• No results found

Bjäre Krafts interna miljö - marknadsaktiviteter, möten och

Bjäre Kraft Bredband AB bildades i början av år 2008, sedan moderbolaget köpt Thalamus Operations AB och tagit över deras stadsnät i Ängelholm. Sedan dess äger och förvaltar Bjäre Kraft Bredband AB stadsnätet i Ängelholm och hanterar TV- och internetkunder i Ängelholm och på Bjärehalvön. Företaget distribuerar TV till cirka 12 000 kunder i Ängelholm och har cirka 7000 bredbandskunder i Ängelholm och Båstads kommun. (www.bjarekraft.se 2011-04-02) Enligt företagets årsredovisning för år 2010 uppgick omsättningen till 44,5 miljoner SEK och antalet anställda var 12 personer.

Under år 2010 har arbetet med att bygga ut fibernätverket inom företagets verksamhetsområde intensifierats. Bjäre Kraft Bredbands ambition är att fortsätta bygga ut fibernätverket och år 2015 är målsättningen att 51 procent av den potentiella marknaden som idag enligt omfattar 26 000 kunder skall vara anslutna. År 2020 har målsättningen skruvats upp till att 90 procent av regionens hushåll skall vara anslutna till internet genom deras nät. (Bjäre Kraft strategier)

4.2 Bjäre Krafts interna miljö -

marknadsaktiviteter, möten och nätverk

Bjäre Kraft har valt att exponera hela koncernen oavsett verksamhetsområde med samma logotyp, och ofta med devisen ”våra nät ger dig valfrihet”. Enligt Marknadsansvarig Lollo Stahl-Flemark är det ett beslut som togs av ledningen när Bjäre Kraft Bredband startade och inte det har inte riktigt utvärderats i efterhand. Bjäre Kraft har en lokalt omfattande sponsor och reklamverksamhet där deras kunder befinner sig. Stahl - Flemark menar att alla som bor i regionen och rör sig på evenemang eller andra folkliga tillställningar bör ha uppmärksammat Bjäre Krafts engagemang någonstans. Bjäre Krafts ekonomichef Thomas Lilja har delgivit oss att Bjäre Kraft ekonomisk förening år 2011 budgeterar med en miljon SEK för reklam och PR och Bjäre Kraft Bredband AB budgeterar med 350 000 SEK för samma kostnadspost. Detta är en ökning med 200

30

000 SEK jämfört med år 2010. Nedan följer en kartläggning av vad Bjäre Kraftkoncernen har för marknadsaktiviteter, möten och nätverk i dagsläget. (Stahl-Flemark, L., personlig kommunikation, Marknadsansvarig Bjäre Kraft, 2011-04-13)

4.2.1 Annonsering i tryckt material

Bjäre Kraft använder två olika kanaler för att nå ut med annonsering via tryckt material. Den ena delen är annonsering som sker i samband med sponsring av idrottsklubbar, villaguide, turistbroschyrer, lokala föreningar som hembygdsföreningen och liknande. Den andra delen består av annonser i regionens dagstidning Helsingborgs Dagblad och Lokaltidningen i Båstad och Ängelholm. Annonsering i Helsingborgs Dagblad och Lokaltidningen är dyrt och utförs inte regelbundet utan i samband med kampanjer eller något annat som Bjäre Kraft vill förmedla till allmänheten, det kan exempelvis vara en ändring av elavgifter som de vill uppmärksamma deras kunder på.

4.2.2. Radioreklam

Sedan flera år tillbaka har Bjäre Kraft haft reklamabonnemang hos Radio Båstad som framförallt sommartid når många lyssnare i området där Bjäre Kraft har sin marknad. Sommaren 2010 var Bjäre Kraft en så kallad sommarsponsor till RadioBåstad vilket gjorde att företaget hördes med frekvent i radioutsändningarna. Med start våren 2011 har Bjäre Kraft köpt reklamtid hos RIX FM. När det gäller radioreklam är det Bredbandsverksamheten som företaget lagt fokus på att marknadsföra.

31

4.2.3 Giveaways

Bjäre Kraft försöker vara aktiva och dela ut giveaways som företaget anser är ett billigt sätt att exponera varumärket på. Så gott det går strävar dem efter att ge bort reklamprylar via receptionsdiskar, besökande gäster, mässor/evenemang, skolor, föreningar som anordnar lotterier, marknader mm när tillfälle finns.

4.2.4 Evenemang

Vid evenemang i regionen har Bjäre Kraft som ambition att deltaga på ett eller annat sätt. Förhoppningen är att Bjäre Kraft skall finnas med där människor möts och det tror Stahl - Flemark att företaget lyckas ganska bra med i dagsläget, även om hon anser att allt kan bli bättre. Nedan följer en lista av olika evenemang i regionen och Bjäre Krafts insatser i samband med dessa.

