• No results found

9. Slutsats och diskussion

11.6 Bilaga 6/Exempelanalys

Titel: Historia Kompakt

Författare: Almgren, Hans, Wikén, Stefan & Birgitta Almgren Utgiven: 2000

© Mary Evans/IBL Bildbyrå91

Bildtext: ”Doktor Livingstone?”, säger Stanley när han möter den berömda upptäcktsresanden i Afrikas inre.

11.6.1 Pre-ikonografisk beskrivning

Bilden är svart/vit och rektangulär med måtten 15,5cm bred och 9cm hög. Bilden domineras av två större element. Två grupper av människor, den ena gruppen till vänster och den andra till höger. En horisontal linje skär igenom bildens övre del från höger och in cirka tre fjärdedelar. En grupp individer till höger i bild bildar en rektangulär massa. Lodräta linjer sticker upp från massan mot bildens övre del, och bildar i sin tur en rumslighet, eller en vägg, i den högra delen av bilden. Till vänster i bild en något mindre grupp individer som bildar formen av en kvadrat. En linje en tredjedel in från vänster i bild delar av bilden. Linjen går från basen i kvadraten och skär lodrätt ut ur bildens övre del. En linje går från vänster mot bildens centrum och

91 Bildens källa: På http://bildarkiv.iblbildbyra.se fann vi upplysningar om att illustrationen i bilaga 1

55

ytterligare en linje bildar tillsammans med den lodräta linjen en triangelform i bildens vänstra, övre del. I mitten av bilden bildas således ett rum med hjälp av linjernas placering. En individ från varje grupp hamnar i detta rum som skapats i bilden. Rummet förstärks av en ljusare bakgrund. Bakgrundens detaljer kan liknas vid något som tyder på att grupperna befinner sig i en by. Bildens bildtext är placerad till höger om bilden och börjar i linje med den horisontala linjen som skär genom bildens övre del. Bilden är placerad på den övre delen på sidan och vilar på textmassan.

11.6.2 Ikonografisk analys

På bilden figurerar tretton personer som vi uppfattar som män på grund av deras kroppsbyggnad och skäggväxt. De två personerna i mitten av bilden, som befinner sig i rummet, antar vi är män. Detta på grund av deras utseende. Båda personerna har skägg och vi uppfattar dem som äldre herrar på grund av deras kläder och hållning. Båda personerna uppfattar vi som att de har ett västerländskt ursprung. De har en ljusare hudfärg än de andra personerna i bilden. Mannen till vänster bär ljusa kläder och höga mörka stövlar och svart livrem. I ena handen håller han en hatt och i den andra ett eldvapen. Mannens utstyrsel gör att man inom västerländsk kultur uppfattar honom som upptäcktsresande. Att vi uppfattar honom som sådan är för att han bär vad vi i vår kultur betecknar som attribut för upptäcktsresande. Han bär safarihatt och ljusa kläder efter det varma klimatet, samt höga stövlar. Mannen tittar till vänster in i bild och bakom honom står tre andra personer. Den personen som står direkt bakom den västerländska mannen kännetecknas av sin bara överkropp, ett tygstycke som är lindat kring hans midja samt att han saknar skor. Personen har även en utputande mage och håller i vad vi uppfattar som en flagga. Vi associerar till en amerikansk flagga på grund av dess linjer och stjärnor som vi känner igen från den amerikanska flaggan. Till höger om denne man, i betraktarens förgrund, står ytterligare en person med ett eldvapen över axeln. Den här personen uppfattar vi som yngre än de andra i bilden eftersom han är kortare, har en mindre kropp och även han ett tygstycke kring sin midja och saknar skor. Detta insinuerar att dessa två personer kan ha någon form av koppling till varandra, exempelvis far och son. Längst till vänster i bild, bakom de föregående, ser vi en man med eldvapen lutat mot axeln. Denne person bär en randig skjorta och knähöga byxor, inga skor samt en rund mössa.

