• No results found

I bifogad samrådsredogörelse har förvaltningen bemött de inkomna yttran- yttran-dena

Revideringar som gjorts till följd av samrådsyttrandena

Efter genomgång av samrådsyttrandena har förvaltningen förutom redaktionella be-arbetningar av dokument gjort följande förändringar utifrån de synpunkter som kommit in.

Bostäder vid Solskensparken

Förvaltningen föreslår att bostäderna som föreslagits vid Solskensparken utgår. De ligger perifert och har inte någon stark koppling till centrala Tullinge. De antal lä-genheter som de två punkthusen gav fördelas ut i övrig föreslagen bebyggelse. Be-hovet av plats för park och yta för idrott och lek väger tyngre i ett växande Tullinge.

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 6 [10] Samhällsbyggnadsförvaltningen

Planenheten 2019-09-30

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Besök Munkhättevägen 45 · Telefon vxl 08-530 610 00 Direkt 08-530 615 40 · E-post per-anders.framgard@botkyrka.se

Org.nr 212000–2882 · Bankgiro 624–1061 · Fax 08-530 612 54 · Webb www.botkyrka.se

Parkeringshus i centrum

Marken där parkeringshuset har föreslagits får bostadsändamål som alternativ mar-kanvändning. Anledningen är att det förmodligen kommer att vara svårt att säga när i tiden ett parkeringshus kommer och med bostadsanvändning finns möjlighet till al-ternativa lösningar.

Förskolor/skolor

Förvaltningen har gjort en översyn av ytor för skolor och förskolor inom program-området och lagt in dessa. Detta gäller även ytor som strategiskt kan komma att be-hövas till förskolor i ett växande Tullinge.

Ett grönt centrum

Hela programförslaget har arbetats igenom så att det tydligare ska framgå att det är ett grönt centrum som förvaltningen förslår. Syftet är att genom att genomföra pro-grammet ska centrala Tullinge bli grönare än vad det är i dag. Detta illustreras ge-nom en grönstrukturkarta samt beskrivning av de ekosystemtjänster förslaget ger.

Parkering

Vid Römossevägen/Banslättsvägen där det idag finns en infartsparkering föreslår förvaltningen att denna görs om så den kan byggas på med ett parkeringsdäck i flera plan.

MKB, Miljökonsekvensbeskrivning

Förvaltningen föreslår att det inte tas fram någon MKB i programskedet utan att detta istället görs vid de kommande detaljplaner där det kommer att behövas. Be-hovsbedömningen har kommit fram till att en MKB behöver tas fram för program-området, eftersom ett genomförande av programmet kan antas medföra betydande miljöpåverkan. Det är dock ett stort geografiskt område med olika förutsättningar.

Det finns inte några lagkrav på att MKB ska göras i programskedet. Det kommer dock att behöva göras i flertalet av de kommande detaljplanerna. Då kommer all-mänheten, länsstyrelsen och andra myndigheter och remissinstanser också få möjlig-het att ta del av miljökonsekvensbeskrivningarna och framföra synpunkter på dessa.

Ett hållbart Botkyrka

Nedan är en bedömning av hur programförslaget påverkar de sex utmaningarna i Ett Hållbart Botkyrka.

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 7 [10] Samhällsbyggnadsförvaltningen

Planenheten 2019-09-30

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Besök Munkhättevägen 45 · Telefon vxl 08-530 610 00 Direkt 08-530 615 40 · E-post per-anders.framgard@botkyrka.se

Org.nr 212000–2882 · Bankgiro 624–1061 · Fax 08-530 612 54 · Webb www.botkyrka.se

Kommentar till spindeldiagrammet

Förslaget till planprogram ger utrymme för fler arbetsplatser. Fler bostäder ger un-derlag för fler förskolor/skolor som i sig är arbetsplatser. När centrala Tullinge växer med mer service ökar möjligheten till andra arbetsplatser. Samtidigt ger fler bostäder underlag till hela regionen då det finns goda kollektivtrafikförbindelser till arbets-platser utanför området.

Hemkänslan stärks med satsningar på bra mötesplatser, utrymme för egna initiativ, ett varierat bostadsutbud och större underlag för utbud av service. En förtätning av bostäder och gångstråk på ytor som idag är parkeringsplatser ger en ökad trygghets-känsla.

Skolan stärks indirekt genom att ett bredare bostadsutbud ger ett bredare befolk-ningsunderlag. Det gäller dock att bygga ut i rätt takt eftersom det snabbt kan uppstå underskott av bland annat förskoleplatser.

Planprogrammet tar hänsyn till anpassning av de klimatförändringar som kommer.

