• No results found

Bildanalys – utvalda bilder från Bianca Ingrossos Instagram

4 Presentation och analys av insamlad data

4.7 Influencern Bianca Ingrosso

4.7.2 Bildanalys – utvalda bilder från Bianca Ingrossos Instagram

Två av de bilder informanterna valt ut i Biancas Instagram-flöde har valts ut för bildanalys, vilka valts ut eftersom de representerar kategorierna “perfekt utseende” och “perfekt liv”. Bilderna analyseras nedan utifrån Bergströms (2017) metod och utgår från frågorna: Vad skildras? Hur är fotografiets inre

kontext uppbyggd? I vilken yttre kontext uppträder det? Vilka retoriska grepp används? Hur samspelar text och bild? Vad är syftet?

28

Bild 1:

https://www.instagram.com/p/B8dRlbeDERv/

Vad skildras?

(Denotation) Fotot skildrar en av Sveriges största influencers, Bianca Ingrosso, fotad mot en grå vägg. Då “Los Angeles” är taggat som geografisk plats ovanför bilden vet mottagaren att hon, när bilden tas, befinner sig i Los Angeles. Hon har på sig ett tight, kort vitt linne med hög halsringning som visar lite av hennes mage, ett par ljusa, relativt åtsittande jeans, ett par bruna solglasögon, guldiga smycken i form av en klocka, ett par örhängen och fyra ringar varav en har en stor blå sten samt en svart handväska som hänger över hennes ena axel. Bianca har händerna i fickorna och tittar snett åt sidan. Håret är rakt men står ut lite på samma sida som hon tittar åt och solstrålar träffar delar av hennes ansikte och kropp, och hon vänder sitt ansikte mot solen. Hennes ansikte är minimalt sminkat och läpparna lätt rosa och glossiga. I bilden finns taggarna “chimieyewear”, “boohoo”, “andotherstories” och “zara”.

(Konnotation) Sättet Bianca poserar på, med händerna ledigt i fickorna, armarna ut från kroppen och axlarna lätt framåtlutade, visar att hon är mycket väl medveten om hur hon framhäver sin kropp på bilden. Det flygiga håret på ena sidan av ansiktet gör dock att det ser ut som att bilden är tagen spontant och i nuet, och kan således lura mottagaren att hela posen är naturlig. De lyxiga guldsmyckena, väskan och solglasögonen talar om att hon har gott om pengar men också att hon är medveten om hur hon klär sig. Som mottagare kan man se att hon klär sig både trendigt och på ett sätt som framhäver hennes kropp på bästa sätt. Den lilla guldklockan på armen kan man tänka sig är dyr. Biancas hud, både på magen, armarna och i ansiktet, är till synes perfekt i den mån att den är solbränd, len och fri från märken eller skavanker, och de delar av den som solen träffar har ett naturligt glow. Hennes läppar ser naturligt fylliga och glossiga ut och för den som vill klä sig på samma sätt som Bianca är både byxor, linne, solglasögon och väska taggat i bilden.

Hur är fotografiets inre kontext uppbyggd?

Bilden är tagen utomhus mot en grå betongvägg, vilken gör att Bianca framträder mycket tydligt. Det naturliga solljuset från vänster ger naturliga skuggor på hennes kropp och framhäver den vänstra sidan av hennes ansikte, arm och höft. Geotaggen “Los Angeles” talar om för mottagaren att bilden är tagen i Los Angeles.

I vilken yttre kontext uppträder det (tiden, platsen, mediet)?

Bilden återges i Bianca Ingrossos Instagramflöde, vilket således är den yttre kontexten. Där samspelar den med de andra bilderna i hennes flöde och detta yttre kontext är därav helt skapat och kontrollerat av Bianca själv. Som mottagare har man också kunnat, om man följer Bianca och inom en viss tid efter att bilden publicerades, se den i det flöde man ser på Instagrams startsida där den visas bland bilder från andra man följer på Instagram. Den yttre kontexten är i det här fallet inte styrt av Bianca själv utan styrs dels av mottagaren, de Instagramkonton mottagaren följer samt Instagrams algoritm som avgör vilka bilder som visas på startsidan.

Vilka retoriska grepp används?

För Bianca Ingrosso, liksom andra influencers, är etos starkt då influencers skapar ett starkt band till sina följare genom sina sociala medier. Genom bildtexten får vi känslan av att vi skapar ett ännu starkare band, och kanske till och med kan relatera till henne, då “IRON MANS HOUSE” skrivet i versaler med

29 två stora, röda utropstecken efter talar om för oss att hon tycker det på något sätt varit stort att se hans hus. Biancas kroppshållning visar stor självtillit.

Hur samspelar text och bild?

Texten utgörs av geotaggen “Los Angeles”, vilken beskriver var Bianca befinner sig, bildtaggarna “chimieyewear”, “boohoo”, “andotherstories” och “zara”, vilket berättar vart hennes kläder och accessoarer är köpta, samt bildtexten “Amazing day today [palmträds-emoji] We took a trip around the hills where we saw IRON MANS HOUSE [två utropstecken-emojis] & ended it with amazing food and vintage shopping [bakelse-emoji]”. Bildtexten tycks inte ha någon direkt koppling till bilden och bilden hade kanske således stått lika stark utan texten. Den sätter dock in bilden i ett sammanhang, vilket gör den till något mer än endast en reklambild för de produkter som marknadsförs. Texten bidrar här till en sensorisk känsla, där kläderna bärs under en härlig dag i LA och således förgylls av sammanhanget.

