• No results found

Bilaga 1. Ergonomiska undersökningar, 2012-03-06

När min farmor fyllde 70 år passade jag på att intervjua henne och fem vänner, och testade vad de tyckte om ett utvalt sortiment av stolar och hur de uppfattade sittandet på dem. Mått

stol 1 (pall)

sits: 34 cm (diameter)

sitshöjd: 46 cm, 50 cm (justerbar) stol 2 (matstol med armstöd) sätesdjup: 48 cm sätesbredd: 54 cm sitshöjd: 43 cm ryggstöd: 45,5 cm armstöd: 20,5 cm stol 3 (matstol ) sätesdjup: 46 cm sätesbredd: 45 cm sitshöjd: 40,5 cm ryggstöd: 50 cm stol 4 (flätad fåtölj) sätesdjup: 46 cm sätesbredd: 45 cm sitshöjd: 40, 5 cm ryggstöd: 50 cm armstöd: 26 cm

stol 5 (stoppad matstol) sätesdjup: 45 cm sätesbredd: 40 sitshöjd: 45, 5 cm ryggstöd: 46 cm stol 6 (stubbe) sätesdjup: ca 50 cm sätesbredd: ca 43 cm sitshöjd: 38 cm

160 Bernt, man, 68 år, 184 cm

stol 1a. 46 cm – Känns inte bra. Inga stöd alls. Höjden är bra och man kan sitta på den, men inte bekvämt. Komforten skulle kunna underlättas med en stoppad sits. Känns stabil.

1b. 50 – Mycket bättre med denna höjd. Känns bättre överlag då.

stol 2 – Känns bra, kunde vara lite högre i sitshöjd dock. Bra stöd för rygg och armar. Man kan sitta länge utan att bli trött. Oavsett material är den skön på grund av formen.

stol 3 – Inte lika skön som föregående stol. Speciellt bredden på stolen är inte lika bra. Det är absolut en fördel med armstöd, som inte finns här. Även ryggstödet känns mindre skönt. stol 4a. med kudde – Skönast av alla! Perfekt. Förutom att man inte kan få under fötterna ordentligt. Absoluta favoriten ändå.

4b. utan kudde - Inte lika skön, men ändå bäst hittills. Mjukheten är försvunnen.

stol 5 – Man sitter bra. Den är skön eftersom den är stoppad. Det är en skön höjd och man kan sitta länge trots att armstöd fattas. Kunde däremot ha lite bredare sits. Bra med svängrum för fötterna! Mycket bättre än stol 3 till exempel.

stol 6 – Skön bredd men lite för låg. Britta, kvinna, 70 år, 163 cm

stol 1a. 46 cm – Man sätter sig lätt, men den känns lite osäker eftersom den är lite glidig och sitsen är liten. Höjden är lite för lågt ställd. Tycker inte att den hade varit skönare med annat material eller stoppad sits, och den är skön för att det får att snurra på, vilket ökar

flexibiliteten.

1b. 50 cm – Bättre med högt!

stol 2 – Ryggen och sätet är i missharmoni, hade hellre haft ett längre ryggstöd. Om sitsen hade varit av trä hade den varit för stum att sitta på. Den är bra annars

stol 3 – Ryggstödet är för långt och djupt och det fattas armstöd. Men det är en trygg stol. Lite för låg i sitshöjd dock, det känns inte särskilt behagligt. Man sjunker liksom ner. stol 4a. – Känns behaglig men för låg front, som är för nära marken. Bra rymd i stolen annars. Mer viloställning än föregående vilket gör den skön. Skönt att man inte sjunker ner. Arm och ryggstöd är precis lagom i höjd.

4b. utan kudde- Skönt ändå men lite glidigt. Det var skönast med kudden.

stol 5 – Bra stöd för ryggen, dock lite för rak. Skönt med plats för benen. Höjden är bra! Det är skönt med stoppningen, men det är bara för att den är stoppad på gammeldagsvis- det vill säga hårt stoppad.

161

stol 6 – För låg, men det är ett skönt brett säte. Föredrar den framför stol 1 t ex, eftersom man kan sitta på denna en längre tid och kanske föra samtal och så vidare. Det går an att fronten är hel, men den hade naturligtvis varit bekvämare med ben.

