• No results found

Intervjufrågor

Uppvärmningsfrågor

Vad har du för utbildning?

Hur länge har du arbetat inom denna förskolan?

På vilket avdelning arbetar du? Småbarn/storbarn? Beskriv gärna barngruppen Har ni några ledord på er förskola? I så fall vilket/vilka?

Vilken utbildningsinriktning har du?

Frågor

1-Vad innebär utevistelse för dig?

2-Vad anser du som pedagog om barnens möjligheter till lärande och utveckling under utevistelsen?

3-Vilka fördelar anser du med utevistelsen? - För barnen och för dig som pedagog? 4-Vad innebär begreppet utomhuspedagogik för dig?

5-Hur arbetar ni med utomhuspedagogik? Beskriv gärna.

6-Anser du att det förekommer några hinder med utevistelsen och utomhuspedagogik? 7-Anser du att förskolan arbetar tillräckligt med utomhuspedagogik? Och Hur?

8-Få ni hjälp från ledning inom ämnesområdet för att vidareutvecklas? 9-Hur ofta är utevistelsen pedagogiskt planerat?

10-Anser du att mer tidskrävande att ha en planerad aktivitet utomhus?

11-Vilka läroplansmål anser du att man kan uppfylla med utomhuspedagogik?

12-Vilket ämnesområde anser du att är mest givande för barnen med utomhuspedagogik?

13-Vilka färdigheter anser du att barnen utvecklar vid användning av utomhuspedagogik som en lärande metod?

14-Varför tror du att utomhuspedagogik synliggörs mer nu? Vilken anledning?

15-Vilka nackdelar anser du med utevistelsen och med arbetet inom utomhuspedagogik? - För barnen och för dig som pedagog?

Informationsbrev

Hej! Datum: 2019-03-14, Malmö Vi heter Malin Bengtsson & Misbah Rashid Najam och läser till förskollärare vid Malmö Universitet, där vi går termin sex just nu. Vi ska skriva vårt avslutande examensarbete som kommer att handla om utevistelsen och pedagogernas förhållningssätt om utevistelsen. Vi önskar att ha dig och din förskola med som informant.

Syftet med studien är att öka kunskapen om hur förskolans utevistelse används för att främja barns lärande och utveckling. Vi vill undersöka pedagogers förhållningssätt och syften med utevistelsen. Vi kommer genomföra intervjuer med pedagoger, observera utemiljön/utevistelse. Vi kommer att göra ljudupptagningar samt fotografera utemiljö. Vid examensarbetet kommer vi att analysera vårt insamlat material (ljudupptagning, fältobservationer, visuella bilder) med utgångspunkt i tidigare forskning som sedan ska redovisas i form av en skriftlig rapport.

Vi uppskattar att intervjun kommer ta ca 30-45min. Observationerna kommer ske i samband med utevistelsen.

Vi kommer att följa Vetenskapsrådets forskningsetiska principer under hela processen av examensarbete. Se länken: http://www.codex.vr.se/texts/HSFR.pdf. Det innebär att alla uppgifter såsom namn, kön, etnicitet och ålder kommer behandlas konfidentiellt och materialet kommer att raderas efter examination. Din medverkan är frivillig och kan när som helst avbrytas men vi uppskattar ditt deltagande.

Du är välkommen att kontakta oss om du har övriga frågor och vi verkligen ser fram emot det. Tack på förhand!

Malin Bengtsson Misbah Rashid Najam Email……… Email……….

Mobil: ………. Mobil: ………

LÄRANDE OCH SAMHÄLLE BARN-UNGA-SAMHÄLLE

Datum: 2019-04-11

Samtycke till medverkan i examensarbete

Vi är två studenter, Malin Bengtsson och Misbah Rashid Najam som studerar till förskollärarprogrammet vid Malmö Universitet. Vi kommer att vara färdigutbildade förskolelärare under våren-2020. Vi är nu på termin sex och ska skriva vårt examensarbete där vi kommer att undersöka och belysa utevistelsens användning för utomhuspedagogik samt den pedagogiska tiden med utgångspunkt i ett didaktiskt perspektiv. Uppsatsen kommer att bidraga till en kunskapsöversikt över betydelsen av utomhusvistelsen. Syftet är att studera och analysera utevistelsens möjligheter för barns kunskapsutveckling och lärande.