Vad är syftet?

Det uppenbara syftet med bilden är att stärka sitt varumärke som influencer genom att ladda upp bilder på sitt Instagramkonto, samt att marknadsföra de produkter som visas och taggas. Den här bilden stärker framförallt Biancas “perfekta utseende”, att se upp till och inspireras av. Den stärker även hennes “perfekta liv” som lockar följare till liknande upplevelser eller får dem att se upp till henne ännu mer, vilket troligtvis får dem att än mer vilja bära likadana kläder.

Bild 2:

https://www.instagram.com/p/B91FgP9jDMR/

Vad skildras?

(Denotation) Fotot skildrar Bianca Ingrosso och tre personer till, varav två är taggade som “nause” och “melina.criborn”. Fotot är taget utomhus och är geotaggat “Mallorca”. Bianca har på sig en gul, glittrig klänning med tunna axelband och Melina en vit klänning i spets. De båda har på sig solglasögon. Den fjärde, otaggade killen har också på sig solglasögon, en kortärmad randig skjorta och shorts. Nause har på sig en kortärmad blommig skjorta och hörlurar och står vid ett mixerbord. De andra tre står upp i olika, lite konstiga poser. Bianca och killen i den randiga skjortan håller i varsitt plastglas. I bakgrunden syns ett ihopfällt parasoll, färgglada mattor, vacker natur och berg. Ljuset är varmt och himlen är blå. (Konnotation) De olika, lite konstiga poserna Bianca, Melina och killen i den randiga skjortan står i vittnar om att de dansar, medan Nause i hörlurarna vid mixerbordet spelar musik som de dansar till. Bianca och Melina dansar nära intill varandra, Melina med rumpan emot Bianca, vilket tyder på att de är nära vänner. Melinas vita spetsklänning kan tolkas som en brudklänning, speciellt eftersom bildtexten avslöjar att fotot är taget på ett bröllop. Att Melina gifter sig med Nause vet man om man följer Bianca, men kan även uppfattas genom bildtexten där Bianca tackar dem båda för bröllopet. Plastglasen vittnar om att de dricker alkohol och att det är fest, troligtvis en dagsfest under den blå himlen, i samband med bröllopet. Det varma ljuset i fotot, parasollet och de somriga kläderna bekräftar att fotot är taget på Mallorca som geotaggen säger, där bröllopet högst troligen även äger rum.

Hur är fotografiets inre kontext uppbyggd?

Bianca och Melina är i fokus, centrerade i bilden. Snett till höger bakom dem står killen i den randiga skjortan och längst bak till vänster står Nause vid mixerbordet. Bianca tiitar in i kameran och killen i

30 den randiga skjortan tittar på Bianca och Melina. Ljuset faller från ovan vilket tyder på att fotot är taget mitt på dagen och lyser upp Biancas gula klänning och de färgglada mattorna.

I vilken yttre kontext uppträder det (tiden, platsen, mediet)?

Den yttre kontexten är densamma som för Bild 1.

Vilka retoriska grepp används?

Etos är, precis som i bild 1, starkt då Bianca i sina sociala kanaler berättar mycket om sig själv. Den här bilden är dessutom från ett så pass känslofyllt event som ett bröllop, vilket Biancas följare vet men något som också återberättas i bildtexten, och således är även patos starkt i denna bild. Den nära vänskapliga relationen som Bianca och hennes vän Melina ser ut att ha stärker också bildens patos.

Hur samspelar text och bild?

Geotaggen “Mallorca” ger en snabb inblick i var fotot är taget. I bilden finns kontotaggarna “melina.criborn” och “nause” som visar vilka de taggade personerna i bilden är. Även taggen “fabianwester” finns i bilden, dock inte placerad på någon speciell person. Bildtexten under fotot förklarar att det är han som tagit bilden. Bildtexten lyder “Nöööjd [småleende emoji, drink-emoji, sol- emoji] Looking back at old photos and missing EVERYTHING about this wedding @melina.criborn @nause PIC BY: @fabianwester”. Bildtexten beskriver således att fotot är taget i samband med bröllopet mellan Melina och Nause och förstärker den härliga känslan i bilden genom att Bianca konstaterar hur mycket hon saknar allt med bröllopet, vilket tyder på hur bra det var.

Vad är syftet?

Det grundläggande syftet med bilden är precis som bild 1 att stärka Biancas varumärke som influencer. I denna bild gör hon det genom att stärka vilket perfekt liv hon har, med goda vänner, lyx och roliga upplevelser utomlands, men även genom att visa vilket perfekt utseende hon har. Hon syftar naturligtvis även att tacka Melina och Nause för bröllopet med bilden, samt skapar genom detta både etos och patos gentemot sina följare när hon visar upp en sådan personlig och känslomässig sida av sig själv.

31

Related documents