• No results found

Material och tillverkning! 64!

7. Metoder Produktutvecklingsfas! 30!

9.6 Koncept 2! 54!

9.8.9 Material och tillverkning! 64!

!

9.8.6.1 Mesh

!

Materialet är en mesh som tillverkas av företaget The Quantum Goup Inc. Valet att använda företaget baseras 81

på att de har för vana att tillverka material till offentlig miljö och vet vad som krävs i form av nötning och brandresistenta material. Meshen består till 70% av en elestom och till 30% av en polyester. Materialet är certifierat med cradle to cradle och kommer i konceptet inte att blandas med något annat material. Sömmar och förstärkningar görs i samma polyester som tyget innehåller. Materialet tillverkas med en planvävning som har en öppen väv.

9.8.6.2 Distanstrikå

!

Till madrassen använd en distanstrikå som kommer från företaget Muller Textil. Distanstrikån är 6o millimeter tjock och anledningen till valet av distanstrikå från muller textil är att de är världsledande inom utvecklingen och kan göra Cradle to Cradle kompatibla produkter. Distanstrikån är tillverkad av två ytter material som hålls samman av ett distans garn. Materialet är en trikåvara som består av öglor eller maskor och kan delas in i två grupper. Antingen väfttrikå som tillverkas med stickmaskiner eller varptrikå som tillverkas på virkmaskiner. Den vanligaste varianten är varptrikå där maskorna formas vertikalt.

väfttrikå 82 varptrikå 83

Fig 51: Bilder på trikåteknik

!

!

http://www.quantum5280.com/ 2014-08-19 Kl 17.51 81 http://lh6.ggpht.com/_2Hs09yyhlQE/TFmPR-C1zCI/AAAAAAAAEAM/GDEqjKAlRns/v%C3%A4fttrik%C3%A5.jpg 2014-05-09 82 Kl 21:00 http://lh6.ggpht.com/_2Hs09yyhlQE/TFmPR-C1zCI/AAAAAAAAEAM/GDEqjKAlRns/v%C3%A4fttrik%C3%A5.jpg 2014-05.09 83 Kl 21:00

9.8.6.3 Stål

!

Ram: Bockade Stålrör 25x1.5 mm: totalt 6.5 m, vikt 0.8 kg / meter vilket ger en total vikt på 5.2 kg

Ben: Stålrör 14x1 mm Totalt 5.3 m 0.33 kg/meter vilket ger total vikt på 1.75 kg

!

Beslag, ben och ram: totalt 12 beslag med en total yta på 112000 mm2 = 1120 cm2 = 0,112 mm2. råmaterialet för 4000x2000x3 rostfri plåt väger 192 kg / vilket ger 8m2 = 24 kg m2. Vikten för beslagen blir således 24 x 0.112 = 2.7 kg.

!

Vikt och dimensioner baseras på produktblad från Be Group. Dimensionering av benställning och ram baseras 84

på rekommendationer från Be Group och från granskning av andra möbler.

!

Alla delar av metall pulverlackeras med en matt svart färg. Valet av stålkonstruktion till benen och ramen är att det inte ger med sig efter tiden till skillnad från trä. Materialet kan också omsmältas flera gånger utan att materialet får försämrade egenskaper om cirkeln är sluten i produktens kretslopp.

!

Tillverkning av all stålkonstruktion kan tänkas ske på Johpomek i Osby som har en lång tradition av bockning, svetsning och lackering av möbler. 85

!

!

www.begroup.com/sv/BE-Group-sverige/Nyheter/Prislistor/ 2014-05-09 Kl 17:00 84 http://www.johpomek.se/ 2014-05-09 kl 18:00 85

10. Slutsats och diskussion

!

Förstudien indikerade på att det går arbeta med miljöanpassning och hållbar utveckling på flera olika sätt inom produktutveckling. Det finns flera metoder och teorier för att arbeta med miljöanpassning men det finns inga gränser för vad som krävs för att en produkt skall anses miljöanpassad, bortsätt från Cradle to Cradle som delar ut certifikat. Många av metoderna kräver att produkterna endast optimeras och så fort förändringar i stor skala skall göras är det svårt att förhålla sig till metoderna. Ekoindikator är bra att använda vid optimering eller vid jämförande av produkter men under utvecklingen är det svårt så länge ingen bestämd form finns. Metoden som ger störst frihet i utvecklingen är Cradle to Cradle men den lämpar sig inte till alla sorters produkter. Vid utformningen av en säng har olika teorier använts. Fokus har legat på att minska mängden material men också hålla dem åtskilda för att kunna ha slutna kretslopp likt Cradle to Cradle. Slutkonceptet kan till stora delar uppfylla kraven för att bli en Cradle to Cradle produkt då två av tre material är certifierade och övriga är rena och enkla att demontera. Då slutresultatet inte är mätbart och heller inte jämförs mot en traditionell säng saknas validitet i resultatet. Validiteten skulle kunna höjas genom att bestämma att slutresultatet skall vara en Cradle to Cradle produkt. Alternativt att göra en LCA på en befintlig säng på marknaden för att sedan jämföra med slutprodukten och få mätbara resultat. Slutkonceptet anses jag speglar förhållningssättet till hur material och hållbar utveckling har angripits i projektet. Sängens form känns också nyskapande vilket anses positivt då det görs så stora förändringar i hur material traditionellt används i en säng. Då konceptet frångår det traditionella känns det även viktigt att sängens form också gör det för att skapa ett intressant koncept.

!

Hade en analytisk metod använts istället för den syntetiska skulle reabiliteten i slutresultatet också haft en högre validitet. Med hjälp av materialkartor hade lämpliga material kunnat ringas in till ett fåtal och resultatet hade blivit mer mätbart. En kombination av att formen på sängen skulle förändras och en syntetisk metod gjorde att antalet material som ansågs lämpliga var dåligt begränsad.

!

Personlig reflektion

!

Jag hade en ambition om att kunna experimentera mycket med materialen som jag valde att gå vidare med. Något som visade sig bli för komplicerat då tillverkning endast finns på få platser i världen. Då jag ville göra stora förändringar för sängens utformning blev det också tydligt att personer som kontaktades hade svårt att förhålla sig till min vision och föreslog istället lösningar eller material som idag redan används flitigt i sängar och som inte uppfyller de kriterier som satts upp för projektet. När jag ändrade inritning och istället presenterade projektet som en framtidens säng blev responsen bättre och personer kunde tänkta lite mer utanför ”boxen”. Här borde jag arbetat mer med att måla upp en bild och skapa förståelse så att personer och företag enklare kunna sätta sig in i visionen om sängen.

!

Vid utvecklingsfasen hamnade fokus på detaljer vid ett tidigt stadie vilket gjorde att jag var tvungen att gå tillbaka till ett steg igen vilket möjligtvis kunde undvikits om fokus från början hade varit på helheten.

Related documents