• No results found

Planeringsförutsättningar, utredningar och strategier 2 Platsanalys

Samrådsredogörelse för program till detaljplan för centrala Tullinge

3. Planeringsförutsättningar, utredningar och strategier 2 Platsanalys

• Mindre ändringar i text och bildmaterial om grönstruktur och ekosystemtjäns-ter.

Markägare

• Korrigeringar i karta 3.4 Mobilitet och tillgänglighet Parkering

• Förtydligande av att kommunens parkeringspolicy ska gälla för området 4. Genomförande

• Diverse korrigeringar i, och omstrukturering av innehållet

BOTKYRKA KOMMUN

Samhällsbyggnadsförvaltningen Planenheten

SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2019-10-22

4 [77]

2017:20

4.1 Konsekvenser

• Avsnittet har kompletterats med solstudier Sociala konsekvenser

• Avsnittet har uppdaterats vad gäller variation av bostadsstorlekar.

Ekonomiska konsekvenser

• Justeringar av översiktlig kalkyl 4.3 Etappvis förtätning

• Justeringar exempelvis vad gäller stationsområdet och infartsparkering

• Information om förskolor har tillkommit

BOTKYRKA KOMMUN

Samhällsbyggnadsförvaltningen Planenheten

SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2019-10-22

5 [77]

2017:20

Innehåll

Organisationer och myndigheter ... 8 Banslättsskolans föräldraförening ... 8 Funktionshinderorganisationerna i Botkyrka ... 9 HSB Södertörn ... 11 Lantmäteriet ... 12 Länsstyrelsen ... 12 Miljö- och hälsoskyddsnämnden ... 16 Socialförvaltningen ... 18 Södertörns brandförsvarsförbund ... 19 Trafikförvaltningen ... 20 Trafikverket ... 22 Tullingepartiet ... 24 Tullinge Socialdemokratiska förening ... 27 Bostadsrättsföreningar och större fastighetsägare ... 28 Hemsö Fastighets AB ... 28 Brf. Lärkbacken ... 29 Brf. Banvaktaren, Römossevägen 17–23 ... 30 Brf. Flädern ... 32 Tulia och Fastighets AB Balder ... 32 Offentliga rum ... 33 Grönstruktur, vegetation och ekosystemtjänster ... 34 Bebyggelse, allmänt ... 37 Bebyggelsens höjd, generellt... 37 Bebyggelsens karaktär ... 38 Omfattning ... 39

BOTKYRKA KOMMUN

Samhällsbyggnadsförvaltningen Planenheten

SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2019-10-22

6 [77]

2017:20

Upplåtelseform ... 40 Övrigt ... 41 Bebyggelse, delområden ... 44 Delområde 1 och 4 ... 44 Delområde 2 ... 45 Delområde 3 och 5 ... 46 Delområde 6 ... 48 Delområde 7 ... 48 Delområde 8 ... 49 Delområde 9 ... 51 Delområde 10 ... 52 Delområde 11 ... 52 Kollektivtrafik ... 53 Pendeltåg ... 53 Buss ... 53 Övrigt ... 54 Trafik och mobilitet ... 54 Förbifarten ... 54 Sunnanvägen ... 55 Huddingevägen ... 57 Römossevägen ... 58 Övrigt ... 58 Parkering ... 59 Infartsparkering, parkeringshus ... 59 Verksamheternas parkeringsbehov ... 62 Parkering för bostadsändamål/övrigt ... 63

BOTKYRKA KOMMUN

Samhällsbyggnadsförvaltningen Planenheten

SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2019-10-22

7 [77]

2017:20

Miljö ... 65 Geoteknik ... 66 Service, kultur och näringsliv... 66 Markägoförhållanden ... 68 Ledningar ... 69 Allmänt ... 69 TeliaSonera/Telia Sverige Net Fastigheter AB ... 69 Genomförande ... 70 Kommunikation ... 73 Trygghet ... 75 Övrigt ... 76

BOTKYRKA KOMMUN

Samhällsbyggnadsförvaltningen Planenheten

SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2019-10-22

8 [77]

2017:20

Organisationer och myndigheter Banslättsskolans föräldraförening Yttrande:

Hur många platser kan Eklidsskolan utökas med och hur skulle en utbyggnad se ut?