56

Den högra gruppen kännetecknas av den västerländske mannen som figurerar till vänster om gruppen. Denne man bär mörka kläder i form av byxor, jacka, låga skor och en kepsliknande huvudbonad. Bakom den västerländske mannen står fyra stycken personer. Dessa personer bär vita tygstycken från topp till tå samt livrem kring midjan och tofflor. I livremmen bär alla något som vi uppfattar som en dolk. Alla fyra har lindade tygstycken runt sina huvuden och två av männen bär kraftiga vita skägg. Personerna håller även i varsitt spjut. Bakom dessa fyra personen står tre synliga personer till, något skymda av de vitklädda männen. Dessa bär, vad vi kan se, tygstycken kring midjan, inga skor och förefaller ha bar överkropp. En av personerna bär ett tygstycke lindat kring huvudet och de två andra har konformade frisyrer. I gruppen så uppfattar vi fler spjut än vad vi kan se personer vilket insinuerar att det är en större grupp än vad vi ser på bilden. Bakgrunden kännetecknas av ett större hus samt att vi kan uttyda flera hus på båda sidor om det större. Detta signalerar att personerna befinner sig i någon form av samhälle.

11.6.3 Ikonologisk tolkning

11.6.3.1 Eurocentriskt perspektiv

De personer som får synas mest och ta plats är de två västerländska herrarna, vilket talar för att bilden skulle kunna vara tecknad av en person med västerländskt ursprung. De är aktiva och tar plats i bildens centrum och befinner sig i bildens ljusa rum som vi identifierade tidigare. De andra personerna har en mer passiv roll och hamnar lite mer i bakgrunden.

De västerländska männen hälsar på varandra och verkar vänligt sinnade gentemot varandra och den vänstra mannens eldvapen pekar ner mot marken i en avväpnande gest. Mannen till höger saknar vapen men har sin grupp bakom med spjuten som de rest också i en passiv manöver. Vi uppfattar att männen till vänster kommer på besök till byn som vi uppfattar som den högra gruppens hemmiljö då vi på förhand känner till bildens kontext, att skådeplatsen är någonstans i Afrika. Vidare så har männen till vänster med sig en flagga som tyder på att de kommer utifrån och har behovet av att visa var de kommer ifrån. Flaggan är relativt dominant som symbol i bilden och uppfattas tillsammans med vapnen som starka symboler i bilden. På bilden ser vi att det

57

blåser en vind i flaggan men att det verkar vara lugnt i resten av bilden. Till exempel så syns det inte något tecken på rörelse i tyget på männens kläder. Ur ett eurocentriskt perspektiv skulle man kunna läsa flaggans rörelse som en symbol för ett land eller nation i rörelse, i detta fall Amerika då flaggan är den amerikanska Stars and stripes. Detta kan beteckna västerlandets expansion i världen kring tiden för koloniseringen och på dess makt och övertagande. Den kan också symbolisera industrialiseringen och den moderna världens utveckling. Amerika och flera länder i Europa är nationer som rör sig framåt och moderniseras och i Afrikas kontext blir flaggan en symbol för Amerika som en stark nation under utveckling. I relation till de andra männens vapen och utrustning så berättar bilden att västerlandet är ett modernt samhälle och mer civiliserat, långt ifrån så primitivt som folket som dominerar på bilden förmedlar som vi antar bor i byn.

11.6.3.2 Globalt perspektiv

Om man lägger an ett globalt perspektiv på bilden så skulle man kunna betrakta den vänstra gruppen av människor med flaggan som ett hot mot individerna i byn. På bilden kan vi utläsa ett visst avståndstagande hos männen till höger i bild, de bakom Doktor Livingstone. De ser avvaktande på besökarna och man skulle kunna läsa in det som att besökarna gör intrång i byn. Männen till höger har rest sina vapen mot himlen och står i beredskap inför sina besökare. Männen visar därmed sin styrka och att de därtill är många fler än Stanley och hans medföljare vilket i sin tur kan bekräfta att besökarna eventuellt symboliserar någonting fientligt.

Ur Afrikanernas perspektiv så faller symbolerna i bilden. Vi känner till att Livingstone var bland de första européerna som besökte Afrika och vid tiden för den brittiska kolonialiseringen så var britterna utrustade med moderna eldvapen medan afrikanerna i sin tur hade endast spjut att tillgå. Vi menar att den amerikanska flaggan är för de afrikanska invånarna i byn en okänd flagga. För dem kanske flaggan bara är en bit tyg på en pinne. Eldvapnen som Stanley och hans manskap bär på kan för afrikanerna vara helt okända föremål, att de inte förstår att det är vapen då sannolikheten att de inte har sätt någonting liknande tidigare är överhängande.

