• No results found

9.1 Intervjuguide: Ung nuvarande anställd sedan 1 år 1. Vad betyder/är machokultur för dig?

2. Hur upplever du din arbetsplats utifrån möjligheten att uttrycka känslor och åsikter?

3. När du tänker tillbaka på din tid som praktikant och hur du agerar/pratar/känner idag, kan du då se någon skillnad? Om ja: Hur? Varför tror du att det är så?

4. Har du någon gång upplevt att dina åsikter inte stämmer överens med en arbetskamrat/arbetskamrater? Om ja, kan du återberätta den händelsen/händelserna och vidare utveckla vad du kände och gjorde/inte gjorde och varför?

5. Finns det något du skulle vilja förändra på din arbetsplats angående arbetsklimatet/miljön/kulturen? Om ja, hur och varför?

6. Om vi beskriver machokultur som en uppsättning normer, värderingar och attityder kring vad som är kvinnligt och manligt, vad tänker du då angående det vi har pratat om och finns det något du vill tillägga utifrån det?

7. Hur jobbar din arbetsplats med dessa frågor? Om de inte gör det, varför tror du att det är så och skulle du vilja att de gör det? Om de gör det: På vilket sätt märks det och vad tycker du om det?

9.2 Intevjuguide: vice vd för medelstort byggföretag (ca 80 anställda) 1. Vad är machokultur för dig?

2. Om vi beskriver det som en uppsättning normer, värderingar och attityder kring vad som anses kvinnligt och manligt vad tänker du då?

3. Hur känner du/upplever du arbetsklimatet på arbetsplatsen utifrån tidigare tankar och beskrivning om machokultur?

4. Arbetar ni praktiskt med dessa frågor? Hur? Varför? Eller varför inte?

5. Har du själv jobbat som inom ett praktiskt yrke tidigare? Om ja, kan du då berätta om någon specifik händelse på arbetsplatsen då du har känt att det som sagt eller gjorts inte har överensstämt med dina egna åsikter? Vad gjorde du då? Hur kändes det? Om inte, varför? 6. Vilka värderingar är viktiga för företaget och vad gör ni för att förmedla det till era anställda och till praktikanter?

7. Byggnads har tagit fram en kampanj som heter stoppa machokulturen. Jobbar ni utifrån den och i så fall hur?

8. Hur jobbar ni med praktikanter angående det vi har pratat om? Vilka möjligheter har dom att uttrycka/berätta om de upplever en miljö/kultur/åsikter/attityder som inte överensstämmer med deras egna?

9.3 Intervjuguide elever som arbetande lärlingar 1) Vad är machokultur för dig?

2) Hur upplever du arbetsklimatet/kulturen på din praktikplats? (Känslor, prat, åsikter och attityder)

3) Om du skulle uppleva eller bemötas med uppfattningar/åsikter som inte överensstämmer med dina på praktikplatsen vad säger eller gör du då? Hur upplever du att det tas emot av dina arbetskamrater? Om du inte gör eller säger något- varför?

Finns det information/upplysning om hur man eventuellt jobbar med en viss kultur... 4) Hur upplever du kulturen i din skolmiljö? Lärare? Elever? Skolledning?

5) Om du skulle uppleva eller bemötas med uppfattningar/åsikter som inte överensstämmer med dina i skolan vad säger eller gör du då? Hur upplever du att det tas emot av dina klasskamrater/lärare/ledning? Om du inte gör eller säger något- varför?

6) Om jag beskriver machokultur som en uppsättning normer, värderingar och attityder kring vad som är kvinnligt och manligt, vad tänker du då och upplever du att det finns skillnader om hur man pratar och tänker kring det? Om ja, var, när och hur upplever du den skillnaden?

7) Vad tänker du själv, finns det en skillnad mellan kvinnligt och manligt? Om ja, förklara? 8) Berätta om någon gång då du själv har upplevt machokultur?

9) Finns det information/upplysning om hur man eventuellt jobbar med arbetsklimatet på praktikplatsen som till exempel oliktänkande åsikter/machokultur?

9.4 Informationsbrev

Hej, vi heter Nathalie Wimmeros och Erica Hallenstam och vi skriver vår C-uppsats inom Sociologisk Socialpsykologi på Mälardalens högskola. I vår studie så intresserar vi oss för​“bemötande och upplevelser kring machokultur på arbetsplats för snickarlärlingar”.

Vi vill alltså undersöka hur elever som går byggprogrammet eventuellt upplever en machokultur på deras lärlingsplatser. Vi vill undersöka hur de reagerar på detta och även agerar utifrån vad de upplever.

Vi kommer vid olika tillfällen att genomför gruppintervjuer med elever, där de kommer få svara på frågor angående vårt ämne och vi kommer även att föra anteckningar under intervjun. Intervjuerna kommer att ske via plattformen zoom på grund av samhällsläget/covid-19 i Sverige just nu. Vi kommer vidare att genomföra formella intervjuer med tidigare lärling, en anställd på ett byggföretag och med skolpersonal. Mer information om tid och plats kommer snarast möjligt. Vi har gett möjlighet till skolan att komma med förslag på ytterligare frågor till intervjun med eleverna. Det betyder att vi tar deras förslag i beaktande utifrån deras kunskap om ämnet och väljer sedan själva oberoende av skolan vilka frågor vi vill ha med eller inte. Detta är en självständig studie och skolan har därför ingen vidare inblandning i den.

