• No results found

7. Metoder Produktutvecklingsfas! 30!

9.6 Koncept 2! 54!

9.6.5 Urval två koncept! 56!

!

Konceptetets grundform visualiserades i Solid Works för att skapa en bättre helhetskänsla av konceptet.

Fig 38: Visualisering i Solid Works; Koncept 2

9.6.5 Urval två koncept

!

Ett urval gjordes mellan de båda koncepten och det var koncept ett som fick högst poäng, Urvalsmatrisen baserades på krav från kravspecifikationen, målgruppens estetiska preferenser samt de nya inspirationsbilderna. Poäng mellan ett till fem där fem var bäst gavs till de olika koncepten för de olika parametrarna i urvalet.

Anledningen till att ta med inspirationsbilderna i urvalet var för att de förmedlar en materialkänsla som kan bidra till en mer unik produkt. Då stora förändringar görs för hur en säng traditionellt är konstruerad ser jag en anledning att även förändra sängens form från det traditionella. I vidareutvecklingen av koncept ett måste de delar där konceptet inte fick lika bra betyg utvecklas. Delar som ansågs vara bristfälliga var hur produkten enkelt skall demonteras och hur materialen kan hållas åtskilda. Urvalet finns presenterat i sin helhet i bilaga 4.

!

!

!

!

9.7 Skissfas 4.

!

Konceptet behöver utvecklas för de delar som inte fick så hög poäng i urvalet och som ansågs bristfälliga.

9.7.1 3d Skissmodell

!

En skissmodell gjorde i skala 1:10 för att undersöka hur benställningen skulle kunna förenklas och ge ett mindre spretigt intryck. Men också undersöka hur meshen kan spännas ner till benen.

!

Fig 39: 3D skissmodell i tyg skala 1:10

9.7.2 3d Skissmodell

!

Två skissmodeller gjordes även i skala 1:5 för att undersöka andra alternativ på benställningar. Ett koncept där sängen även får en ram längs med golvet för att stabilisera konceptet och framhäva hur meshen spänns ner. I det andra konceptet förenklas benställningen och formen ytterligare. Syftet med den andra var också för att

undersöka om meshen kan spännas ner runt benen för att minska material och skapa en enklare konstruktion med färre komponenter.

Fig 40: 3D skissmodell i tyg skala 1:5

Fig 41: 3D skissmodell i tyg skala 1:5

9.7.3 Skissmodeller skala 1:1

!

Skissmodeller gjordes även i skala 1:1 för att enklare kunna utvärdera vilken benställning som har den enklaste konstruktionen men också visar en tydlig riktning. Illustrationerna gjordes med hjälp av pensel och färg men också med en fasttejpad mesh för att skapa en större materialkänsla.

!

Fig 42: 2D Skisser skala 1:1

1 2

1. En konstruktion med sex ben, ben som går från lång till kortsida på hörnen och ett ben på mitten på vardera sida. Konstruktionen har två bågar per långsida

2. Fyra hörnben som går från lång till kortsida. Ett bredare ben på mitten som löper ca 60 cm längst med marken för att ge ytterligare stabilitet. En lösning som har tre bågar per långsida.

3. Fyra hörnben som går ner till en stomme som löper längst med golvet runt hela sängen. På så vis har idéen två ramar för att ge ytterligare stabilitet. idéen har även ett ben på mitten på vardera sida för att ge avlastning. 4. Liknande konstruktion som ettan fast att benet på mitten är placerat längre fram för att ge stöd där den

största vikten ligger och samtidigt indikera på vart benen respektive huvud skall vara. Meshen är tänkt att löpa ner runt benet med enbart ett litet hål för nedersta delen.

!

9.7.4 Utvärdering form

!

Form nummer fyra var den som valdes gå vidare med, Konceptet är det som är mest materialsnålt, visar riktning på ett tydligt sätt och stämmer bra in på de inspirationsbilder samt krav som satts upp för projektet. Meshen som fästes på beställningen är tänkt att löpa runt benen fast ha små hål för att nedersta delen på benet skall sticka ut. Madrassen som placeras ovanpå meshen har en distans till kanten på fem centimeter för att skapa en avslutning mellan madrass, konstruktion och golv.

!

9.8 Slutgiltig form

!

Det slutgiltiga konceptet bygger på en benställning med sex stycken ben, där benet på mitten är placerat lite längre fram.

!

Fig 43: Slutgiltig form

9.8.1 Form

!