Stina, kvinna, 65 år, 158 cm

stol 1a. 46 cm – För låg. Om man sitter tillfälligt så är det okej, men inte annars. Den är stabil. Hade förmodligen varit skönare med stoppning.

1b. 50 cm – Bättre sitthöjd, men ökar inte övrig komfort.

stol 2 – Bekväm, det är en bra sitthöjd. Arm- och ryggstöd är också bra höjd. Känns som en ergonomisk stol. Det är ett bra material, men lädret känns lite kallt. Om det istället varit i trä som övriga stolen hade det nog inte varit så skönt att sitta på, det hade blivit för hårt.

stol 3 – Saknar armstöden från föregående stol. Den känns inte lika säker som stol 2. Om den hade haft armstöd hade det varit för trångt att sitta i den. Lite dåligt med fotflexibiliteten. stol 4a. med kudde – Känns väldigt skön. Det är bra med en lite mer vilosam ställning. Man vill ha viloställning om man väntar på något. Det hade varit bättre om man kunde ändra på fötterna.

4b. utan kudde – Alldeles för låg! Komforten har försämrats avsevärt.

stol 5 – Man känner sig lite uppstaplad, det är en väldigt rak rygg. Och sitsen är mycket smal. Det är en bra sitthöjd men ryggstödet kunde ha varit lite högre. Den slutar konstigt.

Stoppningen är skön, den hade inte varit bekväm i annat fall.

stol 6 – Den är för låg, och väldigt hård att sitta på. Men man kan sitta längre eftersom det finns gott om utrymme på sätet.

Karin, kvinna, 68 år, 165 cm

stol 1a. 46 cm – Tycker inte om sitthöjden. Det känns som att man ska ramla av den eftersom sitsen är så liten. Lacken på träet gör att man glider.

1b. 50 cm – Det blev ju lite bättre, men jag skulle nog aldrig välja att sätta mig på en sådan

här, förutom i nödfall.

stol 2 – Den är bekväm, men känns för stor på något sätt. Man känner sig ganska liten i stolen, och man sjunker ihop både på sits och i rygg. Men det är gott om stöd på stolen. stol 3 – Den här känns lite bättre i storlek än föregående stol. Den känns lite tajtare liksom, passar mig bättre. Men man saknar armstöden, såhär direkt i efterhand när man suttit på en stol MED innan.

stol 4a. med kudde – Bekväm, men känns också lite stor. Fångar liksom inte ryggen riktigt, den är för långt bak. Gillar att den är flätad men det kan också bli jobbigt efter ett tag tänker jag.

162

stol 5 – Den är skön, för den omfamnar en lite grann med stoppningen. Den är dock lite för rak i ryggen, nästan så att det känns som att man lutar framlänges.

stol 6 – Ja, den har ju onekligen stor sittyta, men jag skulle inte vilja sitta på den en längre tid eftersom den är så hård. Men om jag var ute på promenad i skogen skulle jag nog inte tänka mig för så länge.

Eva, kvinna, 57 år, 154 cm

stol 1a. 46 cm – Rent spontant känns det som en ganska bra höjd, men den är ju obekväm i övrigt. Rumpan är liksom utanför stolen. Det känns nästan som att man ska ramla av den.

1b. 50 cm – Det gjorde varken till eller från tycker jag.

stol 2 – Den här känns ju som himlen jämfört med den förra! Bra stöd från alla håll och kanter. Jag gillar att sätet är så brett, man har plats att röra sig och man ”fastnar” inte mellan armstöden.

stol 3 – Känns sämre än föregående. Tycker inte om att armstöden är borta. Dessutom känns det mindre omfamnande, och därmed mer osäkert. Men det är roligt med pinnen som är nere vid marken, där kan man sätta upp fötterna och vila om man vill.

stol 4a. med kudde - Fåtöljen är väldigt bekväm. Den är perfekt nästan. Det enda som stör mig är att fronten är hel. Man har ingenstans att sätta fötterna under sig.

4b. utan kudde – Den funkar fortfarande.

stol 5 – Höjden är ju ganska bra men i övrigt skulle jag vilja säga att den är obekväm med vinklar och sådant. Alldeles för smal dessutom. Stoppningen är ju bekväm, men det hjälper inte formen.

stol 6 – Här skulle jag kunna sitta ett tag. Bra, stor sittyta. Den tar emot på ett bra sätt. Den är ju ganska låg, men jag är ju också ganska kort så det passar att sitta på såhär när man pratar.

