• No results found

Beslut

1. Kultur- och fritidsnämnden beviljar Attention Eskilstuna 16 400 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild samhällsnytta.

2. Kultur- och fritidsnämnden beviljar Astma och Allergiföreningen i Eskilstuna 8 000 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild samhällsnytta.

3. Kultur- och fritidsnämnden beviljar BRIS 32 000 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild samhällsnytta.

4. Kultur- och fritidsnämnden beviljar Brottsofferjouren Eskilstuna 29 000 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild samhällsnytta.

5. Kultur- och fritidsnämnden beviljar Diskrimineringsbyrån Humanitas 97 000 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild

samhällsnytta.

6. Kultur- och fritidsnämnden beviljar Dyslexiförbundet i Eskilstuna 10 600 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild samhällsnytta.

7. Kultur- och fritidsnämnden beviljar Eskilstuna Fibromyalgiförening 7 600 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild samhällsnytta.

8. Kultur- och fritidsnämnden beviljar Eskilstuna Finska Förening 85 200 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild samhällsnytta.

9. Kultur- och fritidsnämnden beviljar Eskilstuna Idrottsföreningars Samorganisation 329 800 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild samhällsnytta.

10. Kultur- och fritidsnämnden beviljar Parasport i förening i Eskilstuna 240 000 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild

samhällsnytta.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

11. Kultur- och fritidsnämnden beviljar Demensföreningen i Eskilstuna 7 600 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild samhällsnytta.

12. Kultur- och fritidsnämnden beviljar Eskilstuna Strokeförening 14 400 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild samhällsnytta.

13. Kultur- och fritidsnämnden beviljar Funktionsrätt Eskilstuna 19 400 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild samhällsnytta.

14. Kultur- och fritidsnämnden beviljar Frivilligcentralen Eskilstuna 97 000 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild samhällsnytta.

15. Kultur- och fritidsnämnden beviljar Frälsningsarmén i Eskilstuna 58 200 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild samhällsnytta.

16. Kultur- och fritidsnämnden beviljar FUB Eskilstuna 43 600 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild samhällsnytta.

17. Kultur- och fritidsnämnden beviljar FUB Lekotek 463 000 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild samhällsnytta.

18. Kultur- och fritidsnämnden beviljar Föreningen Brobygget 10 000 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild samhällsnytta.

19. Kultur- och fritidsnämnden beviljar Föreningen Edit Eskilstuna 56 200 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild samhällsnytta.

20. Kultur- och fritidsnämnden beviljar Föreningen Sörmlandsleden 41 600 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild samhällsnytta.

21. Kultur- och fritidsnämnden beviljar Föreningen Grunden Eskilstuna 14 400 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild

samhällsnytta.

22. Kultur- och fritidsnämnden beviljar Hjärt och lungsjukas förening i Eskilstuna 11 600 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild samhällsnytta.

23. Kultur- och fritidsnämnden beviljar Husföreningen E18, 24 200 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild samhällsnytta.

25. Kultur- och fritidsnämnden beviljar Kamratföreningen Änkor och änkemän i Eskilstuna 7 600 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild samhällsnytta.

26. Kultur- och fritidsnämnden beviljar Kobane Kurdiska kvinnoföreningen i Eskilstuna 4 800 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild samhällsnytta.

27. Kultur- och fritidsnämnden beviljar Korpen Eskilstuna 106 600 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild samhällsnytta.

28. Kultur- och fritidsnämnden beviljar Kroatiska föreningen Vladimir Nazor i Eskilstuna 33 800 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild samhällsnytta.

29. Kultur- och fritidsnämnden beviljar Kvinnojouren MOA 281 200 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild samhällsnytta.

30. Kultur- och fritidsnämnden beviljar Parkinson Norra Sörmland 9 600 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild samhällsnytta.

31. Kultur- och fritidsnämnden beviljar PRO samorganisation Eskilstuna 242 400 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild

samhällsnytta.

32. Kultur- och fritidsnämnden beviljar Psoriasisförbundet Eskilstuna/Strängnäs 7 600 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild samhällsnytta.

33. Kultur- och fritidsnämnden beviljar RBU Eskilstuna 8 600 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild samhällsnytta.

34. Kultur- och fritidsnämnden beviljar Reumatikerföreningen Eskilstuna 14 400 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild

samhällsnytta.

35. Kultur- och fritidsnämnden beviljar Serbiska föreningen Sloga 23 200 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild samhällsnytta.

36. Kultur- och fritidsnämnden beviljar SKPF avd 8, 35 000 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild samhällsnytta.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

37. Kultur- och fritidsnämnden beviljar SPF Seniorerna Eskilstuna 33 800 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild samhällsnytta.

