• No results found

9.1 Sammanställning av domar

Högsta förvaltningsdomstolen

682-17

I målet är Försäkringskassan klagande och yrkar att HFD ska fastställa Försäkringskassans beslut om avslag med grund i att sondmatning utgör egenvård inte utgör ett grundläggande behov, den enskilde kommer således inte upp i 20 timmar. Den enskilde motsätter sig och hänför att hjälp med måltider är ett grundläggande behov oavsett på vilket sätt näringsintaget sker. I HFD:s avgörande framhålls att sondmatning bör likställas med måltid i den mening som avses i 9 a § LSS. Den enskildes sammanlagda timmar för grundläggande behov uppgår då till över 20 och målet leder till bifall, den enskilde får rätt till personlig assistans.

1-12

I målet är aktuell kommuns socialnämnd klagande och yrkar på att behandlingsinsatser i form av varma bad och massage som den enskilde ansöker om inte kan ses som grundläggande behov. Övriga behov som ses som grundläggande bedöms den enskilde klara självständigt. Den enskilde bestrider och anför att behandlingsinsatserna bland annat kräver särskild kunskap och är av integritetskänslig och privat natur. HFD bifaller socialnämndens överklagan och bedömer att den enskildes ansökta insats inte är av sådan karaktär att det kan ses som ett grundläggande behov.

6232-07

I målet är den enskilde klagande och yrkar för rätt till personlig assistans på grund av sitt behov av aktiv tillsyn och hjälp med kommunikation. Den enskilde kan endast göra sig förstådd med personer som känner hen väl, vilket kräver att personerna runt omkring den enskilde har ingående kunskaper om den enskilde. En tredje persons närvaro är således av vikt för att hen ska kunna förstå och göra sig förstådd. Omsorgsnämnden bestrider bifall till överklagandet och anför bland annat att det endast är aktiv tillsyn som kräver ingående kunskaper om den funktionshindrade som ligger inom ramen för de grundläggande behoven. Vidare anför nämnden att den enskildes behov inte var av den omfattningen att hen behövde ha en tredje person närvarande för att kommunikation över huvud taget skulle vara möjlig, vilket krävs för att kommunikation ska falla inom ramen för de grundläggande behoven. HFD upphäver underinstansernas avgöranden och bifaller den enskilde rätten till personlig assistans

871-06

I målet är den enskilde klagande och yrkar att hens funktionshinder förutsätter dubbelbemannad assistans dygnet runt på grund av den enskildes tillsyns- och omvårdnadsbehov. Försäkringskassan bestrider bifall till överklagandet och anför att det inte går att helt bortse från det föräldraansvar som föräldrarna har enligt föräldrabalken. HFD bifaller AA rätt till assistansersättning motsvarande 336 assistanstimmar per vecka.

5472-10

I målet är Försäkringskassan klagande och yrkar att förvaltningsrättens beviljade timmar ska minskas då viss del av den enskildes behov omfattas av föräldrastöd, närhet och omvårdnad som ingår i ett normalt föräldraansvar. Den enskilde bestrider överklagandet och anför att hen tillhör den mycket begränsade grupp barn med de svåraste funktionsnedsättningar och att

någon avräkning för föräldraansvar således inte kan göras då behov av hjälp föreligger hela tiden. Kammarrätten gör samma bedömning som förvaltningsrätten vilka anför att hjälpbehovet för den enskilde är så speciellt och omfattande att det inte ryms inom det normala föräldraansvaret och kan med hänvisning till det inte bortse någon nämnvärd tid. Kammarrätten går på samma spår som förvaltningsrätten och avslår Försäkringskassans överklagan. Den enskilde beviljas personlig assistans.