Med bakgrund av att vi känner till att Amerika inte gjorde något anspråk på den afrikanska kontinenten menar vi att det kan uppfattas konstigt att den amerikanska

58

flaggan syns på bilden och inte exempelvis den brittiska. Vi vet att Henry Morton Stanley var amerikan men att man ändå beslutar att ha med flaggan i bilden blir vår direkta tolkning att det är amerikanarna som vill erövra den afrikanska byn. Det skulle kunna vara så att Stanley hade en den amerikanska flaggan med sig i fysisk form i mötet med Livingstone, fast det skulle även kunna vara så att illustratören i efterhand valt att sätta in flaggan av symboliska skäl.

11.6.3.3 Makt

Vi tolkar det som att maktförhållandena i bilden är hierarkiskt fördelade. Den vite mannen står överst då de är de enda två som kommunicerar i bilden genom att de hälsar på varandra. På så sätt så blir det de som har kunskapen att veta hur man kommunicerar med varandra i mötet. De andra i bilden hamnar längre ner på den hierarkiska skalan då vi uppfattar dem som passiva eftersom det inte är de som aktivt kommunicerar mellan grupperna. Vi menar att Stanley och Livingstone äger makten i bilden och att de övriga är underordnade och passiva trots att gruppen till höger i bild, alltså vad vi förmodar är byns invånare, har mindre makt. Den amerikanska flaggan får mycket fysisk plats i bilden och att den även är i rörelse gör att den fångar betraktarens blick. Flaggan skapar en tillhörighet för dem i den vänstra gruppen. Avsaknandet av nationsbestämmelse hos den högra samlingen människor gör att man uppfattar dem som en odefinierbar grupp där ursprunget inte är väsentligt. Stanley och hans följe har större makt i förhållande till den andra gruppen. De har modernare vapen i form av industriellt producerade eldvapen gentemot den andra gruppen som har spjut. Däremot så är den högra gruppen många fler och skapar en form av balans i maktförhållandet sinsemellan.

11.6.3.4 Bildtexten

Bildtext: ”Doktor Livingstone, förmodar jag?”, säger Stanley när han möter den

berömda upptäcktsresanden i Afrikas inre.

Det välkända citatet i bildtexten ger en replik åt vad som sker i just detta möte mellan Stanley och Livingstone. Författaren menar att Stanley uttalar dessa ord men det har debatterats kring om det verkligen stämmer. Just hur Stanley lägger till orden ”förmodar

59

jag?” tyder också på en västerländsk typ av civiliserad hövlighet som lika gärna kunde skalats bort. Ur ett eurocentriskt perspektiv så är dessa ord ett tecken på en uppfostrad artighet som kommer ur en västerländsk tradition. Ur ett globalt perspektiv så personifierar bildtexten enbart Stanley och Livingstone och utelämnar de andra som figurerar. Det blir återigen en uppvisning över den västerländska människans förträfflighet då de artigt hälsar på varandra och slänger sig med artighetsfraser och på så sätt ställer sig över afrikanerna som underutvecklade. I kontexten av en tidig kolonialisering så är det snarare den västerländska människan som är barbarisk och ociviliserad och vi uppfattar det som väldigt ironiskt då de samtidigt lägger så mycket kraft på att vara artiga sinsemellan.

Bildtexten insinuerar att Livingstone är en berömd upptäcktsresande som man således bör känna till. Orden ”Afrikas inre” menar vi insinuerar något outforskat och otrevligt, men också spännande och äventyrligt. Ur ett eurocentriskt perspektiv så upprätthålls myten om det mörka Afrika som en väldigt otrevlig plats. Afrikas inre befinner sig långt ifrån civilisationen och eventuellt så är de som lever där av primitiv karaktär. Det är således en väldig kontrast mellan det Afrika bildtexten syftar till och den värld som Stanley representerar. Om man ser det ur ett globalt perspektiv så talar man sällan om ett Europas eller Amerikas inre. Varav Afrikas inre som fras blir starkt laddat. De som istället lever i Afrikas inre skulle kanske mena tvärt om, att det utanför deras världsbild, blir det okända. Ur deras kulturella perspektiv så är det kanske den västerländska människan som är den ociviliserade och underutvecklade. Ur deras perspektiv så skulle man kunna anta att det skulle kunna finnas exempelvis ett Europas inre.

Related documents