Deltagandet i studien är naturligtvis frivilligt och det är okej att avbryta sin medverkan närhelst man önskar. Alla uppgifter som kommer att förekomma i studien behandlas konfidentiellt det vill säga att inga namn kommer att förekomma i studien och deltagarna är därmed anonyma. Det insamlade materialet kommer endast att användas av oss två som genomför studien men även av vår handledare Magdalena Vieira. När studien är genomförd så kommer allt forskningsmaterial att raderas. Vi följer därmed de etiska råden som finns angivna för samhällsvetenskaplig forskning i Sverige.

Resultatet av studien kommer att presenteras i vår examensuppsats och kommer även att finnas tillgänglig på Mälardalens högskolas elektroniska databas. Vi beräknar att vara klara med studien i slutet på maj.

Med Vänliga Hälsningar

Nathalie Wimmeros & Erica Hallenstam Mail:​ n.wimmeros@hotmail.com

Mail:​ ericas100hotmail.com Nathalie: 0720161628 Erica: 0760387809

Uppsatsens handledare: Magdalena Vieira, Universitetsadjukt på Mälardalens högskola, Avdelningen för Sociologi (Hälsa Vård Välfärd)

9.5 Samtycke:

Härmed så samtycker jag till att medverka i denna studie. Jag bekräftar även att jag har tagit del av vad studiens syfte är. Jag har även informerats om att mitt deltagande är frivilligt och att jag när jag helst önskar kan avbryta min medverkan utan påföljder. Jag har informerats om att jag är anonym i studien och inga namn kommer att förekomma samt att det som framkommer under studiens gång endast kommer att användas i forskningssyfte. Forskarna i studien garanterar att mina uppgifter kommer att hanteras på ett professionellt sätt och mina uppgifter kommer därför inte hamna i obehörigas händer. All information jag lämnar kommer endast att användas i C-uppsatsen, men resultatet av studien kommer att offentliggöras och lämnas över till skolan för ett eventuellt efterarbete.

Ort:_Eskilstuna. Datum:

Informant: Nathalie Wimmeros & Erica Hallenstam. Student:

Referenser

Vetenskap: Artiklar

Alvesson, Mats - Yvonne Due Billing, 1999. Kön och organisation. Lund:Studentlitteratur. Binding, L.L. & Tapp, D. M. (2008). “Human understanding in dialougue: gadamers recovery of the genuine” Nursing Philosophy, 9, s. 121-130.

Cleland, J. (2014). Association football and the representation of homosexuality by the print media: A case study of Anton Hysén. Journal of Homosexuality, 61(9), ss. 1269-1273

Elliott, K. (2018). Negotiations between progressive and 2traditionel” expressions of masculinity among young Australian men. Journal of Sociology 2019, Vol. 55(1),s. 108-123.

Kimmel, M & Wade, L. (2018). Ask a feminist: Michael Kimmel and Lisa Wade Discuss toxic masculinity. Journal of Women in Culture and society 2018, vol. 44, no. 1

Mosher, D.L. & Tomkins, S.S. (1988). Scripting the Macho Man: Hypermasculine Socialization and Enculturation. The Journal of Sex Research, 25(1), ss. 60-71

Lindholm, M.(2019). En värld för män och inga andra - Byggnads

https://via.tt.se/data/attachments/00916/01b414c3-6dd6-4bc3-acc0-55e0774ca2b9.pdf

Oransky, M., & Fisher, C. B. (2009). The development and validation of the Meanings of Adolescent Masculinity Scale. ​Psychology of Men & Masculinity​, 10, 57–72.

Patton, M, Q. (2002). Qualitative Research & Evaluation Methods. Thousand Oaks, London & New Delhi: ​Sage publications.​ s. 230-246

Roberts, S. (2017). Domestic labour, masculinity and social change: insights from working-class young men`s transitions to adulthood. Journal of gender studies, 2018. Vol. 27, NO. 3, 274-287. Saar, T & Nordberg, M. (2016). Att göras till “riktig” pojke - Maskulinitetsskapande i skolans praktik. KAPET ​Karlstads universitets Pedagogiska Tidskrift, ​årgång 12, nr 2, 2016.

Litteratur:

AHO, K. (2014). Existentialism: An introduktion. Cambridge: Polity Press Asplund, J. (1987). Om hälsningsceremonier, mikromakt och asocial pratsamhet. Göteborg: Korpen.

Asplund, J, (2004). Det sociala livets elementära former. Göteborg: Korpen Bengtsson, J, (1998). Fenomenologiska utflykter. Göteborg: Daidalos

Butler, J. (2007). Genustrubbel: feminsism och identitetens subversion. Göteborg: Daidolos Dahlberg, K., Dahlberg, H. & Nyström, M. (2007). Reflective Lifeworld research.

Lund: Studentlitteratur

Fromm, E. (1976). Att ha eller att vara. Stockholm: Natur och Kultur

Jacobsen, B. (2000). Existensens Psykologi: ​En introduktion. ​Stockholm: Natur och Kultur Sartre, J-P. (1964). Existentialismen är en humanism. Stockholm: Aldus/Bonniers

Ödman, P-J. (2007). Tolkning, förståelse, vetande. Hermenutik i teori och praktik. Göteborg: Nordstedts.

Internetkällor

Linnea Flybring (2018) Hämtad 20 maj 2020

http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1292953/FULLTEXT01.pdf https://www.svt.se/nyheter/debatt-i-agenda-om-sd-och-kvinnorna https://data.val.se/val/val2018/slutresultat/R/rike/index.html https://www.skolverket.se/skolutveckling/inspiration-och-stod-i-arbetet/stod-i-arbetet/jamstalldh et-i-skolan https://www.saob.se/artikel/?seek=jargong&pz=1

Vetenskapsrådet (2012). Forskningsetiska principer inom humanistisk-samhällvetenskaplig Samhällsvetenskaplig forskning. Stockholm

Related documents