Helen, kvinna, 59 år, 171 cm

stol 1a. 46 cm – Nja. Den är låg och instabil. Tråkig.

1b. 50 cm – Sitthöjden förbättrades ju avsevärt, men det är ändå irrelevant med tanke på

hur obekväm den är.

stol 2 – Den här känns ganska bra. Kanske lite för låg och lite för djupt säte, men annars är det fint. Gillar också materialkombinationen. Träet är mjukt och skönt och lädret är bra eftersom det anpassar sig lite efter kroppen.

stol 3 – I jämförelse med den andra stolen så är den här bättre i sätet. Även ryggstödet har en bättre placering på ryggen. Men den är fortfarande för låg.

163

stol 4a. med kudde – Den är ju definitivt bekvämast av de jag har provat, men jag tycker att den är för låg den här med. Störigt att man inte kan ändra på benen mer. Armstöd och Ryggstöd känns lite lustigt placerade på något sätt, men det funkar.

4b. utan kudde – Nu blev det riktigt obehagligt lågt. Inte så skönt att sitta på den här

flätningen heller, även om den är vacker.

stol 5 – Den här var det skön höjd på! Tycker att stoppningen är fantastiskt skön, både för rygg och rumpa. Den känns lite uppstöttande i ryggpartiet, men det stör inte mig riktigt. Skulle gillat att ha den vid ett skrivbord till exempel.

164

Bilaga 2. Inlägg seniorforum

Hej allihopa,

mitt namn är Hanne Ossler och jag studerar industriell design på högskolan på Gotland. Anledningen till att jag skriver här är att ni kan hjälpa mig otroligt mycket i mitt

examensarbete som handlar om framtagandet av en entrébänk för seniorboenden! Eftersom jag själv är ung har jag ingen aning om hur livet är för seniorer och vilka vardagsproblem man kan tänkas ha. Därför skulle jag ytterst gärna vilja ha svar på följande frågor (då det är svaren som är viktiga är ni anonyma):

1. Hur upplever du livet som senior i allmänhet - tryggt, jobbigt, lätt, skönt? Förklara hur och vad du känner.

2. Känner du att samhället är väl anpassat efter dig och och dina behov eller finns det mer att önska som du tänkt på nu på äldre dagar?

3. Finns det någon produkt/tjänst du tänkt på återkommande som skulle underlätta ditt liv avsevärt om den fanns?

4. När det kommer till produkter, upplever du att det finns många sådana som är anpassade efter dina behov, eller har du inga speciella sådana? Motivera.

5. Har du några tankar kring sittande i allmänhet? Frågan avser främst offentliga platser och hur du upplever det när du sätter dig, när du sitter och när du sen ska resa dig igen eller. Förklara.

6. Hur tycker du att en bänk/ soffa skulle vara utformad för att vara så komfortabel som möjligt? Svara på ett ungefär. Tänk på: ryggstöd, armstöd, ben eller hel front, djup i sits, material,höjd från marken, stoppad eller ej,antal sitsar.

7. Finns det något i estetiken gällande en sådan möbel du skulle föredra? 8. Hur erbjuder en sittmöbel trygghet, bekvämlighet och trivsel för dig?

9. Övrigt? Finns det något du tänkt på sedan du passerade 55 års strecket, som har med sittmöbler att göra? Vad som helst?

Alla svar är viktiga. Känn ingen press! Tar tacksamt emot alla funderingar och tankar ni har som härrör ämnet. Hör bara av er ifall ni undrar över något.

Tack på förhand!

Skicka in ditt svar till e-post hanneossler@hotmail.com

165

Bilaga 3. Intervju Britta Ossler (farmor)

Finns det något som äldre kan gagnas av som det borde finnas mer av i samhället? Inte speciellt. Har inga problem direkt. Det enda skulle väl vara om det fanns fler bänkar längs gågator och i parker. Man blir lätt trött av att gå mycket, så det hade varit skönt med lättillgängligare bänkar. Men annars anpassar jag mig efter vad som finns.