38. Kultur- och fritidsnämnden beviljar SPF Seniorerna Kafjärden 4 800 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild samhällsnytta.

39. Kultur- och fritidsnämnden beviljar SPF Seniorerna Torshälla 39 600 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild samhällsnytta.

40. Kultur- och fritidsnämnden beviljar SPF Seniorerna Västra Rekarne 4 800 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild samhällsnytta.

41. Kultur- och fritidsnämnden beviljar SRF Eskilstuna 3 800 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild samhällsnytta.

42. Kultur- och fritidsnämnden beviljar Sällskapet Länkarna Eskilstuna 38 800 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild samhällsnytta.

43. Kultur- och fritidsnämnden beviljar Tabu o Kunskap Eskilstuna 97 000 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild samhällsnytta.

44. Kultur- och fritidsnämnden beviljar Föreningen Topacat 4 800 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild samhällsnytta.

45. Kultur- och fritidsnämnden beviljar Verdandi Eskilstuna 72 600 kronor i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet med särskild samhällsnytta.

Ärendebeskrivning

Kultur- och fritidsnämnden fördelar årliga bidrag för verksamhet särskild

samhällsnytta till stödberättigade föreningar. Den totala budgeten för detta bidrag är 3 029 320 kronor för år 2022. Just nu föreslås att en mindre del av budgeten inte fördelas nu utan det görs senare under 2022. Innan denna eventuella fördelning kommer förvaltningen ha dialog med samtliga för detta bidrag aktuella föreningar.

Bedömningen av verksamhetens samhällsnytta utgår från dess målgrupp, syfte och omfattning.

Enligt kommunfullmäktiges beslut gäller följande:

”Föreningar som bedriver en verksamhet med särskild samhällsnytta har möjlighet att ansöka om ett årligt bidrag för sin ordinarie verksamhet. Bidraget ska användas för att täcka kostnader som uppstår till följd av verksamheten, till exempel hyra, material eller lön till anställd personal.

funktionsnedsättning (särskilt barn och unga) eller samordning av föreningar.

Samhällsnyttan bedöms utifrån verksamhetens syfte, målgrupp och omfattning.

Eftersom bidraget används för att täcka kostnader för ordinarie verksamhet, där vissa kostnader är svåra för föreningar att minska snabbt, ska större förändringar i bidraget meddelas i god tid så att föreningen har möjlighet att ställa om

verksamheten.”

För att en förening ska kunna beviljas bidrag så måste den vara godkänd som

stödberättigad förening. I och med att föreningen är det så måste man arbeta med ett antal frågor, till exempel jämställdhet och mångfald och utifrån ett demokratiskt synsätt.

I kommunfullmäktiges regler anges att samhällsnytta ska bedömas utifrån målgrupp, syfte och omfattning, men det anges inte vilka målgrupper eller syften som är högre prioriterade än andra.

Följande prioritering som inte är ändrad från föregående år är:

5. Socialt missgynnade flickor och pojkar samt flickor och pojkar med funktionsnedsättning

4. Socialt missgynnade kvinnor och män

3. Kvinnor och män med funktionsnedsättning samt övriga pojkar och flickor 2. Daglediga

1. Övriga kvinnor och män

När det gäller syften för verksamheten gäller följande prioritering (återigen är 5 högst prioriterat och 1 lägst):

5. Minska social utsatthet 4. Öka tryggheten i Eskilstuna

3. Informera om frågor med stort samhällsvärde, samordna föreningar i relationen med kommunen

2. Öka folkhälsan

1. Medlemsaktiviteter, information i allmänna frågor

I beslutshandlingen Bidragsförslag 2022 finns samtliga ansökningar listade. Varje ansökan har bedömts utifrån kriterierna målgrupp, syfte och omfattning på skalan 1-5.

De ansökningar som har höga poäng har i högre grad beviljats det sökta beloppet (under förutsättning att beloppet är rimligt i förhållande till vad som ska göras). Det finns ingen matematisk sammanslagning av de olika kriterierna, utan det har gjorts en sammanvägd bedömning av dem. Därefter anges ett förslag till fördelningen för bidrag år 2022. Just nu föreslås att en mindre del av budgeten inte fördelas nu utan det

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

görs senare under 2022. Innan denna eventuella fördelning kommer förvaltningen ha dialog med samtliga för detta bidrag aktuella föreningar.

Finansiering

I kultur- och fritidsnämndens budget finns 3 029 320 kronor avsatta

för bidrag till särskild samhällsnytta. Beslutade bidrag utbetalas senast i januari 2022.

Beslutshandling Bidragsförslag 2022

Yrkanden

Marie Svensson (S), Muhammed Tahsin (M), samt Leena Kumpula (C) yrkar bifall till förvaltningens förslag.

______

Beslut skickas till:

Berörda föreningar

Bidrag till verksamhet med särskild samhällsnytta,

Related documents