• No results found

7. Metoder Produktutvecklingsfas! 30!

8.5 Bildskisser! 35!

!

Fem olika materialkombinationer skapades utifrån egenskaperna: följsamhet, tryckavlastning, tryckfördelande egenskaper samt luft och fuktgenomsläpplighet. Egenskaperna som valdes ut kommer från kravspecifikationen och behandlar egenskaper viktiga för material till en säng.

Fig 8: Bildskisser; Material

8.6 Konceptskisser 2D

!

Skisser: Sängen som fenomen:

!

Skisserna utgår från att skapa trygghet och en säker plats där den sovande har kontroll över rummet. Skisserna utgår också från att sängen skall ha en tydlig riktning och möjliggöra en säker placering. Skiss användes som metod för att generera och utveckla koncept. En subjektiv bedömning av vad som skapar trygghet ligger till grund för koncepten.

!

1. Båge runt fötter och huvud för att rama in sängen

2. Liten ram runt om sängen som skapar ett avslut för den sovande mellan madrass och golv

3. Upphöjd ram runt om som ramar in sängen och skapar känsla av att inte kunna rulla ner på golvet i sömnen

4. Rundad kant likt babysäng skapar en något mjukare kant i övergången madrass och ram.

5. Ett skal som kan fällas upp längs sängen långsida

7. En båge för att ge skydd vid huvudet

8. Kanter runt om sängen med en liten öppning

9. Kanter runt tre av sängens sidor med luft mellan kant och säng

10. Solida kanter runt tre av sängen sidor

11. Strå runt tre av sängen sidor

12. En båge vid sängen kortsida för att ge skydd vid huvudet

13. En platt båge över huvudet som ger skydd med ändå inte hindrar syn

14. En båge vid huvud och fötter som också skapar ben.

!

Fig 9: Konceptskisser; Sängen som fenomen

8.7 Ekostrategihjul

!

En idegenerering gjordes utifrån åtta uppsatta parametrar från ekostrategihjulet. Parametrarna var; optimera funktion, optimera distribution, välj ”rätt ” material, minska materialmängd, optimera transport, optimera resthantering, minska påverkan under användning, optimera produktion. Parametrarna är vanlig råd för att göra en produkt miljöanpassad och användes för att kunna idégenerera på olika faktorer som påverkar produkten miljöanpassning. Resultatet användes sedan för vidare utveckling till idéer eller koncept för att göra en

miljöanpassad säng. Resultatet från idegenerering (se bilaga 2), resultat av vidareutveckling presenteras i resultat av konceptskisser 2D - miljöanpassning.

2D Skisser miljöanpassning:

!

Med utgångspunkt i idegenereringen från ekostrategihjulet skapades skisser som bygger på associationer som framkom. Vissa skisser är koncept och andra skisser är idéer för att skapa miljöanpassning.

!

Överdrag = Lakan: Skissen bygger på iden om att lakan - överdrag - liggyta är den samma.

Integrerad kudde: För att undvika kudde kan funktionen byggas in i sängen och vara anpassningsbar.

Profiler: Bygger på att använda en klassisk profilkonstruktion för att spara material.

Tappar / Kilar: Sammanfoga med hjälp av tappar och kilar istället för skruv, spik och lim.

Sovsäck: Skapa en säng utan förbrukningsmaterial som lakan och täcke, allt i ett.

Pilkvistar: DIY, gör det själv, skapa en konstruktion som konsumenen själv kan bygga utav pilkvistar

Sopsortering: Alla delar av sängen skall kunna slängas och sopsorteras i hemmet.

Utnyttja luft:: Konstruktion som utnyttjar luften som byggsten

Safari: Utgångspunkt i den klassiska safaristolen för att monteras i hemmer utan skruvar, platt paket.

Sammanfogning: Idé på sammanfogning mellan tex trä / tyg utan skruvar och dylikt.

!

!

Fig 10: Konceptskisser; Miljöanpassning

!

!

8.8 3D - Skisser

!

Arbetet med 3d skisser användes för ett undersöka hur ergonomiska funktioner kan skapas i en säng, valet att skissa i 3d var för att kunna experimentera fram önskvärda lösningar. Skissmodellerna resulterade i fem olika skisser på hur önskvärda ergonomiska funktioner kan skapas i en säng.

!

1. Genom att sammanlänka ribbor skapas fem olika zoner där kroppen tillåts sjunka ner olika mycket. Förslagsvis kan ribborna vara tillverkade i något flexibelt träslag.

2. Med hjälp av olika bredd på ribbor skapas ergonomizoner likt koncept 1

3. Genom att vecka exempelvis ull eller filt skapas ett mönster där enbart den berörda tryckpunkten påverkas av kraften.

4. Konceptet bygger på att dela upp sängen i olika material efter olika zoner. Stoppning används enbart där det fyller en funktion och behövs t.x under höften eller skuldran.

5. Genom att skapa en mesh med olika täthet skapas fem olika ergonomizoner, Meshen tillåter höft och skuldra att sjuka ner mer vilket skapar en ergonomisk liggkurva.

Fig 11: 3D skiss; Ergonomi

!

!

Ergonomizoner

Flexiblet material Flexiblet material

Ergonomizoner

Mesh med olika täthet Endast tryckpunkten påverkas

Ergonomizoner

God luftegenomsläpplighet

1 2 3

9. Konceptualisering

!

Resultatet som framkommit under de olika idegenereringarna kombineras till olika koncept. Vissa mer utförligt än andra. Tio olika koncept bestående av olika kombinationer.

!

Koncept 1.