Har kommunen beaktat ökat behov av mat- och idrottssal i Eklidsskolan?

Kommentar:

Det finns i dagsläget inga planer på att bygga ut Eklidsskolan och skolan har idag en viss överkapacitet. Formuleringen i programmet om Eklidsskolans potential att utöka elevplatserna handlar således snarare om att matcha skolans befintliga kapacitet med elevplatser. Utifrån framtida behov av elevplatser kommer kommunen att ta ett samlat grepp kring frågor som rör de funktioner som är kopplade till samtliga skolor i Tull-inge.

Yttrande:

Planerad nybyggnation på Banslättsskolan kommer inte leda till kapacitetsökning.

Åtgärder behöver syfta till större antal platser och större behov av matsal och idrotts-salar. Infrastruktur är inte anpassad efter ett större antal elever.

Kommentar:

Här åsyftas den planerade rivningen av den fristående paviljongen väster om huvud-byggnaden och uppförandet av ny paviljong söder om huvudhuvud-byggnaden. Inom ramen för detta ryms ingen kapacitetsökning. Det pågår en dialog inom kommunen om att bygga om Banslättsskolan och i och med detta behöver en kapacitetsutökning utredas.

Infrastrukturen (bilvägar) runt skolan är som yttrandet påtalar bristfällig och något som behöver tas med i en utredning om ombyggnation av skolan.

Yttrande:

Banslättsskolan har platsbrist.

Falkbergsskolan är i stort sett den enda skolan med årskurs 6–9 som kan ta emot ele-ver från skolor årskurs 0–5 (Banslättsskolan, Parkhemsskolan och Eklidsskolan).

Behovet av ny högstadieskola behöver ses över.

Kommentar:

Inom ramen för planprogrammet kan förvaltningen inte besvara exakta detaljer om vilken skola som kan utökas eller med hur många platser. Bebyggelsen som föreslås i planprogrammet kommer att genomföras i etapper under lång tid och kommunen kommer att behöva göra en kontinuerlig prognos för behovet av skolplatser. Här be-höver frågor kring matsal och idrottssalar, skolgård osv att ingå. Det är inte uteslutet

BOTKYRKA KOMMUN

Samhällsbyggnadsförvaltningen Planenheten

SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2019-10-22

9 [77]

2017:20

att en helt ny skola kan komma att behövas. Det är inte givet att placeringen blir inom programområdet.

Funktionshinderorganisationerna i Botkyrka Yttrande:

Förslaget saknar ett funktionshinderperspektiv och fler frågor kopplade till mänskliga rättigheter behöver beskrivas som sociala konsekvenser.

Alla ska i största möjliga utsträckning kunna använda miljöer och tjänster utan behov av anpassning eller specialutformning. Tullinges kuperade terräng och branta slutt-ningar blir en kreativ utmaning för planerare och arkitekter.

Alla nivåskillnader inom området och nivå från plattform till gata behöver utjämnas med ramper som lutar max 1:20 och har vilplan på 2 m.

Kommentar:

Synpunkterna noteras och kapitel 2.2 Mobilitet och tillgänglighet samt 4.4 Sociala konsekvenser ses över.

Förvaltningen anser att förslaget har ett funktionshinderperspektiv och att frågor om mänskliga rättigheter bevakas. Exempel på detta är den föreslagna stationslösningen, där tillgången till plattformarna sker via ramper i direkt anslutning till gångbanor i stället för via hiss och gångtunnel.