Att bygga fler bostäder nära kollektivtrafik verkar för ett minskat bilberoende. Detta görs bland annat genom att möjliggöra för bilpoolstjänster, bygga cykelparkeringar samt att parkeringar samnyttjas för handel och bostad. I programmet ingår också ytor för dagvattenrening.

Utmaningar kring hälsa påverkas såväl direkt som indirekt av planprogrammet. Det är positivt med en blandning av bostäder och arbetsplatser, och att det blir en bland-ning av bostadstyper så att det finns möjlighet för fler att bo i centrala Tullinge. Ett område eller stadsdel som ¨lever dygnet runt¨ med sina bostäder och verksamheter upplevs som tryggare och har indirekt en positiv effekt på hälsan.

Förtroende kan på kort sikt påverkas negativt om det av medborgarna i Tullinge uppfattas att inga konkreta resultat uppnås genom planprogrammet. I långsiktiga program på 20 - 30 år är det viktigt att visa koppling till det vi gör nu. Varje projekt som startas ska visa att det är en del av en större process. På lång sikt påverkas för-troendet positivt genom en hållbar samhällsutveckling.

Finns det grupper som riskerar att missgynnas?

Pricken i mitten på diagrammet svarar på om någon grupp, flickor eller pojkar, kvin-nor eller män gynnas/missgynnas av beslutet, t.ex. utifrån kön, etnisk bakgrund, ål-der eller funktionsnedsättning. (Grön = nej, röd=ja).

I detta fall kommer de som dagligen använder bilen till och från Tullinge centrum vara en grupp som måste ändra sina vanor och sitt bilberoende. Här gäller för kom-munen att visa på andra lösningar i att färdas. Mycket av förändringsarbetet handlar om hur det genomförs – det är viktigt att det blir rätt från början.

Genomförande av program

Genomförandet av planprogrammet kommer att ske över lång tid. Detaljplanering, exploatering och utveckling kommer att ske i olika delar av området parallellt och vid olika tidpunkter. En stor del av den mark som föreslås bebyggas ägs av privata

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 8 [10] Samhällsbyggnadsförvaltningen

Planenheten 2019-09-30

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Besök Munkhättevägen 45 · Telefon vxl 08-530 610 00 Direkt 08-530 615 40 · E-post per-anders.framgard@botkyrka.se

Org.nr 212000–2882 · Bankgiro 624–1061 · Fax 08-530 612 54 · Webb www.botkyrka.se

markägare (bostadsrättsföreningar, villaägare och företag). För att en utveckling av centrala Tullinge ska åstadkommas krävs att befintliga markägare är villiga att ut-veckla sin mark. Genomförande av programförslaget i en tidigt uppskattad investe-ringskostnad ligger på cirka 720 miljoner kronor för genomförande av investeringar inom programområdet. De mest kostnadsdrivande investeringarna inom planområdet är nya plattformar, ett parkeringshus för att ersätta befintliga infartsparkeringar, om-byggnation av Huddingevägen, breddning av befintlig bro under järnvägen vid Flot-tiljvägen samt breddning av befintlig och ny passage under järnvägen. Finansiering av parkeringshuset, för ersättning av infartsparkeringar, kommer att ske via avgifter.

Gemensamma kostnader och dess fördelning

Kostnadsfördelningar måste göras, så att alla är med och delar på de investeringar som behöver göras. För genomförande av programmet för centrala Tullinge kommer vi att fastslå en ersättning x kr/kvm BTA för allmänna anläggningar som exploatörer ska erlägga. Denna ersättning ska fastslås innan den första detaljplanen påbörjas i området.

Fördelningsnyckel

Fördelning av gemensamma kostnader i samband med att programområdet byggs ut ska fördelas enligt en fördelningsnyckel. Fördelningsnyckeln är en fastslagen summa per kvm BTA som ska gälla vid exploatering av området. Denna summa kommer att räknas upp med lämpligt index /inflation eftersom det är svårt att be-döma hur lång tid genomförandet kommer att ta. Vilken den fastslagna summan per BTA är för tidigt att ange men en bedömning är att denna bör ligga runt 1500 – 2000 kr per kvm BTA.

Ekonomiska konsekvenser

Kommande exploateringar kommer att få ta investeringar i ombyggnation och ny-byggnation av allmän plats som har kommunen eller landstinget som huvudman. För detta ska man fastslå en kostnad per kvm BTA. Vissa investeringar kommer även att få tas via skatteintäkter samt stat eller landsting. Beroende på hur stort det ekono-miska bidraget kommer att bli från exploatörerna så kommer andel investeringar som kommer tas via skattemedel att variera. Men det kommer att vara en större an-del som behöver tas via skattemean-del och statlig investering. Genomförandet är före-nat med risker. I detta tidiga skede finns frågor som ännu inte är fullt utredda och som kan ha stor påverkan på genomförbarheten av programmet. De nu identifierade riskerna är:

Markföroreningar

På grund av kvarstående utredningsbehov kan kostnader för marksanering till-komma. Denna kostnad har inte lagts på i kostnadsbedömningen för projektet.

