• No results found

Bilaga 4 – svar på frågorna i Del C av användarstudie

41 Figur 28 Exempel på steg för steg-instruktion.

8. Figurförteckning:

9.4 Bilaga 4 – svar på frågorna i Del C av användarstudie

Vad är dina tankar om second hand? Har du någon begagnad inredning själv? Deltagare 1: Jag gillar second hand och skulle gärna handla mer sådana produkter. Ja. Deltagare 2: Jag är egentligen för second hand men har inget second hand här hemma, vare sig det gäller möbler eller prylar.

Deltagare 3: Tycker det är bra då man kan hitta saker som man saknar och som inte finns som nytt. Ja, jag har några second-hand grejer hemma.

Deltagare 4: Bra med second hand att saker som någon inte längre vill eller kan ha kommer till nytta hos någon annan och uppskattas där. De som är händiga och har blicken för att renovera och göra om har en guldgruva att ösa ur och det blir också ekonomiskt hållbart. Man kan få unik inredning. Många möbler av bra kvalitet som kan hålla många år mer om någon tar sig an och renoverar.

Ja, vi har secondhand men det kommer från släkten som gått i arv. Ett fåtal köksutrustning som är köpt på secondhandbutiker.

Deltagare 5: Jag tycker det är bra och vill gärna handla second hand för att det känns mer hållbart. Jag har en del köksprylar som stekpanna, kakform, tesil och en omgjord byrå som jag handlat på 2hand. Skulle också kunna tänka mig att handla andra produkter men ofta känns det som att det tar mycket mer tid och energi att leta upp sånt jag söker efter.

Deltagare 6: Jag är en inbiten secondhand shoppare sen typ 12 års åldern. Då handlade jag inte

så mycket inredning utan mest kläder osv. Men sen jag flyttat hemifrån har jag definitivt handlat inredning second hand. För mig är det mer kul att hitta något begabbat än att köpa nytt.

Deltagare 7: Jag gillar tanken bakom second hand-idéen. Ibland tröttnar vi på vissa grejer fast de fortfarande är användbara. Jag har second hand produkter (inredningsprodukter) fast de fick jag av den första ägaren (inte köpta på second hand-affär).

Deltagare 8: Har mycket second hand hemma, tycker det är roligt att blanda gammalt med nytt och att ha saker hemma som inte alla andra har.

Vad skulle du tycka om second hand-affärer rustade upp begagnade produkter? Skulle det ändra din bild av second hand? På vilket sätt?

60

Deltagare 1: Det skulle jag tycka var bra. Ibland är produkter både slitna och smutsiga, då är det svårare att föreställa sig att de blir fina i mitt hem. Jag tror inte det skulle förändra min bild av second hand, bara underlätta inköp.

Deltagare 2: Idéen hade varit fräck eftersom det inte är alla som har möjligheten eller tiden att göra det själva i hemmet. Om vissa reparationer eller modifikationer gjordes i butiken hade det definitivt gett en bättre möjlighet att få saker sålda. Min inställning till second hand hade inte direkt förändrats men den är ju inte direkt negativ till att börja med.

Deltagare 3: Jag tycker det är utmärkt om man rustar upp och ändrar sådant som kan vara svårt att sälja. Det skulle kännas bra om man visste att fler saker blir återanvända.

Deltagare 4: Tror att det skulle vara en jättebra möjlighet att man på plats när man hittar exempelvis ett bord som behöver renoveras kan beställa till det och att man då kan

bestämma själv hur man skulle vilja ha det. Ja, jag tror att man oftare kan tänka sig att kika in på en sådan butik. Kanske även att det fanns renoverade föremål som är fina och klara att köpa.

Deltagare 5: Det tycker jag är en väldigt bra idé. Mycket av det som finns i butiker känns omoderna och vissa saker slitna. Sådana produkter tror jag vinner på att rustas upp för att det blir en fräschare känsla också.

Deltagare 6: Jag har redan en väldigt positiv bild av second hand butiker. Men hade tyckt det var en spännande idé och kul att man tänkte i nya banor!

Deltagare 7: Så länge produkterna är markerade att de är upprustade, gillar jag idén. Ett sådant koncept skulle öppna nya workshopar, mötesplatser och kunde utveckla

konsumenternas kunskap om hur kan man själv ge ett nytt liv till produkter. Så klart, om upprustning är gjort av professionella skulle jag alltid kolla de grejerna först. Konceptet skulle inte påverka min bild på second hand.