Med undantag för ramperna i anslutning till pendeltågstationens plattformar och ram-per i anslutning till den befintliga passagen under spårområdet bedöms hela planför-slaget, inklusive den nya passagen i östra delen av stationsområdet kunna projekteras utan ramplösningar, dvs. med lutningar som är mindre än 5 %.

Förvaltningen anser också att utformningen av passage under spårområdet möjliggör en förhållandevis ljus lösning eftersom ytorna i anslutning till passagen är väl till-tagna. Genom detta kan höga stödmurar som skapar mörka och otrygga miljöer und-vikas.

En stor del av programområdet planeras som gångfartsområde eller gågata, vilket innebär en förbättring ur barnperspektivet jämfört med dagens situation.

Yttrande:

Ambitioner gällande äldreboende, förskolor, gruppboende och LSS-boende saknas i programmet.

Kommentar:

Programmet uppdateras med information om detta.

BOTKYRKA KOMMUN

Samhällsbyggnadsförvaltningen Planenheten

SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2019-10-22

10 [77]

2017:20

Yttrande:

Önskemål om nya lokaler och samlokalisering av bibliotek och medborgarkontor.

Kommentar:

Utvecklingsprogrammet för Tullinge (Framtid för Tullinge, finns på botkyrka.se) anger att kommunen på sikt bör samla servicen i centrum. Som det ser ut nu så finns det pengar i kommunens investeringsplan 2019–2022 för ett nytt bibliotek men det saknas lokaler. Planprogrammet föreslår därför att en lösning med gemensam eller intilliggande verksamhet för bibliotek, medborgarkontor och andra verksamhet ska utredas vid kommande detaljplanearbete och att en plats för kulturen ska möjliggöras.

Yttrande:

Samråd med funktionshinderorganisationerna ska ske tidigt i planprocessen. Då kan deras erfarenheter och kunskaper tas tillvara och arbetas in i förslaget till detaljplan. I nuläget kommer synpunkterna in alldeles för sent i processen.

Kommentar:

Tack för synpunkten. Rutinerna för hur frågor gällande social hållbarhet hanteras ses över, exempelvis formerna för dialog med funktionshinderorganisationerna.

Yttrande:

Om hela torget hålls samman av ett och samma markmaterial krävs annan form av naturliga ledstråk för att underlätta orienteringen.

Cykelparkeringar i närheten av entréer kan kollidera med framkomligheten för perso-ner med funktionsnedsättningar.

Kommentar:

Frågorna får studeras närmare i det fortsatta arbetet med torgets och bostädernas ut-formning. Inom stationsområdet redovisas lämpliga platser för cykelparkering. Dessa kolliderar inte med entréer eller gångstråk. I övrigt redovisas inte placering för varje cykelparkering.

Yttrande:

Elöverkänsligas förening önskar att centrum var tillgängligt även för dem. Det vill säga utan wifi och med en belysning som även de klarar. Framför allt vill de inte ha 5G.

Kommentar:

Förvaltningen noterar synpunkterna men dessa frågor adresseras normalt inte i pro-gram till detaljplan.

BOTKYRKA KOMMUN

Samhällsbyggnadsförvaltningen Planenheten

SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2019-10-22

11 [77]

2017:20

Yttrande:

Det behöver finnas ytor för av- och påstigning, minst 9 m långa, nära entréer på stra-tegiskt viktiga platser. Till exempel tågstationen och andra offentliga lokaler samt förskolor och skolor.

Minst fem procent av det totala antalet parkeringsplatser behöver avsättas till parke-ringsplatser för personer med särskilt parkeringstillstånd.

Kommentar:

Dessa detaljer hanteras inte inom ramen för planprogrammet. Synpunkterna noteras och tas med till framtida skeden.

Yttrande:

Den kommande miljöutredningen bör förutom att beräkna bullernivå för bostäder även beräkna bullernivå för torget som är lokaliserat nära stadsgatan och järnvägen.

Buller påverkar bland annat hörbarheten och välbefinnandet.

