• No results found

6   FÖRUTSÄTTNINGAR OCH KONSEKVENSER FÖR VÄG OCH TRAFIK

6.1   Övergripande konsekvenser för väg och trafik

6.2.1   Biltrafik

Konsekvenser Nollalternativet

- Framkomlighet och Transportkvalitet samt Trafiksäkerhet: Den fortsatta trafikök-ningen spär på de problem som redan finns idag. Framkomligheten, transportkvaliteten och trafiksäkerheten bedöms ytterligare försämras.

Alternativ Nollplus

- Framkomlighet och Transportkvalitet: Framkomligheten och transportkvaliteten be-döms bli oförändrad eller minska något jämfört med nollalternativet för trafiken på väg 19. Men om planerade utbyggnader i området genomförs kommer framkomlighetspro-blem sannolikt uppstå på sikt. Alternativ Nollplus överensstämmer inte med planerna i den fördjupade översiktsplanen att väg 19 ska få en ny sträckning på delen Kristianstad – Karpalund och att den befintliga vägen ska få en mer lokal funktion som huvudgata i den framtida utbyggda staden.

På delen genom Härlöv (cirka 1,6 km) kan vägens målstandard inte nås med hänsyn till planerade utbyggnader i området vilket bland annat medför ytterligare anslutningar till vägen. En bedömd framtida hastighet på denna del är 50 eller möjligen 60 km/h. Det in-nebär på sikt sannolikt lägre hastighet än idag.

På delen norr om Härlöv kan vägen byggas ut till mötesfri landsväg för 100 km/h, vilket ger ökade hastigheter och förbättrade omkörningsmöjligheter på denna del.

Räddningstjänsten får en försämrad framkomlighet på de enfältiga avsnitten. Generellt sett anses dock fördelarna överväga nackdelarna vid utbyggnad med mitträcke.

- Tillgänglighet: Tillgängligheten till boende och verksamheter längs vägen bedöms inte påverkas i någon större utsträckning i Nollplusalternativet, då antalet anslutningar är mycket få på den del där ombyggnad till mittseparerad väg är möjlig.

- Trafiksäkerhet: Nollplusalternativet bedöms innebära både förbättrad och försämrad trafiksäkerhet jämfört med nollalternativet.

Genom mötesseparering på del av sträckan bedöms vägen på denna del bli något säk-rare och risken för olyckor bedöms därmed att minska.

På delen genom Härlöv bedöms ökad trafik från planerade exploateringar och nya kors-ningar på vägen på sikt innebära försämrad trafiksäkerhet.

- Trafikantupplevelse: Alternativ Nollplus ger trafikanten en varierad upplevelse ef-tersom vägen passerar både genom Kristianstad tätort och öppen odlingsmark. Att vägen går igenom Härlövsområdet ger trafikanten en tydlig kontakt med staden. Den slutliga utformningen av vägen och dess närområde inklusive eventuella bullerskydd har dock mycket stor betydelse för trafikantens intryck. Vägen kommer alltmer hamna i stadsmiljö och måste anpassas efter detta.

6 Förutsättningar och konsekvenser för väg och trafik

Väg 19 Kristianstad - Broby, delen Kristianstad-Bjärlöv Vägutredning, objektnr 88 1065

Datum 2011-04-21

Alternativ Ny sträckning i öster

- Trafikmängd: I alternativ Ny sträckning i öster mellan Kristianstad och Karpalund flyttas all genomfartstrafik till den nya vägen (9 000 f/d). Bara den trafik med målpunk-ter längs befintlig väg ligger kvar, vilket antas vara cirka 800 f/d. I takt med utbyggna-den av de planerade exploateringsområutbyggna-dena som i stor utsträckning matas från befintlig väg 19 väntas dock trafiken öka.

- Framkomlighet och Transportkvalitet: Framkomligheten och transportkvaliteten be-döms öka något för trafiken på väg 19 jämfört med Nollalternativet.

På delen genom Härlöv (cirka 1,2 km) går vägen i stadsmiljö och intill befintliga och planerade verksamhetsområden och måste anpassas efter detta. På denna del kan vägens målstandard därför inte nås. En bedömd framtida hastighet på denna del är 60 km/h.

Den fördjupade trafikutredning som genomförts visar att om väg 19 byggs ut mellan Kristianstad och Bjärlöv finns det på 10-15 års sikt risk att kapacitetsproblem uppstår i trafikplats Härlöv, även utan en större utbyggnad av Härlövsområdet. Förslag till åtgär-der som redovisas är en dels en ny avfartsramp österifrån i kombination med att den norra korsningen byggs om till så kallad droppe samt ny påfartsramp österut i trafikplat-sen, vilket i sin tur sannolikt kräver en breddning av bron där Slättängsvägen passerar över E22.

På delen norr om Härlöv kan vägen byggas ut till mötesfri landsväg för 100 km/h, vilket ger ökade hastigheter och förbättrade omkörningsmöjligheter på denna del.

