil.

En av informanterna berättar om hur hopp skapats efter anslutning skett till organisationen. En känsla av hopp om att lyckas väcktes i samband med att informanten blev en del av organisationen, de kändes som att han kommit ”långt på vägen denna gång”.

Andra viktiga relationer som informanterna nämner är relationer inom familjen som ger dem vidare hopp och drivkraft, exempel fru eller make. En av informanterna väljer att förklara vilken betydelse frun har i hans framgång genom att uttrycka att ” hon är mitt ankare”. Uttrycket tyder på att hennes stöd skapar hopp och stabilitet för informanten. Vidare förklarar sex av sju informanter att relationer till människor är viktiga ur aspekten att de bidrar med positivitet i deras utveckling. De poängteras samtidigt att det även finns en negativ bild av relationer. I samband med att informanterna pratar om sina vänner urskiljs vännerna med positiv inverkan gentemot de med negativ inverkan. Vänner som anses ha en positiv inverkan beskrivs vara de man träffat i samband med organisationerna medan de med negativ inverkan är de från de förflutna. En av informanterna berättar vidare

om föreningsledaren som en givande relation. Informanten pratar om och hur de hjälpt varandra. Informanten förklarar hur föreningsledaren är en stödpelare i hens arbete då de båda försöker upprätthålla ett vad de kallar normal livsstil. ”Han är min ghostguide här på Kris vi båda vill samma sak idag”. Detta visar på att föreningsledaren är den som vägleder informanten. Informanten berättar vidare att de känt varandra tio år tidigare då de båda två höll på med kriminalitet och droger. I organisationerna har informanterna känt som att de fått ingå i en ny grupp, där nya tankar och funderingar fått influera. I den nya gemenskapen har det funnits tid för att skapa en bättre livssituation i gemenskap med ”andra som bestiger samma berg”.

En av de sju informanterna nämner att relationer inte har någon betydelse för att lyckas ta sig ur. Hen pratar om hur den enda relationen som leder till den goda vägen är relationen till en högre makt. ”Relationen till Gud kanske hjälper, men inte till människor”.

Relationer till människan förklaras ha haft en negativ effekt många gånger för informanten. När detta nämns utgår informanten från sitt tidigare liv då informanten förklarar att vänner bidrog till att livssituation blev värre för hen. Resultatet visar på att relationer har någon form av betydelse och det anses ha både en positiv men också en negativ inverkan i arbetet med att ta sig ur kriminalitet. De negativa relationerna har samtliga informanter sett till att bryta med för att skapa nya relationer av betydelse.

En av informanterna berättar om just hur de nya relationerna byggts upp. En informant berättar om att i samband med att hen avtjänade sitt straff vid sluten anstalt hade informanten en nära relation till sin partner vilket var till hjälp för informantens väg ut ur kriminalitet. Vidare förklarade en att barndomsvänner innan kriminella livsstil startade var av betydelse senare när hen ville sluta, och när hen sökte arbete. Detta eftersom dessa vännerna hade föräldrar med egna företag som kunde hjälpa informanten in i arbetslivet. Det framkommer även att ensamheten är ett faktum i många informanters nuvarande situation och detta anses besvärande. Informanterna förklarar att det många gånger upplever att de inte delar samma historia med andra människor vid försök att skapa nya relationer, vilket i sin tur försvårar för dem att bilda nya viktiga relationer. Vidare nämns att sättet informanterna pratar på i det nya sammanhanget ofta skiljer sig från omgivningen, vilket tydliggör skillnader i sociala kontexter och sättet att uttrycka sig.

En av informanterna som är betydligt äldre än resterande i sin organisation visar hur hen i organisationen känner sig utanför och oförstådd, detta eftersom hen

benämner att de trots liknande kriminell bakgrund levt olika liv i kriminaliteten men idag sitter i samma båt. Informanten pratar om sina gamla vänner som hen haft och tycker att det är de relationerna som betytt något. ”Jag har inga vänner kvar, jag är ensam. Vi här idag har varit på olika ställen men sitter här med samma nederlag”. I samband med informanternas berättelser om relationer pratade samtliga gärna om uppväxten, avsaknaden av relationer då och den negativa inverkan olika relationer haft i den kriminella världen. De förflutna ansåg många informanter ha haft en bidragande faktor till att de lagt energi på att i sitt nuvarande liv försöka upprätthålla goda relationer till sin partner eller vara bra förebilder för sina barn. Eftersom det är något de själva saknat i sina liv. En annan informant nämnde avsaknad av relationen till den egna pappan som en orsak till att informanten idag ville bli en bra förälder åt sitt barn.

”Min pappa var aldrig där och jag fick vara den starka i familjen. Utan fadersbild rubbas det i huvet, man får ta på sig masker. Det har gjort mig stark också. Jag är inte stolt för vad jag gjort men för vem jag är idag för jag är en bra förälder”.

En annan informant förklarade att hen var uppvuxen i en borgerlig familj som bestod av mamma, pappa och syster. Föräldrarna var företagare och informanten förklarar att uppväxten var hur bra som helst samt att hen alltid var välkommen tillbaka hem till familjen. Att alltid haft någonstans att sova oavsett tillstånd gjorde att

informanten belyste det förgångna som de viktigaste och mest betydelsefulla i hens liv idag. Informanten pratar inte mycket om relationer i nutiden vilket förklaras med att det är en brist på goda relationer i hens liv idag. Detta som en direkt orsak av den kriminella livsstilen informanten haft vilken hen menar är en dålig livsstil och det medför att relationerna inte är så stabila eller förloras till slut. En ledsamhet över den nuvarande situationen uttrycks också av informanten och hen pratar om hur hen kan tänka sig att hen hade haft fler relationer än vad informanten har idag, detta om inte den kriminella livsstilen hade valts. ”Det var denna väg gud valde till mig. Men jag vet att jag kunde haft mycket mer”.

In document Vägen ut ur kriminalitet (Page 31-34)

Related documents