Kommentar:

Ett torg är en plats där människor inte vistas annat än tillfälligt. Det saknas riktvärden för buller utomhus på allmänna platser men i fortsatt planarbete kommer bullerutred-ningar som inkluderar torget att ingå.

Yttrande:

Breddningen av den västra passagen under järnvägen måste göras trygg och säker för både cyklister och gående. En person med ledsagare (två personer i bredd) behöver ca 1,2 meter fri bredd och för att kunna möta en gående behövs det 2 m fri bredd. Därut-över behDärut-över hänsyn tas till en bredd som få flödet att fungera tryggt för cyklister i båda riktningarna.

Kommentar:

Passagens sektion är 10 meter vilket ger utrymme för en gångbana på 4–5 meter.

HSB Södertörn Yttrande:

HSB Bostad AB äger inga fastigheter i centrala Tullinge. HSB Södertörn, äger den blåvitrandiga fastigheten. Resterande "fastigheter" utgörs av befintliga HSB-bostadsrättsföreningar där respektive bostadsrättsförening äger sin fastighet.

Kommentar:

Avsnittet om markägare justeras enligt synpunkten.

BOTKYRKA KOMMUN

Samhällsbyggnadsförvaltningen Planenheten

SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2019-10-22

12 [77]

2017:20

Yttrande:

Inom delområde 7 krävs särskild omsorg för att i genomförandeskedet kunna ta hand om befintligt och tillkommande parkeringsbehov.

Kommentar:

Parkeringsfrågan behöver utredas noggrant i flera av planprogrammets delområden. I förslaget till planprogram redovisas inte specifika lösningar för varje enskilt delom-råde. Istället beskrivs principer för hur förvaltningen föreslår att frågan om parke-ringsplatser ska hanteras. Dessa redovisas i planprogrammets kapitel 2.2 och 3.4. Se också ytterligare kommentarer i samrådsredogörelsen under rubriken Parkering.

Lantmäteriet Yttrande:

Det framgår inte om planområdet kommer ha kommunalt, enskilt eller delat huvud-mannaskap.

Fastighetsbildningsåtgärder behöver beskrivas.

Kommande detaljplaner ska redovisa huvudsakligt innehåll i markanvisnings- och exploateringsavtal.

Kommentar:

Inom programområdet finns i dagsläget privata, kommunala och statliga fastighetsä-gare. Ett genomfört planprogram skulle innebära områden med enskilt, såväl som områden med kommunalt huvudmannaskap. Preliminärt kommer ytorna som redovi-sas i planen Framtida markanvändning i kapitel 2 ha enskilt huvudmannaskap (med undantag för parker och torg). Fastighetsbildningsåtgärder beskrivs i kommande de-taljplaner. Kommunen noterar synpunkten om att kommande detaljplaner ska redovisa innehåll i markanvisnings- och exploateringsavtal.

Länsstyrelsen Prövningsgrunder

Miljökvalitetsnormer för vatten

Länsstyrelsens bedömning är att grundvattenförekomsten Tullingeåsen-Ekebyhov Riksten riskerar att bli påverkad negativt vid en utbyggnad enligt planprogrammet.

Kommunen behöver framöver beakta att ändrade flöden av grundvatten också kan orsaka förändringar i vattnets kemiska sammansättning. Länsstyrelsen anser även att det är positivt att kommunen ser över behovet av lokala åtgärder för dagvatten så Tull-ingesjön får en minskad belastning genom dagvatten.

BOTKYRKA KOMMUN

Samhällsbyggnadsförvaltningen Planenheten

SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2019-10-22

13 [77]

2017:20

Kommentar:

Generellt förslås bebyggelse till största del på redan hårdgjord mark. Det rör sig till stor del om parkerings- och andra trafikerade ytor. Därför bedöms förslaget, som utö-ver hårdgjorda trafikytor också möjliggör exempelvis bostadsgårdar och allmänna platser med infiltrerbara ytor och trädplanteringar, bidra till renare dagvatten. Detta gör att det blir mindre mängd förorenat vatten till förmån för ”rent” takvatten, som kan återföras via infiltration till marken och grundvattnet istället för att, som i dagslä-get ledas bort via ledningsnätet. Detta skapar en bättre balans i grundvattenbildning jämfört med dagens situation.

