• No results found

119 Bilaga 1. Intervjuguide: Design och Innovationer

Innovation:

Designerns bidrag till innovation:

Vilka är de viktigaste kompetenser man som designer kan bidra med för att skapa in-

121 Bilaga 2. Scenarion: RescueRunner

uppmärksammar händelsen och ditkallar sjöräddningen. Sommar, klart väder, i skärgården.

annan har tillkallat sjöräddningen, men man förstår att personen i fråga är illa däran eftersom denne inte själv kallat på sjöräddning och inte verkar kunna simma mot land. för drunkingsolycka, hjärnskada och evetuell nackskada. Sjöräddningens frivilliga har baskunskap om sjukvård. Förutom att rädda mannen måste man få tag på båten så att visar det sig att denne är medvetslös i vattnet och plockar upp mannen. Man bestämmer sig för att ge mannen andningshjälp. Misstänker också nackskador.

2. Pga. hård vind och motorhaveri förliser en mindre fritidsbåt på ett 0,2 m grund. Familjen hinner tillkalla sjöräddningen. Samtliga ligger i vattnet och de två vuxna är os- kadda men nedkylda, men den nioåriga sonen har krossat benet och blöder medan den femåriga dottern är i chock. Oktober, utomskärs men ändå inte öppet hav.

chock. Den hårda vinden och grunda vattnet försvårar arbetet att komma nära de nöd- satta, och väl på plats gäller det att få med sig alla på samma gång. Skademässigt blir prioritering blir att stoppa blödningen på pojken och därefter värma samtliga.

- - ten, sol.

- nan man kommer på plats. Tack vare att vännerna hela tiden har pekat på den nödställda i armar och ben, varför räddningen måste ske utan att han kan hjälpa till fysiskt. Den starka strömmen påverkar också räddningsuppdraget och man måste se till att ha extra precision när man plockar upp den nödställda ur vattnet. Lätt åtkomlighet.

4. En 60-årig kvinna halkar vid i landstigning i en naturhamn och bryter armen sam- tidigt som det blöder från huvudet. Naturhamnen ligger hela 20 km från närmaste Sjöräddningsstation och fastland. Vasholmarna och sol.

ser ut. Inga livshotande skador men det är viktigt att man kan stoppa blödningen på plats och att hon sedan snabbt kommer till riktig sjukvård. Det kan vara trångt/grunt

122

sig på eftersom deras båt ligger förtöjd där. Det faktum att hon brutit armen samt att hon känner sig yr gör att man inte kan lite på hennes fysiska tillstånd i transporten, dvs hon måste transporteras på ett säkert sätt och helst inte ensam för att minska risken för yt- terligare olyckor.

5. Två personer dyker, efter 30 minuter tappar de bort varandra på 18 m djup. Den ena dykaren återvänder till ytan för att leta efter sin vän, men efter 5 minuter har denne ännu

vattnet. Om man hittar den nödställda är det avgörande med syrgas och värme, och snabb transport.

6. En personfärja med 55 passagerare går på grund i kraftig dimma i december. Det är - nuter är färjan vattenfylld. Livbåtar sjösätts och man väntar på hjälp,.

Man vet inte innan om det är någon med fysisk nedsättning etc. Det visar sig att fyra per- soner hamnat i det nollgradiga vattnet och kylan gör att de snabbt tappar simförmågan. Det är fråga om en massräddning där prioriteringen är att få upp de personerna i vattnet. På grund av dimma är man rädd för kollisioner med livbåtarna, personer eller andra båtar. Det är också svårt att hitta de nödställda. Eftersom havet är halvt fruset är det svårt att

sig i vattnet har knappt någon fysisk förmåga kvar att lita på. Flera enheter behövs.

7. Fyra skridskoåkare är ute en klar och kall dag på sjön, när isen plötsligt bryts och tre personer hamnar i det 0-gradiga vattnet.

- sonen som är kvar på isen kan inte gå för nära eftersom den då riskerar att hamna i själv. Om man tar en båt/isbrytare så har man brutit upp isen vilket kan vara farligt för andra som är ute. Man måste få upp alla 4 samtidigt. En svävare är svår att styra. Det är så viktigt att personerna får värme att man inte kan vänta till man har kommit iland, utan det är nödvändigt att sjöräddningen har möjlighet att erbjuda detta med en gång.

