• No results found

Vägutredning, objektnr 88 1065

Datum 2011-04-21

15 FORTSATT ARBETE

15.1 Hur går arbetet vidare

Vägutredningen med tillhörande MKB kommer att remitteras till länsstyrelsen, berörda kommuner, myndigheter och organisationer.

Då remissrundan har genomförts kommer Trafikverket att sammanställa de yttranden som kommer in och remittera till länsstyrelsen för deras yttrande. Med detta samlade beslutsun-derlag tar Trafikverket sedan ställning till val av korridor och trafikteknisk standard. En beslutshandling upprättas som sammanställer denna process samt redovisar vilka beslut som fattas.

Nästa steg i vägplaneringen är framtagande av arbetsplan. När den fastställts och vunnit laga kraft ger den juridiskt tillträde till mark som behövs för att bygga vägen. I dagsläget finns inga pengar avsatta för byggande inom perioden 2010-2021 och därför påbörjas inte heller arbetet med arbetsplanen.

15.2 Frågor som kräver särskild uppmärksamhet

Följande aspekter är särskilt viktiga i det fortsatta arbetet med arbetsplanen:

På hela sträckan

 Inventering av biotopskyddade objekt, såsom diken, trädrader och stenmurar i öp-pen jordbruksmark. I förekommande fall måste disöp-pens sökas hos länsstyrelsen.

 Samråd med länsstyrelsen för beslut enligt lagen om kulturminnen mm angående eventuell påverkan på fornlämningar och eventuella arkeologiska insatser på sträckan. Troligtvis kommer en arkeologisk utredning att krävas.

 Behov och utformning av bullerskyddsåtgärder. Det är viktigt att bullerskyddsåt-gärderna anpassas till de visuella kvalitéer som finns i området.

 Skydd av grundvatten är ett starkt intresse längs sträckan. Om geotekniska utred-ningar visar att det kan finnas risk för att skadliga ämnen kan infiltrera ned i det djupa grundvattnet ska i så fall lämpliga skyddsåtgärder för grundvattnet vidtas.

 Om järnvägen mellan Karpalund och Hanaskog skall finnas kvar i drift måste för-nyat samråd ske angående utformningen av vägen korsningar med järnvägen och vilka skyddsanordningar som måste finnas.

 Behov av viltstängsel och viltpassager behöver utredas i en viltstyrningsplan.

 I det fortsatta arbetet med gestaltningen/utformningen av vägsträckningen, obero-ende av val av korridor, bör man tänka på trafikantupplevelsen och utblickarna för att fånga speciella landmärken.

 Där hus kommer att hamna inom riskhanteringsavståndet för farligt gods på 150 m från vägen kan eventuellt åtgärder behöva vidtagas.

15 Fortsatt arbete

Väg 19 Kristianstad - Broby, delen Kristianstad-Bjärlöv Vägutredning, objektnr 88 1065

Datum 2011-04-21

På etappen Kristianstad – förbi Karpalund

 Markens låga bärighet innebär att man bör eftersträva så låg bankhöjd som möjligt.

I annat fall kan till exempel tryckbankar eller bankpålning erfordras. Låg bankhöjd bör också eftersträvas eftersom jordlagren är sättningsbenägna.

 Marken kan eventuellt bitvis behöva grundförstärkas genom till exempel vertikal-dränering och förbelastning eller med kalkpelare. För exempelvis broar vid kors-ning av järnvägen och Vinne å får man räkna med grundläggkors-ning med pålar.

 Om alternativ Ny sträckning i öster väljs på delen Kristianstad – Karpalund:

Utformning av vägen så att påverkan på kulturlandskapet i anslutning till Lillö kungsgård. För att minimera påverkan bör vägen inte ligga på bank, utan följa den befintliga marken i så stor utsträckning som möjligt.

Placering och detaljutformning av planskild gång- och cykelpassage samt vägan-slutningar i Härlöv.

 Om alternativ Ny sträckning i väster väljs på delen Kristianstad – Karpalund:

Detaljutformning av trafikplats på väg 21. Ur kulturlandskapssynpunkt är det en fördel om väg 19 i trafikplatsen passerar under väg 21, som ligger på bank på denna del. Det kan dock innebära kostsamma lösningar då grundvattnet ligger nära marknivån.

 Om Nollplusalternativet väljs på delen förbi Karpalund:

Sträckning och utformning genom Karpalund för att lösa anslutningar till verk-samhetsområden och till befintlig väg 19 mot Vinnö samt minimera intrång och påverkan på verksamheterna.

Placering och utformning av långsgående gång- och cykelväg inklusive passagen av järnvägen

Utformning av passagen av Vinne å. Det är viktigt att påverkan på ån blir så liten som möjligt, att grumling undviks samt att möjlighet till passage under bron finns för utter och småvilt som rör sig längs med ån. För byggande av bro krävs troligen dispens från artskyddsförordningen samt tillstånd till vattenverksamhet. Denna dispens söks lämpligen hos Miljödomstolen i samband med tillståndsansökan för vattenverksamhet.

 Om alternativ Ny sträckning i väster väljs på delen förbi Karpalund:

Sträckning och utformning av passagen över järnvägen, delen förbi reningsdam-marna samt passagen av Vinne å, för att minimera påverkan på landskapsbilden, på de fågelrika strandängarna, på fornlämningar samt få bästa möjliga förutsätt-ningar avseende bärighet.

Vid byggande av den nya bron över Vinne å är det viktigt att påverkan på ån blir så liten som möjligt, att grumling undviks samt att möjlighet till passage under bron finns för utter och småvilt som rör sig längs med ån. För byggande av bro krävs troligen dispens från artskyddsförordningen samt tillstånd till vattenverksamhet.

Denna dispens söks lämpligen hos Miljödomstolen i samband med tillståndsansö-kan för vattenverksamhet.

15 Fortsatt arbete

Väg 19 Kristianstad - Broby, delen Kristianstad-Bjärlöv Vägutredning, objektnr 88 1065

Datum 2011-04-21

På etappen Karpalund - Bjärlöv

 Sträckning på delen förbi Vinnö och Färlöv för att anpassa vägen till jordbruken och befintliga ägostrukturer så påverkan blir så liten som möjligt samt för att för att minimera påverkan på fornlämningar. För att minska vägens dominans i land-skapet bör den läggas på en så låg vägbank som möjligt.

 Detaljutformning av planskild passage av väg 2040 mellan Färlöv och Norra Strö över ny väg 19.

 Sträckning och detaljutformning av ny vägdragning för väg 2591 mot Norra Strö inklusive anslutning till Bjärlöv.

 Om Nollplusalternativet väljs på delen Färlöv – Bjärlöv:

Utformning av anslutningar och sidovägnät vid den samlade bebyggelsen vid Vil-lagården.

 Om alternativ Ny sträckning i öster väljs på delen Färlöv – Bjärlöv:

Detaljutformning av planskild passage av befintlig väg 19 över ny väg 19.

16 Referenser

Väg 19 Kristianstad - Broby,