I kommande detaljplaner behövs noggrannare utredningar av vilken eventuell påver-kan bebyggelsen får i fråga om dagvatten. Dagvattenutredningen ska visa och förklara dagvattenavrinningen såväl inom detaljplaneområdet som nedströms det aktuella om-rådet. Utredningen ska innehålla en åtgärdsplan för att reducera påverkan på dagvat-tennätet, Tullingesjön samt visa lösningar för lokalt omhändertagande av dagvatten.

Utredningen ska även beakta ändrade flöden av grundvatten.

Buller

Länsstyrelsen anser att det inte tydligt framgår vad kommunen menar med avstegsfall, vilket behöver förtydligas i kommande planarbete. Länsstyrelsen håller med kommu-nen om att buller och vibrationer behöver utredas vidare i framtida processer, vilket framgår i planprogrammet.

Kommentar:

En del bostäder inom programområdet riskerar att inte klara riktvärdet 60 dBA ekvi-valent ljudnivå från spårtrafik och vägar vid bostadsbyggnaders fasader, enligt förord-ning (2015:216) om trafikbuller vid bostadsbyggnader. Om ljudnivåerna skulle över-skrida riktvärdena kan man enligt förordningen göra avstegsfall från dessa och bygga bostäder så att minst hälften av bostadsrummen är vända mot en sida där 55 dBA ek-vivalent ljudnivå inte överskrids vid fasaden och minst hälften av bostadsrummen är vända mot en sida där 70 dBA maximal ljudnivå inte överskrids mellan kl. 22.00 och 06.00 vid fasaden. Detta kommer att förtydligas i detaljplaneprogrammet.

Förorenade områden

Länsstyrelsen anser att kommunen inför det kommande planarbetet behöver klargöra förekomsten av markföroreningar i mark och grundvatten.

Kommentar:

Förvaltningen noterar synpunkten. Planprogrammet kompletteras med info om detta.

BOTKYRKA KOMMUN

Samhällsbyggnadsförvaltningen Planenheten

SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2019-10-22

14 [77]

2017:20

Översvämningsrisk

Länsstyrelsen delar kommunens uppfattning om att översvämningsrisker och riskre-ducerande åtgärder behöver utredas ytterligare i kommande detaljplanering. Vi in-stämmer även i kommunens bedömning om betydelsen av att en framtida bebyggelse inte bidrar till att skapa en översvämningsrisk nedströms bebyggelsen.

Kommentar:

Förvaltningen noterar detta.

Risk, farligt gods:

Länsstyrelsen har svårt att få klarhet i mängden farligt gods som passerar centrala Tullinge i de olika scenarion som presenteras, både på väg och järnväg. Det är viktigt att kommunen framöver tydligare klargör vilka målpunkterna för transporterna är och vilken mängd och frekvens av farligt gods som går på vägen för att kunna anpassa utformningen därefter. Länsstyrelsen påminner också om att kommunen i kommande process behöver beakta hur områden som inte omfattas av skyddsåtgärder inom skyddsavståndet ska användas på lämpligt sätt.

Kommentar:

Förvaltningen noterar synpunkter om vilka klargöranden som behövs i kommande process vad gäller målpunkter och frekvenser för transporter av farligt gods samt pro-grammering av ytor i anslutning till bebyggelsen. Riskbedömningen utgår från förvän-tade transporter, vilket är starkt knutet till det rekommenderade godsnätet. En icke rekommenderad led förutsätts medföra ett försumbart transportarbete. Kommunen har inte bedömt den faktiska förekomsten i arbetet med planprogrammet.