Skissmodellen visar hur tygets svepning runt benen skapar en naturlig estetik där materialets egenskaper tillåts att skapa formen. Det semitransparenta meshen bildar ett skuggspel inom produkten, låter den interagerar med rummet och utnyttjar luft för att skapa intressanta former både på in och utsidan.

Fig 44: Formbeskrivning

9

.8.2 Komponenter

!

Sängen består av sex ben av stålrör 14x1 mm, en ram av stålrör i dimension 25x1.5 mm. Ramen och benen är pulverlackerade i matt svart. En distanstrikå och en trikå utformad som en mesh. Konstruktionen är utformad för att vara enkel att montera och demontera i hemmet. Materialen andas väl och har god fukt och

luftgenomsläpplighet

!

9.8.3 Riktning

!

Skissen visar hur en riktning har arbetats in i formen för att skapa en tydlighet i produkten. Asymmetrin i bågarna visar vart huvudet respektive benen skall vara vilket är viktigt då meshen har en riktning.

Fig 46: Riktning

9.8.4 Mesh

!

Illustrationen visar meshens olika komfortzoner som tillåter kroppen att sjunka ner olika mycket för att skapa en bra liggkurva. Meshen är skapad likt en fysisk gradient för att undvika kanter mellan de olika zonerna.

!

9

.8.5 Miljöbild

Fig 48: Miljöbild

9.8.6 Konstruktion stomme

!

Sprängskissen är tänkt att illustrera hur benställningen sätts samman. Benen fästes in i ramen med två bultar och två muttrar för varje ben i stolek M8.

9.8.7 Mönsterkonstruktion Mesh

!

Illustrationen visar de olika delarna som meshen består av. Det är enbart tyget för liggytan som har en fysisk gradient. Övriga delar är tillverkade av samma mesh fast utan fysisk gradient. De mörkare linjerna illustrerar de förstärkta sömmarna runt om ramen och vid hål för benen. Förstärkningen är ej elastisk för att meshen skall vara enkel att fixera och för att tyget inte skall glida upp lägst benen.

!

Fig 50: Mönsterkonstruktion tyg

9.8.8 Montering

!

Steg 1. Meshen dras över ramen genom hålet på undersidan av tyget.

Steg 2. Montera ett ben i taget genom att sticka in det i hålet på undersidan av tyget. Benets fot placeras sedan i hålet för respektive fot på tyget. Efter benet är placeras i hålet skruvas de båda bultarna in för att fixera benet mot ramen.

Steg 3. Då alla ben är monterade och således även tyget spänt kan sängen vändas på rätt håll och madrassen placeras på meshen.

!

!

Ovansida Undersida Förstärkt sömm runt om Förstärkt sömm runt hålen Förstärkt sömm runt om

9.8.9 Material och tillverkning

!

9.8.6.1 Mesh

!

Materialet är en mesh som tillverkas av företaget The Quantum Goup Inc. Valet att använda företaget baseras 81

på att de har för vana att tillverka material till offentlig miljö och vet vad som krävs i form av nötning och brandresistenta material. Meshen består till 70% av en elestom och till 30% av en polyester. Materialet är certifierat med cradle to cradle och kommer i konceptet inte att blandas med något annat material. Sömmar och förstärkningar görs i samma polyester som tyget innehåller. Materialet tillverkas med en planvävning som har en öppen väv.

9.8.6.2 Distanstrikå

!

Till madrassen använd en distanstrikå som kommer från företaget Muller Textil. Distanstrikån är 6o millimeter tjock och anledningen till valet av distanstrikå från muller textil är att de är världsledande inom utvecklingen och kan göra Cradle to Cradle kompatibla produkter. Distanstrikån är tillverkad av två ytter material som hålls samman av ett distans garn. Materialet är en trikåvara som består av öglor eller maskor och kan delas in i två grupper. Antingen väfttrikå som tillverkas med stickmaskiner eller varptrikå som tillverkas på virkmaskiner. Den vanligaste varianten är varptrikå där maskorna formas vertikalt.

väfttrikå 82 varptrikå 83

Fig 51: Bilder på trikåteknik

!

!

http://www.quantum5280.com/ 2014-08-19 Kl 17.51 81 http://lh6.ggpht.com/_2Hs09yyhlQE/TFmPR-C1zCI/AAAAAAAAEAM/GDEqjKAlRns/v%C3%A4fttrik%C3%A5.jpg 2014-05-09 82 Kl 21:00 http://lh6.ggpht.com/_2Hs09yyhlQE/TFmPR-C1zCI/AAAAAAAAEAM/GDEqjKAlRns/v%C3%A4fttrik%C3%A5.jpg 2014-05.09 83 Kl 21:00

Related documents