Kammarrätten

6274-17

I målet är den enskilde klagande och yrkar att sondmatning, från påkoppling till urkoppling, samt under näringstillförseln likställas med en måltid, som utgör ett grundläggande behov. Försäkringskassan hänför att den enskildes hjälpbehov avseende de grundläggande behoven inte uppgår till mer än 20 timmar per vecka. Vid tiden för försäkringskassans anförande omfattande den enskildes ålder ett omfattande och långtgående föräldraansvar. KR delar försäkringskassans bedömning och bifaller försäkringskassans anförande. Den enskilde ges avslag personlig assistans.

3815-18

I målet är den enskilde klagande och yrkar att den hjälp som hen behöver sträcker sig utöver 20 timmar i veckan, den sträcker också utöver vad ett friskt barn behöver. Den enskilde kan inte hjälpa till vid något vardagsmoment och hens kropp motarbetar ofta hens föräldrar. Socialnämnden i aktuell kommun bestrider bifall till överklagandet och anför att det föreligger ett stort och överhängande föräldraansvar för ett barn i motsvarande ålder. Den enskildes stöd och hjälpbehov är inte så pass vida att de sträcker sig utanför ramen av normalt föräldraansvar. Kammarrätten ändrar underinstansernas avgöranden och bifaller den enskilde rätt till personlig assistans.

1032-11

I målet är den enskilde klagande och yrkar rätt till personlig assistans från tiden för ansökan fram tills dess hen beviljades assistansersättning. För ett barn i motsvarande ålder har den enskilde flera omfattande hjälpbehov, både grundläggande och övriga behov. Socialnämnden anser att kammarrätten ska avslå överklagandet och anför att den enskilde till följd av sin funktionsnedsättning har behov av hjälp och stöd, däremot inte i den omfattning som krävs för att hen ska beviljas personlig assistans. Vidare anför nämnden att med hänsyn till den enskildes unga ålder, har föräldrarna alltid ett behov av tillsyn med mer, oavsett om barnet har en funktionsnedsättning eller inte. Kammarrätten upphäver underinstansernas avgöranden och bifaller den enskilde rätt till personlig assistans.

5217-18

I målet är Försäkringskassan klagande och yrkar att den hjälp som den enskilde behöver vid sondmatning inte är av sådan personligt och integritetsnära karaktär att hela momentet kan berättiga personlig assistans. Den enskilde anför att sondmatningen är kvalificerad och integritetsnära slag på grund av det behövs en ständig närvaro. Vidare anförs att tid för moment inom den enskildes personliga hygien tillsammans med sondmatningen överstiger 20 timmar. Kammarrätten bedömer att det inte är visat att momentet för sondmatningen är av karaktär att den ska ge rätt till personlig assistans som ett grundläggande behov. Övriga grundläggande behov anser Kammarrätten ingå i det normala föräldraansvar som föreligger för den enskilde. Kammarrätten upphäver förvaltningsrättens dom och fastställer Försäkringskassans beslut, den enskildes nekas assistansersättning.

565-17

I målet är den aktuella kommunens nämnd klagande och yrkar på att Kammarrätten ska upphäva förvaltningsrättens bifallsbeslut och anför att den enskildes grundläggande behov inte är av sådan känslig karaktär och omfattande som förutsätts för rätt till personlig assistans. Den enskilde motsätter sig nämndens överklagan och anför att prövningen till assistans ska göras genom en samlad bedömning, någon tidsberäkning av hjälpbehovet är inte nödvändigt för att rätten till insatsen. Kammarrätten bedömer att den enskilde inte endast i begränsad omfattning har behov av hjälp med grundläggande behov. Behoven är även av sådant integritetsnära och känsligt slag att det berättigar personlig assistans. Kammarrätten avslår nämndens överklagande och återvisar att den närmare omfattning av insatsen ska åter prövas av nämnden.