Koncept ett bygger på att kombinera iden med en rundad kant och ett material som går ta loss. Materialet skulle möjligt vis kunna vara hytrel och vara utformat som en mesh för att ska ergonomizoner

!

Koncept 2. Fig 12: Konceptualisering; Koncept 1

!

Koncept två bygger på att skapa en träkonstruktion och använda tanken med ribbor som delvis är

sammanlänkade för att skapa ergonomizoner. för att skapa trygghet i sängen används iden med ribbor som ramar in sängen och löper längst med fot och huvuddel. För att skapa ett mjukt följsamt material ovanpå ribborna används en 3d textil.

!

Fig 13: Konceptualisering; Koncept 2

!

!

Koncept tre bygger på att utnyttja principen från den klassiska safaristolen för att skapa en säng. Allt kan levereras i ett platt paket och monters ihop i hemmet utan skruvar eller dylikt. För att skapa en trygghet i sängen höjs kanterna upp runt tre av sängen sidor. Material som används är paperwood för att ge sängen en estetiskt lekfull prägel samtidigt som det är mer miljöanpassat än vanligt trä. Som textil används sjögräs som har en läkande effekt mot kroppen

Fig 14: Konceptualisering; Koncept 3

Koncept 4.

Det fjärde konceptet utnyttjar strå för att skapa en stabil grund. För att skapa en ergonomisk liggkurva utnyttjas principen med att vecka materialet som möjligen är av ull eller filt.

!

Fig 15: Konceptualisering; Koncept 4

!

!

!

!

Konceptet bygger på att använda extruderat trä för att skapa profiler. I profilerna fästes sedan alla delar utan skruv eller dylikt. Tanken med profiler möjliggör att olika kassetter eller material kan sättas in där de anses lämpliga. På så vis kan material som stoppning sättas in enbart där det behövs under höft och skuldra. trygghet skapas genom den extra ram som blir runt om sängen.

!

Fig 16: Konceptualisering; Koncept 5

Koncept 6

!

Konceptet leker med tanken om att skala bort material som ej behövs och integrerar allt i ett.

Förbrukningsmaterial som täcke och lakan behövs inte i en sovsäck. I väst vill vi inte sova på golvet, därför är konceptet en sovsäck som höjs ovan mark med hjälp av träben. Med en uppspänd mesh skapas ergonomiska funktioner som annars inte finns i en sovsäck.

!

Fig 17: Konceptualisering; Koncept 6

Koncept 7.

Koncept sju bygger på att skapa trygghet med en filtram vid huvudet. Konceptet utgår från att sängen skall vara gjord i bambu där alla delar kan sätta ihop med tappar eller andra smarta infästningar. Bambuns flexibla egenskaper skall utnyttjas till att skapa ergonomizoner med olika bredd på ribbor.

!

Fig 18: Konceptualisering; Koncept 7

Koncept 8.

Konceptet formsprutas i durapulp vilket gör att ergonomizoner kan skapas direkt i formsprutningen, För att skapa en trygghet har konceptet kanter runt om. Konceptet bygger också på en technogel som är tryckfördelande och följsam.

!

Fig 19: Konceptualisering; Koncept 8

!

!

!

Stommen i konceptet är gjort av myco board tillverkad av mycel och avfall från grödor. För de elastiska och tryckfördelande egenskaperna används sjögräs. Hela produkten skall gå att sortera och slänga på komposten efter användning. Konceptet har höga kanter runt om för att skapa trygghet.

!

Fig 20: Konceptualisering; Koncept 9

Koncept 10.

Konceptet bygger på en grund av vävd pil. De tryckfördelande egenskaperna utgörs av hampafiber och kokoskautschuk

!

Fig 21: Konceptualisering; Koncept 10

9.1 Urval

!

Ett urval gjordes med hjälp av en matris där krav från kravspecifikationen sattes in, matrisen presenteras i bilaga 3. Utifrån kraven betygsattes varje koncept med 1-5 poäng där fem är bäst. I urvalet fick koncept ett flest poäng sedan koncept två och tre. De olika koncepten har olika styrkor vilket gör att en kombination av de tre

koncepten slås ihop och blir till ett. Från koncept ett är det funktionen med en mesh som skapar komfortzoner som anses vara de mest materialbesparande och ha god fukt och luftgenomsläpplighet. Från koncept två är det distanstrikåen som är följsam och har god luft och fuktgenomsläpplighet som är önskvärd funktion. Från det

tredje konceptet är det möjligheten till att demontera enkelt vilket möjliggör en mindre förpackning vid transport.

!

9.2 Sammanställning av valt Koncept

!

Efter urvalet slogs tre koncept samman och skapade ett koncept som består av en distanstrikå som skapar följsamhet närmst kroppen. För att skapa ergonomizoner används en mesh med olika täthet. Konceptet är tänkt att vara enkelt att montera och demontera för att möjliggöra en mindre förpacknings vid transport. För att skapa trygghet i produkten skapas en en kant mellan madrassen och ramen för att sängen skall få ett tydligt avslut.

Fig 22: Konceptualisering; Valt koncept

!

För att skapa en mjukare övergång mellan de olika zonerna och förhindra eventuella kanter valdes att konstruera meshen likt en en fysisk gradient vilket illustreras nedan. Översta illustrationen visar de olika zonerna och den undre visar hur de kan få en mjukare övergång med hjälp av en gradient. Zonuppdelningen följer kroppen vilket gör att huvudet hamnar i zon ett och benen till större delen i zon fem. Zonindelningen skapar därför en riktning på sängen.

Fig 23: Illustration; Zonindelning

zon 1 zon 2 zon 3 zon 4 zon 5 zon 1 zon 2 zon 3 zon 4 zon 5

Related documents