Personer utomhus som är vakna och i rörelse bedöms inte påverkas i betydande ut-sträckning av den typ av olycka som bränsletransporter medför. Olycksförloppen är långsamma relativt andra olycksförlopp och det kommer i stor utsträckning vara möj-ligt att ta sig från platsen innan kritisk strålning från t.ex. en pölbrand uppstår.

Risk, farligt gods:

Länsstyrelsen påtalar också att det i programmet förekommer motstridiga uppgifter vad gäller transporter av farligt gods: Kommunen konstaterar i planprogrammet (sida 50) att så länge Huddingevägen går i nuvarande sträckning förväntas viss transport av farligt gods fortsatt gå genom centrala Tullinge, oavsett om bensinstationen förvinner.

Detta överensstämmer inte med slutsatserna från riskbedömningen (WSP, 2017).

Dessa slutsatser beskrivs istället i programmet under rubriken Risk (sida 39) där det står att om Huddingevägen klassas om kommer de farliga transporterna genom Tull-inge Centrum att upphöra.

BOTKYRKA KOMMUN

Samhällsbyggnadsförvaltningen Planenheten

SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2019-10-22

15 [77]

2017:20

Kommentar:

Texten justeras för att förtydliga hur genomförandet av förbifart Tullinge påverkar risken kopplad till farligt gods-transporter.

Risk, farligt gods/urspårning:

Länsstyrelsen efterfrågar motivering till 30 meters skyddsavstånd från spårkant i stäl-let för 50 meter från spårmitt i fråga om bostäder samt varför risken för farligt gods-olycka inte är styrande för skyddsavståndet.

Kommentar:

Järnvägen har ett riskbidrag i form av mekanisk påverkan vid urspårning, samt olyck-or med farligt gods. Mängden farligt gods som transpolyck-orteras på järnväg genom plan-området är liten, varför risken förknippad med urspårning är styrande för stånd utmed spåret. Baserat på genomförda beräkningar rekommenderas ett skyddsav-stånd om 30 meter från spårkant. För mer utförlig redogörelse hänvisas till Riskbe-dömning Planprogram Centrala Tullinge, WSP Environmental Sverige, 2017-10-26 som finns på kommunens hemsida.

Planhandlingen justeras för att ange spårmitt i stället för spårkant.

Stora delar av bebyggelsen i planprogrammet förutsätter att drivmedelstationen flyttar.

Programhandlingen ses över för att förtydliga detta.

Risk, farligt gods/urspårning:

Kommunen behöver uppdatera underlaget och precisera riskbilden eftersom planför-slaget har ändrats vad gäller exempelvis struktur och antal bostäder efter att riskutred-ningen tagits fram.

Kommentar:

Synpunkten noteras. Programområdets exakta utformning såväl som antalet bostäder regleras inte slutgiltigt i och med programmet till detaljplan. Riskutredningen ska därför betraktas som översiktlig och slutsatserna preliminära. Fördjupade utredningar kommer krävas i kommande detaljplanering. Planprogrammet kompletteras med in-formation som belyser detta.

Geoteknik:

Länsstyrelsen bedömer att kommunen behöver fortsätta arbetet med geotekniska ris-ker för att klarlägga vilka åtgärder som kan behövas för att platsen ska bli lämplig för ändamålet.

Kommentar:

Synpunkten noteras. Detta utreds vidare inom ramen för detaljplaner.

BOTKYRKA KOMMUN

Samhällsbyggnadsförvaltningen Planenheten

SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2019-10-22

16 [77]

2017:20

Kommentarer på Länsstyrelsens rådgivande synpunkter:

Förvaltningen noterar rådgivande synpunkter kopplade till hanteringen av fornläm-ningar, dagvatten, trafikförsörjning och miljökonsekvensbedömning.

Avsnittet om social hållbarhet kompletteras avseende variation av bostadsstorlekar.

Förvaltningen ser över hur begreppet tillgänglighet är beskrivet i planprogrammet med hänsyn till personer med funktionshinder.