534-18

I målet överklagar den enskilde förvaltningsrättens avslag och yrkar på att hjälpbehovet utgör grundläggande behov som går utöver det normala föräldraansvaret för ett barn i dennes ålder (4 år). Omsorgsnämnden i aktuell kommun anser att överklagandet ska avslås och anför att den enskildes sammanlagda hjälpbehov inte är av sådan omfattning att det med beaktande av normalt föräldraansvar för ett barn i den enskildes ålder berättigar insatsen. Kammarrätten bedömer att samtliga hjälpbehov går utöver vad som anses var det normala föräldraansvaret med hänsyn till åldern. Kammarrätten ändrar således underinstansernas avgöranden och beviljar personlig assistans för den enskilde.

4980-06

I målet är den enskilde klagande och yrkar att det föreligger ett onormalt stort föräldraansvar lagts på föräldrarna vid underinstansernas bedömning. Den enskilde yrkar att utöver de hjälpbehov som utgörs av grundläggande behov och i sig överstiger 20 timmar, har hen ytterligare behov av andra personliga behov. Försäkringskassan bestrider den enskildes överklagan och anför att de grundläggande behoven sammantaget, med avseende till bland annat föräldraansvaret, inte överstiger 20 timmar. Kammarrätten bedömer att den enskildes behov av insatsen överstiger 20 timmar med särskilt beaktande av kommunikation samt den extra tid det tar att tillgodose behoven. Överklagandet bifalls och den enskilde är berättigad assistansersättning.

5754-12

I målet är Försäkringskassan klagande och yrkar att den enskilde har rätt till en assistent dygnet runt, dubbel assistans fem timmar per dygn och att övrig tid för den andra assistenten ingår i föräldraansvaret. Den enskilde anser att överklagandet ska avslås och anför att hjälpbehovet inte på något sätt kan jämställas med ett normalt föräldraansvar. Kammarrätten bedömer att det i den enskildes ålder (spädbarnsålder) måste anses ingå i föräldraansvaret att finnas till hand dygnet runt. Överklagandet bifalls och den enskilde får avslag.

1666-09

I målet är den enskilde klagande och yrkar att hjälpbehovet är av sådan omfattning som inte är hänförligt till normalt föräldraansvar. Nämnden i aktuell kommun anser att överklagandet ska avslås och anför att den enskilde inte tillhör de barn som har sådant omfattande behov av vård och service under en stor del av dygnet att rätt till personlig assistans föreligger. Kammarrätten bedömer att den enskilde har hjälpbehov som inte med hänvisning till föräldraansvaret kan bortse någon nämnvärd tid som krävs för att tillgodose behoven. Kammarrätten bifaller således överklagan, den enskilde bedöms vara berättigad insatsen.

8120-15

I målet är den enskilde klagande och yrkar att det hjälpbehov som föreligger som grundläggande behov går utanför det normala föräldraansvaret. Den enskilde saknar förmåga att hjälpa till vid flera grundläggande behov. Socialnämnden i aktuell kommun bestrider överklagandet och anför att den enskildes grundläggande behov inte är av sådan karaktär och omfattning som berättigar insatsen i hennes ålder. Vidare anförs att den enskilde inte tillhör den begränsade krets små barn som avsetts vara berättigade för insatsen. Kammarrätten anser att trots det stora föräldraansvar som föreligger medför den enskildes funktionsnedsättning sådana behov av hjälp med grundläggande behov i en sådan omfattning att det berättigar personlig assistans. Överklagandet bifalls och den enskilde är berättigad insatsen.

3044-12

I målet är den enskilde klagande och yrkar att hen har ett ständigt behov av tillsyn till följd av funktionsnedsättningen, behovet är inte hänförligt till åldern utan till funktionsnedsättningen. Nämnden i aktuell kommun motsätter sig och anför att den enskilde är beviljad andra insatser enligt LSS. Kammarrättens sammantagna bedömning är att den enskilde har behov av hjälp med grundläggande behov trots sin låga ålder och det föräldraansvar som då föreligger. Kammarrätten bifaller således överklagan, den enskilde är berättigad insatsen.

Related documents