• No results found

Bilaga 3 Tabell 1 Översikt över lärares uppfattningar

10. Bilagor

10.3 Bilaga 3 Tabell 1 Översikt över lärares uppfattningar

Kluster 1 Positiva ledaregenskaper.

Tema Citat Sidhänvisning och

respondent Beslutsam/

Tydlig ” … så är ledarskap att vara påläst, tydlig och våga ta lite tuffa beslut. Men väldigt tydligt att man ska göra rätt!! Och är man då osäker som chef så ska man då visa det tydligt och inte hitta på.”

Sida: 1,

intervju Lärare 9

Fatta beslut!! Att våga gå in och säga: ”Ok det får vara hur det vill liksom med hänsynstagande- men nu gör vi så här” För då kommer vi någonstans och ett beslut är alltid bättre än att inte ha något beslut. Man kan ändra ett beslut.

Sida: 8,

intervju Lärare 9

”… det här med att vara tydlig och att man tar sin roll... att man har… man får inte vara mesig eller – man måste våga ta beslut och våga stå för dom samtidigt som man är lyhörd. Jag tycker det konceptet är viktigt. En sådan chef vill jag ha. Jag behöver inte hålla på att tolka och tveka utan vi är med och får bestämma men när det gäller då oooofff (ljudeffekt…)då är det så här.”

Sida: 2,

intervju Lärare 3

”… jag tycker att en bra rektor ska kunna ta fasta beslut- inte liksom för snabba beslut- men att man ska vara lyhörd och höra vad vill alla? men att man eehh sen står fast vid det beslutet och att man inte byter åsikter hela tiden. Det tycker jag att en bra rektor ska vara. Visa liksom med sitt ledarskap vart eehh… men vart gruppen ska?- vart man ska stå någonstans? så att alla jobbar efter samma riktlinje så att man är tydlig i sitt ledarskap. Ehhhm men sen också självklart liksom vara stöttande.”

Sida: 1-2, intervju Lärare 7

”Och just att de vågar fatta svåra beslut. Ehhhm och inte är rädd för att kanske behöva känna in med alla vad de tycker och tänker innan de fattar ett beslut. Utan man kan faktiskt fatta ett beslut på sina egna grunder och stå för det- och motivera…”

Sida: 2,

intervju Lärare 4

”… som rektor måste du kunna våga fatta beslut. Det känns ju väldigt viktigt! Och som lärare kan man ju känna att man inte alltid står bakom rektorns beslut. Men nu är beslutet taget och då får jag lära mig att följa det och stå bakom min rektor naturligtvis. Jag tycker det är viktigare än att det inte kommer något beslut alls.”

Sida: 2-3, intervju Lärare 5

”Alltså en BRA rektor ska ju lyssna på sina anställda- men ska sedan fatta ett beslut som är rätt och riktigt. Och det behöver ju inte alltid gå med det som lärarna tycker. Om vi nu pratar lärare och rektor. Utan det ska ju ändå vara det beslut som rektorn sedan står bakom. Det känner jag att är väldigt viktigt!!”

Sida: 2,

intervju Lärare 5

Kunnig/klok ”Om jag ska se någon som en ledare så ska den utstråla auktoritet och trygghet. Den ska kunna sin sak-vara påläst.

Sida: 1,

intervju Lärare 6 ”jag vill väl ha en chef som är klok och som jag kan lita på. Så det är

väl viktigt. Om jag inte känner att chefen är trovärdigt- då eehh blir det ju svårt för mig”

Sida: 1,

49

”Och det som gjorde att hen var väldigt tydlig var att hen var extremt

påläst.” Sida: 5, intervju Lärare 9

”Ja en bra rektor tycker jag ska vara närvarande i verksamheten och

ja precis vara en trygg person…” Sida: 1-2, intervju Lärare 8 ”Någon som är ganska lugn i sitt bemötande och kan vara

eftertänksam och vara bra bollplank… Eehh och klok… behöver man vara. Ta kloka, välgrundade kloka beslut- är en trygg person tänker jag. Inte förhasta sig.”

Sida: 1-2, intervju Lärare 8

”Ledarskap är att man tar ansvar. Att man kan eeehhhh delegera uppgifter, att man kan lita på, eehh sin omgivning. Att man kan ge svar- när man blir tillfrågad om någonting. Men främst är att man VISAR att man på ett bra sätt tar hand om sina personer som man har anställda under sig eller också för den verksamhet som man bedriver- på ett riktigt sätt. Och med ett riktigt sätt menar jag enligt de föreskrifter som finns.”