Finns det någon/några produkter du tycker borde vara bättre utformade för dina behov? Plastförpackningar! De är fullständigt omöjliga att öppna. Man drar sönder innerlocket eller så får man inte fatt i något. De allra flesta förpackningarna är dåliga på ett eller annat sätt. Mjölkpaketen också. De har alldeles för mycket onödigt emballage. Och då har jag inga svaga nypor eftersom jag är bagare, så jag undrar hur de som har det lite svårare får upp dem? De måste ju gå till en granne eller något och be om hjälp.

Har du några tankar kring sittande i allmänhet?

Jag själv har inga större problem med att sitta i ryggstödslösa stolar, eftersom jag kan sitta rakt i ryggen. Men det är klart att det är bekvämast med ryggstöd. De allra värsta tänkbara möblerna är soffor som man sjunker ner i, det känns som att man är fast och aldrig kan ta sig upp igen. De är för djupa, för breda och för mjuka.

Hur tycker du att en soffa/bänk ska vara utformad för att vara så komfortabel som möjligt?

Det är bekvämast med raka stolar, det vill säga rak rygg och rak sits. Det får gärna vara stoppade möbler, för man vill ha det mjukt, men inte FÖR mjukt. Absolut inte så att man sjunker ner. Om man har en soffa ska det helst vara armstöd mellan varje plats, så att den blir avdelad för varje person. Då kan alla få rätt stöd. Inte ha för djup sits, och inte så mycket viloställning. Det blir man trött av och det är jobbigt. Runda kanter får gärna finnas. Om man måste välja så är det viktigare med ryggstöd än armstöd, och det är viktigast att åtminstone sitsen är mjuk om inte något annat.

Finns det något gällande estetiken du skulle fördra gällande en sådan möbel? Jag gillar Biedemeyer. De har ganska runda bord, överhuvudtaget med runda former

efterlyser jag! Allt är så fyrkantigt och tråkigt, påminner om en institution. Det runda ger mer vänlighet i möblemanget. Gärna organiska former. Men inte som njurar! Utan bara lite rundare, mjukare liksom. Det är mer välkomnande.

Hur erbjuder en möbel trygghet, bekvämlighet och trivsel för dig?

Trygghet betyder omfamning för mig. Att möbeln tar emot en, att man äger den.

Bekvämligheten innebär att det ska vara lite mjukt, både i materialval och i form. Och att man lätt kommer ur och i den. Trivseln har också med det runda och mjuka att göra.

166

Bilaga 4. Intervju sjukgymnast Stefan Axelsson 2012-03-13

Vilka åkommor och besvär lider äldre mest av?

- Ledförslitning (artros), till följd av att man åldras. Då är akupunktur mycket effektiv, samt vid seninflammation. Skelettet urkalkas, vilket gör att man blir skör. Kvinnor lider mest av det. Äldre får ofta trycksår, som kommer av att de sitter och ligger mycket och under längre tider än yngre, men också för att blodcirkulationen är nedsatt. Kraften är inte lika stor.

Hur påverkar det sittandet?

- Man sitter mest illa på grund av trycksår och ledförslitningar. Äldre ska sitta mjukt och ligga mjukt, men det kan också vara en rent personlig fråga. Vissa älskar Tempur- madrasser till exempel, medan andra upplever att de fastnar. De upplever att det är svårt att vända sig och den är för varm.

Vad bör man tänka på vid utformningen av en entrébänk för seniorboenden? - Förutom arm- och ryggstöd osv. är svankstöd är en bra grej. Det stöder upp

överkroppen på ett bra sätt, så att man får en bra hållning. Man ”bröstar” upp sig, och hakan kommer ner en bit. Samt att nacke och skuldror får avlastning. Den kan finnas som en avtagbar kudde, så att man kan variera sig. Möjligheten att välja själv hur man vill sitta är viktig. Det är dock viktigt att tänka på att rumpan ska djupt in, och svanken ska ut. Hos kvinnor, som ofta har större svank naturligt, blir ofta svanken större eller mindre med åldern och män får ofta en utslätad svank och stelar till på baksida lår, vilket gör att man behöver ett svankstöd.

Finns det olika besvär bland kvinnor och män?

- Nja, det handlar mest om vad man har gjort i livet, hur fysisk man varit och liknande. Men också hur man ser ut rent fysiologiskt. Det är i så fall det där med urkalkningen av skelettet. Men rent generellt har jag upplevt att kvinnor ofta har mer ont i skuldror och nacke, medan män har mer ländryggsbesvär. Men det känns som jobbrelaterade symtom, snarare än att de är män eller kvinnor.