Fastighetsmarknaden

Programmets genomförande är beroende av fastighetsmarknaden, vars utveckling är svår att bedöma. Då det är stora investeringar som kommer att krävas finns också större risk för att de tidiga kalkylerna skiljer sig från de faktiska utgifterna.

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 9 [10] Samhällsbyggnadsförvaltningen

Planenheten 2019-09-30

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Besök Munkhättevägen 45 · Telefon vxl 08-530 610 00 Direkt 08-530 615 40 · E-post per-anders.framgard@botkyrka.se

Org.nr 212000–2882 · Bankgiro 624–1061 · Fax 08-530 612 54 · Webb www.botkyrka.se

Kommunala behov

Projektet bygger på möjligheten för kommunen att tillgodose kommunal service med bland annat skolor och förskolor i området. Om detta inte löses på ett fullgott sätt kan de ekonomiska konsekvenserna bli stora, då skyldighet finns att tillhanda-hålla dessa verksamheter.

Översiktlig kalkyl

Kalkylen bygger på de utbyggnadsvolymer som bedöms kunna tillkomma. Kostnaderna för gator och park utgår från en tidig bedömning som gjorts av förvaltningen. Flytt av kommunala va-ledningar finns med i den översiktliga bedömningen, övriga eventuella ledningsdragningar är inte med.

Översiktlig kalkyl:

Allmän plats Kostnad:

Allmän plats (gator, torg och parker): 450 Mkr Finansieras via:

- Exploatörers andel: 140 - 280 Mkr

- Via skattemedel (kommunala investeringar): 170 - 310 Mkr Ersätta infartsparkeringar

Kostnad: 80 Mkr

Finansieras via avgifter: 80 Mkr

Ny sidoplattformar

Kostnad: 220 Mkr

Finansieras via:

- Statlig finansiering: 220 Mkr

I övrigt kommer kommunen att erlägga intäkter vid försäljning av mark. En väldigt tidig uppskattning är runt 270 - 330 Mkr beroende på andel mark som säljs för hy-resrätter och bostadsrätter.

Förvaltningens bedömning

Planprogrammet som följer översiktsplanens intentioner visar är att det är möjligt att över tid förtäta centrala Tullinge utan att ta grönområden i anspråk. Med en ut-byggnad om cirka 1600 nya bostäder skapas förutsättningar för ett levande centrum och ett underlag för att förbättra resandesituationen.

Resultatet av samrådet har visat att många medborgare och boende i området är ne-gativt inställda till en tät stadsbygd på det sätt som översiktsplanen föreskriver. I flera av yttrandena har det framkommit att de bland annat efterfrågar en mindre byggnadsskala. En låg bebyggelse runt centrum skapar enligt förvaltningens be-dömning inte det underlag som behövs för ett levande centrum med handel och re-sande.

Samhällsbyggnadsförvaltningens bedömning är att detaljplaneprogrammet kan ligga till grund för efterföljande planering och arbete i centrala Tullinge, såväl ar-bete med nya detaljplaner, som arar-bete med gator, offentliga miljöer och kommu-nala fastigheter.

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 10 [10] Samhällsbyggnadsförvaltningen

Planenheten 2019-09-30

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Besök Munkhättevägen 45 · Telefon vxl 08-530 610 00 Direkt 08-530 615 40 · E-post per-anders.framgard@botkyrka.se

Org.nr 212000–2882 · Bankgiro 624–1061 · Fax 08-530 612 54 · Webb www.botkyrka.se

Kommunstyrelsen bör ge följande följduppdrag

Detaljplaneprogrammet för centrala Tullinge är ett ambitiöst förslag med påverkan på både hela stadsdelen Tullinge och omgivningen. Den viktigaste delen är stat-ionsområdet. Att skapa en förbättrad resandesituation som programmet visar är an-geläget och efterfrågat. Vårt förslag är att kommunstyrelsen riktar nya följduppdrag kring följande fråga:

• Inleda förhandlingar med Trafikförvaltningen Region Stockholm i syfte att upprätta en genomförandeplan för Tullinge station.

Perrongen på pendeltågstationen i Tullinge är bland de smalaste i hela pendeltågssy-stemet. För att få en bättre tillgång till pendeltågen så föreslår vi att på- och avstig-ning av tågen ska ske via sidopattformar istället för via dagens mittplattform.

Carina Molin

Samhällsbyggnadsdirektör Charlotte Rickardsson Planchef

Bilagor:

• Detaljplaneprogram för centrala Tullinge

• Samrådsredogörelse

Related documents