Sida: 1-2, intervju Lärare 5

Synlig/

Närvarande Jag tycker att feedback behövs. Det är en grej som jag får energi och motivation av. Nu menar jag inte att de ska springa och säga ”... vad duktig du är…” inte det- utan att det kommer ibland och att de verkligen ser vad jag gör. Och inte säger ”jag hörde att du gjorde det där så bra” utan ”jag såg när jag var med på din lektion att du gjorde det där”

Sida: 3-4, intervju Lärare 3

” … och sedan tycker jag det är trevligt om en rektor kommer ut och gör ett besök hos mig och pratar med mig och är intresserad av vad som händer i mitt klassrum och i min undervisning… Det är viktigt. Att man… för sen så kan ju rektorn kan ju hjälpa mig att sätta mål och att se saker som jag inte ser själv. Som en chef. Men då faller man ju tillbaka på närvaron. Om man ska fixa det måste man ju vara rätt närvarande och se saker. Annars är det svårt att komma med – vad heter det? - djupt rotade idéer om hur jag kan bli en bättre lärare.”

Sida: 7,

intervju Lärare 8

Kluster 2 Negativa ledaregenskaper

Tema Citat Sidhänvisning och

respondent Favoriserande ”… Och skaffade sig favoriter… bland personal! För att kunna lyfta

sig själv och ha någon bakom. Men det är svagt ledarskap tycker jag så man måste ta till sig favoriter! Och det har jag haft en annan rektor också det här med att man knyter an favoriter. Och när det uppdagas då faller den rektorn ganska så platt i mina ögon. För då har man inte ett gediget ledarskap”

Sida: 4-5 intervju Lärare 6

”… om man hela tiden måste visa att man är ledare att man alltid måste ha folk som talar om att man är en bra ledare-så är man ingen ledare.”

Sida: 4-5 intervju Lärare 6

”… man har träffat dåliga rektorer som t.ex. bara gillar att ge chanser till vissa personer och som gillar att lyssna på vad de andra säger- men som inte går och tittar själv på fältet.”

Sida: 2,

50

”Och jag har ju kollegor som då grät och som var alldeles

förtvivlade- som inte kunde komma fram till den här personen och de fick inte… det kunde vara arbetsvillkor som blev försämrade…” ” Och hen (min avidentifiering) lyckades dessutom skapa intriger mellan kollegorna.

Sida: 3,

intervju Lärare 1

Ej bli sedd ”En rektor som inte hade någon koll på mig som lärare, inte ens mitt namn- utan redan där ofta började det som: ”Jamen du nu vad du nu heter…” Och då fick man ju den bilden av att man var ju ingenting värd eller… eller att det inte fanns något intresse av att se mig och mitt yrke och så vidare…”

Sida: 4,

intervju Lärare 5

Kluster 3 Vad positiva ledarskapshandlingar leder till hos lärarna.

Tema Citat Sidhänvisning och

respondent Delaktig ”… jag tycker det är bra att man är eehh man… eehh delger alltså

man tar in vi får vara med och påverka vi som personal så att säga- vi som lärare- man är ett team. ”

Sida: 1-2, intervju Lärare 3

”Att man känner att Det är vi!! Det är inte VI och DOM utan det är

VI. Vi är ett VI liksom” Sida: 8, intervju Lärare 7

”Eehh struktur- alltså- man vet vad som förväntas och man vet vad som kommer hända - i god tid. Det tycker jag är viktigt så att det inte bara kommer så här att… på måndag ska vi jobba med det här eller att nästa år ska vi jobba med den här- utan att man får vara med. Och sedan öppenhet- att man får vara med och veta vad händer på skolan på alla plan liksom- nya kollegor- vem ska sluta? eehhm hur ser ekonomin ut? Att man får vara delaktig- tycker jag är viktigt.”

Sida: 3,

intervju Lärare 10

”Eehh ledarskap är när man kan… lyfta fram det bästa i en grupp

och se varje enskild medarbetares kompetens. Tänker jag” Sida: 1, intervju Lärare 10

Uppskattning

och feedback ”De personer som leder verksamhet genom att titta, besöka se och allt som händer de alltså gör att man motiveras- man vill prestera lite bättre. Du ser att ditt arbete kan värdesättas- inte bara ekonomiskt. Man kan värdesättas på alla andra sätt.”

Sida: 5,

intervju Lärare 2

”En rektor behöver ju få, om man utgår från mig personligen, få mig att känna mig behövd, känna mig duktig på det jag gör, peppa, stötta, ge mig utbildning när jag känner att jag behöver det inom ett visst område, se till att jag får hjälp och stöd av mina kollegor. Det är väl det som jag känner att är viktigt. Sen naturligtvis ska även lönen visa sig i form av hur länge man har studerat!”