Varför är produkter för äldre synonymt med hjälpmedel? Varför finns det inget ”mellansteg”?

- Ja… det vet jag inte riktigt. Det finns ju en stor marknad av äldre, så man skulle kunna tänka sig att det borde finnas fler produkter som istället var anpassade till fler, bland annat äldre då. Men utformningen kan ju också ha blivit så i direkt relation till

besvären. Ibland är det ett måste att de är klumpiga och stora. Jag tror också att marknaden vill att det ska se ut på ett specifikt, medicinskt, sätt för att uppfattas som seriöst. Men det finns ju exempel på vissa saker i vardagen som är bra för alla, till

167

exempel lås på offentliga toaletter med långa handtag. Eller dörrar där handtagen fungerar som lås. Och det ser kanske inte så dumt ut heller. Men nu är det krav på att alla nybyggnationer ska vara handikappsanpassade, i framtiden kommer det

förmodligen vara krav på att man ska komma in med en permobil i varenda byggnad, och kunna göra sina toalettbesvär och sedan ta sig ut helt själv, utan assistans. Sitter äldre på ett annorlunda sätt jämfört med yngre?

- De sitter lite annorlunda. Framförallt har de ofta mer kutig rygg, vilket gör att de sitter mer framåtlutade. Och kutningen beror på urkalkningen av skelettet. Man tappar ju även muskelstyrka och balans när man blir äldre så det kan också ha inverkan.

168

Bilaga 5. Möte med seniorer från Brf Turkosen, 2012-03-07

Björn Carlsson är huvudansvarig för uppstartandet av Brf Turkosens seniorförening, som startas på eget bevåg då det av 250 personer är cirka 40 % som är över 65 år i

boendeföreningen. Jag kom i kontakt med honom via en blogg, där han skriver om när de har nästa möte, och han välkomnade mig med öppna armar. På mötet befann sig cirka 25 personer, alla över 55 år. De flesta var kring 65- 70 år. Efter fikan fick jag ställa mig upp och presentera mitt ärende, som Björn redan var väl införstådd med. Syftet var att starta en diskussion kring det som är väsentligast och det jag bör tänka på, vid utformandet av en entrébänk.

Mitt generella intryck under samtalen med dessa personer är att allihop, trots att de är med i en seniorförening, inte definierar sig som gamla eller äldre. Oftast refererade de till äldre som ett begrepp som inte innefattade de själva. Samma intryck har jag fått av alla andra äldre personer jag pratat med utöver just detta möte.

Jag inledde med frågan och de fann det besvärligt överlag med produkter och tillgänglighet i samhället. De svarade att de saknade sittanordningar i de flesta vardagliga situationer, som till exempel i matbutikerna, i parkerna och utanför boendet, om man väntade på färdtjänst. Där var någon som poängterade att man kunde bli sittande upp till en timme i väntan på färdtjänsten, vilket är viktigt även i mitt arbete då det kan bli aktuellt även för seniorerna där min entrébänk kommer att stå. Gällande produkter var det mest plastförpackningar och tablettburkar som är mycket svåra att bryta sig in i. Även för den med starka nypor. Mycket onödigt material och energi som går åt. Det var dock ingen som direkt undvek platser eller produkter. Det nämndes även att det var trist att steget mellan ”vanliga” produkter och hjälpmedel var så långt.

Vidare frågade jag hur de upplevde sittande i allmänhet, och det var inte så mycket som nämndes i denna fråga, mer än att man blev stelare med åren. De som satt på stolar med ryggbricka under skulderbladen som inte räckte ner till sitsen tyckte att det fungerade utmärkt, liksom de som satt på stolar som hade mycket hög och heltäckande ryggstöd. Egentligen behövs det bara en liten utfällbar pall, som man kan sätta sig och vila på en kort stund, tyckte de flesta. Där var någon som nämnde att det var viktigt att stolarna sitter fast, eller inte är så lätt flyttbara, eftersom de annars upplevs som osäkra.

När jag frågade om vad som var mest väsentligt i utformade var alla överens om att

sitthöjden var det vikigaste, och den ska vara hög. Bordsstolshöjd eller möjligen lite högre.

In document Entrébänk för Bonum seniorboenden (Page 159-200)

Related documents