Räddningstjänsten får en försämrad framkomlighet på de enfältiga avsnitten. Generellt sett anses dock fördelarna överväga nackdelarna vid utbyggnad med mitträcke.

- Tillgänglighet: I alternativ Ny sträckning i öster blir dagens väg 19 mellan Kristianstad och Karpalund en lokal väg som, med anslutningar till ny väg 19 i Härlöv respektive söder om Karpalund, ger fortsatt god tillgänglighet för boende i området samt till både befintliga och planerade verksamhetsområden.

- Trafiksäkerhet:. På delen genom Härlöv anpassas utformning och hastighet till kors-ningar och omgivningen. En nybyggd mittseparerad väg, som på delen norr om Härlöv, har en avsevärt högre inbyggd trafiksäkerhetsstandard jämfört med dagens väg. Risken för olyckor bedöms därmed att minska i detta alternativ.

- Trafikantupplevelse: Alternativ Nollplus ger trafikanten en varierad upplevelse ef-tersom vägen passerar både genom Kristianstad tätort och öppen odlingsmark. Att vägen går igenom Härlövsområdet ger trafikanten en tydlig kontakt med staden. Den slutliga utformningen av vägen och dess närområde har dock mycket stor betydelse för trafikantens intryck.

6 Förutsättningar och konsekvenser för väg och trafik

Väg 19 Kristianstad - Broby, delen Kristianstad-Bjärlöv Vägutredning, objektnr 88 1065

Datum 2011-04-21

Alternativ Ny sträckning i väster

- Trafikmängd: Om vägen fortsätter enligt alternativ Ny sträckning i väster på delen förbi Karpalund föreslås befintlig väg 19 mellan Härlöv och Karpalund vara kvar för lokal trafik. I detta fall väntas all genomfartstrafik flytta över till den nya vägen (9 000 f/d). Befintlig väg 19 får ca 700 f/d.

Om vägen fortsätter enligt alternativ Nollplus förbi Karpalund föreslås befintlig väg tas bort på delen norr om Härlöv. Ett sidovägnät föreslås skapas väster om den nya vägen via befintliga och nya mindre enskilda vägar.

- Framkomlighet och Transportkvalitet: Framkomligheten och transportkvaliteten be-döms öka för trafiken på väg 19 jämfört med Nollalternativet.

Vägen kan byggas ut till målstandarden till mötesfri landsväg för 100 km/h på i princip hela sträckan. Men med lokala hastighetssänkningar vid den nya trafikplatsen och vid anslutningen till Härlöv.

Den fördjupade trafikutredning som genomförts visar att om väg 19 ansluts till väg 21 med en ny trafikplats bör väg 21 byggas ut till 2+2 körfält från trafikplats Härlöv förbi den nya trafikplatsen. Detta för att åstadkomma fortsatta omkörningsmöjligheter för ge-nomgående trafik på väg 21 och inte försämra framkomligheten där.

Räddningstjänsten får en försämrad framkomlighet på de enfältiga avsnitten. Generellt sett anses dock fördelarna överväga nackdelarna vid utbyggnad med mitträcke.

- Tillgänglighet: I alternativ Ny sträckning i väster innebär den nya trafikplatsen en stor förbättring av tillgängligheten till de tänkta områdena längst i väster samt en förbättrad koppling till Öllsjö och Skepparslöv från det övergripande vägnätet. Befintlig väg 19 genom Härlöv blir en lokal väg som med anslutningar till ny väg 19 och till trafikplats Härlöv ger förbättrad god tillgänglighet för boende i området samt till både befintliga och planerade verksamhetsområden.

Även kopplingen från väg 21 västerifrån till väg 19 norrut förkortas avsevärt om väg 19 ansluts till väg 21 med en ny trafikplats, drygt 3 km kortare färdväg än i alternativ Ny sträckning i öster. Detta förbättrar inte minst för den tunga trafiken till Kungsborg.

- Trafiksäkerhet:. I alternativet Ny sträckning i väster har hela sträckningen mittsepare-ring, inklusive sträckan på väg 21, vilket innebär avsevärt högre inbyggd trafiksäker-hetsstandard jämfört med dagens väg. Risken för olyckor bedöms därmed att minska i detta alternativ.

- Trafikantupplevelse: Sträckningen helt utanför Kristianstad innebär att trafikanterna inte möjliggörs kontakt med staden på samma sätt som med dagens väg. Korridoren går till stor del över öppen jordbruksmark med fina utblickar över slättlandskapet och upp mot Nävlingeåsen i söder. Den nya trafikplatsen kan dock komma att dominera upple-velsen beroende på hur den utformas.

6 Förutsättningar och konsekvenser för väg och trafik

Väg 19 Kristianstad - Broby, delen Kristianstad-Bjärlöv Vägutredning, objektnr 88 1065

Datum 2011-04-21