8. Oljetanker som ligger 3 sjömil utanför hamninloppet i Göteborg läcker olja. Förutom att stoppa oljeläckan och samla in läckaget måste besättningen på 60 personer evakueras av säkerhetssjäl.

123

det är av största vikt att sjöräddningen kan evakuera. Inga skadade vad man vet, utan det är logistiken av själva transporten som är problematisk.

är återfunnen uppochnervänd.

och snabb vidare transport.

10. I december stormväder och dimma, en fritids-segelbåt har förlorat styrförmåga och tillkallar sjöräddningen, långt från land. Efter 2 h sökande hittar man delar av ett skrov och misstänker att båten har förlist. Sökandet efter 3 personer fortsätter hela natten.

helt öppet vatten och samarbetar med andra funktioner som ytbärgare och kustbev- akningen. Man behöver byta om personalen efter ett antal timmar för att inte riskera egensäkerhet. Man vet inte vad som har hänt och vart personerna är. Propellrar.

11. Ett 60-årigt par har paddlat kajak och lagt till vid en svåråtkomlig strand, då kvinnan plötsligt får smärtor i bröst. Sjöräddningen tillkallas. Tidig mars.

eftersom det kan handla om en hjärtattack. Oavsett vad man kan göra på plats måste man ta sig till sjukhus så fort som möjligt, men man kan inte lita på kvinnans fysiska till- stånd i räddningsuppdraget. Vattnet är kallt varför man inte vill att kvinnan ska hamna

- porteras då man inte vill lämna honom kvar på platsen själv.

12. Personfärja med 650 passagerare utsätts för hot mellan Sverige och Tyskland. En bomb detoneras och färjan tar snabbt in vatten. Samtliga måste evakueras.

att få en helhetsbild av hur många som kommit i livbåt och hur många som ligger i vattnet och vad som har hänt. På plats ser man att det är många som ligger i vattnet,

förlorat en arm, fått glassplitter i ögat. Egensäkerhet prioriteras och man är fortfarande kustbevakning. Det är mörkt, med medelhöga vågor, det blåser inte så mycket, man är långt från land men närmare Sverige än Tyskland.

125 Bilaga 3. Koncept RescueHover

127 Bilaga 4. Utveckling av principen lyfta

129 Bilaga 5. Idégenerering: lä och värme

131 Bilaga 6. Idégenerering: kommunikation och kontroll

133 Bilaga 7. Idégenerering: lugn och trygghet

135 Bilaga 8. Tidigare uttryck

Produkten ska uttrycka förtroende, igenkänning, snällhet och lugn. Produkterna ovan fungerar som inspiration när det gäller form och yta. Ett tydligt samband mellan produkterna är att de har avrundade former, halvglansig till matt yta och inga onödiga utsmyckningar.

139 Bilaga 9. Skisser på helhetslösning

141 Bilaga 10. Scenarion med mockup modell

145 Bilaga 11. Ritningar

147 Bilaga 12. Tidsplan V3 V4 V5 V6 V7 V8 V9 V10 V11 V12 V13 V14 V15 V16 V17 V18 V19 V20 V21

Uppstart: Möte med S

S SK R esearch: Kr av för produkt R esearch: Inno

vation och design

Uppsats: T

eori och Empiri

Uppsats: Analys och slutsatser Designprojekt:

Idegenerering

Deadline: Förstudie Deadline: Mittpresentation Designprojekt:

R esearch Designprojekt: Viktining och v al Designprojekt: K onceptutv eckling Deadline: V al a v k oncept

Uppsats: Designprojekt Designprojekt:

Produktutv

eckling

Designprojekt:

Material/Tillv

erkn

Uppsats: Designprojekt Designprojekt:

3D

modellering

Designprojekt: Fysisk modell Uppsats: Designprojekt Deadline: Inlämning a

v R

apport

Deadline: Slutpresentation Designprojekt:

Utställning

Related documents