Förvaltningen håller med om att avsnittet om sociala konsekvenser bör vidgas för att tydligare beskriva effekterna för unga vuxna, men också för ytterligare grupper. Det specifika fokuset på yngre barn har berott på att förvaltningen sett ett särskilt behov av det. Förvaltningen ser samtidigt att det finns anledning att se över hur kapitlet läggs upp i framtida ärenden, för att på ett mer tillfredsställande sätt redogöra för förslagets konsekvenser.

Förvaltningen håller med om att det är viktigt att redovisa vilka grupper som varit representerade i dialogarbetet. Det saknas exakta uppgifter om detta men vissa grup-per har sannolikt varit över- resp. underrepresenterade. Det finns anledning för kom-munen att se över hur dialogarbetet kan förbättras framöver vad gäller sammansätt-ningen bland de medverkande.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden Yttrande:

Viktigt att se över miljö- och klimatpåverkan under byggnationens alla etapper.

Kommentar:

Detta kommer att beaktas och utredas vidare i framtagande av detaljplaner inom pro-gramområdet.

Yttrande:

Uppmärksammas bör att i etapp 1 ska den stora infartsparkeringen vid Römossevägen tas bort för att bebyggas med bostäder. Enligt ”Parkeringsutredning Tullinge Cent-rum” från 2018 gäller det 45 parkeringsplatser. Men först i etapp 3 ska parkeringshu-set byggas, som förhoppningsvis ersätter även dessa borttagna infartsparkeringsplat-ser.

Kommentar:

De områden som föreslås för bostäder inom etapp 1 sammanfaller inte med infarts-parkering (för bilar). Cykelinfarts-parkeringen söder om stationsområdet skulle däremot be-höva ersättas tillfälligt. Avsnittet om etappvis utbyggnad kompletteras för att belysa detta.

BOTKYRKA KOMMUN

Samhällsbyggnadsförvaltningen Planenheten

SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2019-10-22

17 [77]

2017:20

Yttrande:

Nämnden föreslår även att uppmuntra byggherrarna att sträva efter att bygga med giftfria- och klimatsmarta material och att tänka på hela livscykeln av byggnaderna.

Kommentar:

Många av fastigheterna inom programområdet är privata, vilket gör det svårt att ställa sådana krav. Kommunen håller med om att det är viktiga frågor och att hållbart byg-gande i möjligaste mån ska uppmuntras.

Yttrande:

Detaljplaneprogrammet ska formas så att Botkyrkas klimatmål nås: ”Botkyrka ska vara fossilbränslefri senast 2030 och klimatneutral senast 2045”.

Kommentar:

Området ligger centralt med bra kommunikationer så som pendeltåg och buss. Hud-dingevägen och lokalgator kommer att omgestaltas för att ge gång- och cykeltrafikan-ter bättre tillgänglighet och skapa ett attraktivt gång- och cykelnät. Inom stationsom-rådet föreslås säkra, trygga och väderskyddade cykelparkeringar. På så sätt skapas förutsättningar för att lättare gå eller cykla istället för att ta bilen i området. Dessutom ska ett lågt parkeringstal för bostäder och verksamheter i området eftersträvas. Parke-ringstalen ska öppna upp för mobilitetsåtgärder såsom bildelningstjänst, bil- och

Området ligger centralt med bra kommunikationer så som pendeltåg och buss. Hud-dingevägen och lokalgator kommer att omgestaltas för att ge gång- och cykeltrafikan-ter bättre tillgänglighet och skapa ett attraktivt gång- och cykelnät. Inom stationsom-rådet föreslås säkra, trygga och väderskyddade cykelparkeringar. På så sätt skapas förutsättningar för att lättare gå eller cykla istället för att ta bilen i området. Dessutom ska ett lågt parkeringstal för bostäder och verksamheter i området eftersträvas. Parke-ringstalen ska öppna upp för mobilitetsåtgärder såsom bildelningstjänst, bil- och

Related documents