• No results found

4.3.2

Användarstudie 1

• Flera tyckte att det brukar finnas för mycket saker i butiken, alltså önskas avskalade butiker med ordning och reda. De tyckte även att butikerna kan lukta unket, sakerna kan kännas omoderna och många har mest kläder och inte mycket inredning. Alltså fanns önskemål att butiken ska lukta gott, kännas modern samt ha fokus på möbler och inredning.

• Samtliga deltagare påpekade att det är tidskrävande att handla second hand, man vet aldrig vad som ska finnas när man kommer dit och kan krävas letande under längre tid för att hitta det man söker.

• Alla önskade att butiken och produkterna ska kännas fräscha. Fräscht = kännas som nytt eller vara välrestaurerat.

• En påpekade att om det fanns fel på produkten så skulle detta kommuniceras. Transparens är viktigt.

• Affektionsvärde höjer värdet och gör att man sparar saker längre. Det känns då också mer värt att laga/restaurera, exempelvis ärvda saker eller saker med historia.

• Flera kan tänka sig att betala extra för att få sakerna fixade. Samma slutpris eller högre än nya saker gör ingenting. Samtidigt uttrycker flera jämförelser med vad produkterna kostar annars. • Flera uttryckte önskemål om inspiration för hur man inreder med produkterna, på foton, i

butik eller eventuellt något visualiseringsverktyg där man kan se hur produkten passar i ens eget hem.

32

• En användare hade en idé om en mindmap som man kan använda för att se hur man kan arbeta med second hand-inredning. Detta tillsammans med skisserna från idégenerering 1 gav en utgångspunkt till nästa idégenerering.

Här framkom att många drar sig för att handla second hand av olika anledningar. Både butikernas utformning, utbudet i butikerna och tidsåtgången för att hitta vad man ville ha var stora punkter. Därför skrevs flera av punkterna från listan in i behovsanalysen (figur 11), då de inte hade synts tidigare under observation och litteraturstudie. Användarstudien gav givande material inför nästkommande idégenerering.

33

4.3.3

Idégenerering 2

Skisserna från idégenerering 1 och en deltagares idé från användarstudie 1, som hen presenterade som en mindmap, stod som utgångspunkten för den här idégenereringen. Idén här var att strukturera upp de olika sätten man kan göra om inredningsobjekt på och göra en arbetsmodell av det, med de olika beslut och steg som man kan ta på vägen. Figur 18 nedan är skissen som gjordes under den här idégenereringen.

Figur 18. Arbetsmodellen. Förstabeslutet som man tar när man gör om ett objekt är huruvida man vill att objektet ska behålla sin funktion (ex. om en byrå ska fortsatt vara förvaring med lådor eller inte). Så fortsätter stegen mer och mer detaljerat. Syftet var att detta skulle vara som en mall och hjälpmedel för hur en process kan se ut när man gör om ett objekt. Parallellt med att skissa upp arbetsmodellen, började idégenerering kring hur en sådan arbetsmodell skulle kunna kommuniceras (se figur 19 för skisser). Följande idéer skissades upp:

Infoblad: Skulle finnas i butik, kommunicerat till kunder. Dels som inspiration men också, vad butiken kan göra med produkterna åt kunden!

Broschyr: Möjlighet till mer info och precision, kan fungera som guide till användare (butiksanställda) och privatpersoner.

App: Kunskapsportal för anställda där de kan hitta instruktioner för hur modellen ser ut, hur den används, instruktionsvideor för arbetsmoment, samt möjlighet att dela sina kreationer med andra så de kan inspirera varandra. Alternativt skulle den kunna vara till både konsumenter och butiker att ta del av information, instruktioner, inspiration samt lägga upp eget material med bilder och beskrivningar. En app där användarna skapar som ett community.

Den idén som främst var intressant att arbeta vidare på var en app. Idé - Arbetsmodell

PRODUKT

Behålla funktion Byta funktion Vad ska det bli?

Behålla utseende Restaurera Måla Klar Klar Slipa Laga

Byta utseende Använda samma

material Lägga till material

Lägga till Laga Ta bort Klipp isär

/ sprätta upp Plocka isär Såga upp

Nyproducerat material Återanvänt material

Förbered materialet - plocka isär, sprätta

upp osv. Måla / Lasera / Tapetsera Klar Klä om / Stoppa om Dekorera / Byta ut delar Klar Klar Slipa bort Måla / Finish Måla / Finish Måla / Finish Montera / Sy ihop Såga ut Sy om Forma om och

montera ihop Forma delar

Plocka av / Förenkla utseende

34

Figur 19. Skisser över olika kommunikationssätt av arbetsmodellen. Infoblad, broschyr och app/kunskapsportal.

4.3.4

Användarstudie 2

De flesta av deltagarna gjorde noggranna och genomtänka skisser (se bilaga 2 för alla skisser). Det var ingen märkbar skillnad mellan resultaten som kom från designstudenterna och de som kom från icke- designers. Det varierade i de båda grupperna för hur många idéer man hade fått och hur noga de demonstrerade dem.

Det objekt som visade sig som svårast var tavla + ram, medan fler hade idéer om byrån och stolen. Majoriteten hade gjort uppgiften som de blev instruerade, med två eller tre varianter på alla objekt. Figur 20–22 visar exempel på skisser från deltagarna.

I utvärderingen svarade alla att arbetsmodellen hade hjälpt dem i tankeverksamheten, att det hade hjälpt dem att få fler idéer. Däremot kommenterade flera att de gärna hade fått den kommunicerat på ett annat sätt, där man inte fick all information på en gång. De kunde uppleva det något

överväldigande med så många alternativ. En digitaliserad variant var flera positiva till.

Alla återkopplade med att uppgiften hade varit rolig, men något tidskrävande. De tyckte att det var bra att de skulle skissa flera alternativ på varje objekt, då de blev utmanade att tänka längre och fick fler idéer på hur man kan återanvända.

Resultaten från användarstudien bekräftade att arbetsmodellen var ett användbart stöd i en process av att göra om objekt, för personer utan erfarenhet av design. Det hjälpte dem att se vad det fanns för möjliga vägar att gå och de blev också utmanade i att få nya idéer som de kanske inte hade fått annars. Den visade också att det skulle vara en fördel om användarna blev presenterade för ett steg i taget, alla valmöjligheter på samma gång var något överväldigande.

35

Related documents