• Hamnfesten i Båstad: Station med skattjakt för barn (barnanpassad giveaway).

• Hamnfesten i Torekov: Utdelning av tablettaskar (med Bjäre Krafts logotype).

• Företagsgolf.

• Ängelholmsfesten; tält på Stortorget/Storgatan med tävling och erbjudande.

• Arrangerade biovisning för befintliga kunder; en i Båstad och en i Ängelholm. Biljetterna lottades ut bland intresserade kunder som anmält intresse, båda visningarna blev fulltecknade.

• Företagarmässa i Lindab Arena; ADSL-erbjudande, Wii-tävling och visning av fiber.

• Lördag i entrén på ICA Maxi i Ängelholm; ADSL-erbjudande och visning av fiberskåp

32

4.2.5 Idrottsföreningar

“Genom att synas på diverse idrottsplatser och idrottshallar visar vi att vi har ett tänkande som stödjer det lokala på vår hemmamarknad” - (Eriksson, H, personlig kommunikation, Koncernchef Bjäre Kraft, 2011-04-19)

Både koncernchef Eriksson och Marknadsansvarig Stahl - Flemark säger att en stor del av engagemanget och resurserna för marknadsföring läggs på samarbete och sponsring av idrottsföreningar. Rögle ishockey är regionens största lag och deras hemmaarena Lindab Arena är regionens mötesplats. Rögle utgör den i särklass största utgiftsposten i marknadsföringsbudgeten bland idrottsföreningarna. Nedan följer en kortare redogörelse för Bjäre Krafts engagemang i regionens föreningsliv.

• Rögle; jumbotron, rörlig logotyp på isen, partnerskap mm

• ÄFF: matchvärdskap med möjlighet att bjuda gäster, utdelning av reklamblad (ADSL-erbjudande), roll-ups, reklam av speakern, flaggor. Permanent finns skyltar med Bjäre Krafts logotyp runt fotbollsplanen. • Engelholms FBC (innebandy) vykort med ADSL-erbjudande på alla

stolar vid en match

• Diverse idrottsplatser och idrottshallar har Bjäre Kraft skyltar med koncernens logotyp, ingen annan text på skyltarna förutom logotyp och företagsnamn.

4.2.6 Skyltar

Eftersom koncernen Bjäre Kraft bedriver en verksamhet som har många fordon i rörelse syns logotypen ofta i samband med arbeten ute på fältet när montörer och säljare med flera arbetar. Därför försöker Bjäre Kraft enligt koncernchefen Håkan Eriksson synas så mycket som möjligt när arbete utförs, eftersom det enligt honom är ett billigt sätt att exponera företagets logotyp. Nedan följer en sammanställning av hur Bjäre Krafts logotype exponeras på byggnader och fordon.

33

Skyltar finns på följande platser:

• På varje elstation i området • Loggor på bilar, släp, husvagn.

• Mobila skyltar att sätta upp där arbete pågår med att dra fiberkabel • Hamnen i Båstad, Vejbystrand och Magnarp där företaget är

“hamnsponsor”

Flaggor finns på följande platser:

• Vid huvudkontoret i Västra Karup • Vid lokalkontoret i Ängelholm • Hamnen i Båstad

4.2.7 Säljmöten

Bjäre Krafts säljarstyrka på bredbandssidan består av två personer. Dessa försöker vara ute på så många säljmöten som möjligt. I ett uppstartsskede för fiberförsäljning försöker säljarna boka in förutsättningslösa informationsmöten med styrelser i bostadsföreningar, fastighetsägare, villaägare och andra presumtiva kunder för att väcka intresset för fiberanslutning. Om intresse visas på första informationsmötet går säljprocessen vidare med områdesmöten för alla boende i området och “inför-möten” innan anslutningsavtalen skickas ut.

34

4.2.8 Nätverk

Bjäre Kraft försöker vara med och nätverka i olika former. Främst är det Koncernchef Håkan Eriksson och Vd:n för Bjäre Kraft Bredband AB Alexander Jansson som deltar i olika nätverk. Rögle har ett nätverk som heter RöglePartner där Håkan Eriksson har varit mycket aktiv sedan starten av nätverket, det utgör navet i regionens näringsliv menar han. Övriga nätverk som Bjäre Krafts personal deltar i är;

! Competensum (högre utbildning i Ängelholm) ! Handelskammaren i Helsingborg ! Ängelholms näringsliv ! Båstad Näringsliv ! Industrigruppen Båstad ! Rotary ! Svenska stadsnätsföreningen

! SkåNet och andra branschföreningar

Related documents