Vi har inhämtat förskolans godkännande inför detta examensarbete. Vi har valt att göra en etnografisk studie med kvalitativ forskningsmetod där vi ska observera utevistelsen. Medverkan baseras på samtycke och detta samtycke kan när som helst återkallas. Varje deltagare har alltså rätt att avbryta sin medverkan när som helst, utan några negativa konsekvenser.

Insamlat materialet kommer att lagras på Malmö universitets server under arbetet med examensarbetet, samt att samtyckesblanketterna förvaras oåtkomligt på Malmö universitet. Materialet kommer enbart att användas för aktuell studie och kommer att förstöras när denna är examinerad. Vi kommer att ta hänsyn till vetenskapsrådets forskningsetiska principer när det gäller vårt examensarbete. Se länken:

http://www.codex.vr.se/texts/HSFR.pdf.

Malin Bengtsson Misbah Rashid Najam Email……….. Email………. Mobil: Mobil:

……….. ………

Ansvarig handledare på Malmö universitet:

Magdalena Sjöstrand Öhrfelt Email: magdalena.ohrfelt@mau.se

Kursansvarig på Malmö universitet:

Sara Berglund Email: sara.berglund@mau.se

Kontaktuppgifter Malmö universitet: www.mah.se

Information om Malmö universitets behandling av personuppgifter

Personuppgiftsansvarig Malmö universitet

Dataskyddsombud dataskyddsombud@mau.se Typ av personuppgifter

Namn, anteckning av lärandesituation, bild och/eller filmklipp samt ditt samtycke till att Malmö universitet behandlar dessa personuppgifter.

Ändamål med behandlingen För att möjliggöra undervisnings- och examinationssituationer i förskolemiljö för studenter vid Malmö universitets förskollärarutbildning.

Rättslig grund för behandling Ditt samtycke.

Mottagare Personuppgifterna kommer endast användas i utbildningssyfte inom ramen för Förskolärarprogrammet vid Malmö universitet och kommer inte att spridas vidare till någon annan mottagare. Lagringstid Malmö universitet kommer spara dina personuppgifter så länge

de behövs för ovan angivet ändamål eller till dess att du återkallar ditt samtycke. Efter genomförd kurs/program kommer personuppgifterna att raderas. Malmö universitet kan dock i vissa fall bli skyldiga att arkivera och spara personuppgifter enligt Arkivlagen och Riksarkivets föreskrifter.

Dina rättigheter Du har rätt att kontakta Malmö universitet för att 1) få information om vilka uppgifter Malmö universitet har om dig och 2) begära rättelse av dina uppgifter. Vidare, och under de förutsättningar som närmare anges i dataskyddslagstiftningen, har du rätt att 3) begära radering av dina uppgifter, 4) begära en överföring av dina uppgifter (dataportabilitet), eller 5) begära att Malmö universitet begränsar behandlingen av dina uppgifter. När Malmö universitet behandlar personuppgifter med stöd av ditt samtycke, har du rätt att när som helst återkalla ditt samtycke genom skriftligt meddelande till Malmö universitet. Du har rätt att inge klagomål om Malmö universitets behandling av dina personuppgifter genom att kontakta Datainspektionen, Box 8114, 104 20 Stockholm.

Samtycke

Härmed samtyckes till att nedanstående barn får medverka i ovan beskrivna studentprojekt, samt bekräftas att vi som vårdnadshavare har tagit del av informationen om Malmö universitets behandling av personuppgifter.

Barnets namn: ……….

Förskola: ……….

Dagens datum: ………

………. ………. Namn, vårdnadshavare 1 Namn, vårdnadshavare 2

Related documents