Deltagare 8: Jättebra! Mycket av det som finns i second hand-butiker är väldigt omodernt och ibland ganska slitet. Trots att det inte är något fel på produkterna är dom inte attraktiva pga utdaterat. Kan butiken erbjuda uppfräschade produkter hade det varit super!

Tror du att ett sådant koncept, med uppgraderade second hand-produkter, skulle ändra din konsumtion av second hand?

61

Deltagare 2: Det är mycket möjligt beroende på produkten i fråga. Mitt boende är uppbyggt på mer modern inredning och då passar inte alltid second hand in när det gäller större attiraljer men mindre produkter möjligtvis. Sen är det också så att jag redan har allt jag behöver och därför handlar nya saker väldigt sällan så i slutändan hade min konsumtion troligen inte förändrats men jag är positiv till konceptet.

Deltagare 3: Det skulle definitivt göra att jag besökte second-hand butiker oftare.

Deltagare 4: Ja, jag tror att jag oftare skulle tänka på en second handbutik som alternativ till annan butik då .

Deltagare 5: Ja, tror det skulle göra att jag hellre handlade vissa typer av produkter som jag annars inte köpt. Roligare att handla där än exempelvis Ikea om man behöver handla många möbler samtidigt.

Deltagare 6: Jag tror inte det för min del. Halva grejen med att rota bland gamla grejer är att klura

på hur jag sen själv eventuellt kan ändra på grejen jag kolla på. Jag är också ganska snål och ser jag något kantstött betalar jag hellre en mindre peng och restaurerar själv. Men jag tror för andra, att detta skulle vara en lättare ingång i loppis världen. (Som kanske tycker det är lite skumt, äckligt haha. Eller svårt att hitta saker man vill ha! Och som inte vill restaurera själva.

Deltagare 7: Ja, jag tror att ett sådant koncept skulle påverka min konsumtion av second hand produkter. Sådana produkter skulle alltid vara unika (fast de ofta kommer från mass-produktion).

Deltagare: Absolut! Det är inte alla som vill eller kan göra vid sakerna själva och det finns dom som bara vill köpa sånt som ser nytt ut. Det hade säkert kunnat ge mer jobb med eftersom någon måste göra vid sakerna med.

Ovan ser du hur ett exempel på en skylt som skulle kunna sitta på en omgjord produkt. Hur hade du uppfattat en produkt med en sådan lapp, i jämförelse med andra second hand-produkter?

Deltagare 1: Jag skulle förstå att någon arbetat med och sett över produkten noga innan försäljningen. Det skulle kännas fräschare och säkrare än att handla andra produkter second-hand.

Deltagare 2: Väldigt kluven på frågan. Är man i en second hand butik är det kanske inte första prioritet att skaffa något som ser helt nytt ut. Man kanske vill arbeta på produkten själv eller så höll man inte med om exempelvis ommålningen eller bytet av någon detalj. Å andra sidan är det som jag sa tidigare bra för de personer som inte har engagemanget att själv piffa till en produkt och då är det ju fantastiskt att någon annan kan göra det.

62

Det kanske ska vara ett alternativ att man kan be de i butiken att utföra något visst arbete på produkten i fråga eller kanske inkludera ett litet hörn av butiken dit man kan ta med sig färg eller dylikt, låna lite verktyg och sedan fixa sin produkt på plats? Kanske kan ta isär någon annan ”osäljbar” möbel för att göra sin egna frankenmöbel?

Deltagare 3: En sådan skylt skulle ge ett gott intryck och jag skulle lägga mer tid att fundera på om den skulle passa in i mitt hem.

Deltagare 4: Jag skulle värdera produkten högre.

Deltagare 5: Jag tror jag hade tyckt det varit roligt att någon fixat den, också bra att det är specificerat vad som är gjort. Tänker att det väckt mitt intresse mer än en annan produkt. Deltagare 6: Jag hade nog uppfattat produkten som extra ”omskött” och beroende på om jag

verkligen vill ha produkten i restaurerad form så hade jag definitivt köpt!

Deltagare 7: Jag gillar skylten, dock saknar “gjort av vem” biten...anser att det kan vara betydelsefull. Och anser att röd färg är passande eftersom den sticker ut.

Deltagare 8: Kul! Bra initiativ av butiken, det visar att produkterna fortfarande har ett värde. Hade också undrat om det är möjligt att få en specifik produkt omgjord som finns i butiken, som ett beställningsjobb.

Related documents