Sida: 13, intervju Lärare 5

”Vi tyckte inte lika om allt så det handlar inte om det men hen är lyhörd, hen ger feedback på sådant sätt som jag inte var van vid från början, hen var med ute och tittade på lektioner och där fick man feedback.”

Sida: 3,

51

” … inlyssnande, flexibel, ehheum och man ska känna att- känna sig trygg när man vill prata med dem. Samtidigt är jag en pedagog som också vill ha feedback- inte bara på liksom ”Det här gjorde du bra”… så utan även kanske det jag gör mindre- mindre bra- för att kunna utvecklas och kunna- jamen kunna ha pedagogiska samtal med en rektor så att jag utvecklas.”

Sida: 2,

intervju Lärare 4

Kluster 4 Trivsel

Tema Citat Sidhänvisning och

respondent Känna sig sedd

och hörd ”För ska jag sitta på ett medarbetarsamtal och min chef berättar för mig att det här gör du bra och det här gör du bra så ger det mig inget om jag inte vet att de varit inne på mina lektioner och sett mig faktiskt!! För hur kan de egentligen veta alla de sakerna?? Då kan man ju känna att de säger det för att de ska säga det. Att de inte har belägg… Men har man en bra chef som då kan… jamen- en av våra chefer just nu är väldigt bra på det. För då kan hen säga att: ”Det här ser jag att det här gör du väldigt bra och du visar det genom att… ”och liksom motivera sina svar. Och då kan jag ta åt mig den feedbacken på ett helt annat sätt.”

Sida: 4-5, intervju Lärare 4

”Jag tänker först på tydlighet. Alltså man är tydlig!! Ledarskap är

tydligt. Lyhörd… sådana ord kommer till mig” Sida: 1, intervju Lärare 3 ”Eehh ledarskap är när man kan… lyfta fram det bästa i en grupp

och se varje enskild medarbetares kompetens. Tänker jag” Sida: 1, intervju Lärare 10

Begripligt samman- hang/trygghet

”… hen måste ju vara -vad ska man säga- ödmjuk men ändå rak. Hen måste våga ta tag i de problem som finns. Annars går det ju liksom inte.” ”Och med trygghet kommer trivsel.”

Sida: 13, intervju Lärare 9 ”Dels att bekräfta att de ser vad jag gör! Det är väl grunden. Att

känna att man är trygg- att jag får bekräftelse att jag gör rätt saker.” Sida: 5, intervju Lärare 4 ”Jamen jag tror att man behöver känna en trygghet. Att det är en

viktig egenskap också. Alltså att man känner att… det rektorn vill eller tar upp och pratar om att det här är faktiskt- det stämmer det hen säger. Jag tänker mig t.ex. om man eehh jamen om man … vad ska man säga? En öppenhet!”

Sida: 8,

intervju Lärare 7

” … liksom ja ta välgrundade beslut i god tid. Sen är det akuta saker varje dag, släcka bränder och liksom… det är också en viktig egenskap. Eehhmmm. (Tänker-tystnad) Mmm det är också en viktig egenskap. Precis. Akuta saker händer! Och då ska man vara jättepå hugget. För det blir inte tryggt heller om man inte är där och tar hand om de här akuta sakerna. Man kan ha hotfulla personer på skolor t.ex. då behöver personalen och eleverna känna att det kommer en chef!!”

Sida: 9,

intervju Lärare 8

”Lika så om man som lärare hamnar i någon typ av problem så är det jätteviktigt att man känner rektorns stöd i det. Aaah att man känner sig litad på och liksom att man får ge sin berättelse av vad man kanske har hamnat i för problem och lite så.

Sida: 2,

52

”En rektor ska också vara lite planerande och- det har jag inte nämnt eller sagt tidigare- och ha lite framåt-tänk och vara ute i god tid...”

Sida: 3,

intervju Lärare 5

”Ja hen måste ju jobba för sin personal och det kan ju också handla om att hen måste vända sig uppåt. Det har vi kanske inte pratat om… jag tycker det är viktigt att en rektor törs stå bakom sin personal och även uppåt och då tänker jag att det nu är kommunalt och att de då törs vända sig uppåt till skolchefer och däröver också när hen eller vi lärare inser att det behövs hjälp eller mer pengar eller stöd… det är ju så idag att skolor ser väldigt olika ut på olika ställen. Vissa skolor kanske har större behov av fler lärare eller mer personal eller så där och det tänker jag att en rektor måste liksom kunna tala för sin skola på ett bra sätt uppåt- så att man får de resurser som behövs.”

Sida: 13-14, intervju Lärare 5

Ta kloka, välgrundade kloka beslut- är en trygg person tänker jag.

Related documents